2009-02-20

TPB: Spontan ordning

Oscar Swartz har skrivit en intressant text om hur åklagarsidan i The Pirate Bay-rättegången är fullständigt oförmögen att förstå sig på spontan verksamhet.

Åklagaren och målsägarsidans advokater menar att det måste finnas en plan, en organisation, en spindel i nätet, en finansiär... Och när de åtalade förnekar detta, då blir de inte trodda.

Detta är ett lustigt fenomen. Och jag känner igen det från FRA-debatten. Fler journalister än jag kan komma ihåg har undrat vem som organiserar FRA-motståndet? Vem är spindeln i nätet? Vem finansierar det hela?

Varje gång man svarar att det är ett spontant motstånd, utan ledare och utan finansiering – då möts man av misstänksamhet. Det är lite som socialdemokraten som insinuerade att ryssen ger oss FRA-motståndare pengar.

För vissa människor är det otänkbart att en del saker sker spontant, dynamiskt, utan en i förväg utarbetad plan – och av engagemang, utan ekonomisk ersättning.

Det blir nästan lite komiskt. Det är som Swartz skriver, en gammal värld som möter en ny.

-

En intressant bok om just gruppdynamik och spontanitet på internet är Clay Shirkys Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organizations.

-

Missa för övrigt inte Swartz och Fleischers texter om hur åklagarsidan i TPB-rättegången politiserar fallet och försöker få det till att vissa åsikter är försvårande för de tilltalade.

32 kommentarer:

 1. Tips:

  FRA-Domstolen får underkänt i flera remissinstanser.

  www.scabernestor.blogg.se

  SvaraRadera
 2. Fast det är inte riktigt så enkelt att det är "en gammal värld som möter en ny." Mina föräldrar var aktiva i miljörörelsen på 60- och 70-talet och mötte samma oförstående från den tidens etablissemang. De kunde inte heller förstå att olika politiska aktioner och initiativ inte var centralstyrda och framkommenderade från en enväldig ledare, utan att allt var lika löst organiserat som dagens internetaktioner.

  SvaraRadera
 3. Egentligen är det ju inte så konstigt, eftersom det härrör från hierarki-mentaliteten. Historiskt sett har alla varit indoktrinerade med just den mentaliteten, därav de paranoida symptomen, och det är inte så att vi har kommit längre nu, på mindre än ca 30-50 år. Så jävla mycket händer trots allt inte, ens, på 100 år. Vi utvecklas inte i den takt vi själva tror att vi utvecklas på.

  Allt det spontana fanns förr också, men det liksom noterades inte, en ledare pekades ut fort som fan också för det var ju så det skulle vara, blink blink, för titta på hur "dom" beter sig. Förr precis som nu, så var det otänkbart att någonting tillsynes organiserat hände utan en specifik ledare, å andra sidan var alla (oorganiserade) element jävligt snabba med att peka ut en ledare förr, folk levde ju trots allt i sin samtid, där man konstruerade samma hierarki som den som ratades (upproriska socialister som lyckades ta över makten är väl ett bra exempel.)

  Åklagarväsendet idag, har i stort sett bara börjat krypa i förståelse när det kommer till "spontana våldsbrott", och kriminologerna ligger bara ett kryptag framför, så det blir ju då kanske inte så konstigt att åklagarväsendet fortfarande inte fattar att världen har förändrats, och att den egentligen alltid har varit "förändrad", det har bara saknats verktyg för att denna förändring kunde ta sitt uttryck av den magnitud det görs idag.

  Trots allt har dom flesta mest lyckosamma, och lönsamma, projekt, varit just lyckosamma och lönsamma pga (oorganiserad) spontanitet ...

  Hmm, lol, enkelt uttryckt, det oorganiserade och det spontana syns bara mer idag, av fler, än det gjordes förr, men det har alltid funnits, med skillnaden att det idag inte krävs _en_ front figur. Så pass har vi utvecklats att vi i alla fall inte är beroende av _en_ ledare (vilket ju tordes vara uppenbart i ett demokratiskt samhälle).

  //ST

  SvaraRadera
 4. Allt som Swartz skriver behöver faktiskt inte stämma Henrik.

