2009-05-21

I riksdagen finns inget utrymme för fritänkare


En av de mer självständiga borgerliga riksdagsledamöterna, Anne-Marie Pålsson (m), meddelar att hon inte kommer att ställa upp för omval.

Skälet hon anger är intressant: Riksdagen har tömts på innehåll, makt och inflytande. Den är nu bara ett transportkompani åt regeringsmakten. Riksdagsledamöterna har inte någon självständig ställning, utan styrs av regeringen och av partierna.

Vilket känns som en rätt god analys. Och allvarlig, sett ur ett maktdelningsperspektiv.

Synd bara att det är partigängarna och partipiskan som tycks vinna. Vi skulle behöva fler fritänkare och bråkstakar i riksdagen, inte färre.

Länk »

13 kommentarer:

 1. Sänk spärren till 0,4% så får vi garanterat mera spännande riksdag.

  SvaraRadera
 2. JA en riktig demokrati har ingen % spärr alls.

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agenda21 maj, 2009 16:44

  ja, 4% spärren bör avskaffas.

  Om det inte går att ratta en stor budget med massa riksdagsledamöter som tycker olika så kanske det är så enkelt som att vi inte ska ha en stor budget.

  Ävem medborgarna vill ha olika saker och varför skulle de inte kunna bestämma själva vad de vill ha. Antingen själva eller genom att gå samman med andra som tycker lika i mindre friviliga sammanslutningar.

  SvaraRadera
 4. Tanken är lockande. Men det skulle bli en aning förmånga partier i omlopp. Så många vågmästarpartier river upp ett öppet hav.
  Men det är nog så att partipiskan
  skapar viss ordning - men även en del olust hos somliga politiker.
  Säg som statsministern aner om nominering till Kyrkovalet - "alla andra partier gör ju så här"

  SvaraRadera
 5. Jag delar hennes kritik, men om vi tar bort spärren går vi samma öde till mötes som Italien.

  Det bästa är att anammam britternas och jänkarnas valsystem, där varje valkrets väljer en representant. Då kommer partipiskan flyga all världens väg.

  SvaraRadera
 6. Det här måste omedelbart rådas bot på. Låt mig föreslå en statlig utredning med rubriken: Demokratin i sverige är god.

  Vidare tycker jag att man skulle ta fasta på den dåliga kronkursen i tider som dessa och ge turistnäringen en boost med en utredning med rubriken: Sverige har flest soltimmar i världen.

  /Smen

  SvaraRadera
 7. Personval och spärren bort och en reduktion till 175 riksdagsledamöter. Vad vi har fått är en riksdag som överhuvudtaget inte alls fungerar. Och tänk på den dömande makten - varenda djävla domare är jävig på ett eller annat sätt. Och så tjänstemannaansvarslag och en konstitutionsdomstol med riktigt vassa tänder och befogenhet att skicka socialnämndsordförandena-kronofogdarna och riksdagsmännen och ministrarna i sinkabirum. Då skulle vi få en demokrati i stället för den skendemokrati vi nu har. Folkets i val utsedda ombud jag kräks på er!

  SvaraRadera
 8. Staten kan inte räddas. Den kommer att implodera förr eller senare.

  SvaraRadera
 9. Fritänkare och bråkstakar? Kanske det. Men Anne-Marie Pålsson???

  SvaraRadera
 10. "I riksdagen finns inget utrymme för fritänkare"

  Skulle detta vara något nytt ??
  Det har ju pågått i decennier !
  Vakna för bävulen !

  SvaraRadera
 11. @Högerliberal ,

  Partipiskan viner rätt bra i UK och USA med. Lägg till de ytterligare problemen med gerrymandering (strategisk omritning av valkretsar för att påverka valresultatet), pork-barrel politik (köp mig för en bro i min valkrets så röstar jag för ditt förslag), och det naturliga resultatet som blir ett tvåpartisystem så är det inte direkt lockande.

  Starka regeringar är inte ett självändamål. Är det svårt att driva sin politik i ett proportionellt system beror det på att politiken inte är acceptabel för väljarnas representanter. Då är det i demokratins intresse att drivandet av den oförankrade politiken fallerar.

  SvaraRadera
 12. Det finns riksdagsledamöter som trivs med att vara transportkompani. Sämre tillvaro kan man ju tänka sig.

  Sist och slutligen är det riksdagsledamöterna som trycker på voteringsknapparna. Vad ska regeringen göra då om alla riksdagsledamöter bestämmer sig för att ta kontrollen? Kalla till extra val?

  Söndra och härska är en regerings enda alternativ - och det verkar ju fungera.

  SvaraRadera
 13. Det brittiska och amerikanska valkretssystemet är värsta tänkbara. Ett tvåpartisystem står inte långt efter ett enpartisystem. Mycket riktigt har de fått lågt valdeltagande också.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.