2008-10-01

Sociogrammen kommer med teledatalagringen

En fråga som ständigt återkommer i FRA-diskussionen är de så kallade sociogrammen.

Ett sociogram är en karta över människors kontakter med varandra och är ett mycket kraftfullt verktyg om man vill kartlägga en person – och till exempel dennes politiska, religiösa, sociala och sexuella preferenser.

Här kommer den teledatalagring som EU vill tvinga Sverige att införa att vara ett större problem än FRA. Teledatalagringen omfattar alla telefonsamtal, mobiltelefonsamtal, SMS, MMS, e-postmeddelanden och internetuppkoplingar för alla svenskar. Dessutom kommer man att spara mobilpositioner, som avslöjar var vi har befunnit oss det senaste året.

Det vore naivt att tro att staten inte kommer att utnyttja en sådan guldgruva till information.

18 kommentarer:

 1. Jag tror inte att detta direktiv går att stoppa.

  Vad man kan göra är att kräva att man sätter upp extremt rigorösa rutiner för hur trafikdata ska hanteras.

  Varje operatör måste lagra detta i en egen spärrad databas med autodelete efter 6 månader. Inga backuper som kringgår detta.

  Operatörna får enbart lämna ut info efter domstolsorder.

  Reglerna om proportionalitet måste slås fast stenhårt. Full tillgång inom 6 månader enbart för mycket grova brott, viss tillgång inom 2 månader för medelgrova brott, ingen tillgång alls för mindre grova brott.

  Absolut inga bakdörrar motiverade med "I Nationens Intresse" "national security", "the eternal global total war on terrorism, atheism and un-American unpatriotic traitors and latte-drinking pansy East Coast liberal elitists".

  PS. Möjligen kan man stoppa den automatiska lagringen av GIS-data när folk går runt med sina telefoner. (Här borde vi kunna få med oss operatörerna, om folk har sina telefoner avslagna för att de är rädda förlorar operatörerna massor av intäkter.)

  SvaraRadera
 2. Inte bara staten utan även mobiltelefonföretagen funderar på hur de ska kunna dra maximal nytta av dylik trafikinformation, samt från alla nya sensorer som kommer i telefonerna.

  Artikel i Ny Teknik

  SvaraRadera
 3. Detta sker redan (lagringen samt dess nyttjande).

  SvaraRadera
 4. Enkel lösning, Stäng av telefonen, slå vid resa bara på den om det inträffat något problem. Ring inte dina vänner, kör hem till dem och ring på dörren.
  Överbelasta FRAs vanliga signalspaning, köp komradios och använd dem för åtminstone en del av kommunicerandet vänner emellan inom några kilometers radie.

  SvaraRadera
 5. Är Simon säker på att det inte finns någon myndighet(FRA kanske) som bombarderar svenskar med någon slags mystisk strålning.

  SvaraRadera
 6. Det är väl bara att strunta i att implementera det i Sverige. Hörde att det är precis vad vi gjort med t.ex. "avloppsdirektivet" .

  SvaraRadera
 7. Putte:
  Så naivt!
  Staten har inget intresse av "autodelete" eller att det inte ska gå at komma åt informationen. Sån här information kommer användas maximalt! Om inte nu så om 10-20 år då det inte är på allas läppar. Hemska tider vi går mot.

  SvaraRadera
 8. Bara för att det finns ett obligatoriskt EU-direktiv om att införa datalagringen behöver vi inte göra det. Det går att strunta i direktivet med minimala konsekvenser, på samma sätt sverige har struntat i det s.k "avloppsdirektivet från början av 1990-talet.

  SvaraRadera
 9. Jag är själv inne på Simons linje. Vilken typ av komradio rekommenderas, och var köper man dem? Jag skulle vilja nå några mil, fast det är väl inte att tänka på när jag bor i hyresrätt i tätort och inte lär få sätta upp någon antenn på taket. Hur långt når jag med ett spröt på balkongen och fri sikt i rätt väderstreck?

