2008-11-06

FRA: Total kontroll!

FRA skall avlyssna svenska folket.

FRA skall sköta statsförvaltningens totala IT-säkerhet.

Och enligt Realtid.se skall FRA nu också börja certifiera företag som arbetar med IT-säkerhet.

FRA håller helt enkelt på att växa till en myndighet som skaffar sig total kontroll över all viktig elektronisk kommunikation i vårt land. Det känns vanskligt.

Vi kan dessutom läsa att det bara är ett tiotal, större, företag som kan komma att bli aktuella för certifiering. Mindre företag och enskilda konsulter kastas ut i kylan.

FRA konkurrerar redan i dag genom egen konsultverksamhet med privata företag inom området.

Länk»

(Via: Scraber Nestor)

36 kommentarer:

  1. Snart är det väl bara att greppa högaffeln och facklan och bege sig mot Lovön som finns kvar som alternativ?

    SvaraRadera
  2. Alla ska avlyssnas, och de som inte samarbetar kring detta blir inte certifierade. Snart väntar vi bara på att det smygs igenom ett krav att alla statens upphandlingar kräver denna "säkerhetscertifiering".

    SvaraRadera
  3. Vad gör i övrigt beskedliga medborgare när måttet är rågat, en verkningslös demonstration till? Och om den inte funkade, en till? Och en till?

    När är måttet rågat?

    Jag tänker inte sitta still och stup i kvarten få skitkorv på kräkhög serverat åt mig från Bror Duktig-staten med Överste Bror Duktighetsminister Reinfeldt!

    Men vad gör man då, skriva brev till sin riksdagsman/kvinna har vi ju provat. Det gick ju så där, en nappade, sprattlade lite på kroken för att sen släppa greppet och falla tillbaka ner i strömmen.
    Kan nån rekomendera en rastlös rebell vad man mer kan göra, inom lagens råmärken dvs?

    SvaraRadera
  4. Innan jag tar till högaffeln (jag håller på att plocka fram den) så finns ett steg till - massiv civil olydnad. (sabotage om man vill uttrycka det så):

    - Man grisar ned internet med slumppaket till olika IP-nummer. Detta kommer att göra FRA:s sociogram helt överbelastade. Att hämta hem en web-sida i minuten eller kanske ännu långsammare från slumpmässig webserver borde störa lite.
    - Riktig slow-spam. Man skickar helt enkelt i riktigt långsam takt (en eller ett par mail i veckan) email till alla möjliga mottagare. Helst med en bifogad kryperad fil (denna kan bestå av rena slumptal). Detta till mottagare i arabstater, i Ryssland, Kina osv. På detta sätt får framtagna sociogram så mycket "brus" så det blir rena sörjan.
    - Vi får börja skicka fotografier som fått en injektion med steganografi. FRA kan aldrig veta om det är skarpt och vi behöver bara injicera en liten slumpfil.
    - Vi börjar kryptera allt som vi skickar. Vare sig det är viktigt eller bara vanlig struntmail
    - Vi installerar TOR allihop. På så sätt kan FRA inte veta vem som skickat vad. De kan inte veta om mottagaren befinner sig i Sverige eller utlandet. En finess är att fildelning blir anonym.

    Vi behöver alltså program för att åstadkomma ovanstående! Dessa ska vara lätta att använda för ALLA i hela Sverige.

    HUR ÅSTADKOMMER VI DETTA?

    SvaraRadera
  5. Mr Profit "Snart väntar vi bara på att det smygs igenom ett krav att alla statens upphandlingar kräver denna "säkerhetscertifiering"."

    Du kan nog förutsätta att det är syftet, ja.

    SvaraRadera
  6. IT-branchen måste göra uppror mot detta. Stora IT-företag måste börja ta sitt ansvar och vägra befatta sig med allt och alla som har med FRA att göra. Koppla ned dem helt enkelt!

    SvaraRadera
  7. Ansvar? Integritet?

    Gör som Birgitta Ohlsson i FP, starta en insamling av strumpbyxor till nödlidande i Afrika. (Se folkpartiwebben) och döva samvetet.

    Johan Pehrson rules, starkaste gruppledaren i klassen.

    /T Königsson

    SvaraRadera
  8. Vad göra? Jag kan bara referera till vad vi 68-revolutionärer gjorde när utbildningsministern Olof Palme la fram lagförslaget UKAS. Vi ockuperade Kårhuset.
    Vi var på vippen att ockupera Operan. Och vad gör bloggareliten i FRA-avdelningen utomhus: Har en efterfest i Operakällaren (3 juli) samt trehundra personer marscerar till Sergels Torg 16:e september. Sens Moral - akta er för Piratpartiet.

