2009-04-09

Kablarna kopplas in innan FRA 2.0 har behandlats

Här kommer uppgifter inifrån maskineriet, så de är mycket svåra att verifiera. Men min källa brukar vara pålitlig.

FRA 1.1 trädde ju i kraft vid årsskiftet.

Den 1:a oktober kopplas kablarna in.

FRA 2.0 är en kompromiss som skall öka rättssäkerheten innan inkopplingen.

Nu får jag uppgifter om att riksdagen inte kommer att behandla FRA 2.0 förrän tidigast i mitten av oktober. (Och då kan besluten verkställas tidigast den 1:e december.)

Detta innebär alltså att FRA kan börja spana i enlighet med FRA 1.1 från den 1:a oktober – trots att det finns en uppgörelse (där regeringen är en part) som säger att detta är en allt för integritetskränklande lag som behöver skärpas upp på flera sätt.

All anständighet kräver att kablarna inte kopplas in till FRA innan FRA 2.0 har behandlats av riksdagen!

Men så verkar regeringen inte se på saken.

Om man skall se något positivt i eländet, så kanske detta (plus att FRA-shoppen öppnas igen) kan få fler borgerliga riksdagsledamöter att gå över till nej-sidan – och rösta för att hela FRA-lagen rivs upp.

16 kommentarer:

 1. Camilla Lindberg har redan sagt att hon skall rösta nej (eller rättare sagt Ja till att riva upp lagen)

  Hur är det med övriga?

  Birgitta Ohlsson?
  Karl Sigfrid?
  Agneta Berliner?
  Maria Lundqvist-Brömster?
  Cecilia Wikström?
  Solveig Hellquist?

  http://sydsvenskan.se/sverige/article347687/Folkpartister-kan-falla-FRA.html

  Kräv besked!

  SvaraRadera
 2. magnus.p.b.eriksson09 april, 2009 15:10

  Både Fegerley och Johansson har ju kommenterat öppnandet av FRA-shoppen för SÄPO med att det är helt i sin ordning, så dem ska vi nog inte hoppas på.

  SvaraRadera
 3. "Om man skall se något positivt i eländet, så kanske detta (plus att FRA-shoppen öppnas igen) kan få fler borgerliga riksdagsledamöter att gå över till nej-sidan – och rösta för att hela FRA-lagen rivs upp."

  Alexandersson, det där tror du nog inte riktigt på själv eller hur? iaf gör inte jag det. Dom som jag ställde mitt hopp och tro till svek mig och många med mig. Så jag har ingra störe förhopningar att dessa lättsålda svikare skulle ändra sig nu. I mina ögon har en "puttana på gatan" (ursäkta ordvalet) mer stake än alla dom 6 svikarna tillsammans, tyvärr.

  Nic

  SvaraRadera
 4. HAX, det verkar som om försvarsutskottet ville genomföra ett utskottsinitiativ för att skjuta upp införandet. Detta förra veckan (föredragningslista). Protokollet är inte ute än.

  Se även SVT som hänvisar till beslutet på det sammanträdet.

  SvaraRadera
 5. Gunnar Andrén(FP) menar att eftersom jag redan är avlyssnad via mitt hotmailkonto, bör jag inte klaga på svenskt FRA-avlyssnande. :-O

  SvaraRadera
 6. Fegerley är ett skämt.

  Kom ihåg en intervju i Nyliberalen innan valet där han framställde sig själv som en tvättäkta liberal, men nu går han med på att den egna befolkningen ska kunna övervakas av hemliga polisen. DDR-fasoner mao.

  Inte ens vänsterpartisterna vill gå så långt.

  SvaraRadera
 7. Qvisling-Federley har ju skrivit på sin blogg att han pga att han inte fått den uppskattning som han menar sig förtjäna inte skall försöka stoppa några integritetskränkande lagar. Hans ego är viktigare än friheten och demokratin.

  As.

  SvaraRadera
 8. Fast FRA 2.0 är inte mycket till kompromiss - att stödja den är ungefär som att stödja en "kompromiss" av HADOPI-lagen där misstänkt kriminellt fildelandes personer får fem varningar istället för tre...

  SvaraRadera
 9. Nä, det finns ju ingen anledning att stödja FRA 2.0 nu när den avslöjats som bluff. Nu handlar det om som Camilla Lindberg säger om att sänka hela lagen.

