2009-03-26

War on drugs

Aaron Israelson på Nyheter24.se bloggar om USA, Mexiko, kriget mot drogerna och den svenska politiken. Länk»

Glädjande nog verkar det som om flera stora gammelmedia är på gång med artiklar som kritiskt granskar den förda drogpolitiken. Själv skall jag bli intervjuad av Expressen i ämnet i helgen.

(B.T.W. En tidning har hört av sig och skulle vilja träffa någon som odlar marijuana hemma. Om någon som läser detta kan tänka sig att ställa upp, sänd mig ett mail på hax@bahnhof.se.)

22 kommentarer:

 1. Be dem att testa www.swecan.org om du inte får napp genom din post.

  SvaraRadera
 2. Jag är lite nyfiken på om drogliberalerna själva använder droger.

  Gör du det Hax?

  /Johan

  SvaraRadera
 3. Johan: Varför är du nyfiken på det?

  Jag är liberal när det gäller narkotikapolitik, men inte när det gäller droger. Förstår du skillnaden?

  Jag använder inte droger, anser inte att man bör göra det, och jag anser att den globala förbudspolitiken gör mer skada än nytta.

  SvaraRadera
 4. "Varför är du nyfiken på det?"

  Jag vill veta om det ev. föreligger ett egenintresse i att lagarna mjukas upp.

  "Jag är liberal när det gäller narkotikapolitik, men inte när det gäller droger. Förstår du skillnaden?"

  Jag tror det men du får gärna utveckla.

  /Johan

  SvaraRadera
 5. (Ej samma anonym)

  Jag anser att man bla. bör få göra vad man vill med sin kropp, stoppa vad man vill i den. Men det betyder inte att jag vill stoppa vad som helst i min kropp.

  Jag själv brukar vissa droger, medan andra inte gör det. Det hela handlar om en mänsklig rättighet.

  Och jag anser också att nolltoleransen bara skadar. Det bästa kanske vore att ingen använde några droger alls, frivilligt då, men nu är det inte så. Paraleller kan dras till påvens uttalande i Afrika, det bästa försvaret mot HIV/AIDS är avhållsamhet, men det är omöjligt att uppnå. Det är då bättre att utbilda om hur man skyddar sig mot problem, både i fallet med droger och HIV/AIDS, och således arbeta mot missbruk.

  SvaraRadera
 6. jag känner en kille som kommer ut ur garderoben flera gånger om dagen, men han uppvisar också precis den typ av skador som det varnas för i samband med marijuanabruk, glömska, koncentrationssvårigheter, långsamt tal o.s.v..., så han kanske inte vore så mycket för drogliberalerna att skylta med??

  SvaraRadera
 7. Olof den andre:
  Nej han är nog inte ett sånt bra exempel.
  Vore trevligt om någon medelsålders som odlar lite och ändå har familj och jobb kunde ställa upp och visa upp ett bra föredömme.

  Problemet är att man ofta tar dom som har gått ner sig mest och bara pundar hela dagarna och inte vill göra något annat vilket ger en ganska fel bild.

  Ungefär som att be en alkolist att debatera för alkohol och inte en person som dricker ett par glas vin på helgen.

  Själv har ja rökt cannabis varje dag i runt 1.5år men hade inte just några problem att sluta då ja kände de var dags att satsa lite mer på jobbet.
  Observer att ja jobbade heltid på ett kontor/kundservice och även gick på arbetsintervjuer och bytte jobb under den perioden för att ja själv vela flytta och byta jobb så det har inte påverkat min arbetsprestation något.

  Man borde legalisera, reglera och skadereducera istället. Kanske köra lite klasser på droger som i England A,B,C.
  Säger inte att allt borde legaliseras men men borde åtminnstone se över drogpolitiken.

  SvaraRadera
 8. Jag läste faktiskt en artikel i DN om USA:s drogpolitik i Sydamerika för mer än ett halv år sedan. De tog upp hur deras militära försök att stoppa drogtillverkningen och droghandeln i bl.a. Colombia inte fungerade alls. Droganvändandet i USA ökar ändå.

  // u

  SvaraRadera
 9. Hax: Får vi ngt svar om du brukar narkotika själv?

  /Johan

  SvaraRadera
 10. I Amsterdam hade jag en rökupplevelse i mellandagarna. Fullt laglig och under ordnade former. (Däremot får man inte röka tobak på de där ställena längre, vilket stör mig en smula.)

  Hur så? Skulle detta undergräva eller förstärka *argumenten* på något sätt?

  SvaraRadera
 11. Johan: http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem

  /ytterligare en anonym, som aldrig testat droger men ändå vill se en total avkriminalisering av samtliga droger.

