2008-09-16

Camilla Lindberg: Vi fäller FRA!

En intressant sak från demonstrationen mot FRA:

Folkpartisten Camilla Lindberg (som var den enda som röstade emot FRA i riksdagen den 18 juni) och Birgitta Ohlsson lovade att de och fyra andra folkpartitjejer kommer att rösta mot FRA-lagen när frågan kommer upp, som motion, i riksdagen i höst.

Därmed finns det en majoritet mot FRA-avlyssningen i riksdagen!

29 kommentarer:

 1. MYCKET GODA NYHETER! OCH STÅR DOM VID SITT ORD ÄR DOM SVENSKA HJÄLTAR!!!!

  SvaraRadera
 2. Oja, nog kan de rösta ja - för en till liten "integritetsinstans" är kanske nog tillräckligt för att de skall följa alliansens vilja.

  SvaraRadera
 3. De kommer säkert stå vid sitt ord.

  Men vid det här laget har Reinfeldt antagligen redan tröttnat på rebellerna inom alliansen och sonderat till sossarna efter en lösning. Det räcker ju med att S och M är överens så finns det en majoritet i riksdagen (och socialdemokraterna vill som bekant ha avlyssningen).

  SvaraRadera
 4. Politiker som lovar saker.

  Hur kan detta gå fel?

  SvaraRadera
 5. På sätt och vis är det väl en ganska snygg lösning för Reinfeldt att några brudar från Folkpartiet fäller lagförslaget i höst.

  FRA-skandalen kan gå över, och moderaterna som parti är intakta. Folkpartiet har ju rykte om sig att vara oberäkneliga även i principfrågor, och Reinfeldt kan bara rycka på axlarna och sucka i TV.

  Visar Alliansen samhörighet i övrigt har dom en chans i valet (trots alla besvikna alliansväljare som aldrig mer kommer rösta på alliansen).

  SvaraRadera
 6. Stämmer det att Mona Sahlin var med i publiken?

  SvaraRadera
 7. Ja, det stämmer att Mona Sahlin var med i publiken.
  Hon blev även tackat för sitt "tysta stöd" av en arrangör via mikrofon.
  Vad detta nu betyder i praktiken.

  SvaraRadera
 8. Hade Camilla Lindberg, Birgitta Ohlsson och de andra Fp-kvinnorna foliehattarna på?
  "FRA skall enbart få bedriva underrättelseinhämtning vid brottsmisstanke"
  Ha-ha-ha-ha

  SvaraRadera
 9. @anonym:
  Camilla Lindberg var väldigt tydlig med i en radiointervju idag att brottsmisstanke inte är ett relevant krav för signalspaning. Men det hindrar ju inte att brottsmisstanke är ett relevant krav för den integritetskränkning det mer specifikt innebär att avlyssna kabeltrafik. Du undviker också helt att nämna att signalspaningen sker med vitt skilda ändamål. Det finns ingen anledning att militär försvarsunderrättelseverksamhet och bekämpning av internationell brottslighet ska kunna bedrivas på samma premisser.

  SvaraRadera
 10. Som nämts tidigare kommer lagen förr eller senare drivas igenom om inte trycket ökar enorm mot både aliansen men framörallt mot Socialdemokraterna som gjorde grundarbetet för lagen.

  SvaraRadera
 11. Miljöpartiet har ju låst socialdemokraterna vid att lagen ska rivas upp senast efter valet. Enligt Maria Wetterstrand "skrevs det papper". Således är det helt omöjligt för Reinfeldt att deala med sossarna, den dealen skulle göra att s inte kan bilda regering om de inte får egen majoritet efter nästa val. Så dumma är ju inte sossarna.

  SvaraRadera
 12. Mycket goda nyheter och hoppas bara att de står vid sitt ord och pallar med en eventuell partipiska !

  HAX du gör ett kanonjobb !

  SvaraRadera
 13. Törs man fråga vad de ordagrant sade? Av nån konstig anledning litar jag inte riktigt på våra folkvalda...

  SvaraRadera
 14. REGERINGSKRIS?

  Vad är det sannolika scenariet för vad som händer om riksdagen röstar för att riva upp FRA-lagen.

  Att Reinfeldt kommer att hota internt med en regeringskris är givet, men kommer regeringen realistiskt att avgå på denna fråga?

  Regeringar kan förlora perifera omröstningar och ändå sitta kvar - eller?

  Eller är det mer sannolika utfallet att regeringen själv drar tillbaks 99% av FRA-lagen - samtidigt som man högljutt slår fast att den lagda politiken ligger och man minsann inte alls har gett efter för påtryckningar?

