2009-02-27

Den som är oskyldig har inget att dölja, eller..?

De famösa backup-banden med regeringskansliets e-post i samband med tsunamikatastrofen kan komma att förstöras. Detta föreslår en statlig utredning.

Såpass? Först blev det stor uppmärksamhet när banden hittades i ett kassaskåp, i en skrubb, i Rosenbads källare. Sedan hemligstämplades de helt plötsligt. Och nu föreslår man alltså att de skall förstöras.

Man skall hålla i minne att dessa band är backup på mailtrafik som medvetet raderades, eftersom den kunde vara besvärande.

Vad är det för mörka hemligheter som på inga villkor får komma ut?

Vad är det som svenska folket inte skall få veta?

Varför denna ängsliga nervositet?

Och varför skyddar en borgerlig regering sossarnas klantigheter och pinasamheter?

Låt utredningen gå i papperskorgen, inte tsunamibanden.

Länk»

25 kommentarer:

  1. Man får nog anta att det inte bara är sossarnas dumheter på dom där banden...

    SvaraRadera
  2. Jag tror mer att alla ledamöter är överens om att förstöra dessa, för att de skickar personliga mejl på jobbet.

    Inget konstigt i det.

    Men det är konstigt att de får göra såhär och driva igenom alla de lagar de gör.

    SvaraRadera
  3. Swt är völ klart att de kan göra som de vill, vi röstade ju på dem i förra valet så då står det dem fritt att göra precis vad dem vill under den mandatperioden... eller är det inte det demokrati betyder?[/ironi]

    SvaraRadera
  4. borgelig, sossar.. Det är samma sak.. /Ades

    http://ades.mine.nu/wordpress

    SvaraRadera
  5. Ska inte sådant här arkiveras som de offentliga handlingarna de är? Även om de är belagda med sekretess.

    SvaraRadera
  6. Maktens integritet måste skyddas - inte medborgarnas.

    Men i en rättsstat är det väl tvärtom?

    Vart är vi på väg?

    SvaraRadera
  7. "Den som har rent mjöl i påsen har ingenting att dölja"

    Eller hur var det nu.... ?

    SvaraRadera
  8. HAX, "De famösa backup-banden med regeringskansliets e-post i samband med tsunamikatastrofen kan komma att förstöras."

    Lite intressant dilemma, å ena sidan: dom hävdar att säkerhetskopior av allmännahandlingar nu inte ska vara allmännahandlingar för dom är ju säkerhetskopior, och därför ska det inte anses vara olagligt att "rensa" bort dom.

    Å andra sidan: Vad hände med originalen?

    En ding, ding, ding, värld.

    När originalet existerar har en säkerhetskopia ingen egentlig funktion, men när originalet, av en eller annan anledning, upphör att existerar, så får säkerhetskopian originalstatus.

    Enligt lagen ska allt diarieföras, och ett flertal kopior görs, för säkerhetens skull. Att medvetet förstöra någonting är olagligt. Och ifall oledole dolyckan är framme ska sannolikheten för att ett exemplar överlever maximeras, därav alla kopior.

    Säkerhetskopiorna är ju till för säkerhetensskull, dvs att kunna återskapa det som har förstörts, oavsett om det är ett enskilt korrespondans eller hela samhällets funktion.

    Börjar man tulla på den säkerheten, oavsett vad, då ökar ju risken avsevärt för att hela idén med säkerhet undermineras. Precis på samma sätt som om vi skulle börja tulla på rättspraxis bara för att det kan vara positivt i ett enskilt fall.

    ***

    Jävligt konstigt att det här landet målar upp sig som ett av de mest öppna länderna.

    Som Svensk medborgare har man större insyn i den Amerikanska staten, och tillgång till mer information, än vad man har i den Svenska staten. T ex är det också enklare att få information från FBI än från Rikspolisen, t om från NSA får man som "yttis" mer information än från FRA.

    Lite paradoxalt att man som Svennebanan fortfarande har bättre skyddade rättigheter, generellt sett, i USA, än vad man har som Svensk medborgare i Sverige. Och detta trots allt skräp som tillkommit i lagen efter 2001.

