2009-06-16

First things first

Jag noterar att polis satts in mot strejkande.

Dock hörs det inte lika många upprörda röster om detta som man kunde vänta sig. Möjligen kan det ha ett samband med att strejken hotar midsommarsnapsen på Systemet.

30 kommentarer:

  1. Eller på att det är en vild strejk. Och om inte facken kan garantera arbetsfred, så har de ingen fördel gentemot arbetsgivarna och blir därför överflödiga.
    Det finns alltså flera andra goda skäl att ingripa mot vilda strejker.
    Det enklaste vore dock att det gick att säga upp folk som arbetsvägrar i det här landet.

    SvaraRadera
  2. Jaha, så när man säger ifrån och är oliktänkande ska man kväsas? Hur tror du, Patrik S, att det hade utnyttjats av företag om man kunde säga upp folk på löpande band, så fort det strejkades? Vi hade nog haft en helt annan lönepolitik och arbetsförhållanden i landet om det hade varit möjligt.

    SvaraRadera
  3. Om strejkrätten urholkas är vi tillbaka tll 1909, dvs innan arbetarrörelsen såg till att driva igenom allmän rösträtt

    SvaraRadera
  4. @Patrick Patrik pratar om VILDA strejker men du menar kanske att man som anställd skall ha rätt att strejka när som helst utan att arbetsgivaren skall kunna göra något åt det... Om du verkligen tycker det så kan du ju starta ett företag där detta är tillåtet.

    SvaraRadera
  5. @Patrick L,

    Kanske, kanske inte. Så fort arbeten kräver kompetens blir en strejk problematisk för företagen. Man kan inte bara ta in en ny gubbe. I många branscher är det företagen som måste fjäska för arbetarna.

    Kan du leda i bevis att det är strejkrätt, fackförbund, mm som bidragit till våra goda arbetsförhållanden och inte det faktum att jobben kräver alltmer kompetens?

    Oavsett strejkrätt, om människor lärde sig att spara och inte leva ur hand i mun skulle man kunna vara kaxigare mot sin arbetsgivare. På nåt vis har det moderna konsumptionsmönstret förstört folks förmåga att spara.

    SvaraRadera
  6. Vitsen med "den svenska modellen", som faktiskt genomdrevs av liberaler, inte sossar, är och har varit att den minskar antalet strejker. I överförd bemärkelse: Blir du och dina kolleger tillräckligt missnöjda, så finns det andra vapen än att strejka. I länder där man inte har ett liknande system, så går fabriker och liknande sämre, helt enkelt på grund av fler arbetade dagar per år.

    SvaraRadera
  7. @Patrik L: Jaha, så när man säger ifrån och är oliktänkande ska man kväsas?


    Nu pratar vi om en vild strejk, inte en vanlig fackligt sanktionerad strejk. Under tiden som ett avtal gäller så råder fredsplikt, så då får man inte strejka, nåt som facken och arbetarna gått med på genom att skriva under avtalet. Sk. "vild strejk" är inget annat än arbetsvägran och då ska man ha sparken. Vill man inte utföra det arbete man ingått avtal om att man ska utföra är det bara att gå hem.

    SvaraRadera
  8. I överförd bemärkelse: Blir du och dina kolleger tillräckligt missnöjda, så finns det andra vapen än att strejka.

    Att byta till ett annat jobb vore mer civiliserat än att använda vapen ;)

    SvaraRadera
  9. Robert: Det är väl snarare för att de VILL utföra det arbete de ingått avtal om som de strejkar. De strejkar väl för att företaget har sagt upp dem för att hyra in ett bemmanningsföretag.

    SvaraRadera
  10. Mattias: Det är väl snarare för att de VILL utföra det arbete de ingått avtal om som de strejkar. De strejkar väl för att företaget har sagt upp dem för att hyra in ett bemmanningsföretag.

    Ja, så min kommentar om kompetenskrav i dagens arbete var ju ganska malplacé. Sorry.

