2008-11-05

A New Sheriff in Town...

Nu lutar alla, inklusive Dick Erixon, åt Obama som vinnare i det amerikanska presidentvalet. I skrivande stund har Obama 207 elektorsröster och McCain 114. Så det här kan nog betraktas som klart...

Nu får vi hoppas att Obamas motstånd mot frihandel bara var valretorik. Är det något världen inte behöver just nu, då är det mer protektionism.

Och så var det det där med utrikespolitiken. Samtal istället för bomber låter ju bra. Låt oss bara hoppas att det blir väldigt tydliga samtal – med tydliga krav på frihet, demokrati och öppenhet. Risken är dock att det blir tandlöst och mesigt. Obama kommer att behöva goda, tydliga och principfsta vänner på den internationella scenen. Tyvärr lär inte EU kunna erbjuda så mycket i den vägen...

Irak? Tja, att avveckla insatserna i Irak utan att landet kastas in i mer oro och kanske inbördeskrig, det kan bli knivigt. Det vore naturligtvis bra. Men jag kan inte riktigt se hur det, rent konkret, skall gå till.

Sedan är frågan om vi nu vågar hoppas på ett slut på USA:s war on terror – i alla de delar som inskränker de medborgerliga fri- och rättigheterna. Detta är min stora förhoppning på den nye presidenten. Men det krävs i och för sig bara ett enda spektakulärt attentat för att den förhoppningen skall komma på skam.

Slutligen lär alla från ryssen till de islamistiska terroristerna nu stå på kö för att klämma den nye presidenten på pulsen. Intressanta tider...

7 kommentarer:

  1. Men vad är det för snack? Republikanerna vill skapa en större protektionistisk ekonomisk enhet, precis som EU. Det blir inte mindre protektionism för att flera länder sysslar med det tillsammans.

    SvaraRadera
  2. Vi får verkligen hoppas att Obama inte genomför sitt vallöfte om ofinansierade sänkta skatter. Med statsfinanser i fritt fall och ett lågt skattetryck är det en av de minst angelägna reformerna just nu.

    Den riktigt intressanta frågan är Obama vågar röra den stat i staten som slukar skattepengar samtidigt som den isolerar sig från insyn, revision och demokratisk kontroll - militären och säkerhetsapparaten.

    SvaraRadera
  3. Så på grund av risken för inbördeskrig och ökat våld bör ockupationsmakten stanna i all evighet?
    Lika logiskt som om en våldtäktsman skulle tvingas flytta in hos offret på obestämd framtid för att försöka fixa skadorna han ställt till med.

    SvaraRadera
  4. Sedan är inte alla i världen lika kåta på frihet, öppenhet och demokrati som du. För en del är stabilitet, slut på hänsynslöst mördande och mat för dagen primära krav. Demokrati och frihet är något som bara kan växa fram ur folkdjupet och då när andra grundläggande behov är tillgodosedda.
    För övrigt trodde jag inte du gillade att tvinga på andra dina idéer och åsikter?

    SvaraRadera
  5. Irak.. Vad tror ni man träter om i Irak politiskt idag? Det ni ser på SVT och TV4?

    Näe, inte ens i närheten. Något av det första USA gjorde under 14 månader var att låta Paul Bremmer skriva om en massa lagar i Irak. Att en invaderande nation skriver om ett annat lands lagar strider mot allt vad FN står för. Det blev stopp för detta innan de hann förändra de lagar som reglerar Iraks naturresurser. Under 5 år har man nu trätat i Irak om en lag som skall förändra så att Iraks resurser kan privatiseras och ägas av amerikanska intressen. Lagen har varit väldigt nära att godtas, men Iraks parlament har satt stopp för detta. Lagen skulle innebära en privatisering som inte har sitt motstycke någon annan stans i världen, där Irak som land tappar den enda resurs de har, inte får några inkomster eller bestämmande över landets egen olja. Inte ens i USA är oljeresurser fullt ut privatiserat, i synnerhet inte för utländska företag. USA kräver alltså att få göra något som de aldrig skulle tillåta andra länder att göra i USA.

    Här har ni en ertikel i Times som förklarar närmare: Whose Oil Is It, Anyway?

    Usa hjälpte Saddam till makten, mot tillgång till landets olja. De avsatte honom av samma orsaker när han sas. blev olydig.. och de lär inte lämna landet efter allt de offrat förrän de har fått vad de ville ha. Kom ihåg att Bush är gammal oljebaron, Harken energy. Condolezza kommer från ChevronTexaco. Cheney från Halliburton som bygger pipelines, raffinaderier, militära anläggningar osv.. Cheneys fru hör ihop med Lockheed martin, världens största vapentillverkare. Rumsfeldt kom från Occidental petroleum. Gale Norton hör till BP Amoco. Bush den äldre hör till Carlyle group osv.. Det här är företag som lindar amerikanska politiker runt lillfingret. Egentligen inte mer annorlunda än det inflytande som Saab, Volvo, Bofors och Ericsson har på svenska politiker, fast i USA är det företagens gamla exekutiver som blivit politiker, någon lobbying behövs liksom inte. De kommer nog att kunna linda in Obama också, jag hyser inga tvivel om det. Vad som kan vara räddningen är om USAs ekonomiska kris förvärras så mycket att dessa företag tappar sitt inflytande. Men det är inte troligt, för dessa företag inom energi och vapen är inte drabbade på något vis, tvärt om.

    / --

    SvaraRadera
  6. Ja visst kommer Obama att möta utmaningar som han kanske inte kan klara av. Men vilken lättnad det är att slippa se McCain vid makten! Slippa höra honom sjunga "Bomb bomb bomb Iran".

    SvaraRadera
  7. obamas volontarer hyllar massmordaren Che Guevara, Obamas supportrar viftar med Sovjets flagga nar de vill fira sin stora ledare, Obmama har inte pa nagot satt tagit avstand fran detta. Och svensk media bara ligger kvar i knaet pa honom som den lydiga knahund man garna vill vara


    olof den andre

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.