Jag skall göra en tidig kväll. I morgon bitti, kl 9, skall jag vara med i debatten om bloggosfären och journalistiken på Grävande Journalisters årskonferens. Så jag skall knoppa in strax. (Man skall alltid vara utvilad inför sådana övningar.)
Det verkar som om det finns en rätt stor... respekt, kanske är fel ord, men något åt det hållet för bloggosfären här. Folk vet vilka vi är och vad vi gör. Intressant. Håller vi bloggare kanske på att bli "etablerade"? Själv blir jag nästan lite chockad över hur igenkänd man är.
Här är en chans till input innan kl 8 i morgon bitti, lördag:
Vad kan landets mest ambitiösa och notoriskt envetna journalister lära sig av oss bloggare?
Jag har ett par spår.
EU, naturligtvis. 80 procent av den svenska lagstiftningen kommer därifrån. Men ingen bryr sig. Och ändå är EU-apparaten ett ymnighetshorn för grävande journalister. Don't get me started...
Kanske droger? Den svenska journalistkåren har beröringsskräck inför detta ämne. Ändå finns det så mycket lidande, så mycket död, så mycket brottslighet och så mycket annan onödig skit som följer i den repressiva politikens spår. Det borde vara en guldgruva för alla grävande journalister med ambitioner att kasta sig över denna fråga.
Fler idéer? Innan kl 8!
Jag återkommer med lite livebloggande från evenemanget under lördagen.
En grej jag tycker är intressant:
SvaraRaderaJag föreställer mig att grävande journalister verkar mycket i hemlighet för att inte deras kollegor ska sno deras scoop. I Bloggosfären råder istället ofta öppenhet (som dina frekventa uppmaningar till grupparbeten). Det är lätt att tänka sig att slutresultatet blir detsamma "Skandalen avslöjad", men bieffekterna "Journalisten rik och känd" blir ju väldigt annorlunda.
Vete sjutton vad lärdomen blir iofs. Kanske att de kan göra världen bättre genom att spela med mer öppna kort? :-)
Intressant. Skall funta på det. Natti!
SvaraRaderaJag skulle vilja se journalister gräva bland andra journalister. Vem är uppdragsgivaren, vad är agendan osv. Det skulle göra det enklare att bedöma trovärdighet och relevans i nyheter vi läser. Iofs så lär man sig det om man följer nyheter ofta men en varudeklaration likt innehållsförteckningen på ett paket fiskpinnar vore trevligt att ha på journalister...
SvaraRaderaKlimatfrågan och att ingen journalist diskuterar nyttan av Earth Hour.
SvaraRaderaDu tar upp sakfragor, men kanske metodfragor är intressantare.
SvaraRaderaMin morgonlektyr är den här och ett par till bloggar, plus kanske SvD (tja, eller ngt annat), och efterföljande söksurf.
Skulle aldrig falla mig in att kommentera artiklar i blaskor.
Har försökt, och blivit modfälld (censurerad för garanterat triviala saker). Dessutom är nivån... kass. (Synd att Erixon inte har kommentarer...
)
Formatet ofta dito. Jag menar 1/3 spalt nyheter, 1/3 spalt egna pushar, 1/3 spalt annonser, hullerombuller. Funkar kanske för AB, men för tänkande människor...
Jag har faktiskt, genom möjligheten att kommentera, och respekten för andra kommentatörers kunskap blivit taggad att söka källor, kolla upp. Har bara börjat dock, det finns mycket att gräva i.
"Bloggar fostrar" - kritiska tänkare, grävande... inte journalister "Grävande medborgare" kanske! Hemska tanke. :)
Dessutom tror jag att en god blogg har fler källor än en god journalist. Eller det kanske fattas goda journalister nuförti'n...
Problemen med en invandring som vida överstiger vad landet kan integrera tycker jag media borde våga ta i.
SvaraRaderaDe andra förslagen som nämnts är också bra.
Glappet mellan folket och de folkvalda - den ignorans men också arrogans som mött oss i nätverket Riksdagssvar.se när vi ställt frågor om FRA. Varför vill inte moderater och socialdemokrater svara?
SvaraRaderaLycka till imorgon!
SvaraRaderaJournalisterna kan börja med att sluta förvränga sanningen. Sedan kan de börja gräva bland Statens Offentliga Utredningar, här:
http://www.regeringen.se/sb/d/107/a/18017 - en outsinlig källa till glädjeblandad chock och bestörtning inför vad makthavarna sysslar med, helt öppet och skamlöst, jag tänker givetvis på de "jämställdhetsrapporter" jag själv läst.