    SvaraRadera
  11. Jag begriper inte varför folk som ogillar tvångsäktenskap i allmänhet, tycker det är helt ok med tvångsgifte på arbetsmarknaden.

    Olaf

    SvaraRadera
  12. Det beror på att det inte existerar några tvångsgiften eftersom den "modell" vi har är baserad på ömsesidiga överenskommelser mellan dom som har pengarna och dom som arbetar ihop dom.

    SvaraRadera
  13. Alternativen till den svenska modellen är inte direkt smakfulla: att behandla strejkande som brottslingar med insatt kravallpolis, att förbjuda fackföreningar, att skydda strejkrätten så hårt att svenska företag inte kan konkurrera...

    Liknar man svenska strejker med tvångsgiften bör man kanske komma med förslag till en bättre modell.

    SvaraRadera
  14. Alternativ: Kanske skippa tvångsanslutningen till facket och låta arbetarna förhandla? Det är alltid kul när man säger "arbetarna", men i själva verket direkt syftar på facken.

    SvaraRadera
  15. Det finns ingen tvångsanslutning till facket.

    SvaraRadera
  16. Vad är det för "svensk modell" som avses i olika svarsposter här? Fackföreningar, förhandlingar och avtal är knappast något speciellt svenskt. Vad var det som liberaler genomdrev som kan sägas vara en "svensk modell"?
    För egen del brukar jag använda termen för det som Meidner och Rehn kallade den "solidariska lönepolitiken".

    SvaraRadera
  17. I saklighetens namn så var det väl så att polisen gick och flyttade på ett antal bilar som olagligen blockerade någon infart/utfart/lastbrygga eller så. Jag kanske är naiv men vad är fel där? Jag är uppriktigt nyfiken.

    SvaraRadera
  18. Det är väl så att polis satts in mot fridstörare? Strejka får man väl göra på platser där man inte är i vägen.

    Det är bara värnpliktiga som måste arbeta. För alla andra är det frivilligt.

    SvaraRadera
  19. @UlfSun: Det som brukar avses med "den svenska modellen" på arbetsmarknaden handlar i grunden om maktbalans och föreningsfrihet.

    Teorin gick ursprungligen ut på att inte bara tillåta, utan även uppmuntra skapandet av en motkraft till storföretagen. På detta vis skulle politikerna slippa detaljregleringar och behöva ta till med lagstiftning. När parterna är jämnstarka så kan de sköta sina problem själva över förhandlingsbordet. Denna svenska modell har tjänat sverige mycket väl. Problemet uppstår när småföretag kommer i kläm, då råder nämligen inte någon maktbalans längre. LO är en jätte i förhållande till ett småföretag. Men givetvis har även arbetsgivarsidan nyttjat sin föreningfrihet. Men ibland kommer små aktörer i kläm, det är ofrånkomligt, någon absolut millimeter-rättvisa finns inte.

    Många av de problem vi ser har ofta sin grund i skeva maktbalanser, i synnerhet när det sker stora omvälvningar i samhället. Se på internet. Vad internet betytt är ju i grunden detsamma som tryckpressen en gång innebar, en dramatisk sänkning av barriären till informationsspridning. Men tyvärr reagerar dagens "makt o kyrka" på samma sätt som på Gutenbergs tid. Stora maktintressen har sedan länge pinkat in sina informationsmässiga revir, men så kom internet och satte ett masspubliceringsverktyg i var mans hand. Resultatet är att privatpersoner ibland ställs emot multinationella koncerner med omsättningar som överstiger mindre länders samlade BNP! Maktbalansen kan inte bli mer skev. Se bara på lobbying av politiker. På en sidan dessa jättar med betalda lobbyister, intresseklubbar, ägarintressen i media osv.. på andra sidan finns oftast bara små klagande privatpersoner. Någon entitet som skapar maktbalans finns ännu inte, det är därför de galna lagförslagen står som spön i backen. Politiker tvingas in i saker de inte borde rota i, sådant som "marknaden" borde kunna sköta bättre själv över ett förhandlingsbord. Men när maktbalansen är skev, då blir också marknaden skev.