  Du förstår väl att det är ett sätt för TPB-killarna att lägga ifrån sig ansvaret för sajten och företaget bakom. Man säger att alla kan ändra, sen säger man att det bara är vissa som har lösenord, sen säger man att det är fildelarna som har ansvaret, sen säger nästa att det varken är fildelarna eller TPB som har ansvaret. Jag tror inte på idén om ett helt oreglerat internet. Bara för att internet är virtuellt behöver det inte att betyda att det ska vara laglöst.
  Oavsett vad man tycker om samhället så måste det finnas ordning för att det ska fungera. Det kanske låter tråkigt för denna nya generation som vill dumpa allt det gamla utan att ha några förslag på hur man bygger framtidens samhälle.

  Alla mejl och andra konversationer som presenteras under rättegången visar just att det finns en organisation i sajten. Jag är ganska övertygad om att TPB-killarna vet exakt vad de håller på med när de använder sig av en ingen-styr-skeppet-taktik.

  Du verkar vara en klok person och därför känns det lite dumt att du helt utan ifrågasättande tror på allting Swartz, Falkvinge & co: kastar ur sig.

  SvaraRadera
 5. Den är den invändningen och anklagelsen jag och flera andra kritiker av Piratpartiet hela tiden får : vem betalar er?

  Jag har säkert tio mail från piratpartister och ännu fler kommentarer med uppmaningar att erkänna att jag står på upphovsrättslobbyns eller någon annans lönelista.

  Bara så du vet...

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att ni ska läsa på min blogg om föreställningen som jag deltog/skapade på en kurs på Multimedialinjen. Det startade från noll och växte av sig själv. Precis som det gör på internet. generist och belv somd et blev,

  Ingen hade ansvar alla var avatarer och det blev liksom bara en story. Knäppt kul och ganska roande.

  SvaraRadera
 7. Hax: Jag ser ett trovärdighetsproblem i ditt "jag är för upphovsrätt".
  Det är säkert som du säger men ditt engagemang mot övervakning kanske skymmer sikten för vad fuldelargänget håller på med?

  Jag har svårt att få pro-upphovsrättsåsikten att gå ihop med den rapportering och artiklar du producerar ...

  /JohanH

  SvaraRadera
 8. Det är trist att HAX ser så lätt på det hela:

  "För vissa människor är det otänkbart att en del saker sker spontant, dynamiskt, utan en i förväg utarbetad plan – och av engagemang, utan ekonomisk ersättning."

  Förhoppningsvis har jag missförstått HAX när han säger detta.

  JAg hoppas på att TPB pojkarna blir fällda och åker på skadestånd de måste betala resten av livet. Det är de värda.

  Är det så jobbigt att betala för det man konsumerar? Verkligen?

  SvaraRadera
 9. JAg hoppas på att TPB pojkarna blir fällda och åker på skadestånd de måste betala resten av livet. Det är de värda.

  Nu har jag inte förstått anledningen du hoppas att killarna åker dit så det skvätter om det, vilket det ju är.

  Det jag inte kan förstå varför en laglig site enligt svensk lag skall betraktas som olaglig av den politiskt vridna processen vi upplever nu.

  Trodde att politik var Piratpartiet till EU, vilket inte sker under en rättegång utan under ett val, men det kommer ta mig fan hända just på grund av denna rättegång om det politiska mordet fullbordas med hårda straff.

  Är det så jobbigt att betala för det man konsumerar? Verkligen?

  Själva kopieringen utför fildelarna den kostar inget -- nada.

  SvaraRadera
 10. benke, "JAg hoppas på att TPB pojkarna blir fällda och åker på skadestånd de måste betala resten av livet. Det är de värda."

  Om dom blir fällda, så betyder det, i praktiken, att du kan straffas för vad andra gör via din dator.

  Hoppas du lika mycket på att dom blir fällda nu?


  //ST

  SvaraRadera
 11. kritikerbloggen, "Allt som Swartz skriver behöver faktiskt inte stämma Henrik."


  Kan du bevisa att lilla Swartz har rätt? (Dvs du får göra ett bättre försök än resten av din rappakalja.)

  Bortsett från det semantiska, väldigt lite är egentligen rätt. Det mesta är faktiskt fel, endast en ytterst liten del är rätt, men endast tillsvidare.

  Detaljer?!? Pfft.

  Det enda som är av vikt är om det är rätt eller fel att länka till upphovsrättsskyddat material, vilket är paradoxalt, ty varför har en sk legal sajt rätt att länka till upphovsrättsskyddat material?

