2009-05-15

Och nu: Mer kontrollstat!

Alla inskränkningar i medborgarnas integritet och all övervakning går naturligtvis att motivera på olika sätt. Men ingen tycks vilja se den förfärande helheten.

Dagens lilla steg på vägen mot Storebrors-staten presenteras som ett sätt att minska antalet rån:

"Avskaffa kontanterna i samhället."

Det är naturligtvis tråkigt med rån – och rent förfärligt för de som utsätts för dem. Men man måste tänka längre än vad näsan räcker. Vad skulle ett kontantlöst samhälle betyda?

Det skulle vara ett samhälle där det går att följa alla medborgares rörelser och förehavanden. Folkhälsoinstitutet kan säkert vara intresserat av hur mycket sprit du köper. Skatteförvaltningen skulle kunna förfölja oskyldiga människor med oceaner av frågor om hur de har haft råd att köpa en platt-tv. Staten skulle kunna registrera alla våra vanor, resor och livsmönster. Kreditkortsbolagen skulle kunna kartlägga allt från din politiska uppfattning till dina sexuella preferenser.

Det skulle inte längre vara möjligt att göra något av betydelse anonymt.

Är det ett pris värt att betala för att eliminera en viss, visserligen mycket obehaglig, brottslighet?

45 kommentarer:

 1. ja man undrar ju verkligen vad det är för idioter som kommer på sånt här....

  Jag har själv jobbat inom handel, och jag tar faktist hellre risken att bli rånad än att allt ska bli registrerat. Nu får dom fan ge sig

  SvaraRadera
 2. Varför inte införa daglig redovisning för alla politiker.
  Vad har de fått in i dag - för vad och från vem?

  SvaraRadera
 3. Kontanter är ett jävla skit. Nu har vi baxat det ända hit.


  Nordbanken drog i början på 1990-talet igång ett försök med "kontantkort" som var en slags P2P-lösning. Men den slog inte direkt, för vanliga kortköp var billigare och enklare.


  System som "cash guard" minskar ju rånrisken effektivt. Så affärer och banker har sitt på det torra. Däremot kan ju du och jag råka värre ut.


  Väck inte björnar som sover. Systembolaget kan börja logga dina spritköp i vilket fall, bara för att nån om på tanken.

  Platt-TV köper väl inte folk med kontanter nu för tiden? Antingen kort eller krita och då loggas det ju ändå. Dessutom så får ju Radiotjänst veta att du köpt TV.

  Kreditkortsbolagen de gör nog så gott de kan redan för att kartlägga mig. Var det Coop eller Ica som ville skicka personanpassad reklam härom sistens?

  Vad spelar det för roll om de sista kronorna också loggas? Man är ju redan fast i skiten.

  SvaraRadera
 4. Så med andra ord kan man "bli avstängd" från att kunna betala för sig ifall makthavarna anser att man är ett icke-önskvärd element i samhället. Detta i kombination med FRA, datalagringen etc blir ett mycket farligt vapen mot oss som inte rättar sig i ledet. Jag hittade följande intressanta film i ämnet: http://www.youtube.com/watch?v=wFQEJW3Nckc

  SvaraRadera
 5. Det finns en hake till:
  Kontanter funkar alltid. Kort funkar INTE alltid, det ser vi redan idag.

  Idag kan man oftast reda ut problem med banknät som ligger nere genom att betala kontant eftersom det finns kontanter.

  Lagom kul om hela systemet brakar och INGEN kan göra några inköp alls eftersom det inte ens finns kontanter som reserv.

  SvaraRadera
 6. Jag har ett annat förslagt som våra politiker inte tänkt på för att stävja rånen. Sätt rånarna i fängelse.

  SvaraRadera
 7. Sätt Bodström i fängelse.. Egypten lär visst vara bra.

  SvaraRadera
 8. Innan sossarna Bodstöm och Ask blev lägervakter...

  Fanns det nåt som kallades för privatliv.

  Det ska nu förbjudas, det ska istället ersättas med:

  9,2 MILJONER GÄRNINGSMANNA-PROFILER.

