2008-11-05

Predikanten

Lite väckelsemöte över Obamas segertal. Lite mer predikant än president. Vilket möjligen kan vara ursäktat en sådan här dag...

Värt att notera var den tydliga markeringen för frihet och demokrati i världen. Trevligt. Och mycket att leva upp till.

Hur som helst, detta är ett våldsamt imageskifte när det gäller bilden av USA.

4 kommentarer:

  1. "Till de som vill riva och förstöra världen: Vi kommer att besegra er. Till dem som söker fred och säkerhet: Vi stöder er. Och till alla de som har undrat om Amerikas glöd fortfarande brinner: I kväll har vi bevisat ännu en gång att den sanna styrkan i vår nation inte kommer från slagkraften i våra vapen eller omfattningen på vårt välstånd, utan från den varaktiga kraften i våra idéer: demokrati, frihet, möjlighet och obevekligt hopp."

    SvaraRadera
  2. Vet inte, men...

    På något sätt så känns det som om det hela var uppgjort i förväg. Det var alltså menat att demokraterna skulle vinna. Speciellt då en färgat kandidat. Alla gratulationer till Obama dock! Men ändå... Ett land med 300 miljoner invånare och bara två prominenta partier? Dessutom så det hittils varit nästan uteslutande så att de som har blivit presidenter, både demokrater och konservative, har varit medlemmar i samma hemliga sällskap och känner varandra sedan långt tidigare. Av vad jag hittials har läst om McCains valrörelse, så känns den fullkomligt tafatt och pajasaktig. Annat var det den gången då Al Gore deltog i presidentvalet. De konservativa skulle vinna till varje pris!

    Ungefär som Göran Perssons insats i senaste svenska valet. Kände på lång väg att han inte längre hade lust att vinna detta. Han var helt enkelt trött på att vara statsminister. Behövde även en bra anledning till kunna sluta som partiordförande. Han längtade helt uppenbart efter att kunna dra sig tillbaka på sin nyinköpta herrgård och njuta av livet.

    Den som tror att USAs demokrati egentligen är en skendemokrati och där landet egentligen styrs av herrarna bakom kulisserna, känner förmodligen samma sak.

    SvaraRadera
  3. Obamas tal på engelska:

    "If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer,"

    Predikant? Tja... Lät ju lite så kanske.

    SvaraRadera
  4. anonym 05 november, 2008 19:04;

    Herrejösses! Det där var ju direkt vidrigt.

    Hur statsmannamässigt är det egentligen att stå och indirekt säga att ens demokratiske (med litet "d") motståndares vinst i ett demokratiskt val skulle ha betytt att allt INTE är möjligt, att nationens grundares drömmar INTE lever, och att man INTE kan ha tilltro till demokratins styrka?

    Obama kunde väl ha försökt skippa sin sedvanliga självförhärligande messiasdemagogi i segertalet åtminstone.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.