2009-01-27

EU: Förlängd upphovsrätt? Vad tycker (s)?

Hearingen i Europaparlamentet om kommissionens förslag att förlänga tiden för copyright för inspelad musik (fonogram) från 50 till 75 år håller just på.

Erik Josefsson är där – och har meddelat att det är en ren slakt av förslaget. (Han återkommer säkert med mer input här i kommentarsfältet och på sin blogg.)

Läget är just nu att det verkar som om de flesta borgerliga svenska ledamöter plus (v) och (mp) säger nej till en förlängning. (Med reservation för att den liberala partigruppen inte riktigt tycks vilja binda upp dig, även om de inte gillar förslaget.)

Den stora frågan är dock: Vad tycker socialdemokraterna?

Blir det som med IPRED1, att de sidar med den smått korporativistiska musikbyråkrati som de själva har varit med och byggt upp?

Det vore bra med ett klargörande. Kommentarsfältet är öppet...

Fortsätt att skriva till dina ledamöter i Europaparlamentet. Svenskarna» Alla»

Daniel tipsar för övrigt om en artikel i The Guardian, som beskriver frågan på ett bra sätt.

2 kommentarer:

  1. Henrik, nu får du väl ändå ge dig. Jag är inte sosse men hur menar du att sossarna skulle ligga bakom upphovsrättsindustrins lobbyorganisationer? Jodu, det låter ju sannolikt att sossarna en gång åkte över till USA och startade IFPI, MPAA, et al för att idag kunna slå sig ihop med dem här i Sverige för att genomföra EU-direktivet IPRED.

    Nej, det känns bra mycket rimligare att de, precis som alliansen och alla andra mähän i svenska riksdagen, i brist på både kunskap och egen uppfattning i frågan dansar efter upphovsrättsindustrins pipa. Eftersom de inte finner någon vägledning i vare sig höger- eller vänsterideologin låter de helt enkelt rent privatekonomiska intressen vinna på walkover. Den borgerliga regeringen har inte gjort ett skvatt för att ändra på den utvecklingen och skulle med största sannolikhet varit med och byggt upp den korporativistiska byråkrati du pratar om de med, om de bara haft chansen.

    Så visst, sossarna är skyldiga och har varit delaktiga, men något hyklande blir det om du lyfter fram enbart dem som skyldiga när deras f.d. opposition nu sitter med regeringsmakten och går ännu längre i den korporativistiska politiken för att t.o.m. ge industrin befogenheter som överstiger polisens.

    SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.