2008-12-22

Till tillväxtens försvar

På sin blogg går Mattias Svensson till angrepp mot tillväxtskeptikerna.

Utmärkt! Det är så lätt att ta saker och ting för givna. Och de som påstår att tillväxt "bara" är fråga om nya mobiltelefoner och platt-tv-apparater, de har inte begripit vad det egentligen handlar om.

Till Svenssons bloggpost.»

(Lite senare i dag skall jag försöka hitta en del räkneexempel om tillväxt som jag gjorde i ett annat sammanhang, och lägga upp dem.)

9 kommentarer:

  1. Är det bara for mig som svenssons blog är nere ungefär varannan dag? Störande.

    Mr Lovelace

    SvaraRadera
  2. Den har fungerat utmärkt för mig

    SvaraRadera
  3. Extrem lågkonjungtur är egentligen högkonjungtur om den inträffar under högerdominans.

    Der står i tantens facit.

    SvaraRadera
  4. Det handlar ju inte om att folk ska sluta jobba helt. Det har förekommit arbetstidsförkortningar regelbundet under modern tid och varje gång har högern gormat om att det skulle aldrig gå att bevara konkurrenskraften.
    Men senast var 1978 (semesterlagen) så det är hög tid igen. Det kommer att gå bra den här gången också.

    SvaraRadera
  5. Är du redan full Micke?

    Nej jag har läst Mattias Svenssons blogg.
    Den gav en viss yrsel.

    Där står det att nolltillväxt inte är nolltillväxt och att tanten har sagt det i sin bok.


    Jag tror dock inte att hon ansåg att nolltillväxt i Sovjet innebar tillväxt.

    SvaraRadera
  6. Låt se nu...

    1) Antag att folk är nöjda med den service som staten kan ge med dagens (inflationsjusterade) skatteinkomster. Det är ju följden av nolltillväxt.

    2) Antag att vi har 3% tillväxt per år i medeltal.

    3) Antag att skatteintäkterna är proportionell mot storleken på ekonomin sålänge skattesatsen är densamma.

    4) Antag att inflationens påverkan på statens in/ut-täkter tar ut varandra.

    Då borde väl skattesatsen kunna minska med en faktor 1/1.03=0.97 per år? Så efter N år blir skattesatsen nuvarande sats delat med 1.03 upphöjt till N? Är den 30% idag blir den 22% om 10 år, 17% om 20 år, osv.

    Eller är jag ute och cyklar?

    SvaraRadera
  7. John, du måste titta på produktivitetsökningen i offentlig sektor, inte den generella tillväxten. Bara för att vi blir effektivare på att tillverka Volvo-lastbil behöver vi tyvärr inte bli effektivare på att undervisa ungar.

    SvaraRadera
  8. Som vanligt har liberalismen svaret - låt folk själva bestämma om de vill gå ned i arbetstid (dvs minska sin egen privata tillväxt).

    Vilket ju är precis vad som skett de senaste 100 åren. Folk väljer i allt högre grad fritid framför arbete/pengar. Gott så.

    Tillväxt behövs inte alltid på individnivå (ivf inte i det västerländska samhället - det är en annan sak med fattigare länder) och på samhällsnivå har ivf inte det liberala samhället problem med ekonmisk nolltillväxt. Problemet är istället den offentliga sektorn som hela tiden slukar allt mer och mer pengar för allt sämre tjänster. Vi kan hålla denna under armarna år efter år just tack vare ökad tillväxt - men den dagen dety tar stopp blir det gigantisk kris för de offentliga välfärdssystemen. Där har vi det riktigt stora västerländska nolltillväxtproblemet.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.