  FRA-lagen måste bort.

  SvaraRadera
 10. Den som fortfarande inbillar sig att det hos tillskyndarna av "FRA-lagen" någonsin funnits ett ärligt uppsåt att förutsättningslöst diskutera denna bör ta sig en funderare till!

  Det har hela tiden varit fråga om att "runda" alla invändningar. Det är manipulatörer som arbetar. "De" vill ha en total övervakning och ger sig inte innan de får en total övervakning.

  De rysligaste exemplaren i riksdagen är de som "inte satt sig in i frågan" och som var helt tysta när lagen klubbades. En fråga om total övervakning av allmänheten!!! Vad är viktigare att sätta sig in i? Dagisavgifter?

  De politiker som inte ens orkar besvara 5 enkla frågor om lagen förtjänar inte förnyat mandat!

  - FRA-lagen måste rivas upp!

  SvaraRadera
 11. FRA 2.0 är precis lika mycket massövervakning som FRA 1.0. Det är i praktiken ingen som helst skillnad i mängden data som överförs till FRA i de båda olika formuleringarna.
  Att HAX kallar lagen en kompromiss som ökar rättssäkerheten är direkt felaktigt.

  Snart är det EU-val, man kan alltid roa sig med att argumentera med de stackars alliansrepresentanter som kommer att stå på stan... :)

  Riv upp, gör om, gör rätt!

  SvaraRadera
 12. Undrar hur mycket diverse argument för FRA är värt redan idag.

  Slashdot hade en notis om SwarmScreen (http://aqualab.cs.northwestern.edu/projects/SwarmScreen.html), förvisso för ett specifikt torrentprogram, men hur lång tid kommer det att ta innan samma teknik börjar användas på övrig kommunikation med ett par knapptryck för gemeneman eller närmaste terrorspöke?

  Egentligen är det ju gammal beprövad teknik, att gömma sin egen kommunikation i sitt eget brus, en form av hiding in plain sight.

  Redan nu kan man ju få en inblick i vad mer FRA "kommer" att behöva, i framtiden, som ytterligare kommer att behöva inskränka på integriteten.


  //ST

  SvaraRadera
 13. Max,
  Var har Camilla Lindberg sagt att hon ska riva upp lagen? Jag har uppfattat att hon vid tillfälle 1 tänker rösta ja till FRA 2.0, nej till oppositionens riv-upp-motion och tillfälle 2 nej till att polisen får använda FRA. Det avgörs vid två olika tillfällen. Regeringen är listig.

  SvaraRadera
 14. Annonym 20:14.

  Jo men Camilla Lindberg är väl inte dummare än att hon genomskådar det?

  I Sydsvenskanartikeln jag länkar till säger hon med flera att de kommer rösta emot ett FRA där deras krav inte tillgodoses. Eftersom uppgörelsen fallit måste de rösta för oppositionens motion för att riva upp lagen. Annars får de FRA 1.0

  SvaraRadera
 15. Max,
  Artikeln som du länkar till är från juli 2008. Det har hänt en hel del sedan dess, överenskommelsen den 25 september 2008.

  SvaraRadera
 16. Camilla Lindberg kommer återigen att hitta "skäl" som gör att hon "ändå" lugnt kan godta de "försäkringar" som hon kommer att få!

  Hon kanske (?) rent av kommer att tro på det goda i de uttalanden och löften som hon kommer att "mutas" med.

  Att man ser till så att man backar tillbaka till det där helt oacceptabla läget som innebär att ingenting alls görs såvitt man inte kommer fram till en - I ALLA STYCKEN - acceptabel uppgörelse, kommer hon säkert inte att verka för.

  För allt handlar om vad som blir resultatet om ingenting görs alls. Nu har regeringen lyckats (ett stort gapskratt) få det dithän att om ingenting alls görs så får man den där KAFKA-lagen som Camilla och ett antal andra SADE sig vara emot.

  Lagen skall NATURLIGTVIS rivas upp helt - så att vi får det default-läge som vi hade från första början. FÖRST DÄREFTER kan det bli tal om ens samtal om införande av någonting annat. Detta skall göras inte minst som straff för att antidemokratiska krafter ens vågade att tafsa på vår integritet!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.