2008-12-02

EU vill installera trojaner i folks datorer


EU:s ministerråd tycker att det vore en bra idé om polisen kan få använda trojaner (spionprogram) för brottsbekämpning.

Det handlar alltså om att i hemlighet lägga in program på folks datorer som registrerar allt de gör.


I Sverige finns redan en utredning om detta. (SOU 2005:38) Och en proposition kan komma att läggas fram för riksdagen redan under denna mandatperiod.

Bland de tänkbara brott som ministerrådet nämner finns spam. Visst, spam är ett irriterande problem. Men är spammande verkligen ett så allvarligt brott att det motiverar så här kraftiga tvångsmedel?

Man kan också anta att personer som misstänks för att ägna sig åt fildelning kan drabbas av myndigheternas spionprogram. Och för skatteförvaltningen är detta naturligtvis en våt dröm. Det kan även vara ett sätt att hålla koll på folk som misstänks hysa åsikter som är olagliga i EU, till exempel de som förnekar förintelsen. Detta för att nu bara ta några exempel.

Och som all spaning kommer den inte bara att drabba skyldiga, utan även de som bara är misstänkta. Vilket gör att det är den som är oskyldig som verkligen har något att frukta.

För myndigheternas spionprogram kommer att avslöja allt om dig. Det är inte bara ditt surfande, dina lösenord och din mail som kommer att kartläggas. Din ekonomi kommer att blottläggas. Dina sexuella preferenser kommer att noteras. Dina politiska åsikter likaså. Liksom allt som kan ha med din eventuella religiösa uppfattning att göra. Ditt sociala nätverk kommer att exponeras för Storebror. Och så vidare. Allt som finns på din dator eller som du använder den för att göra blir tillgängligt för staten.

Länk»

(Tipstack: Johan)

34 kommentarer:

 1. Den här lagen har ju redan fröken Ask sagt att den INTE ska komma att ske, mailade med "opassande.se" om just detta för ett tag sedan då jag tipsade henne om detta.

  ELLER är det ytterliggare en lag efter detta som dom snackar om?

  För det här är ju det som FRA hade planer på oxå att göra, så kallade "aktiv spaning" som innebär plantering av av spion program och bakdörrar i valfria dator system värden över, då snackar vi inte enbart privat personer utan även stora företag och sjukhus mm för att gräva information.

  Fundera lite på detta, det VAR enligt IDG.se Amerikanska myndigheter som "tipsade" svenska polisen om att det föregick saker som inte stämde på Karolinska sjukhuset i Sthlm när man kom "uppsala hackaren" på spåren, min fråga är HUR fick dom nyss om detta utan att övervaka sjukhusets och univeritetsens system?

  SvaraRadera
 2. Detta ger väl i så fall Ask en möjlighet att damma av förslaget och skylla på EU...

  SvaraRadera
 3. Henrik Alexandersson sa...

  Detta ger väl i så fall Ask en möjlighet att damma av förslaget och skylla på EU...
  Det här är tamig fan deprimerande...

  SvaraRadera
 4. Man kan ju alltid låta bli att göra datorn tillgänglig för Polisen. Ett alternativ är att köra ett operativsystem som inte tillåter installation av hemliga program.

  SvaraRadera
 5. Som vanligt kommer de inte göra en linuxversion ...

  SvaraRadera
 6. Att köra Linux känns mer och mer som rätt val. Och börjar de krångla ordentligt så får man väl installera nån riktigt stenhård distro som låser ner allt.

  SvaraRadera
 7. "Detta ger väl i så fall Ask en möjlighet att damma av förslaget och skylla på EU..."

  Jag la min röst på alliansen för jag inte ville ha FRA.

  SvaraRadera
 8. Wolfgang Schäuble är fortfarande tysklands inrikesminister tror jag. Han fick problem med sina trojaner för nåt år sedan, men det går kanske som sagt lättare att ändra grundlagen i Bryssel än i Berlin.

  Beror mycket på Hökmark faktiskt. Med ett enat EPP kan man få igenom vad som helst. Datalagringsdirektivet till exempel.

  SvaraRadera
 9. linux, amigaOS4, eller varför inte skrapa upp din gamla amiga 1200 med workbench 3.1 och pcmcia kort.. HAHAHAHAHA.. lycka till myndigheter.

  SvaraRadera
 10. "linux, amigaOS4, eller varför inte skrapa upp din gamla amiga 1200 med workbench 3.1 och pcmcia kort.. HAHAHAHAHA.. lycka till myndigheter."

  Receptet på hur man dödar en bransch. Folk börjar använda gamla datorer istället för att köpa nya.

