För att nu försöka kommentera detta under ordnade former...
Att tillägg 138 (om att fildelare inte skall kunna avstängas från internet utan föregående domstolsprövning) gick igenom – det är en seger, ingen tvekan om saken. Kompromissen hade kanske gått att leva med. Men originalet är bäst.
Nu skulle jag tro att både Trautmann- och Harbour-rapporten går till förlikning. De hänger så tätt samman att Trautmann drar med sig Harbour i fallet. Det finns olika bud om när förlikning kommer att ske. Reglerna säger inom sex veckor. Men på fredag upplöses Europaparlamentet inför valet. Så där finns det ingen att förhandla med förrän till hösten. (Och då hamnar detta dessutom under det svenska ordförandeskapet.)
Även om 138 vann i voteringen, så kommer den nu att dras med in i förlikningen. Det innebär att den inte kommer att kunna bli en stoppkloss för den franska Hadopi-lagen. Tyvärr.
Jag skev nyss en text i expressfart om det som skett, på önskemål från Newsmill.
Så, vad händer nu?
Alla bollar är i luften. Vilket också innebär att allt går att påverka.
Fortsätt kampanjen för tillägg 138 och 166 så länge de behövs.
Fortsätt avslöja och stoppa upphovsrättslobbyns försök att smyga in reglering av innehåll, tjänster och applikationer i det telekompaket – där de inte hör hemma från första början.
Nu måste vi påverka den svenska regeringen och ministerrådet, inför förlikningen.
Och när / om det hela går till en tredje läsning i Europaparlamentet, då är det huvudmatch igen.
Uppdatring: Se även de scenarier som Hökmark och Schlyter målar upp.
La Quadrature du Net är dock himla glada...och tolkar det mycket positivt.
SvaraRaderaJag utgår ifrån att det är newsmill själva som satt rubriken. Tycker tyvärr att den är rätt missriktad. (Lyder så har i nuvarande version: "Parlamentet måste börja tala med oss användare")
SvaraRaderaParlamentet är väl snarare de som lyssnat mest medan ministerrådet och kommisionen fullständigt slagit dövörat till.
Anaïs: Jag begriper inte riktigt det där. 138 var det största hotet mot Hadopi. Och nu ligger den i förlikning.
SvaraRaderaStocken: Jo de ändrade rubrik... Och smög in ett par nya språkfel.
Ja, det är det jag menar. Sverige har ju bollen. Och vill regeringen vinna valet kanske de ska tänka till - det kanske är många i Internetlandet Sverige som vill ha nätet som en allmänning där alla fritt kan uttrycka sin mening, fritt kan ta del av forskning och kunskap och information - i alla fall om Sverige behålla sitt rykte som kunskapsnation vilket redan naggats i kanten i och med att vi halkat ner på alla internationella listor.
SvaraRaderaVi får fortsätta påverka - särskilt också som detta paket bara är ett led i det pågåenda ACTA-avtalet.
"Telekompaketet: EU band ris åt egen rygg genom att släppa in nöjesindustrin i lagstiftningen."
SvaraRadera...var min rubrik.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHAX har ju alldeles rätt. Men inte på sista punkten. Förlikning går till så att alla ambassadörewrna sätter sig i ett rum med 27 ledamöter av parlamentet. De kan tvingas träffas massor av gånger. Och tjurskallighet hjälper inte, alla 54 måste vara överens.Det de kommer fram till kan parlamentet säga ja eller nej till. Säger man nej blir definitivt ingen avreglering eller överenskommelse om spektrumpolitiken/bättre och snabbare mobilt bredband. Eller för den delen någon portalparagraf som fransmän kan använda för att gå till EG-domstolen om Sarkozy stänger av dem från nätet.
SvaraRaderaHAX,
SvaraRaderaSå här uppfattar jag det. Även om tillägg 138 bifallits av parlamentet så verkar det ha varit givet att det går till förlikning, så länge som ministerrådet inte accepterar tillägg 138. Jag tror inte det fanns en teoretisk möjlighet att få telekompaketet på plats idag med 138 så länge som ministerrådet vägrar. Därför jublar de i Frankrike, det gick inte att komma längre just nu.
Mark,
SvaraRaderadet ligger något i vad du säger.
Men under tiden - väldigt, väldigt snart - hinner Sarkozy sätta Hadopi på banan. Utan att någon ännu kan vifta med 138:an för att stoppa honom.
Vet inte om det tagits upp någon annanstans, men ifall telekompaketet flyttas till hösten, kan det då inte hamna samtidigt som Medina, och vad har det för betydelse?
SvaraRadera/Smen
Varför la moderaterna Hökmark, Cederschiöld och Ibrisagic ned sina röster då omröstningen om ÄF 138 skedde (förslaget från Junilistan/de gröna/vänstern/ALDE)?
SvaraRaderaSe protokollet på sidan 90: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+PV+20090506+RES-RCV+DOC+PDF+V0//SV&language=SV
407 röstade ja, mot 57 nej. 172 nedlagda röster.
//Markus (JL)
Markus (JL)...
SvaraRaderaLite fånigt att lägga in samma kommentar på flera bloggposter.
Vad hände med CRA?
SvaraRaderaPressen måste nu riktas mot regeringen och Torstensson. Inte en enda borgerlig valarbetare ska lämnas i fred förrän regeringen ändrar inställning.
SvaraRaderaDen bästa attention oppositionen skulle få inför valet i juni vore att kräva misstroendeomröstning mot Torstensson. Det skulle tvinga Reinfeldt ut på banan.