    SvaraRadera
  9. Hans J...!

    "Vi installerar TOR allihop. På så sätt kan FRA inte veta vem som skickat vad."

    Vad är TOR för något? Nu blev jag allt lite nyfiken. Snälla, berätta!

    SvaraRadera
  10. Installera installera TOR och kör den som exit-nod. Då bidrar du med anonym och krypterad bandbredd till dina medmänniskor, du hjälper alltså både dig själv och dina medmänniskor att kunna kommunicera både krypterat och anonymt. Det skyddar också dig genom att din trafik inte kan skiljas från andras krypterade trafik som bara passerar genom din dator.

    Om du dessutom har en router som du kan installera OpenWRT på så kan du köra TOR direkt i den och kan lämna dina vanliga datorer som de är. Routern har ju de flesta påslagen dygnet runt.

    Detta är postat genom TOR-nätverket.

    / --

    SvaraRadera
  11. TOR är ett sätt att bli helt anonym på internet. FRA får ett helsikes jobb att hålla koll...

    Det man vill kommunicera skickas genom några få andra datorer (de som ingår i TOR-nätverket). För varje steg är kommunikationen automatiskt krypterad. Därigenom kan den som avlyssnar inte veta vem av dessa som är avsändare eller var slutdestinationen finns. Inte ens av de datorer som informationen passerar.

    Det enklaste är att lämna länken till TOR-nätverkets hemsida:

    TOR-nätverket

    Psst... ;-) Anslut dig idag!

    SvaraRadera
  12. Apropå TOR

    Det är lustigt att iaktta kampstrategin bland bloggareliten.
    Var anonym! Hur får man då folket på sin sida. Vi 68-revolutionärer stod utanför systemet och sålde Vietnam-Bulletinen. Och utan anonymiseringspåse över huvudet.
    Ja ja ja - trehundra i marsch till Sergels Torg den 16:e september.

    Att använda TOR det gör paranoida typer.

    SvaraRadera
  13. @Minata:

    HAHAHA.. har du betalt från FRA? Du vet nog att
    TOR gör FRA:s sociogram värdelösa liksom mailläsande osv.

    Men FRA tigger om detta!

    Det behövs inte så jättemånga som ansluter sig heller. Ett par tusen bör räcka... :-)

    SvaraRadera
  14. Vi behöver ju bara titta på vilka det är som verkligen kan det här. PRQ kunde motstå massiva utländska IT-attacker mot kavkas-center, medan polisen inte grejjade en simpel bildlänknings-attack av en tonåring utan några särskilda kunskaper..

    Det här är egentligen lika illa som FRA-lagen, kombinerat är det frunktansvärt. Fundera på vilken makt det ger FRA. Fundera vad det innebär för de som verkligen behöver IT-säkerhet. Vilken "säkerhet" är det som kommer att premieras? Säkerheten för FRA att veta att de certifierade är lydiga gentemot dem? Det här är det samma som trusted-computing, "trusted" för vem?

    Vad vi ser är en långsam statskupp under genomförande. Var fan är SÄPO någonstans? Skulle några politiker helt plötsligt bli rakryggade, och journalister börja utföra det uppdrag som de så ofta vurmar om. Så kan nog ett antal tjänstemän inom både FRA, SÄPO och militären kyssa sin karriär adjö. Några av dem hör nog hemma i fängelse.

    @minata: Somliga av oss kan inte skylta med våra namn, vi tvingas jobba i det fördolda alternativt inte göra något alls. Poängen med TOR är att man hjälper varandra. Man kan köra tor som exit-nod för att hjälpa sina medmänniskor, utan att för den skull själv kommunicera anonymt.

    / --

    SvaraRadera
  15. @Hans J

    FRA skiter i allt vad som heter TOR och sociogram.

    Det stora hånskrattet från FRA var när bloggareliten i en skara på trehundra personer marscherade till Sergels Torg. Motståndet är tvärtyst efter denna händelse. Fiasko. Skriva kommentarer hos varandras bloggar är terapi. Varför jag skriver i bloggar är därför att jag är så skittrött på mina arbetssysslor.

    SvaraRadera
  16. @Minata: :-)

    Berätta mer om TOR ...

