2009-05-22

Även (sd) har ett... ehhh... idéarv.


I sverigedemokraternas webshop finns det lite av varje att köpa. Vanligast är partiblomman blåsippan på allt från knappar till snapsglas.

En del saker sticker dock ut mer än andra. Till exempel 28 cm höga metallbyster av asagudarna Tor, Oden och Loke. Även en "mycket fin byst av Valkyria" kan inhandlas till det facila priset av 480 kr.

Så... Wagnerskt.

Man undrar, hur tänkte de då?

(Tipstack: DE)

46 kommentarer:

 1. Hax köp den här boken, du behövs, du gör ett bra jobb. Du behöver den här boken för att orka bättre.

  http://www.bokia.se/antligen-smal-allen-carr-918541722X/bok/9789185417223/

  SvaraRadera
 2. Till Anonym 20:06:
  LOL

  SvaraRadera
 3. Lars jonsson, Jämtland22 maj, 2009 20:22

  Hehe....kanske man skulle skaffa sig en liten Tor-staty:)

  Undrar f.ö. hur bra det kommer gå för SD i kyrkovalen framöver, när de säljer avgudabeläten i webshoppen...

  SvaraRadera
 4. Förstår inte. Vad är poängen med inlägget? Har några rader fallit bort?

  SvaraRadera
 5. Det är mystiskt att nationalister tycker om asagudar, men anammar kristna värderingar på samma gång.

  SvaraRadera
 6. På tal om SD:

  "Utskick från Sverigedemokraterna väcker obehag hos Citymails brevbärare och inför valet till Europaparlamentet uppmanar Citymailklubben på SEKO företagets ledning att inte ta emot utskick från partiet, som fackklubben anser är främlingsfientligt." /../ – "Vi anser att det är vår skyldighet att agera mot främlingsfientlighet och odemokratiska partier, säger Thomas Gorin som är fackordförande."

  Sagt av "demokraten" Thomas Gorin.

  Fy fan!

  http://www.sr.se/goteborg/nyheter/artikel.asp?artikel=2851070

  /Paraflex

  SvaraRadera
 7. Vad skulle det vara för märkligt med att sälja byster av fornnordiska gudar i Norden? Byster av grekiska gudar i Grekland, vore det märkligt på något vis?

  Jag antar att du kanske tycker det är trevligare med partiledare som kallar sitt eget folk för "barbarer" eller inte har någon kultur förutom den där "töntiga midsommaren".
  Ibland pratar du helt enkelt i nattmössan.

  SvaraRadera
 8. Oj vad de nationella med asabyster hemma i billyhyllan blev tjuriga nu då

  SvaraRadera
 9. @Anonym 22:06
  Å sedan finns det de som har svårt med det egna tänkandet och i stället delegerar det till andra högre upp i hierarkin de tillhör.

  Jag tycker att inlägg som inte har något som helst verkligt innehåll förutom dunkla insinuationer är något Henrik borde hålla sig för god för.

  SvaraRadera
 10. Hm, just eftersom de försöker komma bort från rasiststämpeln är det kanske lite korkat. Och så är det lite underligt att ett politiskt parti säljer dem. Men samtidigt är det jävligt tröttsamt att nordisk mytologi av någon anledning inte längre är politiskt korrekt. Det är vår historia, vad fan liksom.

  Man får väl skylla på Ultima Thule och hela nazivågen under nittiotalet antar jag.

  SvaraRadera
 11. När du nu är inne på SD verkar du ha missat att de har blivit bortgjorda på Färöarna på ett sätt som bekräftar min åsikt om dem.

  http://www.sydsvenskan.se/kronikorer/niklasorrenius/article430170/Faroarna-skrattar-at-Sverigedemokraterna.html

  SvaraRadera
 12. Westerbotten22 maj, 2009 23:17

  www.sdbutiken.se

  För de som själva vill kolla in utbudet.

  SvaraRadera
 13. Henrik har tydligen också missat
  Affes Statistik-blogg

  SvaraRadera
 14. Vad har de knarkat? Är SD inte emot knark btw?

  Jag menar att sälja saker som kretsar kring partiet är väl en grej, eller anser de på fullaste allvar att asagudasatyetter har ankytning till partiet? Jag menar, jag tror inte ens att KD säljer kors i sin butik...

