2009-04-05

Telekompaketet och fransk avstängning


EU:s så kallade telekompaket innehåller ju, som bekant, många olika delar. Just denna bloggpost skall handla om avstängning av fildelare.

Nu har Frankrike (under smått kuppartade former) infört avstängning av fildelare från internet. Man väntade inte på vad EU har att säga i frågan, utan körde på på egen hand.

Och nu vill bland andra fransmännen alltså att hela EU skall göra samma sak. Frågan är aktuell i och med Europaparlamentets andrabehandling av EU:s telekompaket.

Får avstängnings-anhängarna som de vill, då kommer internetoperatörerna att tvingas varna fildelare och sedan stänga av dem från internet. Utan rättslig prövning. Och utan möjlighet att överklaga.

Den här gången verkar avstängningssidan vara bättre organiserad än tidigare gånger. De har vunnit en del viktiga segrar i utskotten. Men motståndet kommer att fortsätta, ända in i plenum. (Det var i plenum som motståndet mot en avstängning vann förra gången. Och förrförra gången.)

Men en viktig utskottsbehandling kvastår. Europaparlamentets industriutskott, ITRE, kommer nu i veckan att rösta om det som tidigare var tillägg nr 138 (som nu döpts om till nr 46). Det är just detta tillägg som säger att avstängning av folk från internet inte får ske med mindre än föregående rättlig prövning.

Och i ITRE sitter tre svenskar!

Det är Göran Färm (s) och Lena Ek (c) som är ledamöter – och Gunnar Hökmark (m) som är suppleant. Som vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp, EPP-ED, är kanske Hökmark den som har störst inflytande trots att han bara är suppleant i utskottet.

Dessa tre svenskar kan nu bli avgörande. Vill vi ha det som i Frankrike? Skall fildelare (och andra) kunna stängas av från internet utan rättslig prövning och utan möjlighet att överklaga? Det hänger på Färm, Ek och Hökmark!

Uppmärksamma detta och de tre ledamöternas ansvar!

Kontakta dem och vädja till dem om att säga nej till en avstängning!

För ytterligare, mer detaljerad information, gå in på denna bloggpost hos Erik Josefsson.

(Tipstack för bloggposten om den franska kuppen: Mats P.)

Uppdatering: Franska avstängningen, se även Anïs.

Uppdatering 2: Det sägs att omröstningen i utskottet kommer att ske den 21 april. [Edit: Detta är nu bekräftat.]

15 kommentarer:

 1. "Det var i plenum som motståndet mot en avstängning vann förra gången. Och förrförra gången"...och förrförrförra gången och förrförrförrförrförra gången... tills nötterna i stort sett mutat sig fram till sin vilja.

  Leve demokratin och yttrandefriheten!

  EU-hydran är ett missfoster som avviker från vad som en gång var tänkt och måste därmed förgöras. Mutationen är okontrollerbar nu. Allt som kommer ske hädanefter är bara cirkus och parodi på vad som borde vara.

  Europa är en förlorad kontinent. Har alltid varit och kommer alltid att vara.


  /LD

  SvaraRadera
 2. Valet till Europaparlamentet blir en prövning av Piratpartiet. Lyckas PP få mandat, åtminstone ett, så förtydligas starkt svenska folkets vilja att ha ett fritt Internet.

  Telekompaketet med tredje gången avstägning gillt är ett otyg som bör stoppas så snart som möjligt. Vi får inte falla på den punkten.

  Sedan har vi ACTA et al... Piratpartiet måste in i EU i 7 juni för att vara med i spelet 2010 och framåt.

  SvaraRadera
 3. Varför är du så upprörd? :-)

  SvaraRadera
 4. Kommer PP in i EP skall jag nog söka anställning hos dem. ;-)

  SvaraRadera
 5. Vadå "OM" ? :-)

  Have faith! Feel the "force"...

  SvaraRadera
 6. Dags att sänka bolagen tror ja, vi kan göra det om vi går samman. Får se hur länge dom klarar sig utan kunder.