  Dataförbindelse är ett plus; jag klarar mig med låga hastigheter för att kunna skicka enklare instruktioner till datorn där hemma.

  Med P2P-routing och kryptering kan vi även röra ihop etersociogrammen ordentligt...

  Anonym @ 13:42, FRA läcker nog viss elektromagnetisk strålning från sina anläggningar, men den är så svag att den är helt försumbar i sammanhanget. Den är inte mystisk alls, och den stör inte ut trafiken på privatradiobanden. Något "bombardemang" är det definitivt inte fråga om.

  SvaraRadera
 10. Hos Nixon läser jag att inte ens Åkesson vet vad "trafikstråk" är... Nixon har frågat honom

  http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2008/10/trafikstrk-nt-som-politikerna-hitta-p.html

  SvaraRadera
 11. Är det någon som har koll på om det finns något som helst juridiskt hinder mot att FRA får tillgång till dessa trafikdata, såsom "behörig myndighet" (Artikel 4, direktiv 2006/24/EG)?

  Visserligen hänvisas där till "nödvändighets- och proportionalitetskraven" samt "Europakonventionen om skydd för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter", men det har vi ju nyss fått lära oss hur tungt de värderas i det här sammanhanget..

  SvaraRadera
 12. Själva trafikdatalagringen i sig är ju inte det egentliga problemet.

  Det förekommer trafikdatalagring i dag, eftersom både operatören och du som användare vill veta trafikkostnaden. Operatören vill kunna få betalt, och du som användare vill veta att du betalar en korrekt summa.

  Problemet för operatörerna blir att dom inte kan rensa individers trafikdata efter betald period, utan kommer att behöva bekosta att dessa data lagras en längre tid.

  Problemet för individen blir att någon/några tokstolar i detta land har fått för sig trafikdatan som ska lagras nu ska innehålla mer information än nödvändigt för fakturering och "geografisk placering" (vilket är trots allt det enda som behövs för att uppfylla samhällsnyttan, operatörens fakturering, och specifik tillgång för polis och räddningstjänst enligt gällande regler.)

  Ett år får nog anses vara ok, så länge accessen regleras korrekt via domstol, precis som idag. (För kort tid och det blir problem för "staten", för lång tid och det blir problem för "befolkningen", typ.)

  Hypotetiskt sett: FRA får obegränsad och oreglerad access till alla operatörernas trafikdata (vilket verkar vara vad så många har fått för sig), så kommer dom inte spendera energi, tid, och pengar, på att ställa sociogram på generell basis av _alla_ svennebananer, och FRA skulle inte lagligen kunna göra det, om dom nu skulle haft vilja och dom ekonomiska resurserna, ens enligt den "gamla" antagna lagstiftningen. (Om sociogram skulle göras av FRA på generell basis så lär nog alla dom där ett par tre hundra miljonerna människors kommunikationer som passerar Sverige vara av mer intresse ... för den nationella säkerhetens skull. Möjligen att SÄPO skulle ha råd att göra samma sak internt, men då skulle det sannolikt, tyvärr, riktas mot våra hundratusentals muslimer som utgör vår befolkning [förutom diverse nynassar, antirasiter, och kommunister, i militant variant.])

  //ST

  SvaraRadera
 13. Anonym @ 02 oktober, 2008 00:21:

  Jag är inte så övertygad om att det skulle vara en stor ansträngning för FRA. Tvärtom vore det mumma för kvaliteten och träffsäkerheten i deras trafikanalysdatabas.

  Om jag hade suttit och utvecklat FRA:s "Titan", så hade jag inte tvekat(*) om att kasta in denna information. Halva arbetet är ju redan gjort!

  (*) Förutom de uppenbara moraliska betänkligheterna förstås..

  Ingen genomsökning av miljarders IP-paket, inget komplicerat pussel för att lista ut vilka IP-nummer som hör till en person/entitet vid vilket tillfälle. Geografisk positionsinformation för alla mobiltelefoner. Osv.

