2009-03-02

FRA-motståndet: Sluta jiddra!

Ett problem med FRA-debatten är att den är så ryckig. Ibland händer inget alls på månader i sträck. Ibland bränner det till ordentligt. Mellanperioderna är dock ett problem för oss FRA-motståndare. Då glider folk ut i tramsigheter som till exempel att bråka om vem som skall ha cred för (det trots allt hitintills misslyckade) motståndet – iställlet för att göra saker.

Handling är för övrigt det bästa och schysstaste sättet att få press, för den som uppfattar det som ett mål i sig.

Ett annat problem är att många FRA-motståndare har svårt att hålla huvudet kallt. Som efter söndagens DN-artikel. Reagera inte. Tänk istället efter ett tag och agera sedan. Och tro för guds skull inte att ni kan få rätt mot DN i DN. Replikera möjligen på hemsidor och i bloggar. Men låt inte indignationen ta överhanden. Tryckt är tryckt. Nytt spel, nya insatser. Jobba hårdare och förtjäna bra, ny publicitet istället.

Och som jag skrivit tidigare: Fatta spelreglerna! Politiker kommer aldrig att lägga sig på golvet med benen i vädret och utbrista "Förlåt oss, vi hade fel!" Ge dem i vart fall en chans att komma ur en jobbig situation med lite av sitt anseende i behåll. Det finns närmast totala segrar i sak. Men det finns inte något liknande i det dagliga politiska umgänget. Ge politikerna en utväg istället för att tro att de frivilligt skall erkänna att de är idioter.

De senaste månaderna har FRA-motståndet gått på sparlåga. Men nu är det hög tid att sitta ner i båten och ro. Remissvaren på FRA 2.0 börjar droppa in. En slutlig proposition närmar sig. Det är nu vi kan göra skillnad.

Nu skall jag gå och sätta på en kopp te. Återkommer i sak, om politiken kring FRA om en stund.

1 kommentar:

 1. Politiker kommer aldrig att lägga sig på golvet med benen i vädret och utbrista "Förlåt oss, vi hade fel!"

  Det är vad som krävs om de vill ha min röst igen.

  Ge dem i vart fall en chans att komma ur en jobbig situation med lite av sitt anseende i behåll.

  Nej.
  De har gjort bort sig så monumentalt att de måste:

  1. Backa 180 grader, riv upp FRA och IPRED. Stoppa alla pågående utredningar och förslag som har inverkan på integritet och regleringar av internet.
  2. Be oförbehållsamt om ursäkt till svenska folket under förödmjukande former.
  3. Skapa en stark integritetsbalk med kontrollorgan som står utom politisk kontroll.
  4. Agera kraftfullt och framgångsrikt i EU för att stärka öppenheten och det fria samhället. Samt stoppa nya förslag som exvis ACTA och IPRED2.

  Först efter att detta har åstadkommits kommer jag att fundera på att ge min röst till dem igen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.