2009-05-17

Lite ytligt av SR om (pp)

Nu har jag lyssnat på SR Ekots lördagsintervju med piratpartiets Rick Falkvinge.

Som väntat handlade mycket om vilken partigrupp partiet kan komma att tillhöra i Europaparlamentet. Piratpartiets linje är ju att gå med i den grupp som är beredda att plocka upp mest av deras krav och åsikter. Detta är en taktik som etablerade journalister har svårt att förhålla sig till men lätt att göra sig lustiga över.

Men tänk efter. Över 60 procent av svenska folket struntar i att rösta i EU-valet över huvud taget. En majoritet av svenskarna struntar i om de företräds av socialister, konservativa, kommunister liberaler eller gröna. Sett i det perspektivet blir piratpartiets strategi mindre märklig. Piratpartiet driver sina frågor – och gör sedan som folk gör mest.

Om vi sedan ändå skall begrava oss i frågan om gruppval, så kan väl jag tycka att det är lite olyckligt att hinta om någon grupp över huvud taget i förväg. Vi vet inget om hur maktbalansen i Europaparlamentet kommer att se ut efter valet. Vad som helst kan hända. Plötsligt kan ett eller två mandat vara mycket värda. Eller inte.

Sedan är detta en fråga som bör riktas minst lika mycket till de andra partigrupperna. Till exempel folkpartiet och centern bör få frågan av journalisterna. Tänker ni släppa in piratpartiet i er grupp, den liberala? Detta är faktiskt en fråga som kan bli rätt besvärlig för dem att svara på. I vart fall utan att framstå som otrevliga översittare.

En annan märklighet är att piratpartiet redan nu ställs till svars för den gröna gruppens åsikter om till exempel legaliserade droger och legaliserad prostitution. Dels är detta märkligt, eftersom det inte på något sätt är självklart att det blir denna grupp som piratpartiet kommer att samarbeta med. Men extra märkligt är att det svenska miljöpartiet – som ju redan är med i den gröna gruppen – aldrig får liknande frågor om sin grupps politik.

Vi får väl se vad som händer efter valet. Men som jag skrivit tidigare vore det knappast någon katastrof för piratpartiet att vara grupplösa heller. Man skall inte underskatta positionen som fri bråkmakare.

13 kommentarer:

  1. Så ska en slipsten dras!

    SvaraRadera
  2. den gröna gruppens åsikter om till exempel legaliserade droger och legaliserad prostitutionJag antar att den "liberala" gruppen förstås inte har några sådana åsikter?

    SvaraRadera
  3. @apa tycka, apa skriva:
    Vi får väl ändå hoppas (och kanske t.o.m. anta) att det finns liberala strömningar i den liberala gruppen...

    SvaraRadera
  4. Intressant tanke det där med att liberala gruppen skulle innehålla liberala strömningar, dock en aning magstarkt. Snart kommer väl någon och säger att den moderata politiken talar till förnuftet :)


    /Smen

    SvaraRadera
  5. Anledningen till att MP inte får de frågorna är väl att MP inte varje gång röstar som gruppen vill?
    Kommer frågan upp "Ska vi legalisera hasch?" och gruppen i stort säger JA så kommer PP säga JA. MP kan dock fortfarande säga NEJ.
    Så har jag tolkat att det går till.

    SvaraRadera
  6. Med tanke på hur mycket bubbel-alko och kola som går åt i parlamentet, och alla prostituerade, så tordes väl den gröna gruppens åsikter ligga ganska jordnära. :p

    ***

    Fokuseringen på vilken partigrupp blir ju lite konstigt då ingen vet ju vilka som kommer att sitta kvar i grupperna för än efter valet, dvs pga alla nya som kommer in.


    Sen kan man ju undra varför det måste göras så stor sak av att PP just är ett en/få-fråge parti. Frågeställarna verka mest resonera som om PP skulle svepa mattan och dra till sig 51%, men även om nu så skulle ske, så är det ju ingen lag på att ha ett politiskt paket som täcker in alla frågor i förväg. Man går ju ändå bara över bron när man kommit till den. :-)

    //ST

    SvaraRadera
  7. E-mannen: Ja, så är det säkerligen. Svenska miljöpartiet är ju rätt kända för att vara glädjedödare sedan deras roliga tankar angående starköl ;-)

    SvaraRadera
  8. Den gröna gruppen är den mest federalistiska. Innehåller alla regionala partier, skottar och bskerna t ex. De vill avskaffa nationalstaten och ersätta den med EU.
    Och en del gröna ledamöter röker på. Mp har varit väldigt tydliga på att de inte tycker som gruppen i sådana frågor. Men PP:s förstanamn har sagt att han vill vara med i den gröna gruppen och komemr att rösta som den i de fårgor som inte är gratisfrågorna; fritt internet och fria filmer på nätet.
    D¨blir det väl inte så konstigt att han får frågor på det.

    SvaraRadera
  9. HAX!
    Du vet väl att man är inte starkare än sin egen grupp i Europaparlamentet? Varför tycker Du då det är konstigt att PP väljer grupp redan nu?
    De vill väl inte vara frifräsare som le Pen, som ingen lyssnar på.

    SvaraRadera
  10. Önskar att denne journalist Tomas Ramberg på Sveriges Radio var lika tuff mot de andra partiernas partiledare.

    Ett tips till Tomas Ramberg är att fråga dem varför de inte lever som de lär. Som exvis centerns s.k öppenhetsprogram.

    Det var mycket tal om klimatfrågan, som om vår planet skulle gå under. Jorden har klarar sig utmärkt utan oss. Frågan borde vara ifall mänskligheten överlever som art.

    SvaraRadera
  11. HAX: "En annan märklighet är att piratpartiet redan nu ställs till svars för den gröna gruppens åsikter om till exempel legaliserade droger och legaliserad prostitution. Dels är detta märkligt, eftersom det inte på något sätt är självklart att det blir denna grupp som piratpartiet kommer att samarbeta med. Men extra märkligt är att det svenska miljöpartiet – som ju redan är med i den gröna gruppen – aldrig får liknande frågor om sin grupps politik."

    Svenska miljöpartiet, som representeras av smått skogstokige Carl Schlyter, är det inte många som egentligen tar på allvar i Europaparlamentet. Förutom socialisterna då, som alltid måste ha med sig de gröna för att kunna vinna någonting (utan att kompromissa högerut). Och så måste de ha med sig lite östtyska kommunister och annat avskräde (inklusive de reformerade östkommunisterna i den egna gruppen). Det är i den församlingen piratpartiet verkar ha för avsikt att placera sig.

    Jag tycker inte att piratpartiet har i ett parlament att göra, piratpartisterna skulle åstadkomma mycket mer som lobbyister - i de frågor de bryr sig om, men om nu deras företrädare nödvändigtvis ska bli politiker, så är det tragiskt om de lurar liberala människor att rösta på gröna, socialister och kommunister. Det är ju knappast så att de egentligen är för frihet på internet. Det bara passar (en del av dem) för tillfället. Så snart de får en chans kommer de att stänga ner alltihop.

    SvaraRadera
  12. Tyvärr är det väl så att många piratpartister inte kommer ihåg 1989.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.