    Vad är det?

    När folk ser vad det är kan Reinfeldt lägga ned FRA.

    Sen om FRA skiter i TOR så skiter TOR tillbaka.

    Ska "banne mig" posta det här på 23 andra bloggar! :-)

    SvaraRadera
  17. anonym@15:32

    Exit-nod? Router?

    SvaraRadera
  18. Detta är bara början.
    Släng dig i väggen Mr.Hoover

    "Uppgiften att svara för "tekniskt signalskydd" går över från Krisberedskapsmyndigheten till FRA (3,7 miljarder per år)."

    http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article416051.ece

    SvaraRadera
  19. Jag läste faktarutan till länken, whoa.

    "FRA har cirka 650 anställda och ett anslag på 562 miljoner kronor för budgetåret 2008. Till detta kommer att FRA lånefinansierar sina investeringar."

    Skall man tolka detta som att de 562 millarna används till löpande utgifter samt till att betala räntor för datasystemen som dom har.

    Jag börjar att undra vilken utrustning som dom egentligen har köpt, och vad den kan användas till?
    I ett land med 9 miljoner invånare?

    SvaraRadera
  20. Finns det inte viss riskt att såna här trevliga hjälpmedel som TOR, Relakks osv kommer att bli förbjudna att använda inom Sverige och EU? Blir väl likt fallet med radarvarnare för bilar. Kan EU klubba igenom att folk kan bli avstängda från internet, kan dom nog även få för sig att förbjuda alla former av system där man blir anonym på nätet. Blir det lagar, så blir därmed den som vill skydda sin integritet klassad som kriminell. Det finns nog ingen måtta på hur långt det kan gå egentligen.

    Bara en tanke...

    SvaraRadera
  21. @minata.


    Det var 2 demonstrationer i Stockholm på sammanlagt ca 1000 personer som mest.

    Efterson Demon på plattan varade i drygt 4 timmar var det många som kom och gick, därav såfg det ibland ut som det var tunnsått, men det var aldrig under 300 personer.

    Men jag förstår att ni vill använda den siffran och applicera den på samtliga manifestationer som skedde i Sverige den dagen.

    Utöver Stockholm va det en tusenhövdad demonstration i Göteborg och ca 250-300 personer i Malmö.


    Kan du räkna?

    Det blir sammanlagt mellan 2250 - 2500 personer.


    gomorron...

    SvaraRadera
  22. Sjöholm: Vi kan även notera att Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Styrelsen för psykologiskt försvar läggs ner till årsskiftet - istället kommer MSB - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (nämns kort i artikeln).

    Känns det inte lite som att man plankar jänkarnas FEMA? Då blir det väl MSB-camps nästa, alltså... (Foliehatt på!)

    SvaraRadera
  23. @mats p.

    Man undrar hur dom prioriterar?

    FRA har redan en budget på 3700 millar för datasäkerhet, lägg till MBR "En given spelare", enligt Jan Donnér/FRA.

    Vad blir den totala kostnaden?
    (Man kanske skall addera en del av de 800 miljonerna som SÄPO gör av med årligen.)

    Detta samtidigt som vi inte har råd med näringsriktig mat till våra skolelever, en värdig vård för våra gamla etc.?

    SvaraRadera
  24. @Niklas Starow
    Om Sergels Torg 16 september.
    Här kommer en lektion!
    För media var det bara ett som var medialt: Demonstrationståget Norrmalms Torg-Sergels Torg. Vad som händer därefter på torget är inte intressant. Vad som sägs där kan nämligen läsas på nätet. Vad händer! Svart Måndag och Piratpartiet har i princip två demonstrationer på samma tid. När Piratpartiet senare ansluter sig till Sergels Torg finns inget media på plats. Övriga två demonstrationer i landet var dominerade av Vänstern. En lustig detalj fångat av webkameror (Sergels Torg). Vänsterdemonstrationen senare på kvällen (mot alliansen) drog mer folk än Svart Måndags demonstration under dagen.
    Visst finns förklaring till att Svart Måndag i dag har vissnat.

    Vilken siffra läser FRA i Dagens Nyheter? Jo. Trehundra på marsch mot Sergels Torg.
    Det är gott om IT-folk hos bloggeliten. Varför inte ragga upp en journalist!

    SvaraRadera
  25. @minata.


    Ingen mer än jag beklagar att uppslutningen blev mindre än förväntat.

