2008-11-12

Riksdagsseminarium... Del 2.

Det skall bli mycket intressant att se vad som kommer ut ur seminariet i bloggposten nedan.

Det intressanta är att upphovstättslobbyn försökte få in skrivningar som öppnar för avstängning av fildelare i EU:s telekompaket. Där har sådana förslag över huvud taget inget att göra, eftersom paketet handlar om teknik och inte upphovsrätt.

Amendment (tillägg) 138 och 166, som antogs av Europaparlamentet, satte stopp för detta tilltag. I vart fall skall avstängning inte kunna ske utan föregående vederbörlig rättslig prövning.

Men den svenska regeringen har inte tagit ställning för 138 och 166 i de förhandlingar som förbereder minsterrådsmötet om telekomapketet (som hålls den 27 november). Detta motiverar infrastrukturminister Åsa Torstensson och hennes tjänstemän med att det inte kan finnas något som handlar om avstängning av fildelare i telekompaketet, eftersom paketet handlar om teknik och inte upphovsrätt.

Det är en märkligt naiv uppfattning. Här i Bryssel möts den med huvudskakningar och gapskratt. Man måste vara både döv och blind för att ha missat det formliga sjöslag som utkämpades om dessa frågor i Europaparlamentet.

Nå väl. Låt oss hoppas att seminariet den 19 november öppnar ögonen på regeringen.

Tidigare bloggpost i ämnet»

2 kommentarer:

  1. Monica Horten har just skrivit om hur fransmännen har tänkt sig Internet/telekompaketet:

    "France's Creation and Internet law: contracting for surveillance"

    Självklart är det denna lösning som Frankrike försöker få telekompaketet att om inte stödja så åtminstone inte förbjuda.

    Risken är därför stor att hela telekompaketet havererar om inte kommissionen och Torstensson agerar snabbt och lyfter ut upphovsrättsproblematiken ur förslaget. Jag är rätt säker på att det ligger ett första utkast i en byrålåda någonstans som inte innehöll någon immaterialrätt överhuvudtaget.

    Det här kan barka rent åt skogen. Det är val till EP i juni. Jag är rätt säker på att INGEN europaparlamentariker kommer att rösta mot 166 och 138 i andrabehandlingen.

    Ja, det skulle vara Gunnar då ;-)

    SvaraRadera
  2. Tack, Henrik och Josef att ni engagerar er. Det är sådant engagemang som för våra samhällen framåt.

    Jag läser med intresse era inlägg och alla kommenterar. Alltid lär jag mig något nytt. :-)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.