2008-09-09

FRA: Varm luft från Tolgfors

Så har då försvarsminister Sten Tolgfors skrivit ett svar på den DN-debattare som förra veckan blottade hela tänket bakom FRA:s avlyssning.

Eller svar och svar... Tolgfors hävdar rakt av att FRA-kritikerna har fel. Några besked om hur det egentligen ligger till får vi i princip inte. Bara att kritiken är fel. Punkt.

Detta är en tunn soppa. Johan Westerholm kommenterar på sin blogg.»

4 kommentarer:

  1. Semantiskt buller som Anne Ramberg sa i Fichtelius program.

    Man kan aldrig få en dialog genom att säga att andra har fel alltså... Men det kanske man inte vill heller.

    SvaraRadera
  2. Även om det är en bisak i förhållande till huvudsaken, så väcktes en fråga som jag just ställer i en bloggpost:
    Kan statlig övervakning vara problematisk även när den inte riktar sig mot individer? Hur långt ska staten få gå i att realtidsanalysera exempelvis ränterörelser, som ju FRA enligt direktiv ska spana på? Finns det en kollektiv integritet förutom den individuella? Etc.

    SvaraRadera
  3. Från moderaterna verkar det nu handla om brutala påtryckningar för att till varje pris tysta interna kritiker:

    På manifestationen 16 sep ställer alla borgerliga ungdomsförbund upp som talare - men inte Wykman från MUF (och ingen annan Muffare heller).

    Wykman har nyss skaffat sig en ny blogg, vilket innebär att alla hans gamla postningar nu är borta.

    Det ska mycket till för att kuva ett ungdomsförbund med en lång tradition av självständig uppkäftighet. Mycket!

    Jag lyckades hämta dessa Wykman uttalanden från hans blogg från Googles Cache:

    -----------

    MUF vill ha lögnstopp i FRA-debatten. Antas utmaningen?

    På DN-debatt skriver i dag flera ledande företrädare för moderaterna om varför FRA-lagen är fel Att så många moderater öppet vågar gå i försvar för moderaternas politik mot regeringen visar vilket svagt stöd FRA har.

    Även om nu två hundra andra moderatern i någon slags centralt samordnad motkampanj skulle skriva för FRA så kan det inte jämföras. Det är stor skillnad på att frivilligt gå emot regeringen och på uppmaning ovanifrån att ställa sig rakt i ledet.

    Det är dags för sans i debatten också. Nu måste förespråkarna för lagen sluta ljuga. Det är dags för ett lögnstopp i debatten. Jag är heligt trött på dem som säger att inte alla alltid kommer att avlyssnas. Det står ju rakt ut i regeringens förslag:

    De trådägande operatörerna skall till särskilda samverkanspunkter överföra all trafik som förs över Sveriges gräns.

    Och eftersom nästan all trafik passerar landets gränser, så vad är det då om inte massavlyssning? Allas mejl, chattar med mera kommer att läsas av. Hur ska man annars kunna veta att de inte innehåller några av dessa “avancerade variabler” och “tekniska parametrar”?

    (Orden avancerade variabler och tekniska parametrar lockar ju dessutom den allmänbildade till gapskratt eller ironiska leenden.)
    Detta inlägg skrevs måndag, 04 augusti 2008 klockan 17:15.


    -------------


    FRA-moderaterna saknar mitt långsiktiga stöd

    Det är midsommarafton och jag är nyligen hemkommen från Israel. Jag skulle kunna skriva om så mycket intressant men måste istället skriva de sorgligaste av rader. Om moderaterna inte ändrar sin position i FRA-lagstiftningen saknar de mitt stöd. Jag kan inte vara medlem i ett parti som företräder idén att avlyssna alla svenskars mejl och telefonsamtal. Jag har funderat på det sedan omröstningen och kan inte komma till någon annan slutsat.

    Lyckligtvis finns det ännu tid. Regeringen är inte moderaterna. Riksdagsledamöterna är inte representativa för den frihetslängtande folkrörelse som vårt parti är. Reinfeldt kan nu välja mellan att initiera ett samtal kring framtidens integritetsskydd i Sverige eller förlora en hel generation unga anhängare.

    Många har vi redan förlorat. Mejlen, facebook, SMS-inkorgen, överallt, människor som aldrig mer kommer att rösta på vårt parti eller engagera sig för vår sak.

    Det är på allvar nu. Politiker och staten brukar kunna komma undan med idioti på grund av att de bemannas med karriärsgalna personer utan möjligheter till civila jobb. Jag kommer aldrig bli en av dem.

    Nästa midsommar kanske du dansar kring en radiomast.
    Detta inlägg skrevs fredag, 20 juni 2008 klockan 18:40.

    SvaraRadera
  4. Som Churchill sa (ungefär) att byta parti för sina åsikter eller byta åsikter för sitt parti.

    Skillnanden mellan brinnande engagemang och personlig karriär.

    Men jag säger som Töllborg i Fichtelius Forumprogrma om FRA.

    - Jag är 55 och har varit med ett tag...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.