2008-09-16

Mitt tal vid demonstrationen mot FRA

"Högt till tak? I moderaterna? Enda sättet att få ihop den bilden är att moderaterna är ett parti där alla kryper för partiledningen!"


Här är inledningen på mitt anförande vid demonstrationen mot FRA. Ungefär. I sammandrag:


"Så sent som i början på maj var jag på ett möte om övervakningsstaten med DNV:s integritetsombudsman Pär Ström – och vi undrade om folk någonsin skulle bli intresserade av integritetsfrågor. På allvar.

Sedan började det. Först drog bloggbävningen mot FRA igång. Sedan kom gammelmedia. Och allt fler människor började inse att det är något som inte står rätt till i det här landet. Staten klarar inte av det som en stat antas syssla med, som yttre försvar, lag och ordning. I stället stiftar politikerna lagar där de utgår från att det är medborgarna som är problemet, medborgarna som skall bevakas, medborgarna som skall övervakas. Så skall det inte fungera i ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle.

En märklig sak är att de borgerliga riksdagsledamöter som jag talar med ofta ger mig uppmuntrande kommentarer när det gäller mitt FRA-motstånd. Det gör mig förbryllad. Det måste ju innebära att de medvetet röstat fel, röstat mot sina principer och röstat mot sin övertygelse. Det gör mig särskilt dyster.

Speciellt märkligt är att se vad som händer i moderaterna. I går, tror jag det var, hade de möte med sina riksdagsledamöter. Där sade Fredrik Reinfeldt att moderaterna inte skall tala om FRA och inte svara på frågor om FRA. Måste man svara på frågor, då skall man gräva ner sig i teknikaliteter.

Nej, Fredrik Reinfeldt. Vi kommer inte att ge er någon ro. Vi kommer att jaga er. Vi kommer att tvinga er att tala principer. Vi kommer inte att ge oss innan ni river upp FRA-lagen.

Jag blir också beklämd över hur det gick till på den moderata riksdagsgruppen innan riksdagsbeslutet – och det svinaktiga sätt som man behandlade den ende som vågade göra motstånd på. Sedan har partisekreteraren, Per Schlingmann, mage att sitta i SVT:s Agenda och påstå att det är högt till tak i moderaterna. Högt till tak? I moderaterna? Enda sättet att få ihop den bilden är att moderaterna är ett parti där alla kryper för partiledningen!

Jag har oerhörd respekt för de borgerliga riksdagsledamöter som står upp för sina principer i FRA-frågan. Moderaternas Karl Sigfrid. Camilla Lindberg och hennes folkpartitjejer. De står för principer – och den här frågan kommer att fortsätta drivas, intensivt, på principer. Tills vi vinner."


I övrigt talade jag även om den kommande teledatalagringen och om att den kommer att bli ännu svårare att kämpa ner än FRA.

Jag talade även om vad som är på gång i EU. Men det känner ju du, som trogen läsare av denna blogg, redan till...

Tack alla som ställde upp! Nu går kampen vidare! På principer!

8 kommentarer:

 1. Tack HAX, du var strålande som alltid.

  SvaraRadera
 2. Tala om teknikaliteter, är karln tossig. Det åker de dit på direkt...

  SvaraRadera
 3. Jag sa tack på Sergels torg och jag säger tack igen:

  Tack HAX!

  SvaraRadera
 4. kan en nyliberal berätta för mig hur det nu känns att vara så lierad med de konservativa? Länge nog har nyliberalerna blundat för förtrycket i de sociala frågorna såsom homoäktenskap osv. (för att inte tala om de nyliberaler som gör ideologiskt tjänstefel och stödjer republikanerna i usa) för att deras ekonomiska politik är mest lik er. Borde det inte vara aktuellt att öppet bryta med högern och bli riktiga nyliberaler? För nu har ni väl insett att högern är för ekonomisk frihet för sitt eget gagn och inte som ni( eftersom jag antar att ni tror att ekonomisk frihet leder till ALLAS gagn?)
  Jag hade respekterat er mer om ni startade något eget istället för att hijacka ett högerparti.

  SvaraRadera
 5. Det var ju knappt en människa där. Några folíehattar från Frihetsfronten och ett par skränande aktivister från den yttersta vänsterkanten. Hade det varit nå¨gra nyanzister där hade bilden varit komplett. Vanligt folk har inget emot FRA-lagen och annan terrorismbekämpning.

  SvaraRadera
 6. Visst. Extremvänstern och libertarianerna demonstrerade sitt gemensamma motstånd mot att en demokrati bedriver underrättelseverksamhet för att skydda sig själv. Tack och lov blev inte tossingarna så många
  Foliehattar var ordet sa Bull.

  SvaraRadera
 7. Henrik:

  Snälla Henrik!

  Kan du inte på något sätt införa någon numrering av alla "anonym" som dyker upp som små troll här?

  Det går ju inte att referera till dem??? Greja så att de åtminstone får namn som anonym1, anonym2, anonym3 osv..

  Som en av dem (Anonym nummer 2 i denna tråd):
  "motstånd mot att en demokrati bedriver underrättelseverksamhet"

  Den där "snubben", "trollet", "anonyme" har tydligen inte förstått alls vad 'underrättelse' betyder:
  När jag lyssnar på nyheterna så skaffar jag mig "underrättelser" om händelserna i världen.

  Nyhetsförmedling är alltså underrättelsetjänst, liksom skvaller i hissen hemma!!!

  Likaså så sysslar ju våra ambassader med att inhämta underrättelser om tillståndet i andra länder och dessutom med att underrätta dessa länder om tillståndet i Sverige!

  Det finns alltså någonting legitimt och fint med underrättelser!

  Det som vi vänder oss emot är ju att staten spionerar på sina egna medborgare. Det är visserligen också "underrättelser" man kan få på det sättet, men av en väldigt annorlunda, vidrig och kränkande art!

  SvaraRadera
 8. Nåja. 200-300 personer på Sergels Torg. Inte precis en folkstorm, och betydligt färre personer än de som är ledmaöter av Riksdagen...de är 349 st.

  Nej, frågan håller på att somna in, och väl är det. När man ser vilka grupper - anarkister, kommunister, nynazister osv - som deltar i manifestationerna mot FRA-lagen så förstår man ju varifrån motståndet kommer. Man är rädda för egen del att få sina ljusskygga verksamhet synad i kanten. Visserligen lär det inte bli så eftersom FRA-lagen inte har det syftet, men det skrämmer dem tydligen ändå.

  Hur kan frisinnade liberaler sälla sig till dessa dunkla samhällskrafter som minst av allt vill värna det öppna samhället?

  Jag tycker tyvärr att herr Alexandersson mfl är ganska naiva i denna fråga. Trist eftersom jag haft höga tankar om Alexandersson tidigare.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.