2008-10-09

Det mullrar inom (s)

Uppgörelsen om samarbete mellan (s) och (mp) väcker reaktioner inom socialdemokraterna.

SSU anser att miljöpartiet är "ideologiskt opålitligt" eftersom det gjort upp med de borgerliga partierna vid flera tillfällen.

Och betongsossarna (som alltid varit trötta på miljöpartisternas utpressning) gillar verkligen inte att en politisk gruppering som de uppfattar som politiska tomtar nu får ett formaliserat samarbete med Partiet. En nmaninsamling för en medlemsomröstning om koalitionsplanerna tycks vara på gång.

Länk»

11 kommentarer:

  1. Det gjordes ju en undersökning för nått år sedan om vad sossarnas kader tyckte om samarbete med mp eller V. En klar majoritet föredrog samarbete med V, men det kanske var det avgörande för sosseeliten. De har ju som praxis att tycka precis tvärtemot sina väljare.

    SvaraRadera
  2. De här blir nog bra. Politiken flyttas åt det liberala hållet när inte v får vara med. Förhoppningsvis mister de väljare när de har mindre inflytande.
    Ojoj vad jag ska fira om v åker ur riksdagen i nästa val!

    SvaraRadera
  3. @elias:

    Gör den? hurdå?
    V är nog snarare det mest liberala partiet i riksdagen. Inte mer kapitalliberalt än de övriga partierna, men de har andra syften med dessa regleringar än dem. Vad gäller personliga rättigheter och friheter framstår de ju som radikala liberaler i förhållande till vilket annat parti i riksdagen som helst.

    SvaraRadera
  4. Jag har en dröm... Om ett parti som står både för personlig och ekonomisk frihet. Jag begriper inte hur man kan vara för det ena men mot det andra.

    SvaraRadera
  5. @profanum_vulgus:

    "V är nog snarare det mest liberala partiet i riksdagen"

    Jo vi märker det eller har du glömt 2006 års vallöften om att "skapa" 200,000 nya "jobb" i offentlig sektor. Stod på varenda lyktstolpe. Känns väldigt liberalt tycker jag. Eller varför inte den där extraskatten Ohly vill ha på hus som är värda mer än 3 miljoner, dvs alla kåkar i hela stockholm och rätt många i sverige i övrigt.

    Det är ju ingen nyhet att V gärna tittar tillbaka och suckar djupt av längtan när nån nämner Stalin och planekonomi. Folk ska inte bo i hus, det ska vara reserverat för partipampar, folk ska bo i små trånga lägenheter och vara tacksamma för den goda staten ynnerst.

    Liberalt parti my ass!

    SvaraRadera
  6. Det är ju ingen nyhet att V gärna tittar tillbaka och suckar djupt av längtan när nån nämner Stalin och planekonomi.

    Ska vi prata om 30 talet nu?

    Är du verkligen säker på att du vill et i det här sammanhanget?

    SvaraRadera
  7. @Hax:
    Den ursprungliga liberalismen byggde ju på att personlig frihet skulle garantera ekonomisk frihet och politisk frihet (demokrati).

    Genom att befästa vissa grundläggande rättigheter och friheter skulle staten (eller kapitalet) aldrig kunna bli förtryckande.

    Liberalism har sedan kapats som begrepp till att betyda vad som helst. En del nyliberala strömningar bygger på att kapitalets frihet går föra de enskildas frihet, att de enskilda ska agera under kapitalet. En fri marknad tolkas som att marknaden som väsen ska vara fri att göra vad som helst. Det här leder till protektionistiska avarter som EU, under namnet liberalism och frihandel.

    Man måste skilja på regleringar av företag och regleringar av företagare. Företag kan ägas av hundratusentals personer, men drivs av och till gagn för ett fåtal. Det är inget liberalt med det, tvärtom är det ju ett brott mot äganderätten.

    Det är lustigt när ett gammalt kommunistiskt parti blir det mest liberala alternativet när det finns två gamla liberala partier i samma församling. Men sådant har hänt förr, t.ex. med venstre i Danmark som bytt plats med högerpartierna.

    SvaraRadera
  8. @sixdays/antikristen:

    Inte för att jag håller med om att dina exempel skulle handla om motstånd mot personlig frihet. Men observera att jag sa MEST liberala partiet i riksdagen.

    SvaraRadera
  9. "Jag har en dröm... Om ett parti som står både för personlig och ekonomisk frihet."

    Partiet finns.. det är inte där skon klämmer. Partiet behöver någon namnkunnig liberal *hint hint* som leder det och på så vis börjar engagera alla liberaler som (precis som du) saknar ett riktigt liberalt parti att engagera sig i.

    SvaraRadera
  10. @marcus:

    Det krävs också ganska snabb aktion. Det kommande valet är ett ypperligt tillfälle. Dels kan man stjäla väljare som röstar rött på grund av FRA-frågan och allmän misstro mot borgarna, dels är valet 2010 med stor sannolikhet redan förlorat för borgarna så det finns inget att förlora på att rösta utanför riksdagen.

    SvaraRadera
  11. Ser ni inte den smarta taktiken i Sahlins utfrysning av vpk.

    Eftersom det nästan garanterat kommer att bli (s)-seger 2010 är frågan bara vilket alternativ som är bäst för landet:

    1) (s) + (mp) får egen majoritet

    2) (s) + (mp) måste ta stöd av vpk.

    Denna ekvation gör att en jordskredsseger för (s) + (mp) är mycket bättre för Sverige än en knapp seger där Alliansen ger Sahlin en hård match och hon sen tvingas förhandla med kommunisterna.

    För beskvikna och svikna borgerliga marginalväljare kan det paradoxalt nog bli rationellt att se till att (s) + (mp) får en rejäl egen majoritet istället för att rösta på Allianspartierna.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.