2008-12-15

Och nu: Internetcensur. På riktigt. I Sverige.

Den statliga spelutredningen har i dag presenterat sitt betänkande. Den föreslår att utländska spelsidor på nätet skall blockeras.

Här är ett utdrag ur texten...

"Förslag: Förbudet att främja ett utom landet anordnat lotteri eller ett inom landet anordnat lotteri som saknar tillstånd, förtydligas med en bestämmelse om att kommunikationsföretag inte får förmedla kommunikation från sina kunder till domännamn och IP-adresser för speltjänster."

Utredningen föreslår alltså filtrering / censur av vår tillgång till information på internet!

Att detta är en kränkning av yttrandefriheten – det avfärdar utredningen genom att på ett längre och krångligare sätt säga "men det här är ju superjätteviktigt, ju".

Men det är inte alltid utredningen tänker som en lågstadieflicka. Ibland kan knastertorr byråkrati påminna märkvärdigt mycket om TV4:s Övernaturligt...

"De senaste åren har det blivit alltmer vanligt att delta i spel om pengar som på ovannämnda sätt förmedlas med hjälp av elektromagnetiska vågor och där spelanordnaren och spelaren befinner sig på olika platser."

Spooky! :-) Arkiveras under rubriken ofrivillig humor.

Annars är det här verkligen inget att skratta åt. En statlig utredning föreslår lagstiftning som begränsar vår tillgång till innehållet på internet. Och har man väl börjat filtrera och censurera i ett syfte, då hittar man snart fler. Var så säker.

Dessutom tycker utredningen att det kan vara en bra idé att förbjuda banker att förmedla insatser och vinster mellan spelare och utländska spelbolag. Även här måste en varningsflagga hissas...

Så illa är det. Utredningen sammanfattar själv...

"De skärpningar som blir aktuella är blockeringar av IP-adresser och domännamn för lotterier som inte anordnas med stöd av lotterilagen samt blockering av betalningsförmedlingar av insatser i ett sådana lotterier."

Läs mer och hämta hem utredningen från regeringens hemsida.»

(Se speciellt kapitel 11, som är en tragikomisk brottningsmatch mellan byråkrati, politiska intressen, teknik och yttrandefrihet.)

DN | Aftonbladet

(Tipstack: Kristian)

35 kommentarer:

 1. Kan inte alla jädra förbudsivrare censurera sig själva istället!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker de borde förbjuda elektromagnetiska vågor, om de nu orsakar så mycket problem. De borde förbjuda rymden att bombardera oss med kosmisk strålning också. Tänk på baaaaarnen!

  SvaraRadera
 3. Uppsnappat – se slutet:

  Pressmeddelande från folkpartiet liberalerna i riksdagen 2008-12-15

  Flera steg i rätt riktning

  - Spelutredningens betänkande innebär flera steg på vägen mot en modernare och hållbar reglering av den svenska spelmarknaden. Detta välkomnar vi.

  Det säger folkpartiets gruppledare i riksdagen Johan Pehrson och Camilla Lindberg, folkpartiets talesperson i IT-frågor i en kommentar till Spelutredningen som presenterades på måndagen.

  - Det går att förena friare konkurrens på spelmarknaden med ett socialt ansvarstagande. Vi välkomnar utredningens öppning för att införa ett licensförfarande för vadhållning på sportevenemang. Detta är ett viktigt steg i rätt riktning.

  - Vi välkomnar även utredningens förslag till striktare kontroll av tillstånd för spelanordnare och hårdare regler för marknadsföring av lotterier.

  - Däremot kan vi inte ställa oss bakom utredarens förslag till blockering av ip-adresser och domäner till hemsidor för spelbolag som inte har tillstånd i Sverige. Detta är ett för stort ingrepp och inte i proportion till problemet.

  SvaraRadera
 4. David har hittat en guldklimp på sidan 417 i utredningen. Citat...