  SvaraRadera
 9. Johan Tjäder,

  "Systembolaget kan börja logga dina spritköp i vilket fall, bara för att nån om på tanken."

  Det gör de redan
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/lenamellin/article5104282.ab

  SvaraRadera
 10. Enfaldigt, fånigt, ointelligent och historielöst.
  På äldre sedlar kunde man läsa att lokala banker eller, senare, Riksbanken garanterade det utlovade värdet på sedeln genom att lova inväxling mot värdet i guld. Anledningen till den texten var att få folk att lita på myntsystemet. I tider när folk inte litade på myntsystemet valde man (folk) egna "valutor". Det kunde vara guld, silver, andra metaller eller värdefulla råvaror produkter. Resultatet blev att staten (samhället) förlorade kontrollen över varu- och tjänsteströmmarna och gick miste om skatteinkomster. Vi har redan en stor sektor (svart) där vi byter varor och tjänster med varandra och det utan att samhället har någon insyn. Resultatet av ett kontantsystem som beskär vår frihet att handla med varandra skulle antagligen medföra att vi började handla i större utsträckning med egna valutaersättare. Guld är ju fortfarande bra att byta med. Följden av ett myntsystem som vi inte vill ha blir nog att vi väljer andra och, för oss, mer tilltalande betalningssätt. Och samhället går miste om än mer skatteintäcker.

  SvaraRadera
 11. Jag har ett annat förslagt som våra politiker inte tänkt på för att stävja rånen. Sätt rånarna i fängelse.En vanlig ramsa som poliserna brukade dra efter ett par öl var ju att brottsligheten lätt skulle kunna halveras i sverige över en natt. Det skulle som sagt inte vara svårare än att låta återfallsförbrytare sitta inne.

  För att göra det hela lite mer seriöst vill jag även påpeka det som mannen bakom freakonomics påpekade - nämligen att den 40% minskningen av brott i New York i huvudsak hade tre förklaringar, nämligen:
  1. längre fängelsestraff
  2. Fler poliser och
  3. legalisering av abort 20 år tidigare(!)

  Eftersom Sverige redan har legal abort så är det en no brainer att införa 1 och 2.

  Fast lite intressant skulle det vara att se vilka konsekvenser det kontantlösa samhället skulle få. Särskilt som jag inte bor i Sveige längre och kan titta på utifrån. Ett potentiellt problem för mig är dock de utländska bankernas hutlösa avgifter på användning i andra länder än bankens eget.

  SvaraRadera
 12. Man ska passa sig för att digitalisera precis allt. När kassaskåpet är fullt så är det, men hur vet man när ens konto är fullt?

  /Smen

  SvaraRadera
 13. Björn Ulvaeus har varit inne på samma spår: (länk)

  SvaraRadera
 14. Håller inte med alls. Det bästa vore att kunna betala med mobilen som de gör i vissa afrikanska länder (bl.a i Tanzania) Det finns väl kontant-kredit/kontokort som man skulle kunna använda sig av. Vore så skönt att slippa mynt och sedlar... iaf jag betalar nästan allt med kort redan.

  SvaraRadera
 15. blir svårt att sälja saker privat på annonsmarknader om det inte finns kontanter

  SvaraRadera
 16. Att helt ta bort kontanter kommer inte hända på bra många år. Men jag undrar vad som sker mest, rån mot butiker eller olika typer av scams över nätet? Så vad ska vi göra åt det? Avskaffa både kontanter och kortsystemen, kanske vi kan börja betala i natura eller nåt.

  SvaraRadera
 17. ok, inga kontater = kniv mot halsen och din kod eller livet.

  SvaraRadera
 18. Jag förstår inte hur det skulle fungera. Hur gör man med barn, utsatta grupper osv?

  SvaraRadera
 19. hax:
  du borde läsa
  tragedy and hope, samt the anglo american establishment.
  av carroll quigley.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Carroll_Quigley

  då carroll var en del av etablisemanget och var bland annat president clintons
  historieprofessor så är böckerna torra och nyanserade.
  dock är detta huvudkällan för alla konspirationsteoretiker.
  problemet är att det är som grotesco sketchen hos grosshandlaren.

  goddag jag skulle vilja ha lite historia
  -jasså du vad trevligt..
  DDÅÅÅÅÅÅÅÅ FÅÅÅÅR DU kristendom, konspirationsteori, iluminati, ödlor.. "

  just därför är den läsvärd.