  Datamängden är heller inte avskräckande. Det behöver nog inte ta särskilt många minuter datortid för att uppdatera "Titan" med ett dygns trafikdata.

  Jag anar en liten fälla i tolkningen av ordet "sociogram", och vissa av FRA-lagens förespråkare har utnyttjat denna mångtydighet för att förvirra oss.

  Ett klassiskt "sociogram" bygger du upp utgående från en individ eller en grupp av personer. Därefter ser vem som kommunicerar med vem, i vilken ordning, hur ofa och kanske om vad. Sedan försöker du att dra listiga slutsatser om det. Jag håller helt med dig om att det är osannolikt att FRA skulle sitta och göra detta hästjobb för alla individer.

  Men - den datastruktur som undan för undan byggs upp i Titan kommer automatiskt att innehålla *allt* detta - förutom möjligen de allra listigaste slutsatserna. Det är därför jag som ingenjör ser även detta som ett "sociogram". Må vara ett latent sådant.

  När nu sedan någon bestämmer sig för att rikta in förstoringsglaset ("sökbegreppen") mot just mig eller dig eller Muhammed, så är allt grovjobbet redan gjort.

  Plocka upp Muhammed ur databasen så dras hela hans kommunikationsnät, favoritwebplatser, geografiska positioner med mera upp som ett käckt litet spindelnät. Bara att nysta vidare och dra de listiga slutsatserna kvar..

  Alternativt kan man se vilka som är flitiga besökare på www.stoppafra.nu och nysta upp nätet därifrån. Det går att tänka sig en massa mer sofistikerade varianter av sökningar också..

  Kort sagt blir det fråga om en omfattande och helt katastrofal massregistrering av folks åsikter (och mer därtill eftersom vi i praktiken lever våra liv på nätet idag).

  Så - Nej, det är inte 8 eller 200 miljoner individuella sociogram. Det är *ett* enda stort latent sociogram.

  200 Miljoner ursäkter för denna långa postning..

  SvaraRadera
 14. @ mary 01 oktober, 2008 23:43

  Om generaldirektören verkligen har givit ett sådant svar som framgår av urlen, så är ju detta fullständigt meningslöst. Det är verkligen "Goddag - Yxskaft".

  Antingen har ju då generaldirektör Åkesson ingen aning om vad han talar om, eller också slänger han nonsens rakt i ansiktet på allmänheten.

  SvaraRadera
 15. Det verkligt otäcka i det här är inte att det finns en verkschef som ljuger om sin ämbetsutövning, utan att fler och fler verkar ta för givet att så är fallet.

  SvaraRadera
 16. Hax, jag vill bara uttrycka min tacksamhet för att du biter dig fast vid sociogrammen. Ordet är bara en eufemism för åsiktsregistrering.

  Tyvärr har Sd inte fattat att de själva är föremål för den sortens åsiktsregistrering.

  Därför har de inte deltagit i kritikstormen mot lagen.

  Makthavarna vill veta vad invandringskritiker snackar om mellan skål och vägg och via email och även vilka alla okända invandringskritiker är. Vad de skriver i olika fora, etc.

  Man vill kunna hindra dem från att få jobb inom statlig förvaltning.

  Det kan man om man kartlägger politiskt "avvikande" nätsurfning.

  SvaraRadera
 17. "Det förekommer trafikdatalagring i dag, eftersom både operatören och du som användare vill veta trafikkostnaden. Operatören vill kunna få betalt, och du som användare vill veta att du betalar en korrekt summa."

  Min kostnad som vanlig bredbandskund är inte kopplad till trafikmängd, surfvanor eller vilka jag kontaktar via mejl. Du är ute och cyklar när du antyder att internetleverantörerna idag skulle logga ens en bråkdel av den information som direktivet skulle tvinga dem till.

  SvaraRadera
 18. Förtydligande: ovanstående kommentar var avsedd för ST och inte HAX.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.