  "Spelutredningen har vid samråd med Post och telestyrelsen (PTS) erfarit att utvecklingen inom området för mobiltelefoni synes gå mot att i telefonisystemen använda samma kommunikationsprotokoll (läs: språk) i mobiltelefonisystemet som på Internet. Språket benämns Hyper Text Transfer Protokoll (http) och utgör grunden för identifiering genom IP-adresser. Detta skulle leda till att det i en framtid inte behövs någon ”översättning” av ”Internetspråket” i telefoner eller telefonsystem för att en webbaserad tjänst skall vara tillgänglig i mobiltelefon och att det inte heller kommer att vara någon större skillnad mellan bärbara datorer och avancerade mobiltelefoner."

  SvaraRadera
 5. Henrik: Gah. Det märks att utredningen bara bestått av jurister.

  SvaraRadera
 6. Jag kan inte låta bli att associera till det gamla klassiska modermodemet, själva hjärtat i hårddisken.

  Jag kan inte låta bli att skratta åt eländet men samtidigt så är det djupt oroande att de som tar fram underlagen till lagstiftning är så komplett inkompetenta inom det här området.

  SvaraRadera
 7. Det är inget lite steg att ta eftersom apparaten för efterlevnad skulle bli enorm.

  Jag bor i "öppet" land i mellanöstern som har sådan censur. Den består av en dynamisk spärrlista samt filter mot vissa typer av trafik (IP-telefoni).

  För att efterleva detta så måste man även inskränka möjligheten att kryptera sin trafik eftersom det är jätteenkelt att köra VPN (inbyggt i Windows) mot en utländsk site.

  Båda ISP:erna här spärrar VPN-förbindelser till de utländska leverantörer av VPN-förbindelser som de lyckas spindla fram. att VPN:a hem till företagets SharePoint fungerar inte alltid...

  Den av dem stryper dessutom alla VPN till 25 kbit/s för säkerhets skull.

  För att hålla Svenska Spel under armarna vore vi alltså tvungna att införa samma censurmekanismer som Kina, Kuba och diktaturerna i mellanöstern.

  Vore det rimligt?

  SvaraRadera
 8. Det här är ju fullkomligt vedervärdigt.

  USA har dessvärre varit pionjärer på den här fronten och varit alldeles ypperligt duktiga med att förbjuda internetspelsidor (och även ålagt bankerna att spärra överföringar till/från sådana sidor). De kanske får stå modell.

  Man kan fråga sig varför inte tekniska förkunskaper är ett krav när det gäller utredningar av teknisk natur. Ett lämplighetstest vore kanske i sin ordning - vad sägs om att utredarna ska lyckas programmera en video för att bevisa att de faktiskt varit i kontakt med någon form av teknik som är daterad efter 70-talet?

  Jag brukar för övrigt oftast läsa din blogg i min trådlösa telefoniapparat som är nästan lika avancerad som en bärbar dataapparat :)

  SvaraRadera
 9. Idioter!

  Vad tror de att de uppnår? Man kan ju ta sig runt deras spärrar på tre komma noll. Tjänsten finns redan - en VPN-tunnel och en dynamisk IP-adress i ett annat land. PRQ, m.fl., kommer att få många nya kunder.

  /Rickard

  SvaraRadera
 10. Rickard: Läs utredningen, särskilt avsnitt 11.5.6. De är medvetna om problemet, men bedömer att spärren ändå blir tillräckligt effektiv.

  SvaraRadera
 11. Har jag förstått rätt? Är Camilla Lindberg för detta?

  SvaraRadera
 12. Jonas V: Nej, du har förstått fel. (fp) tar avstånd från censur-biten av det hela.

  SvaraRadera
 13. jag har en revolutionerande syn på detta med kontroll.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/12/vem-ska-kolla-vem.html

  I vart fall motsatt den idag förhärskande...

  SvaraRadera
 14. Fick inte USA smäll på fingrarna för att de förbjöd tillgång till utländska casino-sites?

  *googla*

  Aha, det var USA och Antigua som grälade. Antigua klagade hos WTO eftersom de ansåg att USA bröt mot internationella handelslagar, och om USA inte anpassade sig så kunde Antigua upphäva all amerikansk upphovsrätt inom landet. (Eller något i den stilen.)

  SvaraRadera
 15. Ska man här vara konsekvent så ska man ju även spärra telefonnummer till utländska lotterier och dessutom förbjuda leverans av brev till utländska lotteriers adresser.

