2008-09-11

Det vi inte vet att vi saknar...

SvD Kultur sågar Lena Andersson Ian Burmas senaste bok Mordet i Amsterdam. Den handlar om mordet på filmaren Theo van Gogh och försöker, i något slags postmodernistisk anda, göra offret till skurk och skurken till offer.

En intressant fråga är vilken självcensur som förekommer efter händelser som hoten mot Salman Rushdie, muhammedtecknarna och Lars Vilks. Och mordet på van Gogh. Vilka böcker har förblivit oskrivna? Vilka åsikter och analyser har lagts i byrålådan? Vilka konstverk blev aldrig av och vad skulle de ha sagt oss?

Det kommer vi aldrig att få veta. Men vi kan vara rätt säkra på att det religiösa våldet resulterat i att mycket – som skulle kunna vara intressant, relevant och viktigt – i dag aldrig kommer längre än till idéstadiet.

På så sätt betalar vi alla priset för det religiösa våldet. Det kan vara värt att hålla i minne.

Länk»

9 kommentarer:

  1. Jag ar ratt frisprakig pa min blogg och ar till viss grad beredd att sitta inne om det sa skulle kravas i yttrandefrihetens namn.
    Men aven jag har tankt till ibland bade en och tva ganger nar jag skrivit nagot, framforallt nar det handlar om religion i allmanhet och islam i synnerhet.

    SvaraRadera
  2. Det skulle vara intressant att veta hur många politiska eller religösa mord eller politiskt religöst betingat våld som begåtts i Sverige dom senaste 20 30 åren och hur mycket av det som är relaterat till just muslimer.

    SvaraRadera
  3. Det finns ingen "islamistisk" brottslighet eller terrorism överhuvudtaget i Sverige. Om folk är rädda är det för att de inte har någon koll.

    Ledsen, men så är det faktiskt. Det är en fullständigt irrationell rädsla. Mänsklig förvisso, men ändå irrationell.

    SvaraRadera
  4. Hej Henrik, jag har just blivit med blogg. Bloggande är ett samtal, och såklart vill man att folk ska se att man räcker upp handen och har nåt på hjärtat. Därför min fråga: Hur gör man för att SvD och andra ska nosa upp ens inlägg och publicera en link under artikeln? Eller är det man själv som lägger till sig, på någe vis?

    Tacksam för svar
    Mattias Sigurdsson

    SvaraRadera
  5. Till ClaesW: Kan du utveckla ditt påstående? Jag kan inte tro att du menar det du förefaller mena med det du skriver.

    SvaraRadera
  6. claesw har rät. Brottsligheten i Sverige är mer muslimsk än islamistisk; Gruppvåldtäkter är inte islamism.

    SvaraRadera
  7. Och gruppvåldtäkter är ingen muslimsk sed.

    SvaraRadera
  8. Religiös brottslighet:

    Tja, i Sverige har vi ju fallet Lars Vilks.

    Vad gäller religionens hot mot kulturen har jag dock ett lite vidare perspektiv än Sverige. Den svenska kulturen har sina guldkorn, men är i det stora hela rätt liten och betydelselös. Vår kultur vilar minst lika mycket på Dovers klippor som på Frykens stränder.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.