2008-10-09

Lustigt...

Ett av skälen som (s) anger för att inte kunna regera eller bygga valplattform ihop med (v) är att de senare inte är för en oberoende riksbank.

Det kanske stämmer. Dock minns jag mycket väl att (v) var för en oberoende riksbank under folkomröstningen om EMU. Men det kanske bara var just då..?

Länk»

7 kommentarer:

  1. Nja, utan att vara alltför insatt tror jag (v) är konsekventa i denna fråga. Vid EMU-omröstningen ville de att riksbanken skulle vara oberoende av Bryssel. Nu vill de att riksbanken inte ska vara oberoende av politiska beslut fattade av riksdag o regering. Deras policy är att en riksbank inte ska vara oberoende av politiska beslut, men att dessa beslut ska göras inom landet och inte av EU. Man kantycka vad man vill om det, men det är samma idé vid bäge tillfällena.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju tillägga att en statsvaluta är en statlig hämsko på det fria konkurrensen inom betalningsmedelbranschen, så en överstatlig valuta är ju egentligen att dra åt snaran ytterligare runt de nyliberala motståndarna (dvs alla utom v).

    SvaraRadera
  3. Anonym: Två modeller, två principer?

    SvaraRadera
  4. Jo Lars Ohly höll en lång utläggning om att riksbanken måste vara politisk i morgonsoffan på TV4 när han debatterade med Maria Ranka. Där sa han för övrigt att det var synd att inte bankkrisen innebar marknadsekonomins död. Jag är förvånad över att inte fler har hoppat på det, det är inte varje dag en partiledare för ett stort parti sitter och säger att han vill införa planekonomi på en rikstäckande tv-kanal.

    SvaraRadera
  5. Du minns fel. I kontakterna mellan Mamma Mu och (v) fick vi dem att tala tyst i denna fråga. Om v-företrädare tillfrågades var deras svar vanligtvis att de "föredrog" det nuvarande systemet framför ett oberoende ECB. Vilket var sant. Bara om v-företrädare pressades var svaret att de inte ville ha en oberoende riksbank.
    Vi slapp EMU och fick behålla vår oberoende riksbank. Ohly fick sitta i morgonsoffan dagen efter folkomröstningen. Alla fick något. Alla är nöjda.
    //JK

    SvaraRadera
  6. Ang. HAX 00.52, fr Anonym 00.09

    Med risk att jag missförstått något tror jag situationen är denna:
    1. (v) ansåg vid EMU-röstningen att riksbanken skulle vara oberoende.
    2. Nu anser (v) att den inte ska vara oberoende.
    En motsägelse, eller en ändring i deras uppfattning?
    Nej; "oberoende" i 1 betyder "oberoende av EU". "Oberoende" i 2 betyder "oberoende av politiska beslut fattade av Sveriges riksdag och regering.
    Det är inte två modeller eller två principer, utan en enda, eller kankse en princip bestående av ett par olika led. Så här ungefär: en riksbank är en del av det politiska systemet och kan inte sätta egna regler helt utanför politiken (en uppfattning som är möjlig att ha också om man inte är för planekonomi; det räcker med mild blandekonomi för att kunna tänka så); att man vill ha riksbanken oberoende av EU:s riksbank beror på att denna ses som en institution som förhindrar det politiska inflytandet över ekonomisk politik. (Till detta hör att man anser att en oberoende riksbank egentligen inte är opolitisk, utan representerar en viss ekonomisk politik utanför demokratisk kontroll.)

    SvaraRadera
  7. Hmmmm... Jag lät mig luras. Då. Det skall inte hända igen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.