  För att förbudet skapar elände.
  Och för att förbudet kränker individens rättigheter.

  Det känns dock som om opinionen håller på att svänga en smula. Frågan är om det går att rå på det industriella komplexet som lobbar för förbudet (poliser, fängelser, knarkkarteller, etc). Det är väldigt många som livnär sig på dessa vansinnigheter.

  SvaraRadera
 12. Johan: Jag använder inte "droger" (illegala sådana) heller och jag är emot förbudet.

  Det finns ingen garanterad koppling mellan att vara emot ett förbud och att själv vinna på att det tas bort om man är sann liberal.

  SvaraRadera
 13. Johan: För övrigt skulle man kunna angripa tillbaka och fråga om du jobbar åt den organiserade brottsligheten eftersom du verkar vara för ett förbud. Det finns ingen som vinner mer än dom på förbudet...

  Men jag gissar att du anser att det är ett otrevligt påhopp?

  SvaraRadera
 14. Johan har vid flera tillfällen i den här bloggens kommentarer avslöjat sig själv som en auktoritär etatist.

  SvaraRadera
 15. Jag blev drogliberal innan jag testade någon olaglig drog. Inte minst för att mitt läsande i frågan visade att t.ex. cannabis och del andra illegala droger ger förvånansvärt små skador t.o.m. i förhållande till lagliga droger (ej inräknat diverse RC:s och växter innehållande skopolamin).

  SvaraRadera
 16. "I Amsterdam hade jag en rökupplevelse i mellandagarna. Fullt laglig och under ordnade former. (Däremot får man inte röka tobak på de där ställena längre, vilket stör mig en smula.)

  Hur så? Skulle detta undergräva eller förstärka *argumenten* på något sätt?"


  Både och.

  Ett eget narkotikabruk gör den drogliberala hållningen logisk och begriplig.
  Det kan också tolkas som lite simpelt, att man vill legalisera den egna kriminaliserade handlingen.

  /Johan

  SvaraRadera
 17. Att fråga ifall en drogliberal själv använder droger används ofta som ett sätt att smutskasta budbäraren istället för att bemöta argumenten.

  Ifall drogliberalen använder droger, då kan han avfärdas som någon som en egoist som bara vill underlätta sitt eget missbruk och inte har tänkt igenom konsekvenserna för resten av samhället.

  Ifall drogliberalaren inte använder droger, då kan han istället avfärdas som någon som inte vet vad han pratar om; En okunnig människa som aldrig upplevt eller gått igenom det han förespråkar.

  Oavsett vad drogliberalens svar på frågan är, så kan förbudsförespråkaren vrida svaret till sin fördel och få liberalen att framstå i dåligt lager.

  De som vill veta om drogliberalers eget eventuella bruk av droger borde bemöta liberalernas argument istället för att ägna sig åt att smutskasta budbäraren.

  SvaraRadera
 18. Det räcker att se den vilda jakten på dem som har en joint i skon på Cops (TV6) varje kväll. Det luktar konstigt i alla bilar och vips har man rätt att göra en komplett genomsökning av bil och anus. Rökaren åker i buren ett halvår och när den kommer ut har den inget jobb och ingen bostad. Vad kan man då försörja sig på? Jo, sälja knark till ungdomar.

  Så marijuana är inkörsporten till grövre kriminalitet men bara om polisen lägger sig i ditt rökande.

  Galningar...

  SvaraRadera
 19. Liam: Det är ju ett sätt att se på saken.
  Men det du säger är att man inte skall fråga om ett ev. eget narkotikabruk då det automatiskt, oavsett svaret på frågan, är till nackdel för den tillfrågade.

  Om drogliberalen själv använder droger så blir argumentationen och avsikten begriplig, om än jag inte håller med i sak.

  /Johan

  SvaraRadera
 20. Killen som jag pratar om röker möjligen en gång om dagen nu, ev några gånger i veckan, sköter eget boende och hus, inga problem på det viset, han har då varit betydligt mer aktiv missbrukare tidigare, för 20-30 år sedan, för femton år sedan när jag lärde känna honom rökte han inte så ofta några gånger per år möjligen, men tendensen till de beteenden som jag beskrev fanns dock ändå. Han har kvaddat 7 bilar på 9 år, starkt jobbat.

  SvaraRadera
 21. Harry Callahan28 mars, 2009 00:23

  Om man resonerar som Johan i fråga om samkönade äktenskap så är alla riksdagens ledamöter, med undantag för kristdemokraterna, homosexuella.

  SvaraRadera
 22. Vad hände med expressen-intervjun? Blev den av?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.