    Ja, man kan skylla på att det var en kall tisdag i september, ja man kan skylla på att det var 4 timmar och alla inte orkar vara kvar så länge,

    Men man kommer ändå inte ifrån att den stora anledningen till att den felaktiga bilden av 300 personer på plattan sprids i allmänheten är för att det finns personer som aktivt planterar den uppgiften varhelst och närhelst diskussionen dyker upp.

    Jag tror att den siffran först kom från TT, en nyhetsbyrå som inte gav sig till känna för oss som var där och som än idag inte hänvisar till en fysisk person som delade ut den informationen till de stora drakarna.

    Ser man till bilderna som är publicerade så ser man också att det vid olika tillfällen, speciellt vid PP's intåg, var det ca 1000 personer, om inte fler.


    Men den kassa uppslutningen tillsammans med 25-septemberuppgörelsen gjorde att massmedia slutade bevaka.

    Jag ger dig ett halvt rätt, att det stora intresset försvann när det bara deltog 350-400 personer i själva marschen.

    Men du har fel i att det som hände på plattan inte drog uppmärksamhet, just då, den 16 september hade vi 6st folkpartikvinnor som sade att de skulle riva upp lagen.

    Detta är något de än idag använder i förhandlingarna med regeringen.

    SvaraRadera
  26. Kårhusockupationen!
    Den mest utskrattade och patetiska aktionen genom tiderna.
    För er information ockuperar jag just nu mitt köksbord.

    Piratpartiet!
    Just nu finns det inget annat alternativ.

    SvaraRadera
  27. @bo
    Kårhusockupationen.

    Jaaa - Sergels Torg 16 september var ett jättefiasko. Se ovan.

    Kårhusockupationen var starten för diverse vänsterrörelser.

    Ett exempel: FRA-insamlingen har lyckats samla in 2943 underskrifter
    Mot USA:s bombningar i Vietnam - 2,7 miljoner namnundersökningar.

    Nämn en inrikisk händelse 1968: svar: Kårhusockupationen.


    http://frapedia.se/wiki/Namninsamlingen
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Namninsamling

    SvaraRadera
  28. @minata
    Jodå, den nämns, ofta med ett leende på läpparna.
    Studentorganisationer "ockuperade" sitt eget kårhus.
    Var du där, så tror jag det kändes stort.

    SvaraRadera
  29. Antalet mail skickade från enskilda IP-adresser till riksdagsledamöter via expressens massmailskampanj - drygt 30.000 st.

    Antal medlemmar på facebook, ca 25.000.



    Men jag erkänner att 2,7 miljoner namnundersökningar (menar du underskrifter?) enbart i Sverige mot Vietnamkriget är imponerande, speciellt på en befolkning på 8 miljoner.


    För du jämför väl på lika villkor?

    SvaraRadera
  30. minata: Du kan vända och vrida hur mycket du vill men det finns en väldigt stor skara som inte gör sig hörd om säkerhetspolitik. Speciellt inte såpass tekniskt insatta att de oroar sig över något. Och som du säger så skriver inte pressen så mycket om FRA.

    Man märker att du alltid tar det sämsta läget och lyfter fram. Ett alternativ till din hänvisade namninsamling, gruppen "FRA-Lagen (internetavlyssning) är en sjukt dum idé!" med 23 732 medlemmar på facebook.

    SvaraRadera
  31. Äh, minata, du vill ju bara mäta pe.. flåt, namnunderskrifter/demodeltagare.

    Jag jobbar som säljare, det är ett välkänt fenomen att viktigpettrar kommer in och ska testa ens kunskap, de köper sällan något men tar upp dyrbar tid.
    Du är typ internet-versionen av det problemet.

    SvaraRadera
  32. Nämn en inrikes händelse 2008;
    FRA-idiotin röstades igenom med hjälp av rävspel och mobbing.

    I "föregångar-demokratin" Sverige.

    SvaraRadera
  33. Haha, Aftonbladet och minatas 2008:
    Blondinbella blev utsatt för övergrepp.
    Lars i Idol gjorde bort sig.
    Sanna Bråding dealade koks.

    SvaraRadera
  34. Ignorera Minata - Don't feed the trolls

    SvaraRadera
  35. Jag vet inte om vi ska ignorera Minata...

    Han har verksamt bidragit till att lyfta upp:
    TOR.

    På så sätt bidrar han ju till vår anonymitet på internet.

    Detta är väl bra!

    TOR var det!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.