  Well, knark I tells you.

  SvaraRadera
 15. Jag är så långt ifrån (SD) man kan komma, har alltid varit och kommer alltid förbli. Men detta känns lite Aftonbladet. Det vore som att kritisera (PP) för döskallen - vilket man givetvis kan, men då känns det som man förlorat i argumentationen. Vad som behövs är att bemöta (SD) mer nyanserat. Det är detta politiska partier och media totalt misslyckas med.

  SvaraRadera
 16. Kul också att vikingahjälmarna hollywoodiserats med horn och allt. Vi svenskar kanske borde känna oss kränkta av SD's nidbilder av de gamla asagudarna. Borde väl vara i paritet med flaggbränning eller blasfemi vilket antagligen SD anser borde vara ett brott?

  SvaraRadera
 17. Det är väldigt mycket Hollywood. "Thor"? Hur vore det med Tor? Kanske skulle en svensk skulptur vara aningen mer smakfull dessutom. Åtminstone var den konst som gjordes i Sverige på tiden när folk fortfarande trodde på asagudarna betydligt mer smakfull än det där som designats i USA och tillverkats i Kina.

  SvaraRadera
 18. Bosse J, "Vad skulle det vara för märkligt med att sälja byster av fornnordiska gudar i Norden?"

  Som påpekades i en annan kommentar. Fornnordisk mytologi rimmar ganska illa per kristen tradition.

  ***

  Och för att återkoppla till Klas kommentar, så tordes fornnordisk tradition vara ypperlig för i alla fall komma bort från petitessen hudfärg, ty då tidens elit endast brydde sig om krigare eller inte krigare, och 'nullade på resten typ. :p


  //ST

  SvaraRadera
 19. Andreas B: Fast PP har ju ingen dödskalle på någon produkt i deras butik.

  I princip allting där kretsar kring Partilogotypen.

  SvaraRadera
 20. Jag får nog tycka att det är roligast att de har en staty på Loke att sälja. Förrädarnas och ränksmidarnas gud passar ju politiker så där har dom ju verkligen träffat målet iallafall ;-)

  SvaraRadera
 21. Ssargon: Visserligen, men du förstår säkert vad jag menar. Att kritisera (PP) för att kalla sig "pirater" istället för att kritisera partiets politik är lika illa som att kritisera (SD) för deras mindre smakliga val av partisouvenirer istället för att faktiskt argumentera mot den politik de vill driva.

  SvaraRadera
 22. Visste Ni att SD/butiken även säljer Valkyrior i naturlig storlek, typ uppblåsbara Barbara.
  Ange inköpskod "Ensamt".

  SvaraRadera
 23. Midsommar är en tradition som härstammar från vår tid som asatroende. Jag skulle inte tro att det är många som firar den av någon religiös tro. Därför har jag svårt att se vad det skulle ha med kristendom att göra.
  Vissa grupperingar tycker tydligen inte att kultur och traditioner är viktiga och hellre ser människor som fogliga och historielösa konsumenter. Samhället det skulle resultera i är defintivt inget jag vill vara en del av.
  Det märks t.ex tydligt hur lite respekt USA visar gentemot Iraks flertusenåriga historia och kulturarv genom plundring och förstörelse av allt som kommer i deras väg. Fullständig hänsynslöshet! Kanske i ett försök att skapa fogliga konsumenter av dem. Men det klart, för ett land som USA, som i sammanhanget praktiskt taget kan anses vara historielöst så betyder väl inte det någonting. Deras egna urinvånares traditioner och historia har man väl praktiskt taget utraderat.

  Michael Hudson (välrenommerad ekonomisk rådgivare till många länder runt om i världen) sade nyligen ungefär att: "Europa håller på med självutplåning och det enda de verkar bry sig om är att sänka lönenivåerna". Kanske ligger det en del i vad han säger.

  SvaraRadera
 24. Hur någon, och särskilt HAX, orkar bry sig om sånt här förstår jag inte. Varför inte skriva lite om Bilderberg-mötet eller nåt annat intressant istället?

