2008-11-26

Sovjetfasoner i Lettland

Den lettiske ekonomen Dmitrij Smirnov blev nyligen arresterad av landets säkerhetspolis efter att han i föreläsningar och intervjuer med journalister uttryckt oro för valutans fortsatta stabilitet.

Enligt Martin Kragh, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, är det framför allt den ryskspråkiga dagspressen i Lettland som undersökt denna attack på yttrandefriheten mer i detalj. Man kan anta att minnet från finanskriserna under 1990-talet bubblar under ytan.

Enligt Kragh har talesmän för säkerhetspolisen bekräftat att Smirnov hållits i förvar under två dygn, men att de har avböjt vidare kommentarer. För tidningen Telegraf berättar Smirnov om den obehagliga vistelsen i häktet. "Om förhållandena i isoleringscellen kan jag endast säga, att trots vi är ett EU-land, så vill jag inte tillbaka till denna plats."

Smirnov anhölls i enlighet med artikel 194 i brottsbalken, en gummiparagraf som täcker in alla typer av otydliga hot mot regimen. Nu avböjer han att uttala sig för pressen om sin syn på ekonomin.

Sångaren i rockbandet "Putnu balle", Valter Fridenbergs, blev även han tagen till förhör, efter att ha drivit med den lettiska ekonomins förutsättningar. För den ryskspråkiga kanal 5, uttryckte han förvåning över att säkerhetspolisen inte förstått att det var satir.

Man kan samtidigt notera att EU-ländernas reaktion på detta angrepp mot yttrandefriheten lyser med sin frånvaro.

Några länkar på ryska: 1 | 2

På engelska: University professor detained for destabilizing financial system.

15 kommentarer:

 1. Man kan samtidigt notera att EU-ländernas reaktion på detta angrepp mot yttrandefriheten lyser med sin frånvaro.

  Liksom rapporteringarna om mordet på en Nordossetisk politiker.

  SvaraRadera
 2. Fast vi skall komma ihåg att Göran Persson så sent som 1995 hotade att brännmärka alla som talade negativt om Sveriges ekonomi.

  SvaraRadera
 3. En kort kommentar för att förtydliga.

  Artikel 194 i lettiska brottsbalken säger följande (saxar in engelsk översättning). Enligt lagen är det brottsligt, att cirkulera följande:

  “untrue data or information orally, written or in other ways regarding the condition of the finance system of the Republic of Latvia.”

  Dmitrij blev alltså arresterad för att hans uttalanden var ett hot mot rikets säkerhet.

  SvaraRadera
 4. @Martin:

  Men då så! Saken e klart - spärra in honom!

  SvaraRadera
 5. @Martin:

  Vart vill du komma med din kommentar? Det ar ju precis det som ar poangen. Att dom har begransat yttrandefriheten i lagboken.

  SvaraRadera
 6. Lars:

  Det är jag som citeras i artikeln ovan. Jag är kritisk mot lettiska regimens beteende om någon.

  Med min kommentar ville jag bara förtydliga det faktum, att den lettiska lagen tillåter grova inskränkingar i yttrandefriheten.

  Hoppas det reder ut dina frågetecken.

  SvaraRadera
 7. @Martin:

  Jaha jag trodde du forsokte rattfardiga det som en legitim handling med lagen som motivering. Det var det jag inte forstod logiken i :)

  SvaraRadera
 8. @Martin Kragh och andra:

  Med tanke på att vi nu lyder under den europeiska arresteringsordern vad händer om en svensk ekonom skulle uttala sig om behovet av att Lettland devalverar sin valuta?

  Den europeiska arresteringsordern innehåller ett antal gummipragrafer som specificerar vilka brott som kommer i fråga. Det är som vi har diskuterat tidigare på den här bloggen inte bara terrorism och annan svår våldsbrottslighet som faller under lagen.

  Kan spridande av information som skadar ett medlemslands finansiella system leda till åtal och utvisning?

  SvaraRadera
 9. En av de 32 "Gärningar som avses i 2 kp. 2§ andra stycket i lagen om utlämning enligt europeiska arresteringsordern:

  8. Bedrägeri, inbegripet bedrägeri som riktar sig mot Europeiska gemenskapernas ekonomiska intressen enligt konventionen av den 26 juli 1995 om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen

  Ur sammanfattning av konventionen:

  Bedrägeri som riktar sig mot gemenskapens ekonomiska intressen kan beröra både utgifter och inkomster. Med bedrägeri kan avses varje uppsåtlig handling eller uppsåtlig underlåtenhet som är att hänföra till

  - användning eller presentation av falska, felaktiga eller ofullständiga uppgifter eller dokument,

  - undanhållande av information som ska lämnas i enlighet med särskilda föreskrifter,

  - missbruk av en förmån som lagligen erhållits eller av medel för andra syften än dem medlen har beviljats för.

  För att anses som bedrägeri ska handlingen i fråga leda till att gemenskapens budget minskas eller gemenskapens medel innehålls på ett otillbörligt sätt. Medlemsländerna får fastställa ett minimibelopp för att definiera grovt bedrägeri. Detta belopp får inte vara högre än 50 000 euro.

  -------------
  Det här gäller "naturligtvis" EUs bidrags och förmånssystem men kan man garantera att dessa lagar inte kommer att användas för att hindra debatt som EU anser skadlig?

  SvaraRadera
 10. Professor Pelotard: Bra fråga, har själv funderat på detta. Kan inte hur juridiken fungerar på detta område för att kunna säga något om det tyvärr.

  SvaraRadera
 11. People rushed to change their money to euros en masse following a rumor that the lat was unstable.

  Byta en sorts monopolpengar mot en annan. Lycka till med det...

  SvaraRadera
 12. Wow, vad händer om man baktalar sverige då? Blir man ett hot mot rikets säkerhet? Jag har, mig vetandes, aldrig sagt ett gott ord om sverige till mina internationella vänner. Efter att FRA kopplat in sig så väntar väl livstid.

  SvaraRadera
 13. Jag vill påpeka att detta är ett brott även i Sverige, ryktesspridning till fara för rikets säkerhet.

  SvaraRadera
 14. Det finns en stor risk för att de som inte förstår hur EU eller den moderna ekonomin fungerar omedvetet säger sådant som kan skada Europatanken eller ekonomin, därför måste vi skydda dem från sig själva. De vet nog inte vilka konsekvenser deras uttalanden kan få. Hade de vetat det hade de nog tänkt sig för.

  Innan vi fått en ett system som säkerställer att alla i skolan får utbildning i hur EU fungerar och vikten av europatanken måste vi ha sådana begränsningar.

  SvaraRadera
 15. Martin Kragh is a researcher at the Uppsala Centre for Russian and Eurasian Studies. Researcher at Uppsala Centre for Russian and Eurasian Studies and Stockholm School of Economics
  Martin Kragh is also a member of the board of directors of the Sverker Åström Foundation and Transparency International Sweden.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.