2009-05-25

Fler förslag om spionprogram i Frankrike

I Frankrike ökar regeringen tempot vad gäller att kunna installera spionprogram på folks datorer.

Den redan klubbade Hadopi-lagen ger vissa sådana möjligheter. Dessa kommer nu att utvidgas med Loppsi 2.

Läs mer här och här.

I Sverige heter förslaget Hemlig dataavläsning. Det presenterades i utredningen SOU 2005:38 och ligger nu på justitiedepartementets bord. När regeringen kommer att presentera det för riksdagen verkar inte vara bestämt ännu.

10 kommentarer:

 1. Visst är det ett tecken i tiden då man snart kommer att skydda sin dator mer mot staten än mot bedragare.

  Någon som har tillräckligt god historisk kunskap för att veta vad som händer när ett folk får nog, oavsett om det handlar om simpel gatukriminalitet eller överhetens förtryck?

  Jag hoppas för allt i världen att inga huvuden ska behöva rulla den här gången. Det vore verkligen ett bakslag för de framgångar vi faktiskt gjort de senaste århundradena.

  SvaraRadera
 2. Lars jonsson, Jämtland25 maj, 2009 15:35

  HAX skrev:
  "När regeringen kommer att presentera det för riksdagen verkar inte vara bestämt ännu. "

  Jag dristar mig till att gissa att det blir strax efter att Lissabonfördraget trätt i kraft. Då lär det bara säga POFF så har hela Europa identisk lagstiftning på området. Först måste man ju dock se till att den nationella suveräniteten (den lilla vi har kvar) undergrävs lite mer.

  Så efter Irlands JA i nästa folkomröstning så lär nog frågan bli aktuell.

  Europeiska försvars-ramlagstiftningen lär troligen kräva det...

  Ahhh...brave new world!

  //Spekulerar profetaspiranten
  Lars

  SvaraRadera
 3. Lars Jonsson, Jämtland25 maj, 2009 15:51

  @Andreas B,
  Frågan är väl snarast vid vilken punkt folk får nog. Vi verkar inte ha nått momentum ännu. Det verkar som om människor i allmänhet nästan är beredda att få kameror uppstoppade i rektum innan de är beredda att stänga av TV'n, skita i hur det går I 'Let's dance' och protestera EN MASSE!

  SvaraRadera
 4. Loppsi 2, ska det vara. Petigt, javisst!

  SvaraRadera
 5. Bara mängden förslag à la de franska om statliga spionprogram i våra datorer visar på ont uppsåt.

  De liknöjda kan inte längre hävda att det bara handlar om att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet.

  Det här handlar om något vida mer.

  Jag gissar på åsiktsregistrering, yrkesförbud samt att kunna gripa eller isolera kritiker om man tvingas införa ett undantagstillstånd till följd av islamistisk terrorism eller vid en pandemi.

  Genom att följa "avvikande surfmönster" på internet och läsa "avvikarnas" debattinlägg och email, kan EU få en hum om stämningarna inom unionen och hur man bör utforma sin propaganda för undantagstillståndet.

  Kanske man har än mer avancerade planer för dissidenter.

  Hälsningar,

  Swedish Male

  SvaraRadera
 6. Henrik!

  Angående Frankrike - hemskt när man upplever sig själv som synsk. Så här skrev jag för mer än 13 år sedan:

  "I Frankrike å andra sidan är det lagligt att exportera krypteringssystem men franska medborgare får inte använda sig av kryptering (Digital Money. Lynch och Lundquist, s 208, 1996). Här framstår en mycket intressant skillnad mellan den svenska och den franska offentlighetsprincipen!"

  http://www.nejtillemu.com/mg/evalutor.htm

  /Mikael Gennser

  SvaraRadera
 7. Skriv till riksdagsman Gunnar Andrén (FP), han kämpar med näbbar och klor för att populasen ska få fortsätta tro på sitt integritetsskydd. Han skriver redan 2007 ,enligt egna uppgifter, i tidningen NU om dessa problem. Stödj honom i hans kamp för INTEGRITETEN.

  SvaraRadera
 8. Hur ser straffskalan ut för att rensa/blockera/sabotera dessa spionprogram?
  Förutom det etiska, finns det tekniska aspekter. Ska fria operativsystem förbjudas?
  Det är lätt att förstå att om man skyddar sig mot dessa program blir man automatiskt misstänkt, man har ju något att dölja!

  SvaraRadera
 9. Kan inte Aftonbladet och Expressen ta upp detta och debattprogram på TV där personer som verkligen kan datorer får utala sig! Vi måste visa hela Sverige vad som händer och att få dem att rösta för framtiden.

  Tack alla ni som bloggar om sådana här viktiga frågor så de åtminstone får lite ljus och vi som läser kan tipsa andra att läsa det! Fortsätt det bra jobbet!

  SvaraRadera
 10. Den lille och korte " Nicolas den förste " har skitit i det blåa skåpet så att det räcker och blir över . Men vad kan man säga av hans " bekantskap " med Tom Cruise och hans satans bedregarkyrka ??
  Konstigt , jo , det är väl det minsta man kan säga .Skulle scientologikyrkan ha en inblandning i franska politiken ?
  Vem fan vet !!??

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.