  SvaraRadera
 11. TheOne:

  En liten detalj angående uppsalahackaren:

  Det som hände var att datorer på svenska universitet började hacka saker i USA, varpå FBI blev inblandat och informerade de svenska universiteten om att de troligen hade hackade burkar.

  Så nej, de behövde inte övervaka universitetens system, bara effekterna i USA.

  SvaraRadera
 12. Pettter, TheOne: Mja, det som det gällde där var en specifik nedladdning av en fil från en dator på KI (inte KS) där den mellanlagrats, till en dator i Uppsala. Det stämmer att uppgiften om den nedladdningen nådde den svenske förundersökningsledaren via FBI.

  Jag studsade rätt mycket när jag såg den uppgiften i förundersökningen och började fundera på Echelon hit och Echelon dit, men i efterhand tror jag att det helt enkelt var så att KI hade delat med sig av sina loggar till de personer på superdatorcentra i USA som koordinerade utredningen, och att informationen den vägen nådde FBI, innan den svenska polisen hunnit titta närmare på KI-bitarna.

  Det var en löst sammanhållen grupp från båda sidor Atlanten som jobbade i utredningen, och informationsflödet följde väl inte alltid de strikt hierarkiska vägarna...

  SvaraRadera
 13. Jag har fått för mig att de flesta spam kommer från datorer som är infekterade med just trojaner. Vilket alltså innebär mer eller mindre carte blanche att spionera på alla som inte vet hur man skyddar sig?

  Som sagt, om inte annat så skulle det innebära ett jäkla uppsving för Linux.

  SvaraRadera
 14. Hehehe, den lagen kommer aldrig att gå igenom. Microsoft skulle stämma skiten ur EU för förlorade marknadsandelar. för även om en blind höna ibland hittar ett frö, så kommer Windows aldrig att bli ett säkert OS.

  /Smen

  SvaraRadera
 15. Fy fan vad mycket dumheter folk kommer på när de ska vara praktiska...

  SvaraRadera
 16. Petter; tackar för rättning...

  Sen vad gäller bakvägar och trojaner så finns det väl redan dokumenterade fall av "bakvägar" in i XP, närmare bestämt 3 stycken har jag för mig FBI & co fick igenom, rätta mig gärna om jag har fel:-)

  Sen var det väl UK som KRÄVDE att MS skulle införa ett visst antal bakvägar in i Vista nu senast vad jag hörde, varpå MS protesterade högljut i det fallet med.

  rätt eller fel?

  SvaraRadera
 17. jag kommer köra min amiga 500 med ncomm och telnetta istället.
  Man kan också skicka disketter med swappingpost.
  har man inte råd med frimärke kan man koka det och återanvända det som i forna datadagar :)
  en variant är att "trainswappa" dvs att man lägger ett kuvert med disken i skyltfacket på tåget och ber polaren hämta upp det i staden dit det ska :D
  undrar vad fra skulle göra om dom fick en mystisk diavolofil som bara kan läsas av diavolo på amiga ,, h0h0h0 allt detta blir som en ett slags digitalt stalingrad där man kokar soppa på livremmar.
  men det kan det fan vara värt.

  SvaraRadera
 18. Medel föder motmedel, kan vi lära oss av historien, ifall vi vill det?!

  Som motmedel mot tjyvlyssning kan man köra en "automatisk websurfare" på sin dator som simulerar en levande person bakom datorn, likaså en "automatisk keyboard-emulator" som simulerar tangentbords-nedtryckningar.

  Den "automatiska websurfaren" simulerar ex-vis sökningar på världens sökmotorer, och väljer sökorden slumpmässigt ur några av världens alla ordlistor. Av de miljontals träffar som hittas så besöker den några av dessa också slumpmässigt.

  Det som sedan loggas i "andra änden" blir så ofantligt stort o ogenträngbart så att det blir meningslöst.

  Den som lyckas skilja vad som är verkligt, alltså du, och vad som är fejk får nobelpriset. :-)

  Googla på ovanstående och testa själv!

  SvaraRadera
 19. Bra skrivet. Och den som inte räds att få sina ekonomiska, sexuella, politiska, religiösa och andra privata angelägenheter exponerade bör även betänka att när dennes kommunikationer tappas av överheten så kommer även dennes bekanta att riskera att få sina privata angelägenheter avslöjade. Även de människor som är så exhibitionistiska alternativt ointressanta att de faktiskt inte har något att dölja kanske åtminstone har bekanta som har intresse av att behålla sitt privatliv privat. Om inte annat så är det oerhört hänsynslöst att alla andra ska gå med på att få sina privatliv exponerade för att en och annan misstänkt spammare ska kunna sättas dit.

  SvaraRadera
 20. hoppas de bara gör trojaner till windows då ;) Så vi på "andra sidan" blir utan.

  Detta skulle kunna kallas dataintrång och gör att alla datorer blir osäkra för andra trojaner.

