2009-04-01

Det borde bli en massrörelse!

Piratpartiets Rick Falkvinge och Emma på Opassande föreslår att vi alla öppnar upp våra trådlösa nätverk för andra.

På så sätt blir den dåliga IPRED-lagen svårare, kanske omöjlig, att upprätthålla. Plus att det naturligtvis är trevligt för alla om det finns öppen, trådlös access till internet lite varstans.

Om du hakar på detta, döp då gärna ditt nätverk till "Ipredia" – så att alla som använder det känner igen det som en protest mot IPRED.

(Se bara till att du inte råkar öppna upp din egen dator för intrång utifrån. Någon som kan tekniken kan säkert berätta hur man gör, här i kommentarerna.)

Piratpartiet har även ett pressmeddelande om saken.

16 kommentarer:

 1. Vill folk protestera emot IPRED så finns det andra sätt, finns ingen anledning att de ska förstöra sitt liv bara för rick ber om det. Folk kan använda andras uppkoppling till bra mycket värre saker än ladda hem ett par mp3.

  SvaraRadera
 2. Anonym: Jag tvivlar på att folks stängda nätverk skulle hindra mindre hedervärda personer från att begå "bra mycket värre saker än att ladda hem ett par mp3". För mig är ett samhälles absoluta slutmål inte att med alla medel bekämpa brott. Så länge som människan bär på de idag mindre passande egenskaper vi ärvt från djurriket (aggression, maktbegär m.m.) så får vi leva med att det sker brott. Givetvis ska det bekämpas, men det måste finnas gränser om vi inte ska förlora all frihet.

  Skulle någon begå allvarliga brott via mitt öppna nätverk så får det väl bli ett polisärende av det. Ett öppet nätverk är ju för gudarnas skull inget vapen. Ditt resonemang är lika absurt som att det borde vara olagligt att låna ut telefonen till någon, då denna någon skulle kunna ringa och trakassera en stackars abonnent.

  Ditt resonemang är fel på så många sätt att jag inte vet om du är ett troll eller om du har något ekonomiskt särintresse som motiverar dig. Var syftet bara att provocera får jag erkänna mig besegrad.

  SvaraRadera
 3. I DK är det vanligt med öppna nätverk enligt den föreslagna modellen.

  Protest? På vilket sätt då? Det är tvärtom väldigt praktiskt med öppna nätverk för alla som bloggar och fjärrjobbar, m.fl.

  I Köpenhamn behöver man inte gå särskilt långt för att hitta ett öppet nätverk.

  SvaraRadera
 4. Vår rädsla, t ex för att förstöra vårt liv, är deras bästa vapen. Deras repression bygger på det. Vi bör vrida detta vapen ur deras händer genom att sluta anpassa oss till rädslan - och sluta lyda.

  SvaraRadera
 5. @Anonym
  "förstöra sitt liv"?
  "bra mycket värre saker"?

  Vad pratar du om? Om någon elak typ vill hacka mitt krypterade nätverk, så gör de det ändå. All WLAN-kryptering är ju redan knäckt, så det är en falsk trygghet. Bättre då att ha det helt öppet.

  SvaraRadera
 6. Idén är kreativ och berömvärd som sådan, men det håller inte. Upproret kvävs i sin linda på sedvanligt amerikanskt sätt;:genom terror. Man statuerar ett fåtal exempel med hysteriskt hårda straff och skadestånd, och sedan är spelet slut till priset av några människoliv. Min egen policy är i stället att köra en så öppen stil som barta är möjligt med konventionella lagligt oklanderliga metoder. Samtídigt är jag helt inställd på total bojkott av hela den industri som tyranniserar sina kunder på detta sätt. Jag vill inte ladda ner deras filer ens.

  Röätten står över lagen! Den militant lagde kan överväga det rättfärdiga i att bekämpa upphovstyranniet genom snatteri. Det är en betydligt riskfriare metod än den Falkvinge förslår. Men om ni åker fast, säg för fan inget om det rätta motivet, för då åker ni bara dit desto värre. Eloge till Falkvinge hursomhelst för visat civilkurage.

  Jag kan helt ärligt säga att jag själv inte fildelar alls, vare sig upp eller ned. Bojkottar filmen och lyssnar enbart på klassisk musik, och den branschen subventionerar jag med glädje.

  - M v h,
  Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 7. För att koppla Old-Gamer till ett välkänt uttryck:
  "En låst dörr håller endast hederliga personer ute"

  SvaraRadera
 8. Präster, prelater och prussiluskor...jag är så jävla trött efter en jobbdag...

  Jag är vanligtvis en optimist, men jag tror att Internets första 10 - 15 år kommer att gå till teknikhistorien som en märklig tidsera när allt troddes vara möjligt på detta fantastiska kommunikationsmedel.

  Dårarnas sammansvärjning håller på att stöpa om det till en föga mer avancerad variant på grodätarnas Minitel-terminaler.

