2009-05-15

Iskarlens återkomst

Miljöpartiet säger att en omställning till ett grönt Europa kan skapa miljoner nya jobb.

Visst. Precis som en jordbävning kan skapa miljoner nya jobb.

10 kommentarer:

 1. Det Miljöpartiet menar - antar jag - är att det är av yttersta vikt för samhällets överlevnad att gå över till ett "grönt" samhälle, och att det dessutom inte alls skulle vara så förödande för ekonomin/jobben som många menar.

  SvaraRadera
 2. Håller inte riktigt med. Här på ön som per årsgenomsnitt sett är självförsörjande med miljövänlig energi (sol- och vindkraft) skapar varje miljöframsteg nya jobb.

  T.o.m min katt fick att göra. :-) Se här.

  SvaraRadera
 3. Enligt en nyligen gjord undersökning i Spanien har den 10 år gamla satsningen på gröna jobb och förnybara energikällor, som vind och sol, kostat landet 2,2 vanliga jobb för varje nytt "grönt" jobb. Det ser ut som en perfekt formel för att driva landet till ruinens brant. Något liknande har skett i Kalifornien.

  SvaraRadera
 4. Klart det kostar. För varje krona staten tar från medborgarna förlorar medborgarna en krona. Den kronan investerar sedan staten i någonting som medborgarna ändå skulle ha investerat i om det vore lönsamt, alternativt investerar staten kronan i något som inte är lönsamt. Det finns ingen anledning att tro att politiker och statstjänstemän skulle vara bättre än andra på att avgöra vad som lönar sig eller inte. Då skulle de rimligen inte vara politiker och statstjänstemän.

  Det är en sak att ta en krona och dela ut den till någon som inte kan försörja sig. En helt annan sak är det att ta en krona, med våld, och investera den i någonting andra valt att inte investera i.

  Ingen investerar i så kallade gröna jobb utan att veta att företagen kommer att få skattesubventioner eller andra förmåner, på ett eller annat sätt. Däremot är det inte svårt att få folk att investera i företag som inte gör av med pengar i onödan, till exempel på energi.

  När politikerna pratar om gröna jobb ställer sig hästhandlarna i kö, med usträckta händer. Vill politikerna ha vindsnurror så får de vindsnurror, även om det vore ohyggligt mycket mer effektivt att uppgradera en kärnkraftsreaktor, eller att effektivisera vattenkraften i någon älv som ändå redan är förstörd.

  Det finns "etiska" fonder, men de kan inte gärna vara särskilt etiska om de investerar i missbruk av skattemedel, som "gröna" jobb. Det enda gröna med gröna jobb är färgen på sedlarna som försvinner.

  SvaraRadera
 5. Vad blir priset för den enskilde för att leva i närheten av världens största solenergianläggning med utsikt över några vindkraftverk?

  Förutom ett anständigt samvete har den miljövänliga atmosfären här bidragit till att ön har Danmarks lägsta krimistatistik whatsoever, dvs ingen kriminalitet. Vilken individualistiskt sinnad person är beredd att investera i sådana slags mer dolda värden?

  Jag har förmånen att åka en extremt miljören och bränslesnål motorbåt. Katten gillar att mönstra på och åka med, vet att det brukar fångas fisk och räkor. Bäst gillar han dock gamla segelbåtar, med många rep och mycket att klättra i.

  Har jag varit ute med en vanlig motorbåt, kört bensindriven skoter eller liknande och kommer hem med avgasdoftande kläder har katten fått en ovana att strimla dem. Han tycker det väl att kläderna duger utmärkt att vässa klorna på eftersom de stinker så förfärligt?

  Vem tänker på och investerar i djurens väl och ve? Jag har tvingats göra det, men har nog mig själv att skylla efter ha förlorat x antal jackor, skjortor och byxor. Det eftersom jag har låtit katten få följa med i olika väldigt miljövänliga färdmedel. Skojigast tycket han är att åka elektrisk EU-moppe på ön. Därför duger inte några sämre alternativ.

  Således undrar jag vad är lönsamt för Anonym?

  SvaraRadera
 6. Från en som läst din blogg ganska länge.. var det här nog ett av de vekaste inläggen du gjort någonsin. Ingen analys av vad som är fel med din motståndares plan, bara ett kort snäsigt svar , vilket kan tyckas vara ganska onödigt då din position redan är känd.

  Denna trend av dåliga inlägg verkar bara hålla i sig när du talar om miljöfrågor, dock. Analyser och utförliga skrifter gällande övervakning och kontrollsamhälle är fortfarande superba. Det gör mig bara förvånad att se en så total skilland på kvalitet.

  SvaraRadera
 7. Du anonyma här ovanför, Henrik vill givetvis inte ge detta tramsämne någon legitimitet förstår du väl.

  Det enda man behöver förstå är att det är et våldsamt missbruk (åtalbart) av skattemedel. Punkt slut. Mer än så behöver ingen förstå om detta.


  /LD

  SvaraRadera
 8. Visst kan en jordbävning "skapa miljoner nya jobb". Men inte i närheten så många som den förstör.

  SvaraRadera
 9. Bastiats berättelse om den krossade glasrutan (om inte minnet sviker) borde vara obligatorisk läsning i skolan...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.