2009-01-09

Anonymt surfande

Expressen Sidan 4 häcklar jag i dag politiker i allmänhet och socialdemokrater i synnerhet – för att de är oroväckande otydliga vad gäller rätten att surfa anonymt.

Till artikeln»

Om fler ligger på kanske vi kan få våra politiker att inse vad det är de håller på att trampa i...

32 kommentarer:

 1. http://tankar-fran-rooten.blogspot.com/2009/01/falskt-alarm-fr-den-hr-gngen.html

  SvaraRadera
 2. Jo, timingen hade väl varit bättre om den hade publicerats i går som det var tänkt.

  Men jag är inte alls säker på att faran är över. I (s) motion kan man läsa följande.

  "Det finns till exempel redan idag en rad olika sätt att skydda sin identitet för den som vill surfa anonymt. Den snabba tekniska utvecklingen för med sig såväl hot som möjligheter för både kulturellt yrkesverksamma och konsumenter. Detta är en utveckling som måste följas aktivt och med en ständig handlingsberedskap från regeringen."

  Handlingsvberedskap att göra vad?

  Det handlar knappast om en beredskap att ropa hurra.

  Dessutom ligger det i hela IPRED1:s natur att det inte funkar om man inta kan ha koll vilka som surfar.

  Och IPRED1 är sossarna i allt väsentligt för. Precis som borgarna.

  Här gäller det att ligga på och mota Olle i grund.

  SvaraRadera
 3. "Men ändå kommer de med förslag efter förslag som kränker den personliga integriteten och som ger oss en övervakningsstat av aldrig tidigare skådad omfattning. Man skapar verktyg som är livsfarliga för politiker och byråkrater som har ont uppsåt."

  Kan inte låta bli att tänka: om detta ändå var sant, om ändå lagarna var livsfarliga för politiker. Men så är det förstås inte - politikerna går alltid fria från deras egna tilltag och påhitt.

  Politisera och förstatliga vården - och vips dyker speciella privata försäkringar för "förtroendevalda" upp. Lägg på moms, regleringar etc på transporter - och vips ska alla politiker kunna resa "fritt" på skattebetalarnas bekostnad. Och så vidare i all oändlighet.

  Livsfarlig för politiker? En felskrivning i artikeln, eller kanske ett önsketänkande?

  SvaraRadera
 4. "i händerna på" hade varit bättre. Men jag tror folk förstår vad jag är ute efter.

  SvaraRadera
 5. "Och IPRED1 är sossarna i allt väsentligt för. Precis som borgarna."

  Javisst! Den socialdemokratiska riksdagsgruppen jublade över mitt emejl som tog skruv och mycket talar därför för att socialdemokraterna röstar på utskottets förslag i sista omgången. Ja till Ipred-lagen. Om en månad har vi facit.

  Mitt emejl:

  Detta emejl har jag skickat till den socialdemokratiska riksdagsgruppen 2008-10-23. Fick standardsvaret(S) 2008-11-03

  ... (utesluter en hänvisnig till ett blogginlägg)

  Som upphovsman och socialdemokrat står mitt hopp till er att ni röstar med regeringen i den kommande propositionen om utökade civilrättsliga befogenher
  för rättighetshavare. Ok från lagrådet.

  Staten har misskött brottsbekämpningen inom upphovsrätten och vi rättighetshavare har (tråkigt nog) bättre motivation att ha en upphovsrätt värt namnet.

  Har drivit frågan om upphovsrätt intensivt i hela mitt vuxna liv (som textförfattare och kompositör). Mer intensivt de senaste tio åren. Vill att den skall
  reformeras. Men en upphovsrätt är livsviktigt för oss. Vänsterpartiet som var er parhäst 2005 har lämnat upphovsrättskeppet och trampar på
  Vänsterpartiets trubadur (Pierre Ström), vänsterkämpen Mikael Wiehe och Jan Guillou (vad man nu skall placera honom men han har givit sitt blod för Folket i Bild/Kulturfront).

  Sålunda - ställ er på upphovsmännens sida. Glöm aldrig alla kulturarbetare som har stått på samma scen som er: Monikorna (Z och N), Cornelis, Hasse å Tage, och lilla mig (Minata).

  Hälsningar

  Tommy Rådberg

  SvaraRadera
 6. Bra artikel!

  Uppskattar att HAX använder konkreta exempel som visar att rätten till anonymitet är med än ett abstrakt värde.

  Vad det gäller (s) och anonymitet:

  Tomas Eneroth har visserligen under press sagt att de inte vill förbjuda anonymt internetanvändande. Det är bra. Men motionstexten som HAX citerar kvarstår och kräver sin förklaring. Även P3-uttalandet om att anonymitet på nätet är en lucka i IPRED-lagen som ska "täppas till" är kryptiskt.

  (s) har gett en godtagbar förklaring till vad de vill med öppna nätverk - säkerställa att vi inte får ett långtgående ägaransvar för internetabonnenter - men de har inte förklarat varför regeringen ska följa utvecklingen på anonymitetsområdet "med en ständig handlingsberedskap".

