2009-04-04

Internettrafiken: Vad hände? Egentligen?

Antipiratbyrån har som bekant påstått att internettrafiken minskade med 30 procent när IPRED-lagen trädde i kraft den 1:a april. Detta, menar man, bevisar att lagen har minskat fildelningen.

Massor av läsare har hört av sig och påpekat det som står att läsa på Second Opinion – att påståendet är taget ur sitt sammanhang och att det fanns en motsvarande minskning förra året. Slutsatsen blir att det är på tok för tidigt att dra några slutsatser alls.

Å andra sidan talar internetoperatören Bahnhof om en minskning med 50 procent. Men åter igen handlar det förmodligen om ett tillfälligt fall.

Vi får helt enkelt vänta ett par månader innan det går att säga något säkert.

Och då kanske vi även kan få se de riktigt intressanta siffrorna: Kommer försäljningen av filmer, musik och böcker att öka?

Tillåt mig tvivla.

17 kommentarer:

 1. Det känns som att IPRED snarare kommer leda till att trafiken ÖKAR. Detta grundar jag på att
  1) folk vill skydda sin anonymitet
  2) alla väl fungerande skydd av anonymiteten bygger på att skicka sin trafik mellan flera datorer istället för direkt punkt till punkt, samt att de ofta använder kryptering som kräver att man skickar mer data än om det varit okrypterat

  SvaraRadera
 2. Trafikmängden är beroende av helger, ledigheter, väder och högtider.

  Uppmärksamheten kring både IPRED och TPB har säkert lett till att fildelningen ökat de senaste månaderna, och vi kanske bara ser en kortvarig tillbakagång till tidigare nivåer.

  Att trafiken minskade i veckan beror säkert till viss del på vårvädret. För att jämföra med föregående år måste man titta på när påsk låg och hur bra vädret var.

  SvaraRadera
 3. Tydligen gjorde filmindustrin rekordvinst förra året, så en ökning där betyder nödvändigtvis ingenting heller.

  SvaraRadera
 4. Inte en suck att försäljningen ökar!
  Skiv- och filmbolag har bränt sitt så kallade goodwillkapital för länge sedan. Det är illa att den yngre generationen inte har nåt förtroende för dem men ännu värre när även lite äldre människor ser igenom denna glädjeindustri.
  Ett rejält stålbad och några jättar som går under p.g.a. undermåliga kundrelationer är vad jag vill se...

  Det känns alltmer uppenbart att nytänkande bolag har MYCKET att vinna i dessa tider.

  SvaraRadera
 5. Ökad försäljning?
  Inte tack vare mig iaf. Inte en spänn till Ifpi och Apb!

  SvaraRadera
 6. Utan att göra några jämförelser i övrigt så låter fildelningsmotståndarna mycket som klimathysterikerna. All nedgång i försäljningen av musik och filmer beror på fildelning på samma sätt som all klimatförändring beror på människans utsläpp av koldioxid. Man bortser kategoriskt från alla andra förklaringar.

  Samtidigt föreslår man "lösningar" av samma slag – mer statliga regleringar och förbud, istället för att låta marknaden och den spontana ordningen verka och skapa lösningar som inte kränker individens frihet och den personliga integriteten.

  SvaraRadera
 7. Angeläget off topic!

  VARNING! LO-toppen börjar bli desperat nu, när de ser sin plats i smöret och sina sinekurer och förmåner hotade. Det har Wanja visat genom att försöka tysta Aftonbladet kritiska skribenter. Hon kommer inte att tveka att använda sitt inflytande för att begagna sin styrelsepost i AMF för att öva påtryckningar på kritiska försäkringstagare i AMF; dem har hon ekonomisk hållhake på. Sådan är uppkomlingsmentaliteten! Det gäller att vara vaken och passa tåget. Man gör i eget intresse MYCKET klokt att lämna AMF till förmån för ett annat försäkringsbolag. Dessa sovjetmänniskor utgör en samhällsfara! Det kan inga pussar i världen dölja. Pass upp, alltså!

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 8. Är det bara jag som dessutom vet massor av folk som medvetet satt och tankade hem enormt mycket dagen innan lagen?

  SvaraRadera
 9. Som vissa har nämnt så har det laddats ner ganska friskt sen man sa att IPRED inte skulle vara retroaktivt. Det beskedet kom i november.

  Den 30% nedgång vi har sett gör att siffrorna ramlat ner till samma nivå som de var i, you guessed it, november!

  http://noisesociety.com/kommenterat/?p=2264

  SvaraRadera
 10. Med skivbolagslogik borde detta betyda att deras omsättning ökat med motsvarande procentsats eftersom alla som tidigare tankat ner saker nu tagit bussen in till stan och köpt det.

  SvaraRadera
 11. Jag kommer inte att köpa en låt eller film till förräns de fyra stora inom musiken dött och de stora filmdistributörerna gått i graven. Deras korrumperande inverkan på politiken bör och kommer att mötas med köpbojkott.

  SvaraRadera
 12. Min mycket simpla teori antingen något av nedanstående eller en kombination av dessa:

  1. Folk tankade ner mängder av material och har således bunkrat upp inför införandet av IPRED. Nu sitter man och kollar igenom allt det här materialet.

  2. Folk avvaktar nu i början för att se vad som händer.

  3. Folk väntar på anonymitetstjänster som kan erbjuda bra hastighet.

  SvaraRadera
 13. Klibbnisse,

  heh, du glömde vädret, och så var det väl någon kabel i Bolnäs som blivit "klippt".

  Sen tenderar det väl fortfarande till att vara planerade driftstörningar som förläggs till slutet av en månad, och då, av naturliga orsaker, förlagt till nattetid.  //ST

  SvaraRadera
 14. Om man kollar på hur många som "seedar" de populäraste filmena på Piratebay så verkar det vara ungefär lika många som innan IPRED.

  SvaraRadera
 15. Jag fildelade i stort sett aldrig innan IPRED, men köpte en och annan musik-cd och dvd-film. Det är slut med det för min del nu.

  Sen tycker jag att vi lite oftare borde försöka analysera varför alla dessa repressiva lagar kommer (IPRED, FRA, Datalagring, Acta, etc). Det finns inte en chans att skälen är de angivna (fildelning, terrorism bla bla). Tänk efter en stund och inse att Internet är det mest demokratiserande verktyg som uppfunnits. Med dess hjälp kan folket uppvisa sann konsumentmakt, vi kan utmana och gå förbi etablerade media i grävande journalistik, vi kan sätta press på politiker och andra makthavare på ett sätt som de aldrig upplevt och naturligtvis inte accepterar.

  Därför attacken mot ett fritt internet via svepskäl som upphovsrättsbrott och terrorism.

  Det är folket mot makten, kanske en sista gång om vi har tur, men det är en kamp som kommer bli hård på alla sätt för denna gång är verkligen all makt utmanad.

  Det är du som läser detta och har förstått innebörden i Internet och dess världsomvälvande möjligheter till demokratisering som är den verkliga terroristen som ska stoppas.

  SvaraRadera
 16. Skönt med en dos klarsyn så här på morgonkvisten, Freddy.

  Fram med Macheten, nu allihop! Här ska röjas.


  /LD

  SvaraRadera
 17. Istället för Machete använder jag en Macintosh. :)

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.