2008-09-18

FRA: Vem skall göra vad?

Sanna Rayman funderar högt på SvD:s ledarsida om hur det kan gå till när den riksdagsmajoritet som nu finns skall försöka fälla FRA-lagen. Vem skriver motionen? Är det oppositionen som skall ansluta sig till de upproriska borgarna, eller är det tvärt om?

En annan fråga är om en sådan motion verkligen kommer att behandlas i samband med tilläggspropositionen om FRA, nu i höst. Eller kommer den att tas upp som en vanlig motion, framåt vårkanten – då FRA-lagen redan har börjat gälla?

Länk»

9 kommentarer:

  1. Baserat på vad jag kan gissa mig till om processen är läget såhär:

    1. Det går inte att som del av (eller kontrapropp till) tilläggsproppen riva upp lagen, det är för omfattande och ryms inte i uppdraget.

    2. Därför måste en motion skrivas och skickas in under den allmäna motionstiden.

    3. När den kan behandlas vete gudarna. Troligtvis inte i höst, men kanske i vår?

    4. Så - tilläggsproppen kommer i så fall röstas om först.

    Frågor:

    * Är det då viktigt hur omröstningen om tilläggsproppen går?

    * Påverkar en förändrad lagstiftning (pga tilläggen) den andra motionen?

    * Kan den ens röstas om om saker har ändrats "under fötterna" på motionen?

    Vi får väl se hur det går, men det känns som troligt att en motion kommer inom några veckor. Från vem? Och hur ser den ut? Vi får se hoppas jag.

    SvaraRadera
  2. Det allra bästa vore då att regeringen sa - vi backar och så får det gå den väg det ska ta rent formellt. Den är jag inte så insatt i, dessvärre...

    SvaraRadera
  3. Hoppar in här med en praktisk uppmaning om telekompacken. Nu är det klartgjort att Fjellner inte klarade att få ihop tillräckligt med underskrifter http://www.fjellner.eu/2008/09/fjellner-continued-fight-for-the-freedom-of-the-internet/ men Eva-Britt Svensson klarade ut det med sin grupp.

    Har lagt upp kampanjslogan på euwikin:

    SUPPORT SWEDEN AND SVENSSON!!!

    on Tuesday 23 September, 2008

    Say NO! to surveillance of Internet users.

    Say YES! to Internet users’ access to content, services and applications.


    Se euwiki.org.

    Hoppas vi kan hjälpas åt nu och tänka "Sverige" före "Partiet". Det har nämligen så vitt jag vet aldrig hänt att Svensson fått majoritet i europaparlamentet för enskilda ändringsförslag. Men om alla svenskar hjälps åt kanske det går. Som med FRA.

    (ändringsförslagen är pretty straigt forward and self explanatory, läs dom)

    SvaraRadera
  4. En motion som är undertecknad av tillräckligt många för att fälla lagen helt räcker sannolikt för att tvinga regeringen att backa.

    SvaraRadera
  5. Det finns en snabbare variant.
    Misstoende mot statsministern.
    Om Karl Sigfrid och de sex folkpartister som vill riva upp FRA-lagen menar allvar finns bara en sak: Alliansregeringen måste avgå.

    SvaraRadera
  6. Man bör nog utgå ifrån att arbetet med att dra kablarna till FRA redan har inletts. Det är givetvis ingenting man väntar med till nästa år. Beslutet är ju också redan fattat.

    Detta är en gigantisk apparat, som lär kräva minst ett års framförhållning.

    Hur långt har vi till den tidpunkt då det av praktiska eller ekonomiska skäl inte längre är försvarligt att dra tillbaka lagen?
    Inträffar den redan i höst?

    Här borde man (vi?) försöka få fram fler uppgifter.

    //Johan

    SvaraRadera
  7. @ johan

    Man kan inte åberopa praktiska eller ekonomiska skäl i en fråpga som gäller grundläggande samhällsvärden.

    SvaraRadera
  8. Misstroendevotum är att gå ett steg för långt. "De sex" + Sigfrid kommer inte att rösta för att fälla sin egen regering (tror jag). Däremot vore det jättebra om det blev en omfattande diskussion på det temat.

    SvaraRadera
  9. Dagens Industri har fiskat upp ett samarbetsavtal mellan Sverige och Saudiarabien, som även innefattar signalspaning.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.