Och varför har journalisteran försökt dölja, eller i alla fall underlåtit att informera om, att det i Sverige planeras ett "Europeiskt Centrum för Transnationell Excellent Genusforskning"? Det räcker att de går in på http://www.genus.se/
Jag har sammanfattat denna "satsning" här: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/20/varifran-kommer-genusvansinnet/
Ha ha, när jag bloggade om SKB:s genusbilaga om genusaspekter på slutförvaringen av använt kärnbränsle (här: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2009/03/10/genusaspekter-pa-slutforvaringen-av-anvant-karnbransle/ )så blev jag via mail inbjuden till SKB:s pressfrukost den 20 mars! :-) (Kunde dock inte gå pga att mina studenter tentade just den dagen). De "grävande journalisterna" borde kanske börja läsa bloggar, då kanske de inser att allt inte är så tabu som de trott. För om de inte skärper sig blir de snart arbetslösa hela bunten!
De envetnaste journalisterna har föga att hämta från bloggarna, annat än möjligen idén om samarbete och öppenhet (även om den strider mot deras affärsidé). Men eftersom dessa är ungefär 5 personer i hela Sverige är det andrasorteringen bland journalisterna (vilka kan räkns i hundratal) som bloggare/HAX kan inspirera.
SvaraRaderaDet ironiska är att journalisterna (med ett fåtal undantag) helt givit upp den grävande eller undersökande journalistiken när tekniken gjort det lättare än någonsin att söka bortom slagorden, rubrikerna eller klyschorna. Förr kunde journalister ägna månader åt arkivjobb - vilket idag skulle ta en dag.
Bloggarna utnyttjar de tekniska framstegen och viljan till samarbete. Journalisterna ... föredrar att skriva om senaste dokusåpakändisen.
Sedan är en genomgående svaghet att ytterst få journalister verkar våga ta ett steg tillbaka, titta på sin artikel/reportage och opartiskt fråga sig "Do I belive this shit?", utan presenterar Al Gore-dynga, FRA-myter och riksdags-lögner utan urskiljning.
@Farmorgun:
SvaraRadera+1
Sexköpslagstiftningen kanske? Trots att den inte är direkt riktad mot de som säljer sex slår den ju hårt mot dem också.
SvaraRaderaSverige borde ta mer ställning överlag. Det "neutrala" landet Sverige. Våga ta för er lite och bestäm mer själva.
SvaraRaderaHAX, "Fler idéer?"
SvaraRaderaVarför Sverige tydligen inte tillhör Europa, utan Europa, per Mona Sahlins uttalande, är ju fortfarande där nere i Europa, inte Sverige, trots Sveriges geografiska placering, och definitionen av Europa, och trots Sveriges medlemskap i EU, så har folk svårt att koppla, t om då tydligen sossarnas partiledare, att Sverige är Europa i form av en del av just Europa?
Det är lite flummigt, minst sagt, och konstigt, att folk i Sverige, speciellt sossar, har svårt att se sig som en del av en större gemenskap, trots allt.
Personligen tror jag att det beror på det undermåliga media bevakning av allting EU, och därmed återkopplingen. Men det är ju bara en gissning, vore intressant med fakta om varför. :p
//ST
Redan 1944 publicerades Torgny T. Segerstedt sin bok Ordens makt en inledning i språkets sociologi.
SvaraRadera»Mänsklig kultur och mänsklig historia vore språket förutan otänkbara. Språket förmedlar kulturarvet från generation till generation och reglerar på otaliga sätt samhällslivet. Det är det artikulerade symbolspråket som helt enkelt gör människan till människa. Språkets samhällsbyggande och normskapande betydelse är temat i föreliggande socialpsykologiska studie av professor Torgny T. Segerstedt.» / Alf Ahlberg i DN 1944.
Citat ur boken: "... utan språk skulle man inte kunna förverkliga gruppmålet. människan talar inte för att lätta sina känslor eller för att lufta sina åskådningar utan för att uppväcka genklang hos sina likar och för att influera deras reaktioner och handlingar".
- Är inte det en bra beskrivning av drivkraften bakom bloggarna?
Torgny T. Segerstedt fortsätter med att skriva om språkets sociala vana - behaviourismen.
Det är en mycket läsvärd bok om bl.a. vad som skulle ta form i bloggosfären knappt sextio år senare. En bok som han alltså skrev mitt under brinnande världskrig.
Rekommenderas för den som vill försöka förstå mer om vad som försigår i dagens bloggosfär.
Känner att narkotikapolitiken börjar öppnas upp mer och mer för debatt, framför allt i världen men också i Sverige. En guldgruva, som sagt, för grävande journalister.
SvaraRaderaAtt vara mer individuella. Att olika röster och olika perspektiv är mer upplysande än ett.
SvaraRaderaAtt det ofta är mycket intressantare när man sätter sig in i ett ämne ordentligt istället för att trakassera någon stackars representant för ämnet tills de gör bort sig. De bra bloggarna står framförallt för kunskap, djup kunskap. EU, som du nämnde, klimatfrågan och genusvetenskap, som andra nämnde. De kräver kunskap och kanske viss specialisering för att granska medan de flesta journalister verkar vara generalister.