2008-11-11

Och logiken i detta..?

I Frankrike har åtta medlemmar i en anarkistisk grupp på vänsterkanten gripits, misstänkta för sabotage mot landets järnvägsnät.

Man kan fundera över deras motiv. Vad har anarkister emot järnvägar? För raka spår? För mycket tidtabeller?

Länk»

20 kommentarer:

  1. Bara spekulationer, men...

    Kanske dom egentligen var emot Frankrikes nya lag om att kunna stänga av internet för medborgaren, dvs sabotage av den elektroniska järnvägen. Då saboterade anarkisterna kanske järnvägen tillbaka som hämnd.

    Får bli min spekulation tills mer fakta dyker upp kring varför. Skulle dock vara intressant om det stämnde. Om inte fransmännen lägger locket på ang. motivet då...

    SvaraRadera
  2. Järnvägen är väl statlig?
    Anarki = ingen stat.

    SvaraRadera
  3. Det kanske är som med tjeckiska liberaler under sovjettiden, de hade ju en fallenhet för att dömas för pedofili. Men inte är liberaler förespråkare av pedofili?

    SvaraRadera
  4. Det vet ju alla att järnvägarna sedan mer än ett sekel tillbaka ägs och styrs av den globala energimaffian. Att slå mot en av deras ägodelar måste av varje revolutionär betraktas som fullt legitimt.

    Allvarligt skämtat HAX, du har en så viktig roll i allas vår gemensamma kamp mot alla 1984-fanatiker att du verkligen borde ransonera dina bloggposter. På senare tid har det varit mest spamliknande inlägg här på din blogg.

    En viktig artikel två gånger i veckan övertrumfar i alla lägen tre menlösa dito om dagen. At least IMHO...

    SvaraRadera
  5. I den kategorin hittar vi ju även många nyliberalers motstånd emot euron...

    Nåja - annars håller jag med Björn här.

    SvaraRadera
  6. Jag föreslår herrer feltén och Hedin att bara titta in och kommentera sisådär en à två gånger i veckan istället.


    /LD

    SvaraRadera
  7. Undrar vad nykommunisterna tycker om euron? Vad gammelkommunisterna tycker vet vi ju redan.

    /LD

    SvaraRadera
  8. Dom kanske inspirerats av Ladislaus Horatius, filosofen som på 90-talet stoppade ett X2000-tåg i protest mot att tågen gick för fort. Måste vara otäckt med TGV-tåg som gör 300 knyck.
    http://susning.nu/Ladislaus_Horatius

    SvaraRadera
  9. Det framgår ju inte alls vad deras motiv är i nyhetsartikeln som du länkar till. De flesta människor har motiv till att utföra sina handlingar, speciellt när det verkar ha krävts en hel den expertis från anarkisterna i fråga. Det sägs att de trixade bort 15kilovolt-ledningar.

    Tänk om de inte ens var anarkister, tänk om det bara var vad poliserna sa att de var...? Det är ju omöjligt att avgöra, vi får ju bara reda på vad den ena parten har att säga.

    De borde ha någon sorts websida som berättade varför :)

    SvaraRadera
  10. Dom kanske inspirerats av Ladislaus Horatius, filosofen som på 90-talet stoppade ett X2000-tåg i protest mot att tågen gick för fort.

    Han är intressant.Det ligger en hel del i hans funderingar.
    Dessutom har han rätt.Tågen går för fort och det är obegripligt varför dom har tagit bort glaskaraffen och Sverigekartan i ändan på varje vagn.

    SvaraRadera
  11. Hax frågar sig:
    "Man kan fundera över deras motiv. Vad har anarkister emot järnvägar? För raka spår? För mycket tidtabeller?"

    Typiskt bra uppdrag för FRA, Åkesson kan ge svaret.

    Sen behöver vi inte fråga varför. FRA krävs för att räta ut alla ? Även de som rör integritet.
    /B B

    SvaraRadera
  12. Känns ju faktiskt som att tidningarna kunde jobba lite mer än att bara rapportera polisens och makthavares åsikter. Man får ju aldrig reda på vad som ligger bakom diverse politiska sabotage som detta, eller rena terroraktioner också. På Bali sprängdes ju bomberna för att man ville slå mot USA, som dödat hundratusentals muslimer i Irak och stöttar Israel som också har ihjäl åtkilliga muslimer. Dock så rapporteras det alltid bara att "de hatar väst" och andra anledningar som inte makes sense. Till och med bin Laden har sagt att de inte attackerar t.ex. Sverige. Sverige är inte med och startar sjuka krig baserade på lögner, och då ser de som motsätter sig dessa krig inte heller någon anledning att slå till i Sverige. Däremot mot USA osv. (Att de slår till och dödar oskyldiga är ju dock inte alls försvarbart.)

    SvaraRadera
  13. "A source close to the investigation told AFP anti-terrorist officers were examining "possible links between the suspects and the German hard-left, which has claimed responsibility for actions agains trains carrying nuclear waste"."

    "The TGV high-speed rail network has been the target of several extremist campaigns over recent years by criminals seeking to blackmail SNCF, Basque separatist guerrillas and militant trade unionists."

    SvaraRadera
  14. En stark anledning till att inte rapportera politiska motiv till den här typen av brott är väl för att minska belöningen för den som genomför det och därmed i förlägningen motivationen att göra det.

    Jag menar, vem vill tex sänka ett valfångstfaryg för att uppmärksamma valarnas situation om det enbart rapporteras som att en galning sänkt ett fartyg? Det blir ju som att arbeta utan lön eller annan form av uppskattning.

    SvaraRadera
  15. @Stocken:

    Är det därför media hela tiden mörkar anledningen till nyfascisternas olika krig och maktspel? T.ex. hävdas ju olika helt fantastiskt fantasifulla anledningar till krigen i Irak och Afghanistan. Bland de mest uppseendeväckande återfinns spridande av demokrati och mänskliga rättigheter samt att krigen skulle vara riktade mot terrorister.

    Jag menar hur lätt kan det vara att få folks och företags stöd för ett kolonialkrig efter olja om man hävdar att man mördar folk för deras frihets skull? Vem vill lägga sin surt förvärvade skattepengar på sån skit?

    SvaraRadera
  16. tyckte jag läste/hörde om det å tror det handla om frakt av kärnavfall som skulle till någon anläggning. kan ha varit tyskland det gällde men är ganska säker på det var la france

    SvaraRadera
  17. Profanum Vulgus = Flame Boy!

    SvaraRadera
  18. @profanum:
    Det är lite skillnad, i Irak använder man politik som täckmantel för att komma åt oljan, medan jag i mitt exempel använder ett brott som medel för att försöka föra ut min politik.

    Anledningen där är nog strikt ekonomisk. Dvs de nyhetsförmedlare som inte är snälla mot amerikanerna får inte ta del av det "nyhetsgodis" som de delar ut till de nyhetsförmedlare som amerikanerna gillar. Sen gör nyhetsförmedlarna kalkylen att godisets ekonomiska värde är högre än värdet av de "negativa" nyheterna.

    SvaraRadera
  19. För övrigt, är man "på vänsterkanten", då är man per definition inte anarkist.

    SvaraRadera
  20. HEJ HAX
    Lätt som en plätt, googla på
    L'insurrection qui vient

    Jfr Mao´s lilla röda, agitprop, mm
    alltid agera världen är ond
    /Trotsky, med en ishacka i huvudet, tack Josef

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.