2008-12-14

Videotips

I en av kommentarstrådarna tipsar Andreas om detta videolklipp:

Piratpartiets Rick Falkvinge på OSCON-konferensen 2007.»

De etablerade partierna borde vara en smula oroliga.

Uppdatering: Ett tips ur kommentarerna. Här är ett längre inslag från Google Talks på samma tema.»

12 kommentarer:

  1. För vad? En röst på ett enfrågeparti är vanligtvis en bortkastad proteströst. Och här vilar dessutom frågan på ett mycket bräckligt intellektuellt underlag. Ny teknik kan i sig inte ondödiggöra gamla principer: äganderätt är värd ett skydd också i en digital värld och också om den kallas upphovsrätt.

    Dream on!

    SvaraRadera
  2. Om det börjar jämna ut sig mellan blocken i opinionen, då handlar det inte bara om att pp kan bli vågmästare i riksdagen. Då är varje röst viktig, även på de partier som (ännu) inte ligger över 4-pocentsspärren.

    Detta kan tvinga de etablerade partierna att ta upp integritetsfrågorna.

    SvaraRadera
  3. OSCON-presentationen var ju en keynote på 15 minuter så det kanske kan kännas en aning rumphugget. Då är presentationen på Google, där man även får se lite av slides:en, lite mer fylligare (55min)

    länk till presentationen hos google

    SvaraRadera
  4. Jo. När talade en svensk politiker, eller en svensk öht, senast på Google Talks?

    SvaraRadera
  5. OM Piratpartiet ligger nära 4% så bör alla frihetsälskande rösta på dem!

    Så enkelt är det faktiskt. Man behöver inte ha 180 poäng idéhistoria för inse det!

    SvaraRadera
  6. Christina Wegel har så klart rätt. Att försöka införa något nytt i svensk politik är inte konstruktivt, mycket bättre då att som vanligt rösta på de kräk som vill övervaka allt vi gör. Eller?

    En bortkastad röst är en röst som läggs på soffan hemma. Ingen bryr sig om soffliggarna för de hotar inte status quo. En röst som gör skillnad är att lägga sin röst på något annat än de två partier som turas om att styra sverige (dvs SMPV eller MFPKDC). Det råkar finnas ett parti som faktiskt står utanför de här två jätteblocken OCH som slåss för rätten till ett privatliv.
    Bortkastad röst? Knappast. Kan man tydligare sända en signal till politikerna att de får underkänt?

    Jag röstade på pp förra gången. Jag kommer att göra det igen. Idiotlagarna som införs i rasande takt nu (FRA, IPRED, ACTA, IPRED2 med flera) har jag alltså gjort vad jag kan för att motarbeta. Vad har DU gjort?

    SvaraRadera
  7. Jag pratade i Silicon Valley nu i somras också.

    Det är rätt kul, jag har börjat med att fråga publiken "Hur många har hört talas om svenska Piratpartiet?". Mellan hälften och 2/3 räcker upp händerna.

    Sedan frågar jag, "Okej. Hur många har hört talas om NÅGOT ANNAT svenskt politiskt parti?". Alla utom fem eller sex personer (i publiker på två-tretusen) tar ner handen, ser sig omkring, och börjar skratta. :)

    SvaraRadera
  8. Lite småkul dock att videon från google talks avslutas med ett stort fint: "copyright Google". :)

    SvaraRadera
  9. Christina Wegel: "Ny teknik kan i sig inte ondödiggöra gamla principer: äganderätt är värd ett skydd också i en digital värld och också om den kallas upphovsrätt."

    Äganderätten innebär alltså rätten att göra med sin egendom så som man själv önskar. Har jag en hög plankor får jag bygga en stol, ett hus, tälja en sked osv oavsett om någon annan har kommit på designen på stolen/skeden eller byggtekniken jag använder för mitt hus. Har jag tyg får jag sy en kostym med Armanidesign osv osv. Vidare får jag om jag har en hårddisk pränta in vilken information som för mig är möjlig att pränta in. Allt detta i enighet med ÄGANDERÄTTEN.

    Så just som du säger bör inte den princip som äganderätten innebär dödas av ny teknik utan bör i motsats till vad regeringens/Eu:s agenda säger även nu stå över vissa gruppers vilja att kunna tjäna pengar på något folk kan skaffa sig gratis och inte vill betala för.

    Upphovsrätten är alltså en inskränkning av äganderätten. Ett privilegium för en liten, i förhållande till folket, grupps vilja att fortsätta kunna tjäna pengar på något andra inte vill betala för.

    Varför just film/musikbranschen ska få privilegiet att stå över gamla principer som äganderätten är ett mysterium. Men även om du nu av mysteriska anledningar tycker att det är rätt så är frågan om det är värt att offra vår demokrati, införa en fascistisk övervakningsstat och kriminalisera flera generationer varav många barn för att ge den här högljudda lilla gruppen det privilegiet.

    Det tycker inte jag.

    SvaraRadera
  10. "Rick Falkwinch"! :-D

    Killen pratar i alla fall utmärkt amerikansk-engelska, till skillnad från våra andra svenska politiker.

    SvaraRadera
  11. What's the deal med hans engelska dock? Här pratar han rätt tydlig amerikanska, jag har sett honom annorstädes prata rätt tydlig brittiska. Viss vinglar jag själv dialektmäassigt efter vem jag pratar med men inte så brett.

    SvaraRadera
  12. Förresten, om det är något slags status att ha keynotat på OSCON och pratat på Google, så kan jag lägga till Stanford Law School också. :)

    http://video.google.com/videoplay?docid=4472314929478865652

    Samma föredrag.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.