  SvaraRadera
 20. att avskaffa kontanter är korkat, den som kom på det borde bannlysas från politiken.

  SvaraRadera
 21. Var det Coop eller Ica som ville skicka personanpassad reklam härom sistens Dom gör det.Dom ger dig individuellt anpassad rabatt via post på varor som du köper ofta om du använder deras kort.
  D.v.s dom lagrar data om individuella kunders köpvanor.

  SvaraRadera
 22. Inne på samma tanke som Tobbe S, att frånvaro av svenska (och ev. europeiska) kontanter leder till att många börjar ta emot och handla med andra valutor som dollar, yen eller franc; att man ganska snabbt skulle få en inofficiell andravaluta.

  Kan säkert uppkomma finurliga system för att dela upp större (läs guld-) pengar, att man kastar (en eller flera) tärningar i kassan och betalar en peng om beloppets andel av pengvärdet är minst lika med tärningskastets andel av dess maxvärde.

  SvaraRadera
 23. Tobbe S...

  Klokt. Kan inte någon börja prägla guldmynt? Förutom Sydafrika då. Måste gå att göra i rimliga valörer. Vore olagligt att göra det till en valuta, men en rund guldbit med viktmått på kan ju inte vara olaglig, eller? Samma med silver. Det känns lite medeltida, men vad göra?

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. http://www.libertydollar.org/

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 27. Va falls! Vad är det för problem med rabbat kuponger på solrosfrön från ica nu då, bara för att du köpt det ett par tre ggr på en månad, och endast bara för att du betalade med kort?

  Hmm ... men det är väll bara för att dom vill vara snälla, eller hur? :-()

  //ST

  SvaraRadera
 28. Om man för en liten stund bortser från det direkt korkade att ha ekonomiska system med single-point-of-failure så är kontrollproblemen faktiskt lösbara.

  Man måste se det här ur ett informationssäkerhetsperspektiv, där tillgången till information är begränsad för olika roller och att information raderas när den inte längre fyller någon funktion. Det måste vara stränga straff för att spara för mycket information under för lång tid om den kan användas för att kartlägga individers vanor etc.

  Det här är bara ytterligare ett exempel som visar att vi är mitt inne i en stor strukturomvandling och det behövs funderas ordentligt över vad som är viktigt och hur vi vill ha det i ett samhälle präglat av överflöd av information.

  Det finns fler exempel än systembolaget som sparar för mycket information. Västtrafik som kör lokaltrafiken i bla Göteborg har ett nytt biljettsystem som bygger på kort med RFID-chip. Du viftar med kortet framför en automat när du går på och din resa registreras och dras från kontot. Om du vill kan du också registrera ditt namn och du kan då få tillbaka kortet om du tappar det. Problemet är att de sparar information om alla resor så att de kan se vilket kort som har registrerats i vilken automat, tillsammans med ditt namn blir det en väldigt bra spårningsapparat. Informationen raderas aldrig för "den kan kanske vara bra att ha."

  Det andra exemplet är Apoteket, du måste numer visa legitimation för att få ut dina receptbelagda mediciner. Du måste också ha en personlig kod som är kopplad till dig för att få ställa frågor till deras telefonservice. Den informationen är en guldgruva för arbetsgivare och försäkringsbolag, hur länge dröjer det innan de får tillgång till databaserna? I händerna på någon vars uppgift det är att leta potentiella problem så kommer de att se mönster som inte finns.

  SvaraRadera
 29. Kontroööstaten har även skribenten Charlie Skelton fått känna på från tidningen the Guardian. HJar blivit arresterad två gånger utan rimlig anledning under Bilderberggruppens möte.