  SvaraRadera
 25. Bosse J, "Vad skulle det vara för märkligt med att sälja byster av fornnordiska gudar i Norden?" Om jag befann mig i Sverigedemokraternas ledning och ägnat mig åt att tvätta naziststämpel dom senaste åren så skulle jag vara mycket försiktig med att samtidigt sälja attribut som går att relatera till nazisternas idevärld och den nordiska mytologin var en definitiv del av den den sörjan.

  Att dom dessutom säljer en bok som beskriver Sverige på detta sätt som nazisterna skulle ha beskrivit Sverige eller tyskland på 30 talet gör det inte roligare.Alla politiker utom era egna är enligt recenbsionen av boken landsförrädare och agerar mot folket tillsammans med främlingen (på 30 talet juden,idag muslimen)

  Det är helt enkelt så att ni har en lång väg att gå innan ni är det parti som ni försöker övertyga oss om att ni är.


  Sveriges Tragedi 50.00Kr

  Nu är den äntligen här, boken ”Sveriges Tragedi”. Den visar på ett balanserat sätt hur Sverige mist sin självbevarelsedrift och hur landet därför glider mot en framtid med ekonomiskt, kulturellt, folkligt och andligt sammanbrott. Ett sammanbrott som på sikt också hotar Norge, Danmark och resten av EU.
  En femte-kolonn sitter på den styrande makten i Sverige. Denna interna femtekolonn förstärker sig i rask takt med en extern femte-kolonn som är helt ovetande om sin uppgift i det stora spelet. Målet är att eliminera framtidens svenskar såsom kulturell och politisk maktfaktor i Sverige.


  SvaraRadera
 26. @Micke
  Jag är inte Sverigedemokrat även om jag sympatiserar med en del av deras åsikter. Sedan anser jag att propaganda, spinn och demonisering av meningsmotståndare inte har i något som vill kalla sig en demokrati att göra.
  Skulle du säga att den regering vi nu har och den föregående först och främst representerar Sverige och det svenska folket? För mig verkar de representera något helt annat.

  SvaraRadera
 27. Eftersom EU-val är helt meningslösa hade jag redan bestämt mig för piratpartiet. Men det får bli SD nu. Så fantastiskt skoj att se någon bjuda på den sortens mjuka pk-motstånd som får självaste HAX att släppa alla liberala principer och kanalisera sin inre Gudrun Schyman! Det ska minsann premieras.

  SvaraRadera
 28. Fattar ingen här att Sverige Demokraterna vill attrahera nazistiska väljare. De vill bara tvätta bort stämpeln inför medierna, men inför sina väljare vill de öppet visa att de är nassar.

  Sverige Demokraterna är ett övervakningsparti som vill ha en polisstat. Detta är nödvändigt för dem att införa, eftersom de vill ha en stark välfärdsstat för medborgarna och stoppad invandring. Det samhället kan bara fungera om man tar vår frihet ifrån oss.

  Läser man på fria nyheter ser man hela tiden argumentet, hellre har jag diktatur och lag och ordning än det samhälle vi har nu. De tycker t o m att dagens samhälle är för fritt.

  Att de varit kritiska emot FRA beror bara på att de inte har makten, får de makten vill de ha FRA, det kan man lätt se om man läser vad deras partiledare skriver om detta på sin bogg

  SvaraRadera
 29. Glöm inte också att SD vill ha hårda tag emot droger, även detta kräver polisstat, så Sven Da boss är verkligen borta när han snackar om att Hax inte skulle va liberal.

  Hax ser bara vad alla ser, sen är frågan vad som är viktigt för dig. Det finns människor som hatar frihet och väljer falsk trygghet istället.

  Folk måste fatta att frihet är den största tryggheten man kan ha, även om den är otrygg, så ligger det åtminstone mer i dina händer, än i en korrupt välfärds övervakningsstat som Sverigedemokraterna vill införa..

  SvaraRadera
 30. Skulle du säga att den regering vi nu har och den föregående först och främst representerar Sverige och det svenska folket? För mig verkar de representera något helt annat. För mig verkar dom vara valda i fria val.

  Sen kan man ha åsikter om hur demokratin ska förbättras men dagens högerregering speglar vad majoriteten ville förra valet.

  Den utgör inte en samling landsförrädare som skapat sin makt med hjälp av en grupp femtekolonnare som inte härstammar från Sverige vilket den bok som SD säljer hävdar.