  SvaraRadera
 7. minata: Så du tror alltså, på fullaste allvar, att kompiering dödar ditt yrke?

  För mig spelar det ingen roll om man kan skriva musik eller ej. Om man inte fattar vad man håller på med eller har koll på omvärlden/läget så ska man ta det väldigt lugnt med att gnälla.

  Jag tror nog knappast att du lämnar denna världen innan du ångrar ditt ställningstagande i denna frågan. Utvecklingen går knappast baklänges förstår du...

  SvaraRadera
 8. @Ssargon

  Om en månad säger M+Fp+C+S JA till IPRED-lagen. Övertygande majoritet.

  Ni libertianer + liberaler + piratpartister är i MINORITET!

  Kul att ni har bloggar - men det finns en värld utanför också.

  SvaraRadera
 9. Minata: Inte för att jag tycker att någonting är okej bara för att det har majoritetens stöd (En gång i tiden stödde en majoritet av folket slaveri av svarta), men att ett lagförslag har stöd bland en majoritet av riksdagsmännen så betyder inte det att det har stöd från en majoritet av folket.

  Det betyder inte ens att förslaget har majoritet bland riksdagsmännen, egentligen. Partipiska-systemet vi har i Sverige där alla partimedlemmar måste rösta enligt partilinjen och inte får följa sina egna individuella övertygelser kan göra att lagförslag som egentligen inte har stöd bland en majoritet av individerna i riksdagen ändå röstas igenom för att motståndarna tvingas rösta emot sina egna åsikter för att följa partilinjen.

  SvaraRadera
 10. Minata:

  Redovisa gärna vad du har "skapat" så att jag inte av misstag råkar köpa något som du står bakom!

  SvaraRadera
 11. minata: Jo tack, klart att verkligheten finns. Men jag tror knappast att du eller JG lever i den med tanke på vad ni brukar skriva.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Om en månad säger M+Fp+C+S JA till IPRED-lagen. Övertygande majoritet.


  Ja det är möjligt.

  Vad som däremot är säkert är att det system som idag finns för att tjäna pengar på musik inte kommer att se ut som det gjorde igår ....imorgon och Ipred kommer därmed att vara överflödigt.

  Det komnmer inte att finnas något att övervaka utifrån dom förutsättningar som är upphovet till lagen.

  Tyvärr är både delar av industrin och politikerna för korkade för att fatta detta.

  Den stora vändpunkten kommer när dom äldre generationerna inte behöver ompackade versioner av gammal musik och helt enklet slutar handla.

  Då om inte annat kommer industrin att måsta hitta nya sätt att sälja till dom yngre vilka dom negligerar idag därför att det är bekvämare att sälja gammal uppvärmd soppa.

  SvaraRadera
 14. Rättelse även KD kommer att rösta för ett ja på IPRED-lagen! Alltså: M + C + Fp + Kd + S.

  Så kära libertianer + liberaler + piratpartister. Era vänner i riksdagen är Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

  Hur många röster fick KLP och Piratpartiet i valet 2006? Jag säger mer än Kalle Anka-partiet.

  Vad säger ni?

  SvaraRadera
 15. Ja , med denna Hax logik så leder ett samhälle utan bloggare till diktatur och fascism och vi har med samma logik tidigare levt i ett samhälle utan yttrandefrihet, alltså innan möjligheten "anonymt bloggande" existerade. Präktig "illusions de grandeur" vad det gäller bloggar, en paranoid rättshaverist logik (som på de flesta bloggar) om hur Sveriges stadsapparat nu för tiden endast är upptagna med att skapa ondsinta strategier för hur de i framtiden skall styra, manipulera och sedan spärra in alla blogg och fuldelande dissidenter.

  SvaraRadera
 16. Vem övervakade vad politikerna pyusslade med förr? Tidningarna? Ja, tjena.

  Internet som medium och bloggare som utnyttjar det är en revolution.

  SvaraRadera
 17. Anonym 1 till anonym 2.

  ja oj vad vi har ett mer demokratiskt och fritt samhälle nu än tex 1985. Och vilken soffrevolution internet är, nu kan alla sitta hemma och gnälla utan att egentligen göra ngt överuvdtaget mer än att knappa på tangentbordet eller be om att få lönen betad via gåvor och donationer som Hax och Falskvinge skattefritt och i bekvämt. Eller kanske e det så att när alla skriker olika saker i kör så hör man inget alls.

  SvaraRadera
 18. Så det är bättre att bara hålla käften, menar du?

  SvaraRadera
 19. Samlas man i grupp och diskuterar öga mot öga sorteras paranoida vettvillingar och rättshaverister bort mer eller mindre omedelbart. Därefter brukar gruppen kunna sammanfatta en något vettig riktning.

  SvaraRadera
 20. Ni som minns 80-talet tror jag det var.. då ville sossarna förbjuda oss medborgare att äga paraboler för att staten skulle ha kvar monopolet över tv-utsändningar...

