2008-12-03

Det var en gång...

”Att avkriminalisera den fildelning som i dag är förbjuden och tvinga marknaden att anpassa sig är inte bara den bästa lösningen. Det är den enda lösningen."

Moderaterna Margareta Cederfelt, Ulf Berg, Lena Asplund, Staffan Appelros, Karl Sigfrid, Lisbeth Grönfeldt Bergman och Göran Montan. I Aftonbladet den 8 januari – 2007.

23 kommentarer:

 1. I inlägget "Det vare en gång..." hittar vi citat från artikeln som myntade nyordet: Piratmoderater.
  En annan poäng är Jan Guillous angrepp mot Karl Sigfrid i och med intigritet var ett ett viktigt argument i piratmoderaternas artikel.

  Jan Guillou (motståndare till FRA) påpekade för Piratmoderaten Karl Sigfrid att han kvittade ut i FRA-lagens röstning nummer ett. Och - tro det eller ej! Karl Sifgrid kvittade ut en andra gången den 18:e juni. Vad gör Karl Sigfrid denna gång. har han någon stolthet i kroppen bör, måste, han rösta nej! Libertianer, piratmoderater, piratpartister - i Karl Sigfrid ser ni en fegis i kvadrat. Som socialdemokrat ler jag skadeglatt.

  SvaraRadera
 2. Man kan förstå att lagar som kränker medborgarnas integritet kan introduceras av politiker för politiska syften. Men det alliansen gör i IPRED-frågan och i FRA-frågan är inte bara ett hot mot integriteten utan också urusel politik.

  IPRED kommer inte göra någon skillnad för det finns både tekniskt och juridiskt effektiva metoder att kringgå den.

  Tekniskt: Idag kan man få en 100 Mbit krypterad VPN-uppkoppling för mindre än 50 spänn i månaden.

  Juridiskt: "Grannen använde mitt WiFi" har funkat i alla länder där det prövats i domstol.

  Det ironiska är att ett brett användande av anonym, krypterad uppkoppling kommer fullkomligt att torpedera den avlyssning som FRA vill göra.

  Så vad har politikerna uppnått? Efter ett par månaders debatt i de båda frågorna kan man inte tro att de inte har blivit informerade om det tekniska och juridiska läget.

  Så varför göra en mängd människor förbannade när det inte får någonting i retur?

  SvaraRadera
 3. "Idag kan man få en 100 Mbit krypterad VPN-uppkoppling för mindre än 50 spänn i månaden."

  Lite reklam för den lösningen här skulle väl inte skada.

  Man kan väl också fråga sig i vilken omfattning en sådan tjänst kan angripas - även där produceras väl loggar som kan editeras via domstol.

  /PB

  SvaraRadera
 4. Anonym: Nej, dom sparar normalt sett nämligen inte loggar. Dessuotm finns det de som erbjuder förskottsbetalning så att dom inte heller behöver ha dina personuppgifter.

  SvaraRadera
 5. PB, den jag syftate på var flashbacks tjänst:
  https://www.flashback.name/

  Jag skaffade ett konto där idag, men har dock inte fått det att fungera än :( Vet inte om det är knas på deras sida eller min.

  Det är den enda tjänsten jag själv känner till men det finns säkert flera och om inte så kommer det finnas snart.

  Ang. juridiskt skydd:
  https://www.flashback.name/faq/security/

  Hjälper det mot IPRED? Jag tror det. När John Nordling kommer och kräver ett namn kopplat till ett IP så får han tillbaks att det var flahsback. Flashback i sin tur kan tvingas lämna ut användarinformation.. som inte är kopplad till någon fysisk person.

  I princip vad jag förstår betalar man i förskott och de kräver inga personuppgifter. Man kan registrera sig som "Kalle Anka" och det är allt John Nordling kommer att få ut. IPRED ger honom tillgång till namn och adress men inte till trafikloggar - om sådana finns, vilket inte är säkert.

  Att spåra betalningen kan de knappast göra med hjälp av IPRED men om man är paranoid kan man länka ihop en rad PayPal konton via vilka man betalar.

  Nej, jag tror att om man skaffar sig en mellanhand som inte har personuppgifter så borde man vara skyddad från IPRED.

  FRA är en mer komplicerad fråga. Visserligen kan de inte heller se vem som skickat vad men krypteringen är bara fram till VPN-noden så allt som kommer ut från den och ut på nätet är lovligt byte för avlyssnare. Om man vill vara säker på att FRA inte ska läsa av epost och liknande får man se till att skicka krypterat till mottagaren. Det är inte alls omöjligt men tekniskt något struligt med certifikat - vilket kan skrämma icke-tekniskt lagda personer.

  SvaraRadera
 6. Var inte förvånad om någon kommer att rösta nej, men förslaget ändå få majoritet. Jag tycker mig nämligen ana att man låter någon agera "samvete" för dem som tycker annorlunda så att denne någon får personröster som ju ytterst tillfaller det parti denne någon tillhör.