  SvaraRadera
 31. @Anonym 10:13
  "korrupt välfärds övervakningsstat som Sverigedemokraterna vill införa"

  Är det inte exakt det som den nuvarande regeringen med sossarnas goda minne är på väg att införa? Som Henrik så ofta skriver om.

  SvaraRadera
 32. @Micke
  "högerregering speglar vad majoriteten ville förra valet"

  Vad de sade innan valet (kallade sig bl a det nya arbetarpartiet :-) och politiken de i praktiken sedan dess har fört har inte mycket gemensamt.

  SvaraRadera
 33. Mästaren är ute i fria luften IGEN :

  "Knappast.
  Jag är Micke och du är ett anonymt svin."
  MÄSTAREN HAR TALAT, SÅ NU MÅ VI TYSTNA.

  SvaraRadera
 34. Varför får vi inte veta vad som föranleder mig att konstatera att du är ett svin?

  Anonym sa...
  Micke är talesman för patienterna på en sluten avdelning vid en psykiatrisk klinik.
  Bara så alla vet.
  Försök att hålla dig till ämnet i tråden även om du har svårt att kontrollera dina reflexer.

  SvaraRadera
 35. Så om man säljer statyetter från vikinga-tiden så har man alltså ett suspekt idéarv. *blink blink* *nudge nudge*.

  Vad hände med den hårda granskningen när man skulle avslöja SDs ihåliga argument och argumentera med dom istället för att köra guilt by association leken?

  SvaraRadera
 36. Lars jonsson, Jämtland23 maj, 2009 16:48

  Alltså...jag tycker verkligen att det inte alls är fel med att bevara vårt kulturarv och konstskatterna och det fornnordiska formspråket. Jag skulle inte alls ha något emot om svenska skolbarn skulle få lära sig runalfabetet i skolan och allt om vikingarnas skeppsbyggnadsteknik etc. Riktig mjöd på bolaget hade också varit sjysst.

  Men SD blir ju en parodi på sig själva med dessa smaklösa statyer. Formgivna av någon som förläst sig på Sagan om ringen, med wagnerska horn...och högst troligt gjutna i Kina.

  Det blir lite för fånigt. Dessutom så är det som någon här ovan påpekade; tankarna leds till "UltimaThule-kultur" och den nationalistiska rörelsen på 90-talet. Snacka om att skjuta sig själva i foten vad gäller att tvätta bort nazi-stämpeln.

  När nationalisterna i Sverige börjar spela riktig folkmusik, klä sig i folkdräkt, lär sig timmra hus och dansa folkdans så kan jag lättare förstå deras argumentation om att bevara det 'svenska'.

  Att lyssna på Nationalistisk heavy metal, klä sig paramilitäriskt med motivtryckta t-shirts...det känns inte som mina förfäders Sverige.

  Fram för fioler och knätofsar i de nationalistiska lägren!!

  Jamtland, jamtland jamt å stännut!!

  SvaraRadera
 37. Anonym 10:08
  "Fattar ingen här att Sverige Demokraterna vill attrahera nazistiska väljare"

  För mig är det här ett bra exempel på vilken makt en nära nog total kontroll av massmedierna utgör i vad det gäller att forma den utsatta befolkningens verklighetsuppfattning. Nu har vi t.o.m sett tecken på att samma apparat har satts in mot Piratpartiet. Minns också t.ex Irans president Ahmadinejads påstådda uttalande om "wipe Israel off the map" som konstant repeterades i massmedia och fortfarande i viss mån görs. Det visade sig senare att det var en (troligen medveten?) felöversättning där det egentligen handlade om att han ville se ett regimskifte i Israel. Den här typen av väldigt allvarliga "misstag" slätas sedan bara över och därefter är det bara att gå vidare tycks medierna tycka. De verkliga brottslingarna här är de som tillät massmediakoncentrationen att ens komma i närheten av vad som idag är en realitet. När skedde det och vilka var ansvariga, någon som vet?
  Mig veterligen finns det inget i någon mån relevant parti som anser att folk borde behandlas olika beroende på vilken stamtavla de har. Den korporativistiska (fascistiska) delen av nazismen ser många av oss däremot oroande tecken på hos den för tillfället sittande regeringen och även inom blocket i oppositionen.