  SvaraRadera
 7. Jag skrev till samtliga delegater på din förra uppmaning om 166ans bevarande och med tilläggsfrågan "Jag undrar också om du jobbar för att EU-medborgare aldrig ska kunna berövas sitt samhällsdeltagande och sin mötesfrihet på internet utan domstolsbeslut?" och fick bl.a detta svar från Lena Ek
  "Å Lenas vägnar får jag tacka för ditt brev. Telekom består av två delar som går i varsitt utskott IMCO och ITRE (där Lena sitter). Texten du ref till går i IMCO.
  Lena har tidigare röstat ja till am166 och kommer att göra det igen när hon får chansen.
  Ta en titt på Lenas blogg, där hon skriver om Telekompaketet. http://www.lenaek.se/".

  Jag ska svara och påpeka att nu gäller det 48(ex136) i just ITRE där Lena sitter.

  SvaraRadera
 8. fredricl, du kan väl inte utgå från att de vet vad de gör?

  SvaraRadera
 9. Ingen skada skedd så här långt i alla fall. Vem här har någonsin haft någonting att göra med någon IP-adress i Frankrike? Det är extremt sällsynt för icke-fransmän att vare sig fildela, läsa websida.fr eller chatta med en fransos. Frankrike är en annan planet än den som mänskligheten bebor.

  Inget land i världen är mer isolerat än Frankrike (och fransktalande f.d. kolonier) när det gäller kultur- och informationsutbyte! Iaf inte om vi tar medelvärdet mellan Nord- och Sydkorea och betraktar det som ett land.

  SvaraRadera
 10. HR: "Piratpartiet måste in i EU i 7 juni för att vara med i spelet 2010 och framåt."

  Och vad ska piratpartiet göra i EU-parlamentet? Lämna in röstförklaringar efter beslut är fattade, som junilistan gjort de senaste fem åren? Vad ska piratpartiets ledamöter göra i jämställdhetsutskottet, i jordbruksutskottet, i budgetutskottet, i sysselsättningsutskottet, i ekonomiska utskottet, i miljöutskottet, i utrikesutskottet, i budgetkontrollutskottet, i fiskeutskottet? Tiga och lyfta arvode?

  SvaraRadera
 11. Piratpartiet skall i motsats till Junilistan gå med i en riktig partigrupp och få igenom sin politik mot att de röstar med gruppen i andra frågor.

  Det största steget är att hitta en grupp som har ungefär likadana åsikter som PP. Gröna eller liberala lutar det åt.

  Lyfter här något som vårt andranamn framförde:

  Något jag tror att flera av våra kandidater grubblar på är också om det inte vore bra att starta en INTER-grupp, eller en specialintressegrupp vars arbete går ut på att enbart efterforska och bilda opinion i våra frågor. Man behöver då stöd av ett antal ledamöter i åtminstone 3 partigrupper, vilket jag definitivt tror att vi har. Då skulle vi t o m få ett eget kansli, bara för våra frågor!

  SvaraRadera
 12. Anonym 23:08, du har faktiskt en poäng där.

  Det sorgliga är ju att dom enda som inte inser det är ju dessa intellektuella, regleringsmaniska ättlingar till Robespierre.

  /LD

  SvaraRadera
 13. Röstar på Junilistan i EU-valet06 april, 2009 17:51

  Nils Lundgren har återigen uppmärksammats för sitt arbete mot bedrägerier och korruption i EU. Denna gång är det brittiska The Telegraph som skriver om hur Nils avslöjat att EU-bidrag avsedda för att öka användningen av solpaneler istället gått till köp av en Ferrari:

  http://www.junilistan.se/?p=106&action=readArticle&id=4000

  SvaraRadera
 14. Tjena Hax, så här skriver jag om detta på min blogg http://www.gunnar.moderat.se/?page=19&use=blogg

  /Gunnar

  SvaraRadera
 15. Uppsamlingsheat kommer under kvällen...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.