    //ST

    SvaraRadera
  9. att "Carnegie tänker sälja aktierna i Maths O Sundqvists holdingbolag, Skrindan, på offentlig auktion."

    Tiderna är ju ekonomiskt onda, varför inte auktionera ut Tsunamibanden till högstbjudande.

    SvaraRadera
  10. Det kanske kommer dax när Hax förhoppningsvis börjar skriva vitbok om Landet Lagom?

    SvaraRadera
  11. Jag får bara en sådan mental bild av en svensk motsvarighet till Sir Humphrey Appleby, som oroligt biter på naglarna över att tjänstemannaorganisationens misstag ska komma upp i ljuset...

    SvaraRadera
  12. "Det kanske kommer dax när Hax förhoppningsvis börjar skriva vitbok om Landet Lagom?"

    Först en om övervakningsstaten.

    Sedan Swedish Neurotica.

    SvaraRadera
  13. Kanske något i stil med: Lyd, annars får ni en ny estoniakatastrof på halsen..

    Vem vet? Något som jag däremot är helt säker på, är att även om innehållet skulle komma ut utan att det är gammelmedia som basunerar ut det, så behöver de inte bry sig alls eftersom denne då bara blir ankllagad för att knäpp, bli kallad foliehatt, konspirationsteoretiker eller något i den stilen.

    Man skulle kunna säga att det finns en låda av konsensus i samhället som vi kan vara oense inom, så fort någon går utanför denna låda, då anses inte personen vara vid sunda vätskor och detta oavsett hur rätt personen har och vilka bevis den har. Det är inget nytt, så fungerar vi alla rent socialpsykologiskt. Det är först när tillräckligt många tunga namn håller med offentligt som en förändring av det almänna medvetandet kan ske. Före detta går saken inte ens att ifrågasätta eller granska kritiskt i en öppen debatt.

    William T.

    SvaraRadera
  14. Nu passar det att tänka på integriteten. De borde komma fram, varför ska vi ta hänsyn till deras integritet när de inte tar hänsyn till vår?

    SvaraRadera
  15. Jag fattar inte vad som kan vara så hemligt! Att statens jouransvarige kunllade sin älskarinna denne julhelg, det vet ju alla redan. Och han var ju bara en sossebyråkrat. Reinfeldt sparkade ju sin motsvarande jourbyråkrat när hon hånglade med en journalist under akuttid.

    Det verkar som om svenska regeringen fick veta någonting som ingen annan får veta. Men angående en tsunami? Det är ju otänkbart att det skulle kunna vara internationellt politiskt känsligt.


    Så hemlighållandet kan bara motiveras av SEKRETESSEN I SIG! Genom att hemlighålla NÅNTING, och lyckas lotsa igenom det, så kan de i framtiden hemlighålla VADSOMHELST.

    Tsunamibanken är bara pinsamma för sossarna. Men "taktikern" Reinfeldt förstår att utnyttja denna incident för att få "bred majoritet" för att hemlighålla VADSOMHELST framöver.

    Ja, utom undersåtarnas privata kommunikation förstås...

    SvaraRadera
  16. på regeringsnivå finns inga skillnader mellan människor de är allla stöpta i sammma frack

    SvaraRadera
  17. Kan man kalla det här för en meta-skandal? Döljandet av något som antagligen inte är så farligt egentligen och som skulle glömts ganska snabbt har blivit en större skandal, och som varar betydligt längre, än det som skulle döljas från början. Kan ana paralleller till Lewinsky-affärer.

    Nu är den stora frågan för mig vad regeringen har förhandlat fram som tack för sekretessen...

    SvaraRadera
  18. Jag röstar gärna på ett parti som är beredd att lämna EU och riva upp alla de vidrig heter som lagstiftats om sedan 911.

    Jag röstar gärna på ett parti som hellre stöttar vår bilindustri och rädda jobben för 4000 små människor än det parti som pumpar in pengar i banker för att några få redan övergödda snyltare skall kunna bli ännu fetare.