  SvaraRadera
 15. Jag tror tyvärr inte på detta förrän jag ser det ...

  Ett tydligt uttalande från de sex fp-kvinnorna i gammelmedia eller åtminstone på sina egna bloggar vore lämpligt.

  Någon som hittat något sådant?

  SvaraRadera
 16. Fäller man kompletteringspropositionen så kvarstår den nuvarande lagen. Efter vad jag kan förstå är den formulerad på ett sådant sätt att den inte kan medge någon mer avlyssning än som finns idag utan kompletteringspropositionen men den finns kvar och, om jag inte tar fel, reglementerr uppbyggandet av infrastrukturen kring massavlyssningen.

  Snarare kan vi förmoda att de hotar att fälla kompletteringspropositionen som en förhandlingsbricka för att få propositionen ordentligt ändrad. Ingen proposition har avsiktligt fällts i riksdagen sedan personvalen avskaffades 1909.

  SvaraRadera
 17. Nu skriver du fel igen, HAX. Camilla var inte den ende som röstade nej.

  För övrigt borde man nog kunna lita på att de sex fp-kvinnorna håller vad de lovat. Mark Klamberg säger det ju också, och han borde ju veta -- han är ju gift med en av de sex... :)

  SvaraRadera
 18. I dessa videos kan kan man höra ordagrant vad de folkpartistiska riksdagsledamöterna sade.

  http://blip.tv/file/1268418#share
  http://blip.tv/file/1268419#share

  -----

  "På Sergels Torg inträffande följande för er som missade det. För första gången deklarerade de sex riksdagsledamöterna Camilla Lindberg, Birgitta Ohlsson, Cecilia Wikström, Solveig Hellquist, Agneta Berliner och Maria Lundqvist-Brömster en gemensam offentlig ståndpunkt samtidigt.

  Agneta Berliner gjorde det genom en skriftlig hälsning då hon var utomlands. Den var tydlig och klar. Regeringen måste backa, lagen måste rivas upp och en parlamentarisk utredning tillsättas.

  Många verkar undra om de sex folkpartisterna verkligen menar allvar. Jag menar att det sista tvivlet nu måste vara borta. Har budskapet gått fram eller måste regeringen köras över?" (från Mark’s blogg).

  -----

  Hoppas nu de håller vad de säger och får ändan ur vagnen och skriver en motion, helst i samarbete med alla andra FRA-motståndare.

  Det är knappast troligt att Reinfeldt kommer kasta in handduken bara för att FRA-lagen stoppas. Det är han för maktgirig för. Makten och platsen vid köttgrytorna korrumperar även den mest godes omdöme.

  Tack alla för ett bra samarbete och ett stort plus för alla bra talare på Sergels Torg.

  Ytterligare filmer med de några av de andra talarna finns här:
  http://dennisstartrek.blip.tv

  Ytterligare bilder finns här;
  http://www.flickr.com/photos/30563886@N07/

  Så hoppas vi att SVT inte slarvar bort utsändningen av TV-inspelningen. På torsdag på SVT24 kl 09.30 skall den sändas.

  SvaraRadera
 19. Birgitta är ingen hjälte bara en oppurtunist! En feg kruka

  SvaraRadera
 20. HAX, du har missat att tilläggspropositionen som kommer i höst bara gäller de (kosmetiska) förbättringar av FRA-lagen som beställdes av riksdagen i juni. D.v.s. det kommer inte att gå att rösta nej till hela FRA-lagen, bara förbättringarna, och det är ju kontraproduktivt. Istället måste det komma en motion om att avskaffa FRA-lagen (under allmänna motionstiden har precis börjat) och den kommer att behandlas under våren. Först då kan Camilla, Birgitta och de andra alltså rösta för ett avskaffande.

  SvaraRadera
 21. Antag att FRA-lagen faller... vad händer då?
  Ffa: Vad gör alla dessa pånyttfödda liberaler (well vissa ivf...) som skrikit sig hesa i frågan?
  FRA-alarmismen har ju en stor nackdel i det att kampen kan ta slut imorgon (medan t.ex. klimatalarmismen kan fortsätta i all evighet).

  Skall man fortsätte i en slags haveristiskt spår och
  kräva att hela FRA och all spaning helt läggs ned?

  Skall man bli fullfjädrade populist-liberaler och gå till storms emot parkeringsavgifter, etc.?

  Ingetritetsfrågan är ju väldigt liberal, men samtidigt inte en antingen/eller fråga utan alltid en fråga om gränsdragningar (samt den lite bortglömda vinkeln om ägandet till sin egen integritet). Även här finns tyvärr alla möjligheter till fortsatt populism.

