2008-11-26

FRA: Kontrollorgan med bakdörr

Den nya signalspaningsnämnden – som skall arbeta fram till dess FRA 2.0 klubbats och börjat gälla – börjar nu ta form. Det är hit olika myndigheter kommer att vända sig med önskelistor om vad FRA skall spana på.

Till att börja med har politikerna (som är de som beslutade om FRA-lagen) majoritet i nämnden. Man kan dessutom konstatera att regeringen inte behöver tillstånd för att lägga beställningar hos FRA. Så allt som är jobbigt eller känsligt kommer att kunna gå den vägen...

Läs mer»

7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Inte undra på att alla som säger att "det går inte gömma sig på nätet" får rätt när den fetaste av alla kablar passerar myndigheterna.

  Det är ganska solklart då att man inte kan vara anonym och det är ju lite det dom vill, slå ner alla olik tänkande (Kina någon?)

  SvaraRadera
 3. Det känns som det testas olika saker och tillvägagångssätt för att undersåtefiera befolkningen i olika länder, med olika resultat. Sen kommer det som fungerade bäst att införas globalt.

  Nu är det kinas hantering av internet våra politiker och makthavare avundsjukt sneglar på...

  SvaraRadera
 4. Digital kommunikation ställer gamla invanda och prövade begrepp på ändan. Brevhemligheten till exempel har stark ställning i svensk lag. Endast vid misstanke om brott mot rikets säkerhet och mord så får myndigheterna öppna brev.

  Vore det inte rimligt att kunna göra sammalunda även i den digitala tidsåldern?

  Problemet ligger främst i hur man skall skilja terrorister från mer eller mindre ärligt folk. Sverige har fri bevisföring (domstolarna får betrakta all bevisning oavsett hur den tillkommit) vilket för brev inte spelar så stor roll eftersom man bara öppnar brev med viss mottagare och på misstanke.
  FRA:s signalspaning däremot motsvarar att alla brev till en viss förort öppnades under en vecka och sedan analyserade (lagrades?) utan att mottagaren kunde märka det på kuvertet. "Signalspaning" är samma sak som digital bottentrålning - allt grovsållas och sedan finsållas det som verkade intressant.

  Terrorism och halvtotalitärt Ryssland är realiteter. Varför inte tillåta signalspaning men inskränka den fria bevisföringen? Om endast bevis som rörde mord samt brott mot rikets säkerhet fick användas så kunde vi kartlägga sovande terrorceller samt den allra grövsta organiserade brottsligheten medan svenska folket kunde sova gott om natten - i dubbelt bemärkelse. Allt i brevhemlighetens anda.

  Brevhemligheten 2.0

  SvaraRadera
 5. @Sam:

  "Signalspaning" och "avlyssning" är olika saker. Sammanblandning av orden är oerhört giftigt.

  SvaraRadera
 6. Hans J:

  Exakt - men bara om man skapar vattentäta skott vilket FRA-lagen inte gör.

  Alltså finns ett behov för Brevhemligheten 2.0

  SvaraRadera
 7. @Sam:
  FRA-Lagen är fullständigt åt helvete och den bör rivas upp så fort som möjligt. Den "meddelandehemlighet" vi haft under väldigt lång tid avskaffas nu.

  Det är som om polisen fick avrätta folk om de gick på en särskild plats. Eller om de hade gröna skor på sig.

  Gärna "Brevhemlighet 2.0" men först ett avskaffat, nedlagt, bortrationaliserat, pensionerat - FRA!

  Det handlar till dels om skyddad verkstad där de inblandade och anställda naturligtvis värnar om sina egna anställningar. FRA var på vippen att skära ned dramatiskt när "snilleblixten" om "signalspaning" i kabel (HÅNFLIN) kom.

  Härnäst vill de väl "signalspana" på vykort och i mjölkpaket...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.