  Det är ju helt otroligt hur politiker gör skillnad på internet och "verkligheten".

  SvaraRadera
 16. Ja, här är det inte svårt att instämma i kritiken! Associationerna går till Nordkorea, Kina och Saudiarabien.
  Men så går det om man sätter Fidep i förarsätet.

  SvaraRadera
 17. Jag lever i en mardröm och jag vet inte hur man vaknar upp från det här eländet!!!!!!!!!!
  Borde inte vansinnigheterna ta slut snart?

  Men även om dom får igenom resten av den kommande lagändringen så borde det väl inte gå ens i FRA-IPRED-TELEDATALAGRINGS-sverige få igenom denna censurklausul?
  Rimligen borde väl medelsvensson som spelar internetpoker om kvällarna i alla fall kunna reagera litegrann nu?

  NÄR ÄR SMÄRTGRÄNSEN NÅDD FÖR DET SVENSKA FOLKET? Vilka inskränkningar av våra fri- och rättigheter skall krävas innan Svensken stänger av tv'n och går man ur huse och säger:
  -Nu får det fan i mig vara nog!

  Vi är en handfull bloggare och bloggläsare som reagerar...resten av Sverige skiter i vad som händer så länge de får sms-rösta i "Idol" och kolla på Sportextra om kvällarna.
  Vi är en nation av får!

  Jag nyper mig hårt i armen men mardrömmen finns kvar...

  Att du orkar kämpa på HAX...all respekt till Dig.


  //Lars

  SvaraRadera
 18. De tänker alltså förbjuda nätpoker eftersom de kalar det lotteri. Jo tjena att min polare har vunnit 800kkr på lotteri.
  ...Och 18årsgräns på skraplotter, WTF! Ofta man blir förlorad i spelträsket av skraplotter. Ska de övervaka skolorna så inte barnen spelar bort sina spelkulor mot varandra. Förbjud även kortlekar när ni håller på för det kan ju vara så att man spelar poker med polarna och får skulder.

  Jävla nannystat Sverige börjar bli. Nej, föräldrar kan inte alls ta ansvar för sina barn och se till att de inte hamnar i spelträsket. Detta är ju något staten måste ta ansvar för. SUCK!

  SvaraRadera
 19. Om man nu ska strama upp spellagstiftningen. Varför inte förbjuda svenska partier att driva lotterier såsom sossarnas A-lotterier? Borde väl vara en prioritet innan man börjar leka Saudi Arabien.

  SvaraRadera
 20. Tänk vad besvärligt och konstigt allt blev om vi INTE hade alla prussiluskor och prelater (och Statliga utredningar, Gud bevars) som höll ordning på allt farligt som hotar oss medborgare (och de andras intressen).

  Huuuuu, man ryser vid blotta tanken. Tänk så världen skulle se ut. Tänk så det skulle se ut i lilla Sverige. Förfärligt.


  /Winston Smith

  SvaraRadera
 21. Jag kollade vilka som har varit med i utredningen och hittade inte en enda person med teknisk bakgrund!

  Hur kan utredningen ha någon som helst legitimitet i de delar som behandlar teknik när den är skriven av personer med i bästa fall enbart rudimentära kunskaper i ämnet?

  SvaraRadera
 22. Saken är tyvärr att de inte ser sånt här som censur.

  Det är dom för dumma för att begripa varför? Selektiv censur är enligt dessa moralens städare och väktare inte censur eftersom de vet bäst vad som passar på den beskrivningen, det är ju dom som avgör det.


  /Winston Smith

  SvaraRadera
 23. Neoliebral Agenda15 december, 2008 18:09

  Det är bra att så många reagerar när man fösöker reglera internet. Men internet är ändå bara en bråkdel av allt det som staten lägger sig i.

  Vi har haft spelmonopol i landet hur länge som helst, man kan inte köpa huvudvärkstabletter(eller andra medciner för den delen heller) i vanliga affärer, man får inte vara ute på krogen dygnet runt, alkohol kan man inte handla på söndagar osv osv.

  Att vi är en nannystate är inget nytt.