  SvaraRadera
 38. Ola, om man säljer statyetter från vikingatiden med horn på hjälmarna så har man inte något idéarv alls.
  Inte ens ett suspekt.

  SvaraRadera
 39. Bosse J, skillnaden mellan dagens politiker och Sverigedemokraterna är följande. Dagens politiker arbetar för en världsdiktaur polisstat stat, Sverige demokraterna arbetar bara för att Sverige ska bli en polisstat.

  Detta är skillnaden, därfrör är båda alternativen värdelösa.
  Och ja, Sverige Demokraterna är livärdiga nazismen om de skulle komma till makten, men visst de skulle bara begränsa sig till Sverige till skillnad från dagens regering som leds av moderaterna och opposition som leds av sossarna. Folk måste sluta rösta på åtminstonde sossar och moderater, samt folkpartiet som är = bonniers företagsparti

  SvaraRadera
 40. Bosse J, skillnaden mellan dagens politiker och Sverigedemokraterna är följande. Dagens politiker arbetar för en världsdiktaur polisstat stat, Sverige demokraterna arbetar bara för att Sverige ska bli en polisstat.

  Detta är skillnaden, därfrör är båda alternativen värdelösa.
  Och ja, Sverige Demokraterna är livärdiga nazismen om de skulle komma till makten, men visst de skulle bara begränsa sig till Sverige till skillnad från dagens regering som leds av moderaterna och opposition som leds av sossarna. Folk måste sluta rösta på åtminstonde sossar och moderater, samt folkpartiet som är = bonniers företagsparti

  SvaraRadera
 41. kan inte alla idioter som påstår att SD=nazister inte bara fatta att de bara gör bort sig själva nån gång.
  Ingen med en hjärna går på det, enda som händer är att den som skrev det direkt sätter allt annat den skrivit i ett mkt idiotiskt och pinsamt ljus.

  SvaraRadera
 42. A true swedish WT party. IQ and EQ in level with the soles with their shoesize.

  /LD

  SvaraRadera
 43. A true swedish WT party. IQ and EQ in level with their shoesize,... ska det ju vara, förstod ni väl, ni som satt och läste det om och, om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och,om och, och inte förstod vad det var för kritik mot SD.

  SvaraRadera
 44. Den som ens för ett ögonblick kan överväga att rösta på SD måste sakna all politisk insikt eller förmåga till politisk analys.


  Sverigedemokraternas företrädare är grottmänniskor nödtorftigt kamouflerade i kostym och slips

  SvaraRadera
 45. Helena, och ändå vill de föra nästintill samma politik som socialdemokraterna, fast utan invandrare förstås, och med lite mer "traditionell" kultur istället för genuskulturen (som att urinera på en scen t ex) som sossarna vurmar för.

  Skillnaden är inte jättestor direkt.

  SvaraRadera
 46. Ja, som gammal nordisk hedning tycker jag väl att det är trevligt med asagudar, men Sd:s val av partisouvenirer verkar ungefär lika genomtänkt som deras politik. Inte alls. Lika kitschigt, ytligt, vulgärt och korkat.

  Sd står för en i alla avseenden kristdemokratisk politik, dock med mer protektionism, mer isolering, mer kvinnoförtryck, mer dumhet (otroligt nog), allt kryddat mad lite vällagrad nazism.

  Att protestera mot att Sd har nazistiska rötter är rätt så historielöst. Sd har sina rötter, både ideologiskt och faktiskt historiskt i organisationer som BSS och Nationaldemokraterna, och har väldigt tydliga kopplingar till svensk nynazism.

  Att lägga sin röst på Sd är i praktiken att avskeda sin hjärna.

  Asar vaner, torshammare och andra fornnordiska attribut har vi gott om hemma i våra hyllor, men någon koppling till dessa nationalistiska tramsideologier som Sd representerar har vi naturligtvis inte.

  Sd tjatar mycket om svenskhet, men de kan inte ge en förklaring till vad denna svenskhet faktiskt är.

  Men jag håller med somliga här om att det är under din normalhöga nivå, HAX, att dissa Sd för att de råkar sälja löjliga statyetter på sin webshop. Vi som är äkta hedningar kan känna oss väldigt kränkta av att sammanblandas med rasister, bara för att rasisterna försöker stjäla våra urgamla symboler.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.