  //ST

  SvaraRadera
 12. Det är inte bara deltagarkulturen som missförstås, det är hela bakgrunden till kreation. Åklagarsidan ser inte att man kan kreera utan betalning, medan försvaret har gjort detta för andra sorters belöning, en som inte behöver vara monetär.

  http://jacobdexe.wordpress.com/2009/02/20/varfor-skapar-manniskor/

  SvaraRadera
 13. Alla människor i sverige borde vara för att TPB frias eftersom ingen av deras verksamhet är olaglig.

  Om man anser att det TPB gör är fel så bör man istället lobba för att ändra lagen, inte hurra för att folk dömms för saker som är lagligt.

  Det är mycket möjligt att lagen inte har hunnit med tekniken men rättssäkerhet är rimligtvis viktigare än personlig moral.

  SvaraRadera
 14. Jag har just målat klart en tavla.
  Vart ska jag sända räkningen, jag vill ju kunna leva på detta mitt skapande.
  Bilden föreställer en pojke som krossar en fönsterruta, så jag kallar mig nu situationist, vart ska jag sända intresseanmälan för medlemskap.
  Snart ska jag komponera en sång om min tavla, när väl sången är klar, är det STIM som ska ha vetskap om att jag vill kunna leva på denna sång?
  Klart man ska kunna leva på sin konst, ska det vara så djävla svårt att få betalt, som Björn säger

  SvaraRadera
 15. Vad jag förstått så är killarna bakom Pirate Bay åtalade för "medhjälp" till spridning av upphovsrättsskyddat material, eller något liknande. Och det är faktiskt lite svårt att förneka att Pirate Bay's hemsida hjälper folk att hitta upphovsrättsskyddat material.

  SvaraRadera
 16. "Och det är faktiskt lite svårt att förneka att Pirate Bay's hemsida hjälper folk att hitta upphovsrättsskyddat material."

  Hur är det då med Google, Yahoo, Rapidshare, Megaupload, Mediafire, Youtube, Myspace och LiveJournal etc.? Jag kan med hjälp dessa sidor hitta eller ladda ner upphovsrättskyddat material (ibland t.o.m. från deras server). Vad är då anledningen till dessa aldrig pekas ut av lobbyn eller får betala stora skadestånd? Är det kanske för att dessa tjänser inte behöver användas till att sprida upphovsrättskyddat material, de endast medför möjligheten. Precis som TPB.

  //ji

  SvaraRadera
 17. Det är många som skriver här att allt är lagligt som TPB håller på med. Är det inte vad rättegången skall utvisa? Jag kan bara konstatera att varje gång jag letar efter något på TPB så letar jag efter skyddat material. Varje gång jag googlar så letar jag efter lagliga saker.

  SvaraRadera
 18. Det hela är mycket enkelt oavsett vad den lagliga prövningen kommer att hamna i:
  Människor vill dela med sig till andra människor av information. De finns överallt och de anser inte att de gör något fel. De som växt upp med nätet ser det som en själklarhet. Det är alltid dessa människor som begår de där handlingarna. Några entreprenörsmässiga grabbar har gjort en sajt genom vilken folk kan hitta varandra. filk vill hitta varandra. D kan man sälja reklam. Precis som andra sajter som genererar trafik. Det borde vara en fullkomligt legitim business och grabbarna är entreprenörer som borde hyllas.

  SvaraRadera
 19. Alexander: Okej...

  Veckans höjdpunkt
  "otillbörligt så det sjunger om det!"

  SvaraRadera
 20. När man läser SVD:s artiklar om Lundström och får veta vilka sajter som också drivs av TPB-killarna får man bara avsmak.

  SvaraRadera
 21. Därför att det inte är nån höjdare att sälja GHB,falska körkort samt äga domäner som heter saker i stil med pedofil.com

  Det ger i alla fall väldigt få riddarpoäng i dom flestas ögon.

  SvaraRadera
 22. Hur är det då med Google, Yahoo, Rapidshare, Megaupload, Mediafire, Youtube, Myspace och LiveJournal etc.?

  Under upphovsrätt är de naturligtvis också kriminella, om de hjälper människor att hitta eller sprida monopolskyddad information.