  God natt Jord!


  /LD

  SvaraRadera
 9. Att inte stänga sitt nät hör till vanligt hyfs och uppförande. Precis som man håller upp dörren framför någon som kommer bärande på en tung låda och inte slår igen den framför näsan på dem.

  Att det nu finns ett egenintresse i att hjälpa sin omgivning är en god sak detta elände för med sig.

  SvaraRadera
 10. Har någon koll på router som man kan ha dubbla trådlösa nätverk med? Typ ett krypterat för eget behov så jag slipper skicka i klartext och kanske med full hastighet, sedan ett andra nätverk utan kryptering och med inte helt full hastighet.

  SvaraRadera
 11. Harry Callahan01 april, 2009 20:58

  Detta förslag påminner i viss mån om det som hände i Danmark när landet var ockuperat av Tyskland under Andra Vörldskriget.

  Tyskarna tvingade alla danska judar att ha gula davidsstjärnor på kläderna. Då böjade många danskar, däribland självaste kungen, att också ha davidsstjärnor på kläderna.

  SvaraRadera
 12. Om man har en router som är kompatibel med OpenWRT (t.ex. en från Linksys) så kan man använda CoovaAP

  http://www.linuxplanet.com/linuxplanet/tutorials/6701/1/

  SvaraRadera
 13. Anaïs, "Vår rädsla, t ex för att förstöra vårt liv, är deras bästa vapen. Deras repression bygger på det. Vi bör vrida detta vapen ur deras händer genom att sluta anpassa oss till rädslan - och sluta lyda."


  Utgår man från IFPIs antal av ärenden, 400-800 per år, och antar att MPA och APB kommer att ha ungefär samma antal. Räknat på 800, och med utrymme för övriga, så blir det cirkus 3000 ärenden per år.

  Antag att antalet heltids, halvtids, deltids, samt övriga tillfälliga, "pirater" fortfarande första året ligger på ca 1 500 000 stycken till antalet.

  Blir risken 0,002, dvs 2 promille, att åka fast, vilket korrelerar med USAs statistik på 1,5 promille, på sedvanlig RIAA/MPAA manér, med 30 000 stämningar på 20 miljoner "pirater". (Sen att antalet "pirater" ökade till uppemot ca 45 miljoner från 2000 till 2008 [dvs under den tid det tog att genomföra 30 000 stämningar], vill dom helst inte veta av, eftersom det ju halverar risken att åka "fast", statistiskt sett enligt deras "statistik".)

  Så så där jätte rädda behöver nog folk inte vara, då branschorganisationerna så uppenbart har både mängden och tiden emot sig. Lägger man till att dom sannolikt kommer att lägga lite mer fokus på "storpirater som frenetiskt laddar upp" så minskar ju risken för övriga ännu mer.

  //ST

  SvaraRadera
 14. ST+1, just, bara tuta och kör.
  Vi är i allmänhet rätt daliga pa att bedöma risker.

  Dela nätverk: gräv fram manualen / ga in i inställningarna för din w-router - du kan redan ha möjligheten att sätta upp 2 nätverk. Det jag fick pa posten hade alla möjliga möjligheter...

  Själv skulle jag nog vilja sätta prioritet för mitt nätverk. Alternativt max hastighet för det öppna (relativt hög dock).

  En sak med att ha flera W-nätverk är att de stryper varann mycket mer än bara nettoöverföringen, tyvärr.

  Oldtimer är överdrivet negativ. Det tar superdatorkraft samt, kanske framförallt, mycket spaningstid att knäcka WPA2. Gamla vanliga WEP däremot är det inta mycket bevänt med.

  Öppet personligt nätverk är INTE bra, då kan folk utan superdatorkraft se allting i trafiken som i övrigt inte är krypterat, t ex i mail begärda lösenord osv. Banken är fortfarande relativt säker för den krypteras redan fran datorn (från applikationen, dvs surfprogrammet tom (SSL)). Dessutom är det lätt att gissa/knäcka lösen för routern och ta sig ända in... men visst det är ju ingen idé att skydda sig?

  Själv har jag ingen kryptering (i nätverket NB). Kör i tråd. Främst för hastighet och tillförlitlighet.

  Varför är inte nätverksladdar mjuka, tunna och fina? Har nån tips om sadana?

  SvaraRadera
 15. Nu finns Ipredia även vid Medborgarplatsen i Stockholm:-)
  Finns det nån karta där man kan lägga in sin nod?

  SvaraRadera
 16. Kanske skulle överbelastning av domstolsväsendet vara en metod att knäcka IPRED-lagen? Kan inte vem som helst vara upphovsrättsinnehavare, och agera som en kränkt sådan? Begära ut IP-nummer och därefter begära att vännens dator (nån gammal kasserad burk) tas i beslag, o s v. Tvinga domstolarna till en lång rad besvärliga distinktioner; vem är mer upphovsrättsinnehavare än en annan o s v.
  Någon?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.