2008-09-18

Telekompaketet – ett litet steg åt rätt håll

Europaparlamentsledamöterna Hökmark (m) och Fjellner (m) tycks ha fått till en ändring i grundmaterialet i en av de rapporter som utgör det så kallade telekom-paketet.

I Harbour-rapporten har de två svenkarna fått Malcom Harbour att tydligt skriva att internetopratörerna inte skall behöva avgöra vad som är "lawful content" eller ej i den trafik som går i deras kablar. Om material alls skall stoppas måste det bygga på nationella lagar och på rättslig prövning. (3.14a)

Detta är en förbättring, om än bara i en detalj. Men det är en rätt viktig detalj. Nu minskar risken för att internetleverantörerna kommer att bedriva egen innehållscensur, för säkerhets skull.

3 kommentarer:

  1. Senaste om datalagringsdirektivet enligt SVD's ledarblogg:

    Vart tog trafikdataproppen vägen?

    Verkar som om regeringen inte vågar möta fler protester i år...

    (Sorry - lite off topic för det här inlägget, men intressant)

    SvaraRadera
  2. Jag tror att bakgrunden till formuleringen om ”lawful content” har att göra med att EUs rätt vilar på den kontinentala Code Napoleon.

    Code Napoleon har haft ett enormt inflytande på rättsordningarna i de flesta länder i Europa, dock ej Sverige.

    Något förenklat bygger Code Napoleon på principen att allt är förbjudet som myndigheterna inte uttryckligen tillåter.

    Jämför det med den anglosaxiska rättstraditionen som bygger på Common Law, enligt vilket allt är tillåtet som inte uttryckligen är förbjudet.

    Även om man kan argumentera för att slutresultatet blir detsamma lär de som formats av Code Napoleon världsbild naturligtvis ha en mycket mer repressiv syn på världen – per definition.

    PS. Det vore kul om någon lätt EU-kritisk ungdomspolitiker med juridiska kunskaper ger sig på denna problematik.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.