  Grundproblemet, elefanten i rummet, är upphovsrätten.

  SvaraRadera
 23. Därför att det inte är nån höjdare att sälja GHB,falska körkort samt äga domäner som heter saker i stil med pedofil.com

  Det där är väl såvitt jag förstår kunder på hans webbhotell, och inte hans egna sajter?

  SvaraRadera
 24. Det vet jag inte.

  Det jag läst dom senaste dagarna går lika gärna att tolka som att det är hans egna siter.

  Oavsett vilket så gör han det inte lätt för sig själv.

  SvaraRadera
 25. Micke:

  De flesta knarklangare använder Windows. SKall Microsoft straffas för det?

  SvaraRadera
 26. Mr Swartz, "Människor vill dela med sig till andra människor av information. "

  Exakt.

  Folk gillar att skvallra helt enkelt.

  Men även folk som inte gillar att skvallra, cirkus mindre än 10% av befolkningen, är ändå indoktrinerade med svennebannanmentaliteten: näh men Kalle har du en kaka? Ska du äta din kaka får du snällt dela med dig till alla andra, annars får du inte äta din lilla kaka sörru.

  Hmm?!? Så var det något litet tomtetroll som undrade varför TBP uppstod just i Sverige. :-()

  //ST

  SvaraRadera
 27. "För vissa människor är det otänkbart att en del saker sker spontant, dynamiskt, utan en i förväg utarbetad plan – och av engagemang"
  Till stora delar så är detta inte helt nytt. Inte ens på ett stort universitetssjukhus, där doktoranderna har en viss summa till förfogande. Sedan i början av 1970-tal (är pensionär sedan 12 år) så arbetade jag med medicinsk elektronik på Sahlgrenska. Doktorerande läkare behövde utrustning för att kunna mäta något hos patienterna, men utrustningen fanns inte att köpa på marknaden. Då byggde man helt enkelt upp denna (ofta enkla) utrustning. Fanns det inte tid så gjorde jag det på fritiden och fick kanske några hundra av doktorandens anslag för besväret. Detta blev mer och mer. I början på 90-talet så var vi tre man (en programmerare, en mekaniker, och jag med hårdvaruelektronik) som vid sidan om rutinjobben under ett år utvecklade 25 forskningsutrustningar som skickades till olika forskningssjukhus runt om i världen. Ett litet företag i Sthlm skulle så småningom sälja "riktiga" utrustningar. De största Europeiska (Siemens, Dräger, Aga m.fl.) fanns med i kapplöpningen. Men det slutade med att mekanikingengören under tiden uppfann en helt mekanisk utrustning, som gjorde hela "jobbet" mycket, mycket enklare. Det är många, många entusiaster som jobbat "nästan gratis" även under den analoga hårdvaruepoken under lång, lång tid och i det tysta och kanske i en strikt juridisk gråson, och därför med kunskaper som innefattar både livrem och hängslen när det gäller ansvar för patienternas säkerhet. Tro mig!

  SvaraRadera
 28. Oscar: " Det borde vara en fullkomligt legitim business och grabbarna är entreprenörer som borde hyllas."

  Jag skulle ställt mig i hyllningskören om de producerat något. Det man gjort är att underlätta för folk att begå upphovsrätt och få tag på produkter utan att betala för sig samt få sin logga tryckt på en t-shirt. Är detta prov på gott entreprenörskap?

  /JohanH

  SvaraRadera
 29. Jag skulle ställt mig i hyllningskören om de producerat något.

  Vad de producerat är ju bara en av de mest använda tjänsterna på internet...

  SvaraRadera
 30. Det är ingen som har nämnt Karin Boye och Kallocain ännu. I den boken är motståndet organiserat i nätverk, och till slut blir huvudpersonen utfrågad av en förhörsledare som inte kan förstå hur ett nätverk fungerar. Strålande dialog.

  SvaraRadera
 31. På tal om Kallocain:

  Ett mycket hörvärt stycke stycke radioteater (tror jag, kultur är ju numera VERBOTEN, FÖRBJUDET ATT SPRIDA... Därför skulle jag ju aldrig kunna tänka mig att tänka förbjudna tankar än mindre ladda ned ens FEMTIO ÅR gammalt material)...

  Kallocain (svensk radioteater från 1959)

  Lär vi oss ingenting av historien?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.