2009-06-16

Bäst i världen?

Patienter som har opererats av inhyrda svenska läkare i England har drabbats av elva gånger fler komplikationer än normalt.

Och då är detta ändå i det brittiska sjukvårdssystemet, som är ett av de som suger mest i den mer utvecklade delen av Europa.

Ibland får jag en känsla av att svenskar inte tar saker riktigt på allvar. Och ju mer man vistas i andra länder, ju mer förstärks den känslan. Sjukvård, polis, äldreomsorg... det är massor med saker där jag får intrycket av att man har ett proffsigare förhållningssätt i andra länder.

Vilket naturligtvis inte alls passar den svenska självbilden. Men det finns något under ytan här. Och det gäller även i många kommersiella verksamheter. I Sverige är allt välordnat och väldigt interndemokratiskt. Men inte alltid så effektivt, ansvarsfullt, skärpt och bra. Ett slags "DDR-drag" som slutändan drabbar vanligt folk.

Man borde göra en lite mer djuplodande artikelserie om detta. Om någon vågar finansiera och publicera en sådan, vill säga.

19 kommentarer:

  1. Det gäller även i kommersiella verksamheter, helt klart. Jag har hört kommentarer i stil med "Vi behöver ingen chef, vi kan i demokratisk ordning bestämma själva vem som gör vad". Vilket sannolikt skulle leda till att avdelningen blev förlamad av konflikter så småningom.
    /Bruksortsliberalen

    SvaraRadera
  2. Jag glömde berätta att jag jobbar på en teknisk avdelning på ett verkstadsföretag med 80% exportandel. Vi är alltså fullt ut konkurrensutsatta.
    /Bruksortsliberalen

    SvaraRadera
  3. Det är nog landstingets fel... dom har säkert tagit chansen att skicka iväg någon pellejöns som dom inte kan sparka... typ när man skickar Bean till USA.

    SvaraRadera
  4. I artikeln står att läsa:

    "22 procent eller nästan var fjärde operation hade fått göras om mot normalt två procent för den här typen av ingrepp med inhemska läkare i både Storbritannien och Sverige."

    Samma procentandel komplikationer i båda länderna för inhemska läkare alltså. Om eventuella slarvnationaliteter generellt kan jag inte uttala mig, men just här verkar ju kommentaren ur artikeln från ortopediprofessorn vara en väl så god tanke kring de svenska (och danska!) läkarnas tillkortakommanden:

    "Det kan bli en intressant och helt ny vetenskaplig granskning om varför opererande läkare får betydligt sämre resultat när de gästopererar i andra länder."

    SvaraRadera
  5. Ja det stämmer. Det är resultatet 35 års felaktig politik där man systematiskt monterat ner ansvar, kompetens och kvalitetsuppföljning. Att chefer ställer krav är fult, istället handlar arbete om trams som ”invididens unika självutveckling”.

    SvaraRadera
  6. Kan man kalla Sverige seriöst när Malmö Universitetssjukhus förvarar 32 magsjuka patienter i en matsal?

    SvaraRadera
  7. Jag kommer att tänka på Japan där ytan i sig visserligen verkar vara det viktigaste ibland, som om det är okej att slarva så länge det inte syns. Men de flesta tar nog sina arbeten på jävligt stort allvar därborta. Vi behöver nog mer samuraiideal och konfucianism i det här landet!

    SvaraRadera
  8. Det är inga svenskar! Det är irakier med svenskt medborgarskap! Så mycket för deras höga utbildning. Media ljuger som vanligt!

    SvaraRadera
  9. Man kanske skall läsa hela artikeln innan man skriver något.
    De här läkarna hade ju perfekta records hemifrån.
    frågan var varför de inte hade det som gästläkare, inte om de var dugliga.

    SvaraRadera
  10. Jag tycker problematiken är mycket bra beskriven i detta dokument skrivet av Inga-Britt Ahlenius, där hon bland annat konstaterar att ansvarsutkrävande inte finns i Sverige.

    http://www.ohlininstitutet.org/wp-content/uploads/2008/10/har-sverige-blivit-en.pdf

    HAX nämner "Sjukvård, polis, äldreomsorg..." glöm inte heller vårt parallella utomrättsliga system socialtjänsten! Där kan vad som helst hända! De saknar verktyg (fungerand metoder, rättssäkert tänkande etc.) för att se till att de HAR rätt i sina slutsatser. Däremot har de gott om vapen för att se till att FÅ rätt, när de inte har det. Då utför de ett karaktärsmord helt enkelt. Försök få rätt i domstol efter det...

    SvaraRadera
  11. Till saken hör också att det går att anmäla vem som helst för vad som helst till socialtjänsten. Anonymt! Det är en parodi på rättssäkerhet, det gäller att inte ha stöta sig med någon för då är det lätt att råka illa ut.

    SvaraRadera
  12. Perfect records från Irak eller Sverige? SUCK!

    SvaraRadera
  13. Kan man tänka sig att de läkare som åker iväg för att gästoperera gör det för pengarnas skull inte för patienternas? Därför tar de lättare på det hela än hemmaa på sin ordinarie arbetsplats.