  Om Charlie Skelton
  http://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Skelton

  Charlie Skelton
  http://www.guardian.co.uk/profile/charlie-skelton

  Charlie Skelton's Bilderberg files
  http://www.guardian.co.uk/world/series/charlie-skeltons-bilderberg-files

  Bilderberg: One mention of Sylvester McCoy and it all kicks off
  http://www.guardian.co.uk/world/2009/may/14/bilderberg-charlie-skelton-dispatch

  Our man at Bilderberg: They're watching and following me, I tell you
  http://www.guardian.co.uk/world/2009/may/15/bilderberg-charlie-skelton-dispatch

  Our man at Bilderberg: I'm ready to lose control, but they're not
  http://www.guardian.co.uk/world/2009/may/15/bilderberg-charlie-skelton-dispatch1

  SvaraRadera
 30. I ovanstående post ska det stå kontrollstaten, inte Kontroööstaten

  SvaraRadera
 31. Charlie Skelton berättar om sina arresteringar hos Alex Jones radioprogram. Intervjun är surrealistisk. Den som tvivlat på Bilderberggruppen, bör inte tvivla nu. Visst Alex Jones är en del av John Birch Society, så han vinklar detta, men sanningen framkommer ändå tydligt att Bilderberggruppen sysslar med väldigt konstiga saker som de inte vill att någon ska se.


  Alex Jones `London Guardian writer arrested outside Bilderberg` 1/4 2009-05-14
  http://www.youtube.com/watch?v=I2WnPrP7IfU&feature=channel_page

  Alex Jones `London Guardian writer arrested outside Bilderberg` 2/4 2009-05-14
  http://www.youtube.com/watch?v=Zl9bgMFNi8A&feature=channel

  Alex Jones `London Guardian writer arrested outside Bilderberg` 3/4 2009-05-14
  http://www.youtube.com/watch?v=VHfY04lqfj8&feature=response_watch

  Alex Jones `London Guardian writer arrested outside Bilderberg` 4/4 2009-05-14
  http://www.youtube.com/watch?v=VIKT3F02i5g&feature=response_watch

  SvaraRadera
 32. Stefan!
  Det spelar ingen roll om kontrollsystemen är lösbara. Det handlar om att betalningssystemen måste ha allmänhetens förtroende och att de är oöverblickara för "storebror". För om de offentliga betalningssystemen tappar i förtroende skaffar vi andra, vid sidan om. Det har inte teknokrater och politiker (av den nyare sorten) inte förstått.

  SvaraRadera
 33. Det är väl oundvikligt att vi eventuellt kommer avskaffa kontanter, men när vi gör det så vill jag ha tillräckligt med skydd mot statens (och företags) spioneri inbyggt i systemet. Detta finns inte idag.

  SvaraRadera
 34. Hmmm...ser Ni några som helst tecken på att staten vill ge oss medborgare garantier för skyddad integritet?
  "Stefan", här ovanför, ter sig mer än lovligt naiv i mina ögon.

  Ett kontantlöst samhälle är den sista spiken i kistan för de av oss som fortfarande drömmer om något som åtminstone liknar frihet.

  Kan man ge alla medborgare ett personnummer, som de alltid måste vara beredda att uppvisa, så är det väl inget problem att knyta alla medborgare till ett bankkonto?

  Privattransaktioner på blocket, ungars godisinköp etc kommer att lösas med ett knapptryck på mobilen, eller datorn. Ett inplanterat chip som man skannar av vid utgången till butiken måhända. RFID-märkta varor och kunder! Kan det bli smidigare?

  Angående användande av alternativa valutor:
  Jo visst, det lär komma att användas även i framtiden. Men; då liksom nu kommer det att bestraffas av staten då det avslöjas.

  Kombinera detta med statens möjligheter att övervaka vår kombination på nätet; teledatalagring, fra, ipred. Försök sälja nåt på blocket 10 år fram i tiden utan att staten får reda på det...

  Skattemyndigheten kommer kunna minska sin personalstyrka högst väsentligt. Datorerna fixar allt! Praktiskt; då kan fogdarna ägna sig åt kontrollverksamhet ute i fält. Like in the good old days!

  Dags att slipa yxan någon?