    Jag röstar gärna på ett parti som är beredd att i stället för att komma med ett så idiotiskt förslag som att sänka pensionerna och höja pensionsåldern föreslår att sänka pensionsåldern och se till att de som under alla år betalat skatt, fostrat och möjliggjort att dessa politiker (parasiter) kunnat glida runt och mest intresserat sig för hur de på enklast möjliga vis kan tillförskansa sig själva mera förmåner, makt och pengar.
    Sänk pensionsåldern till 55 så skulle många jobb genereras.

    Beskatta maskiner, telefonsvarare och liknande "till döds" så skulle vi säkerligen kunna ha 100 000 tusentals lediga jobb innan vi vaknar upp i morgon.

    Sänk skatten så pass rejält att en normal lön räcker till ett normalt liv. Om du har ett jobb och jobbar dina 8 timmar varje dag så skall du också kunna betala ALLA dina räkningar på lönen, om så ej är fallet så kalla det INTE för jobb! Människor som är beroende av olika bidrag trots att de jobbar häcken av sig känner sig otillfredsställda och misslyckade och saknar många gånger livslust och glädje.

    Jag röstar gärna på ett parti som förbjuder stat, kommuner och offentliga förvaltningar att inhandla någonting annat än vad som tillverkas i vår egna inhemska industri, om sverige inte har vad vi behöver i vårt eget land då måste vi se till att skapa en sådan industri och bli självförsörjande så långt det överhuvudtaget går.

    Konfiskera företag (maskiner, lokaler och liknande) som väljer att flytta sin verksamhet eller tillverkning utomlands, det är inte direktörerna som har byggt upp verksamheten utan skattebetalarna och den vanliga arbetaren som slitit år ut och år in för en skitlön som många gånget är 100-200 gånger lägre än parasitdirrens.

    Stäng sveriges gränser och isolera sverige om det behövs. Slopa all U-hjälp och ge i stället vettig ersättning till arbetarna i tredje världen! Gör vad som måste göras för att få fart på den svenska industrin, jordbruk, infrastruktur o.s.v.

    SvaraRadera
  19. Hax:
    I vanliga fall är du ju en brinnande försvarare av integritet - men nu vill du hänga ut exakt alla e-mail från regeringskansliet under en viss tidsperiod.
    Känns väldigt mycket som dubbla måttstockar det här.

    SvaraRadera
  20. Men snälla Hedin!

    Du har varit med tillräckligt länge för att inse skillnaden mellan granskning av den offentliga makten och värnandet om medborgarnas integritet. Eller?

    SvaraRadera
  21. Hedin: Menar du att det är rimligt att begränsa medborgarnas insyn i riksdagens arbete på grund av att en del riksdagsledamöter kanske ägnar sig åt att skicka personliga mail på arbetstid?!

    Det är ju förvisso ett lysande recept för att se till att makten inte kan granskas alls.

    SvaraRadera
  22. Johan, mail som skickas från och till mailadresser på offentliga verk är offentliga handlingar. Om någon politiker eller anställd väljer att i sådana mail redogöra för personlig information så har alltså denne person offentliggjort denna information. Vill man som anställd på en offentlig myndighet skriva om privata angelägenheter bör man med fördel göra det på en privat mailadress.

    SvaraRadera
  23. Johan "Lill-Hitler" Hedin has spoken!

    Men för all del, Hedins inlägg är ju stor humor.
    "Häll bensin på elden" verkar vara mottot! ;)

    SvaraRadera
  24. Detta är väl den berömda svenska öppenhet i ett nötskal .Utåt är man väldigt stolt att allting ska vara öppet och offentligt i Sverige , man tom kritiserar andra länder i Europa för att ha hemligheter .
    Problemet är att myndigheterna är väldigt snabba på att använda hemlighetsstämpel , så fort något går galet , för att dölja sina fel .Tsunamibanden och Estonia historien är bara två exempel .Det finns många fler .
    Man kommer alltid tillbaka till samma punkt dvs medborgarna skall mer och mer övervakas och politikernas mindre o mindre .Någonting är helt galet i svensk " demokratin " .

    SvaraRadera
  25. Hedin: Staten har inga rättigheter.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.