    SvaraRadera
  14. Ja, mer djuplodande artiklar kring detta behövs. Varför inte börja själv HAX? Jag tror du kan ha följande mening som utgångspunkt: I en alltför kontrollerad omgivning, tenderar folk att abdikera ansvar.

    Det är i detta "ansvar" du har den springande punkten. I allmänhet har också folk en ganksa förenklad och minst sagt grund uppfattning om ordet. Men tänk efter, vad är den klassiska ursäkten för att om möjligt smita undan ansvar? Jo, den kan sammafattas i meningen: Men jag lydde ju bara order..

    Vi ser det jätte-tydligt i matvaruaffären när det unga inställsamma och lydiga kassabiträdet begär legitimation av en 70-årig pensionär som köper en folköl tillsammans med matvarorna. De lyder order och mäktar inte ens med att ta det uppenbara bedömningsansvaret. Således, ansvarslöst.

    Loda vidare kring vad det betyder för entreprenörsskap. Koppla det gärna till vad vi såg bakom järnridån. Åka till månen, bygga kärnkraftverk och atombomber, det kunde de, även göra ögonoperationer med laser långt innan vi ens visste vad en laser var för något. Ändå fanns ingen uppfinningsrikedom i det lilla. Kan det ha varit abdikerandet av ansvar som en effekt av maktens paranoida övervakning som var den stora orsaken till det? Det enda som det lades ned energi och tankekraft på var sådant som kom av maktens dekret, de lydde bara order.

    Bestämmer du dig för att skriva några artiklar, så kan du nog också gå tillbaks till Platon, som skrev om precis den där ansvarslösheten och benämde handlingsmönstret som det tyranniska. Inte för att de lydiga önskade tyranneri, utan för att den ansvarslösa lydigheten leder till det, en extrem toppstyrning där alla bara lyder order. Ser du det destruktiva ekorrhjulet här? Ökad övervakning leder till mindre ansvarstagande genom lydighet och minskat anvarstagande leder till mer övervakning som lydigt verkställs vilket i sin tur leder till än mindre ansvarstagande och än mer lydighet.

    Koppla gärna också det hela till tryghetsnarkomani och alla de övervakningslagar som idag står som spön i backen. Ställ dig, lika djuplodande, frågan: Vad är farligt? Fråga dig också om man lär sig hantera risker genom att undvika dem, eller om det i själva verket är ett sjukt undvikande-beteende som leder till en större osäkerhet och rädsla som i sin tur föder ett allt ökat upplevt behov av trygghet i en accelererande spiral av sas. "goda intentioner". Kan ens det uppenbart farliga kallas för farligt när det är uppenbart? Detta då givetvis under förutsättning att självbevarelsedrift finns, utan den driften torde ju allting vara farligt. Små barn måste tändigt övervakas så att de inte skadar sig, men allt eftersom de blir äldre ger vi dem mer frihet. När tappar politiken kopplingen mellan övervakning och frihet? Infantiliserar vi vuxna människor? Vilka konsekvenser har det? Hade Platon rätt även här, att överdrifter ofta slår över i sin motsats, att det är därför som tyrannen uppstår ur demokratin som en beskyddare? Jag både tror det, och att det är precis det vi ser hända idag.

    Men jag tror att du kan släppa den där rapporten om läkarna. Dels misstänker jag att det är en partsinlaga och dels är det nog inte helt ovanligt att gästarbetare i alla länder presterar lite sämre. De hamnar ju i en främmande miljö på många olika sätt, allt ifrån rutiner, verktyg, språk, personliga relationer och kontaktnätverk. Letar du kan du säkert hitta dokument hos svenska fackföreningar som sätter diverse utländska gästarebtare i en dålig dager.

    /Prost.

    SvaraRadera
  15. Nåja. Man får väl den som är billigast.

    SvaraRadera
  16. Vad man alltid måste undersöka först är om de jämförda grupperna, här gruppen av inhemska läkare operade och gruppen av utländska doktorer operade är jämförbar.

    Det kan faktiskt vara så att de brittiska doktorerna har plockat "russinen ur kakan" och opererat yngre "friskare" och mindre komplikationsbenägna patienter medans de inhyrda fick ta de på väntelistan med mer ogynnsam prognos (äldre sjukare osv..)

    Jag har varit med om liknande i Sverige, så omöjligt är det inte!

    SvaraRadera
  17. Det kan också vara frågan om att det helt enkelt är olika utrustningar, obekanta medarbetare och allmänt olika arbetsmiljöer som ställer till det; som ortoped-professorn skriver så har detta fenomen inte studerats närmare på något seriöst sätt ännu.

    SvaraRadera
  18. Ser att roberth den lille rasisten härjar här med. Vad har du för belägg för att det skulle röra sig om några "Irakier" med Svenskt medborgarskap?

    Nej nu menar jag inte dina svettiga rasist-drömmar utan verkliga belägg!

    Nej du har inga förstås. Eftersom du ljuger "roberth", precis som du brukar göra i dom flesta blogg-kommentarer du sprider runt dig! Eller hur roberth....

    SvaraRadera
  19. Självkritiken och självinsikten smärtar mest.

    /LD

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.