2009-04-09

Hej då HADOPI?

Det surrar rykten om att den franska nationalförsamlingen i dag skall ha tvärvänt – och nu sagt nej till den nya franska lagen mot fildelning.

Någon som har mer input? Är det verkligen HADOPI det handlar om?

Uppdatering: Här är det, i SvD...

Uppdatering 2: Det verkar som om en del av de som förväntades rösta ja valde att ta tidigt påsklov istället...

Uppdatering 3: Grupparbetet i kommentarerna ger vid handen att om en lag röstats igenom i den franska senaten / nationalförsamlingen men fallit i den andra instansen, då kommer regeringen att lägga fram den igen så småningom. Faran är alltså inte över. Och bästa skyddet för fransmännen och alla oss andra är att Europaparlementet (för tredje gången i rad) slår fast att fildelare inte får stängas av från internet med mindre än föregående domstolsprövning.

10 kommentarer:

 1. Tydligen var många konservativa ledamöter frånvarande ("sjukskrivna"?) så socialisterna fick övertaget...
  Som Falkvinge säger, en avancerad form av civil olydnad! :)

  SvaraRadera
 2. magnus.p.b.eriksson09 april, 2009 14:34

  Det fungerar väl knappast annorlunda i Frankrike än här i Sverige. Förslaget skickas väl på "sminkremiss" och röstas igenom igen inom ett halvår.

  SvaraRadera
 3. Detta kan ha ett väldigt stort symbolvärde inför Europaparlamentets behandling av telekompaketet.

  Och - Grattis Frankrike!

  SvaraRadera
 4. Le parlement rejette la loi sur le téléchargement

  Les députés PS, majoritaires dans l'Hémicycle au moment du vote, ont fait basculer le scrutin. Le projet de loi devra désormais repasser devant les deux chambres. Roger Karoutchi promet que ce sera le cas dans quelques semaines.

  Tyvärr kan regeringen lägga fram förslaget igen - och förmodligen kommer majoritetens parlamentsledamöter inte få ta ledigt den gången.

  SvaraRadera
 5. HAX, Europaparlamentets behandling av telekompaketet har mer än ett symbolvärde.

  Jag tror man kan säga att det står 1-1 mellan frankrikes två kamrar och jag tror att Sarkozy har rätt att be dom rösta om HADOPI igen. Precis som ProfessorPelotard säger.

  Därför har Europaparlametets omröstning om 138:an avgörande betydelse för hur det går i Frankrike.

  138:an säger att domstolen är högsta auktoritet för rättskipning, även på nätet. HADOPI är ingen domstol.

  (fb) applying the principle that no restriction may be imposed on the fundamental rights and freedoms of end-users, without a prior ruling by the
  judicial authorities, notably in accordance with Article 11 of the Charter of Fundamental Rights of the European Union on freedom of expression and information, save when public security is threatened in which case the ruling may be subsequent.

  SvaraRadera
 6. Hastig översättning av valda delar från den artikel jag länkade till ovan:

  Enligt källor från parlamentet är detta den första gången på 26 år som en utskottstext som kommit från en blandad kommittee (dvs ett utskott bestånde av både senatorer och deputerade) blivit nedröstad i någon av kamrarna. Faktiskt har detta bara skett 4 gånger under den 5:e republiken (inräknat denna gång): 1963, 1977 och 1983.

  Effekten av denna senaste incident är förmodligen endast temporär. När en text från ett blandat utskott röstas ner i en av kamrarna ankommer det på regeringen att lägga fram förslaget för en ny omröstning.

  Men det är då den version som föredrogs i nationalförsamlingen som gäller. Det innebär att det "dubbla straffet" [dvs att internetanvändare som avstängts från nätet är skyldig att betala sitt abonnemang] samt icke-amnestin för internetanvändare [som fildelat innan lagen träder i kraft] som återinfördes av senaten inte kommer att gälla.

  SvaraRadera
 7. "HAX, Europaparlamentets behandling av telekompaketet har mer än ett symbolvärde."

  Läs först. Skriv sedan. ;-)

  Det var dagens franka beslut som jag skrev kan ha stort symbolvärde inför EP:s behandling.

  SvaraRadera
 8. Samma flams som vanligt ser jag mellan "köp min mjukvara till högstbjudande" "eller jag vill ha allt gratis gängen".Hur skulle det vara om man reformerade om sig och släppte allt samtidigt i världen angående dessa mjukvarufiler med denna teknik som nu finns till ett betydligt mer rationaliserat pris.Skulle säkert ge ett avsevärt högre klirr i kassan hos producenten bakom materialet till den som ville ha detta material utan att behöva blanda in produkter som ibland har fem år på nacken.Det går och jag väntar med spänning på den som blir först ut.Denna kommer att bli kung i denna relativt nya media värd.Men som sagt,gamla kvarnar mal långsamt och är ofta svåra att ställa om för ett nytt tänkande där den påstådda Demokratin blandat med en Kapitalism som inte släpper en djävel över bron om man inte är med enligt det gamla tankesättet uppenbart inte har en chans i nuläget.Sorgligt nog.

  Sedan så är detta ju knappast till någon glädje för Svensken att Frankrike röstat nej när Franska lagar uppenbart inte gäller i Sverige.I Sverige gäller däremot fortfarande lagen om att jag skiter i vilket så löser sig nog resten av sig själv där det förmodligen finns någon som tar itu med problemen bara lilla jag slipper stå vid skampålen.Ett gammalt Svenskt tankesätt som man kan se i Sverige än idag.Det är därför Svensken fortfarande finner sig i en Demokratisk Kapitalism som bara gynnar ett litet fåtal och resten får följa med antingen de vill eller inte till skillnad mot t ex Frankrike som kan gå ut i vild strejk om man skulle höja brödpriset för mycket.Kanske grannen går med i denna Strejk i Sverige så slipper jag !!??.

  NetRunner

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.