  SvaraRadera
 21. På många plan återaktualiseras innehållet i Karl Gerhards kuplett - i och med Lissabonfördraget inte minst. Fyra av de grundläggande fri- och rättihgeter som är inpräntade i vår grundlag saknas i Lissabonfördraget; därmed är maktöverföringen inte legitim, åtminstone inte om man ska följa vad vår grundlag stipulerar om ytterligare maktöverföring, nämligen att rättighetskatalogerna i de båda måste överensstämma. EU-kritik.se har gjort en jämförelse och kommit fram till att dessa fyra är rätten att delta i demonstration på allmän plats samt skydden mot hemlig avlyssning, åsiktsregistrering och godtyckligt frihetsberövande. Ett sammanträffande som nästan ser ut som en tanke, med hänsyn till antiterrorterrorn i nyligt stiftade lagar; europeisk arresteringsorder, buggning, FRA-lagstiftning m fl.

  SvaraRadera
 22. Man kan inte lita på Ask längre. Hon har sålt sin själ. Säger hon att en integritetskränkning inte blir av så betyder det ingenting alls.

  Vad man däremot kan vara säker på är att en Regering ledd av Reinfeldt kommer att aktivt verka för varje integritetskränkning som föreslås med metoder likvärdiga de han använde i FRA-hanteringen.

  SvaraRadera
 23. Jag vet inte hur det är för er men jag får aldrig spam som skickats genom svenska mailservrar.
  Det jag får kommer från annat håll, USA, Kina m fl.

  SvaraRadera
 24. Många tror att Linux är räddningen undan de här trojanerna. Var inte för säker. Ett mycket troligt scenario är att man först trojaniserar alla Windows-burkar och låter allmänheten vänja sig vid det. Nästa steg blir att sprida idén att datorer som inte accepterar Storebrors trojaner är "piratdatorer" ("terroristdatorer", "pedofildatorer" osv). Och sedan kommer lagen som förbjuder operativsystem som inte kan trojaniseras.

  SvaraRadera
 25. Snart kommer vi ha spionverktyg inbygt i hårdvaran redan när vi köper datorerna.

  Jag har inte haft tid att sätta mig in i hur det fungerar, det överlämnar jag åt någon kunnigare än mig. Det här ger mig total ångest.

  Vidare information om:

  Intels vPro teknologi:
  http://www.tgdaily.com/content/view/39455/128/

  Och "Trusted Computing"
  (även kallat för Treacherous Computing)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Trusted_Computing

  SvaraRadera
 26. "Snart kommer vi ha spionverktyg inbyggt i hårdvaran redan när vi köper datorerna."

  Samtidigt kommer det komma ut lika snabbt hur man går förbi.

  SvaraRadera
 27. Det hela handlar bara om att man inte gjort upp med det förflutna - och när man inte gör det så upprepar det sig (och då i projicerad, uppförstorad form). Och Europa vilar på ett sällsynt ruttet förflutet där de översta historiska lagren rymmer 30-talets alla totalitära rörelser - fascismens korporatism, nazismen, stalinismen (som i sin tur bara var en uppförstorad tvångsupprepning av tsarväldet), falangisterna i Spanien m fl. Under det kolonialismen osv
  Och det mest nyspråkiga i det hela är ju att man säger sig bekämpa just alla dessa avarter medans det är precis tvärtom, man bara kör vidare på redan upptrampade stigar. Men det talar man ju inte om, och det är ju också en del av det historiska arvet; talandet med kluven tunga. Så det är tjatigt fasansfullt.

  SvaraRadera
 28. Bring it on, skulle vara så grymt ineffektivt.

  Att göra en trojan som inte går att upptäcka när man vet att den finns till är väldigt, väldigt svårt.

  De brottslingar som vet att de kan potentiellt vara övervakade via trojan kommer att få tag i program som tar bort ev. spionprogram.

  Ohållbara idéer som vanligt.

  SvaraRadera
 29. Hela det här övervakningssamhället är sjukt. Och mjukvarupatent är väl den absolut största faran, då äger Google våra hjärnor.
  Så får vi betala royalty till dem för vad vi skriver på bloggar och öht på våra datorer. Hur är utvecklingen på det området när det gäller mjukvarupatent egentligen?

  SvaraRadera
 30. Jag är inte rädd för spionprogrammen, att man som oskyldig skulle drabbas är det en minimal risk för, och om den risken behövs för att stoppa kriminella så är jag beredd att gå med på det.

  SvaraRadera
 31. Om man blir misstänkt, och man är oskyldig, skulle informationen kunna läcka ut eller användas på något sätt? självklart allvarligt att de gör så här överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 32. USCH!

  Detta tycker jag inte om.

  :-(

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.