  Detta kan vara taktik.

  NN röstade minsann emot IPRED, så NN får min röst, som i själva verket tillfaller hans parti.

  SvaraRadera
 7. IPRED är som sagt ingenting att bry sig om.

  Låt idioterna stifta så mycket övervakningslagar de vill.

  Det enda de kommer uppnå är att snabba på den tekniska utvecklingen med kryptering och anonymisering.

  Snart kommer det anses onormalt att inte använda dylika tjänster för att undkomma statens klor.

  Detta är mycket bra, då det urholkar folks förtroende för staten generellt.

  SvaraRadera
 8. Man undrar om det är snälla människor som i riksdagspartierna blir utnyttjade för jämnan eller om det helt enkelt är de ondaste som inte blinkar åt att med hyckleri hålla upp politikerklassens anseende. De riksdagspolitiker som är så "emot" den här typen av avdemokratisering är nämligen en löjeväckande tyst skara...

  SvaraRadera
 9. Flavian hann visst före såg jag nu..

  SvaraRadera
 10. Hörde ni i radion (P1 nyheterna kl 19 tror jag det var) att moderaternas "gruppledare" Lars Lindgren eller vad han hette motiverade beslutet om att införa lagen med att vi annars blir bestraffade av EU. Det är väl en uppenbar lögn, eller hur?

  SvaraRadera
 11. Är det tekniskt möjligt att ladda ner grejer på låt säga riksdagsledamöters IP-nummer, så att de får känna på lite IPRED?

  SvaraRadera
 12. http://www.expressen.se/Nyheter/1.1391115/m-oense-in-i-det-sista-om-fildelning

  "Den moderata gruppen beslutade att ingen ska agera mot propositionen. I praktiken betyder det att om en riksdagsledamot i slutändan inte är nöjd när de blir dags för omröstning så kan hon eller han se till att bli utkvittad, säger han."

  Pajasen Sigfrid kommer att kvitta ut sig igen alltså.

  SvaraRadera
 13. Visst kommer ännu en korkad lag som denna göra att fler börjar kryptera all sin trafik med olika lösningar.

  Själv har jag funderat att börja prenumerera på en dylik.

  Nästa steg från staten är dock att förklara sådana tjänster för illegala, så där kommmer man inte kunna komma undan hur länge som helst.

  /Pecanpaj

  SvaraRadera
 14. Att lägga upp en trojan på en sida som laddas ned tillsammans med allt annat sidinnehåll av webläsaren på dåligt skyddade datorer är en sak. Att rikta sig in på ett specifikt IP och plantera en trojan är nog däremot näst intill omöjligt. Men om jag förstått saken rätt lär det räcka med lite förvanskade bilder för att bussa lagen på folk. Något säger mig dock att politiker kommer hamna utanför siktet för sådant då de är dem och deras kollegor som håller geväret.

  SvaraRadera
 15. Kolla in denna blogg vettja, Står endel om IPRED-lagen där med www.tortyrkammaren.blogspot.com

  bra skrivet btw.

  SvaraRadera
 16. Pecanpaj: med tanke på att anonymiseringstjänster är ju anonymiseringstjänster så är det svårt att komma åt de som styrs på annat sätt än genom ett företag i detta landet.

  SvaraRadera
 17. Nu finns det en marknad för WLAN-nät som är så dåligt konfigurerade att det inte går att få igång krypteringen. (Jag köpte av misstagv ett själv på Kjell & Co.)

  SvaraRadera
 18. IPRED leder förhoppningsvis till att säkra nätverk som FreeNet blir populärare. Det innnebär att informationen skickas krypterad via andras datorer och man kan därför inte veta vem som laddar vad.
  En konsekvens av detta är att FRA kommer att se krypterad trafik mellan alla möjliga datorer och de kan inte analysera vem som aktivt kommunicerar med vem. Alltså neutraliserar IPRED en del av FRA.
  Bra för oss men lite tokigt för regimen!

  SvaraRadera
 19. Ska man förbjuda Telia Homeruns skrapkortskoder - 50 spänn dagen visserligen?

  Om inte så kan man väl starta en stort upplagd trådlös service.

  SvaraRadera
 20. Ja, och ändå kunde de inte rösta nej till FRA. Orkar inte med dessa kappvändare.

  SvaraRadera
 21. Artiklar i aftonbladet hindrar inte att de kommer att rösta som partipiskan anger vad som de än tror på. Det finns ingenting folket kan göra åt saken så länge vi har det valsystem vi har.

  SvaraRadera
 22. Karl Sigfrid är medveten om att det inte är väljarna som avgör om han kan kvittera ut 53000 i månaden nästa mandatperiod också

  SvaraRadera
 23. Hej,

  Du kan hitta en lista över VPN leverantörer samt användarrecensioner på
  http://www.start-vpn.com/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.