  Det positiva är väl att man har visat att det går att göra väldigt mycket med opinionsbildning (via nätet och bloggar). Nu gäller det att styra in detta engegemang på rätt frågor och slipa metoderna så att man inte gör samma misstag som i FRA-frågan.
  DÅ (först) kan man göra liberala underverk i politiken.

  SvaraRadera
 22. jag glömde...

  Jag är alls inte säker på att ett snabbt fällande av FRA-lagen skulle vara speciellt bra för den nya liberala kampandan, och den rätt lyckades samverkan man haft med vänstern i frågan.
  Tvärtom riskerar ett snabbt FRA-fällande att luften går ur hela sfären.

  SvaraRadera
 23. Skall man bli fullfjädrade populist-liberaler och gå till storms emot parkeringsavgifter, etc.?  Det är märkligt att Johan Hedin som påstår sig vara liberal anser att det är populistiskt att ifrågasätta att staten rutinmässigt övervakar och loggar hans internetanvändning samt använder densamma som bytesvara med andra nationer utan att deklarera till vilka man säljer uppgifter hans internetanvändande och varför.

  SvaraRadera
 24. varifrån har micke fått infon att FRA använder johan hedins internetlogg och mail som bytesvara med andra nationer?
  micke verkar, som alltid, vara mycket initierad i de ämnen han yttrar sig.
  Ett riktigt universalgeni i Leonardo da Vincis efterföjd.

  SvaraRadera
 25. Johan Hedin har helt rätt. Liberalerna behöver en väderkvarn som signalspaningslagen (eller "massavlyssningen" som foliehattarna kallar det) att slåss mot

  Precis som Johan Hedin påpekar är dock FRA-kverulansen till skada för oss som vill ha borgerlig politik. Ur det perspektivet vore det bäst om vi snabbt accepterade att vi behöver signalspaning och gick vidare för att driva mer angelägna frågor som skattepolitik.

  SvaraRadera
 26. varifrån har micke fått infon att FRA använder johan hedins internetlogg och mail som bytesvara med andra nationer?


  Du menar att dom gör undantag för dig och Johan Hedin och att ni inte kommer att omfattas av FRA´s àktiviteter som utgör grunden till debaclet?
  Var ansöker man om att bli undantagen?

  SvaraRadera
 27. @johan hedin som säger;

  "Skall man fortsätte i en slags haveristiskt spår och
  kräva att hela FRA och all spaning helt läggs ned?"

  Så som den här tragedin har utvecklats så kommer man åtminstone att bli tvungen att göra en djup översyn av hela MUST. Det är möjligt att konsekvenserna blir ännu mer radikala än så.

  SvaraRadera
 28. Vid närmare eftertanke, det mest sannolika är väl att det läggs en motion om att riva upp FRA som Riksdagen bifaller.

  Sen kan regeringen välja att göra som Kejsare Persson gjorde vid ett par tillfällen när riksdagen röstat mot honom, han valde att strunta i att verkställa riksdagens beslut och lägga proposition i ämnet.

  Med tanke på den unika nivå av prestigefixerad tondövhet i denna fråga kommer säkert Reinfeldt att göra så. Och tvingas dras med frågan ända fram till 2010, och dessutom spetsad med en svekdebatt om att regeringen nonchalerar riksdagens beslut.

  Om han haft minsta intresse av att vinna 2010 borde han naturligtvis ta chansen att få bort frågan genom att riva upp FRA-lagen, men det lär han inte göra.

  Den egna personliga prestigen är naturligtvis viktigare än att ge Sverige en möjlighet att få en borgerlig valseger 2010. (Reinfeldt - svensk borgerlighets största fiende.)

  Ps. Alliansens kampanjmaterial från 2006 går ju att återanvända "Jag vill också byta statsminister"

  SvaraRadera
 29. Micke.
  Dumma dig inte nu - du kan bättre.
  Jag skrev att det vore populism att kampanja emot parkeringsavgifter - inte emot FRA-lagen.

  Men visst - en stor del av anti-FRA-debatten har kantrat i populistriktning. Först handlade det bara om att vara emot den nya lagen, men har alltmer blivit ett motstånd emot FRA som sådant och all form av spaning. Och det är definitivt populism att sätta sig på en hög moralistisk häst och kräva att Sverige aldrig skall ha något utbyte whatsoever i säkerhetsfrågor med diktaturer. Kanske det allra mest bisarra av FRA-alarmisternas synpunkter.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.