  "Nu kan du vara med och påverka utvecklingen av musiktjänster på nätet"
  En kul tävling som STIM anordnar:
  http://www.stim.se/stim/prod/stimv4.nsf/AllDocuments/1C46E4A7E6B10145C1257527004310A6!OpenDocument

  /Joda

  SvaraRadera
 21. Ja, tänkt på 80 talet lyckades de diktatoriska makthavarna INTE förbjuda paraboler - tänkt att detta lagförslag gick att hindra utan att rättshaverists paranoida bloggare startade Facebook grupper och annat revolutionerande.

  SvaraRadera
 22. Minata:

  Du framstår mer och mer som direkt anti-demokratisk, eftersom du resonerar enligt följande logik;

  "Sitter du inte riksdagen har du inget vettigt att komma med så sitt ner och lyssna på oss som vet vad vi sysslar med. Allt annat än vi - sju systrar - är bara okunnigt skräp."

  Vi i västs största skräck är ju att våra idéer och institutioner inte ska bestå. Har man tänkt på det ser man ju oxå att det är det som för en massa problem med sig.

  Vi vill ju skapa bestående lagar och bestående ideologier och bestående institut men inser inte att förändringen är det enda som består, men den förändras konstant.

  "The cult of the west is perminance."

  Har man varit i Indien vet man att där är det "shakti" som ska uppnås, dyrkas och upphålls som ideal. Shakti betyder energi, men används oxå för att beskriva elektricitet i ledningar t.ex.
  Anledning till detta är förmodligen den stora bristen på just - shakti/energi.

  Hittar man de här ömma punkterna i olika samhällen och gör nåt åt det har man nog kommit några steg i rätt riktning.

  Men vad vet jag, det kanske är viktigar att vänsterpartistiska trubadurer och Jan Guillou får betalt för sin hobby än att vi andra slipper ett snokande öga över axeln 24-7?!?

  SvaraRadera
 23. Ludde,
  Nu löper vi linan hela vägen ut. Förbjud poliser och all övervakning på gator och torg, de spionerar ju på oss i vår vardag och i vårt privatliv, de ser ju när jag går på biblioteket och vilka tidningar jag handlar och vem jag pratar med. Ibland blockerar de djävlarna dessutom framkomst på vägar.

  SvaraRadera
 24. Nu tycker jag du överdriver 'anonym', skulle polisen stå utanför bibliotek och anteckna vad folk har för sig där blir jag upprörd, men handlar det bara om vanliga patrullerande poliser gör det mig inget. Det känns bara tryggt. Det är när de anställda inom polisen börjar ryckas med i det är tänket att olikheter och avvikande måste kontrolleras och föras bok över, som jag oroar mig över.
  Oproportionerliga insatser som bara stigmatiserar och förnedrar medborgarna som råkar ut för dessa godtyckligheter.

  Svår balans, visst, men inget argument för RFID-chippning av hela befolkning. (Vilket är en naturlig utvecklings-riktning just nu.)
  Jag önskar inte laglöshet och den starkes lag, jag önskar att förståelse och ansvar ska vara mottot i framtiden.

  SvaraRadera
 25. Patrullerande poliser ser ju vart du går och vem du talar med, hur du är klädd och vilka demonstrationer du är med i, vilka nattklubbar du är på, när du går mot röd gubbe, när du köper ut sprit till dina omyndiga barn. Oj oj oj vad det finns många obehagliga saker de snälla patrullerande poliserna kan göra.

  SvaraRadera
 26. Skillnaden ligger fortfarande i att de inte till vardags antecknar, fotograferar och filmar (och sen sparar materialet) vad ALLA människor de passerar gör/har på sig/vem de träffar/vad de säger.

  Ganska stor skillnad faktiskt. Nu har du bara visat på dina egna brister i förmågan till logiska resonemang...

  SvaraRadera
 27. Hur vet du att de inte gör det? Allt som behövs är en digital kamera ett papper och en penna. Sen kan de hålla hur mycket koll som helst.

  SvaraRadera
 28. ... alla patrullerande poliser lämnar in rapporter om sitt dagspass varje dag. Alla tulltjänstemän lämnar in rapporter varje dag och all passpolis lämnar in rapporter varje dag. Men jag tror att de spenderar större delen av sin arbetande tid med att göra en OK arbetsinsatts som dessutom regleras ganska hårt via regler och lagar gällande maktmissbruk.

  SvaraRadera
 29. Ja Ok, vi säger det. Så, låt din pappa använda datorn nu, det är väl sent för 10-åringar att vara uppe så här dags...

  SvaraRadera
 30. Ja det är väl tid för vårdarna att medicinera dig och sedan låsa dörren om dig och dina paranoida rättshaverist kompisar. Du behöver inte vara så rädd för storebror, inte ens när de släcker ljuset.

  SvaraRadera
 31. Du verkar knapra en hel del flödder själv, du sluddrar t.o.m. i skrift!

  SvaraRadera
 32. Jag noterar att Expressen inte tillåter anonyma kommentarer...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.