  SvaraRadera
 24. En blockering av internetadresser för spelsajter strider helt uppenbart mot yttrandefrihetsgrundlagen. Det finns specifika undantag i yttrandefrihetsgrundlagen för t.ex. barnporr, och så finns det specifika yttrandefrihetsbrott som t.ex. förtal och spioneri. Men ingenstans i grundlagen står det något om utländska spelsajter som försöker konkurrera med Svenska Spel AB.

  Varför har Sverige ingen författningsdomstol?

  SvaraRadera
 25. Dessa är dåliga tider för internetfriheten också där i Italien. Den italienska regerinen har redan blockerat vadssidor och nu planerar att hänföra en statisk IP-adress till varje italiensk internet användare.
  Oh, och naturligtvis de kommer att blocka rasista sidor...

  SvaraRadera
 26. [ironi]Varför filtrera internet när man helt enkelt skulle kunna utfärda en arresteringsorder på ansvariga bakom den utländska sajten...[/ironi]

  SvaraRadera
 27. @Tor

  Nej, nej, det är inte så det fungerar i Sverige. Man straffar naturligtvis användarna av siterna...

  SvaraRadera
 28. Jag är så äcklad av både de som styr vårt land och den till majoritet ignoranta massan som låter sånt här skit gå igenom...

  SvaraRadera
 29. Det här suger ju stor kuk...

  Hittade ordet "startprogramfiler" för att beskriva DHCP :p i texten.

  Om yttrandrefrihetens inskränkning: "Inskränkningen bör även i övrigt anses godtagbar, eftersom inte kan sägas gå längre än vad som är tillåtet och inte heller sig på politisk eller annan sådan åskådning"

  Nää, den grundar sig inte alls på politik.

  Vilken skitutredning.

  /Henrik

  SvaraRadera
 30. "Kuba har ingen internetcensur."

  Från Wikipedia: "Cuba is on ONI's watchlist and on RSF's internet enemy list. Cuba has the lowest Latin America ratio of computers per inhabitant, and the lowest internet access ratio of all the Western hemisphere.[7] Citizens have to use government controlled "access points", where their activity is monitored through IP blocking, keyword filtering and navigation history checking. According to the government, access to internet services by the Cuban population are limited due to high costs and the American embargo, but there are reports concerning the will of the government to control access to uncensored information both from and to the outer world.[8] The Cuban government continues to imprison independent journalists for contributing reports through the Internet to web sites outside of Cuba[9]"

  SvaraRadera
 31. Profanum vulgus: Nu har du avslöjat dig som det kommunistiska trollet som härjade på Wikipedia. Gör världen en tjänst, sälj din dator.

  SvaraRadera
 32. Vänsterviki.

  Vi har haft ögonen på dig ett tag.

  Vi är ett gäng som regelbundet gräver igenom din smutstvätt för att kolla om du har fel upplägg och vi har kommit fram till att ditt hycklande om Ipred och övervakning i allmänhet inte går ihop med din heltidssyssla där du övervakar andra genom att kartlägga deras aktiviteter på internet samt att det är tillräckligt misskrediterande för att du inte länge ska få kallas liberal.

  Du kan ringa partikansliet his moderaterna eller Sverigedemokraterna om du trots allt vill forsätta ditt värv under annan flagg.

  Ok?

  SvaraRadera
 33. Rimligen blir Micke chef över internetövervakningen.
  Klar ideologisk övertygelse, välformulerade, välstavade inlägg.
  Verkar kolla alla nu befintliga skribenter i riket.

  Kan någon fylla platsen som webbkontrollant bättre än vad Micke har visat sig kunna fullgöra.

  Han lämnar sin CV ovan, den lovar ju gott:
  "Vi är ett gäng som regelbundet gräver igenom din smutstvätt för att kolla om du har fel upplägg och vi har kommit fram till att ditt hycklande om Ipred och övervakning i allmänhet inte går ihop med din heltidssyssla där du övervakar andra genom att kartlägga deras aktiviteter på internet samt att det är tillräckligt misskrediterande för att du inte länge ska få kallas liberal."

  Micke FÖR NY STOREBROR ÖVER INTERNET, ES LEBE, NU GENAST.

  SvaraRadera
 34. Sverige - Nodkorea 1-1.
  Dags att byta national sång snart.... "Du gamla, du förtrykta..."

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.