  SvaraRadera
 35. Om någon inte fattat. Det är jag som blir ansvarig för vad som skrivs här på bloggen. Även i kommentarerna.

  Saker som uppenbart faller under ärekränkning / förtal åker ut. Även om de är... intressanta. (Speciellt när de riktar sig mot en fientligt sinnad advokat.)

  Således är Anonym 23:26 nu bortplockad.

  SvaraRadera
 36. jag tycker det är bedrövligt och skadar mer än vad det hjälper för då kommer dessa brottslingar gå över till att råna klockor eller smycken från personen istället för kontanter, eller annat.

  SvaraRadera
 37. Ett kontantlöst samhälle kommer inte hjälpa ett dugg. Det skulle hjälpa lika mycket som ett återinförande av stympning och dödsstraff för grov brottslighet. Man kan lika gärna införa dödsstraff för ALLA brott när dem ändå håller på. Vi måste ju trots allt avskräcka folk från att göra fel... [facepalm]

  sen så undrar jag hur vanligt svartjobb som exempelvis att ungarna städar sina rum ska gå till om de inte får tydliga belöningar utan ett par siffror på datorn i stället

  SvaraRadera
 38. Jag håller med Stefan -- det är inte tanken på ett kontantlöst samhälle i sig som är problemet, det är den otroliga hetsen till att spara all information som är det.

  Hade vi inte fått ett samhällsklimat där precis allt går ut på att övervaka och dra till sig så mycket värdefulla sociogram som möjligt, så hade det varit rätt lätt att se detta. Då hade vi diskuterat lagar som förbjuder sparning och försäljning av identifierbara inhandlingsuppgifter för annat än rena kvitto-ändamål istället för att diskutera datalagringslagar.

  Jag tror att vi kommer att komma till ett kontantlöst samhälle, men det kommer inte lösa några rån. För att det ska accepteras måste man nämligen kunna tillhandahålla anonyma korttransaktioner mellan medborgare, och då kan man lika gärna råna någon på dennes kortinnehåll.

  Att kort-transaktions-loggning är ett problem gäller oavsett om vi behåller vår sista lilla släng av kontanter eller inte. Det är helt enkelt redan ett problem som politikerna egentligen borde jobba för att ställa till rätta, om dom inte var för upptagna med att jaga påstådda terrorister.

  SvaraRadera
 39. Håller med. Att ta bort kontanter skulle bli ett förödande slag mot den personliga integriteten. Nyheten om att Systembolaget registrerar och sparar uppgifter om exakt vilka varor man köper när man betalar med kort där illustrerar detta.

  Dessutom kan rånen enkelt minimeras med bättre säkerhetssystem, som exempelvis Cashguardkassor i butikerna.

  SvaraRadera
 40. "Leif Ekstedt sa...
  Varför inte införa daglig redovisning för alla politiker.
  Vad har de fått in i dag - för vad och från vem?"

  Vi kan ju börja med vår egen Rick kanske?
  http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_Ekots_lordagsintervju_090516020126.mp3

  SvaraRadera
 41. Svar till Anonym 16/5 00.15

  SvaraRadera
 42. Svar till Anonym 16/5 00.15

  herrar Bildt,Björklund och Vanhanen är i Aten denna helgen
  på Bilderbergskonf enl Bildts blogg

  Jon

  SvaraRadera
 43. Rånrisken är stor för att fredliga människor är förbjudna att bära vapen för självförsvar. Bara brottslingar kan bära vapen. Detta har staten ordnat. Tänk på detta, nästa gång ni väljer att stödja staten.

  SvaraRadera
 44. Vilken idioti. Det måste vara bankernas våta dröm. Att kamma hem intäkter utan att röra ett finger..

  Precis som det inte skulle kunna gå att råna folk, ifall kontanterna avskaffades.

  Det har redan hänt att folk som stått i bankomatkön har blivit råndae på allt de haft på bankomatkortet.

  Vi kommer att få se mer rån av denna typ.

  Se till därför att du har minimalt med pengar på ditt kontokort och så låg kredit som möjligt. I bästa fall ha en liten mängd kontanter på dig, så du kan göra dina varje dag-betalningar.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.