    /Prost.

    SvaraRadera
  20. Micke. Jag skulle nästan påstå att de finns en hel del outtalad tvång att vara med i facket. Tänk att vara den ende på en arbetsplats som inte är ansluten. Ses inte ofta med blida ögon av de andra.

    Kom också att tänka på restaurangen Wildnfresh i Göteborg som för något år sedan vägrade teckna kollektivavtal och där dessutom ingen i personal var med i facket(Hotell och restaurang).

    Ändå inledde facket en blockad mot restaurangen som bestod av rena diktatoriska svinerier som mobbning av ägaren och hennes man, lögner, svartmålning, rena trakasserier som höll i månader om jag kommer ihåg.

    Vid en privat fest på restaurangen på kvällstid så tog facket tom glatt hjälp av syndikalister som stod utanför. Slutade med att ägaren sålde restaurangen.

    Detta öppnade mina ögon och jag förstod att facket inte bara skaffat sig makt utan dessutom till viss del övermakt i form av blockad och s.k "sympatiåtgärder".

    Stå utanför och dela ut lappar och peka ut en affär för att de inte vill vara med i "rörelsen" gjorde även Nazisterna i Tyskland fast då gällde utpekandet folkslag (judar).

    SvaraRadera
  21. Glöm inte överförnumstige Micke att det är de dom som har pengarna som anställer de som arbetar ihop sina pengar.

    ps. Du låter som vanligt jävligt liberal.ASG!. ds.

    pss. Sorry, glömde att du har svårt för ironi. dss.

    SvaraRadera
  22. DU HAR SVÅRT FÖR IRONI EFTERSOM DU HAR ASPERGERS. ALLT, VERKLIGEN ALLT I DINA INLÄGG TYDER PÅ ATT DU HAR ASPERGERS.

    SvaraRadera
  23. Skriv nu något om psykdiagnoser.....

    Men det är så att om du inte fjantat dig i dina inlägg de senaste åren.....SÅ TALAR VÄLDIGT (!!!) MYCKET FÖR ATT DU HAR ASPERGERS. Kanske är du LSS-berättigad?

    SvaraRadera
  24. Sannngen gör ont.

    SvaraRadera
  25. apropå möjligheten att sätta ett företag utan kollektivavtal i blockad, så är det ju något arbetsgivarorganisationerna gått med på.
    gillar inte företagen det så får de väl klaga på de som ska tillvarata deras intressen vid förhandlingsbordet, inte på de som ska tillvarata de anställdas.

    för övrigt kan det påpekas att arbetsgivare som lyckats införa individuell lönesättning nu får det ganska kärvt när de vill konjunkturanpassa lönerna, då de inte har någon central part att förhandla med längre.
    en smått oväntad effekt som tydligen tagit ett par företag helt på sängen.

    SvaraRadera
  26. @Kaj
    Var det inte Wildnfresh som inte betalade ut varken övertids- eller semester-ersättning?
    Borde väl då ha förorsakat en konkurrensfördel gentemot andra restauranger som följde avtalen.

    SvaraRadera
  27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  28. Borde väl då ha förorsakat en konkurrensfördel gentemot andra restauranger som följde avtalen.

    Yes och det var en av orsakerna som gjorde att fackets motpart gjorde vad dom kunde för att övertyga salladsrestaurangens ägare att göra ett avtal.


    Det är nämligen tvärtemot dom somligas föreställningar så att även arbetsgivarsidan VILL ha avtal.

    SvaraRadera
  29. Det som startade det hela var att ägarinnan på Wildnfresh inte ville skriva på kollektivavtal vilket Hrf ettan i Göteborg bara inte kunde acceptera.

    Även om man skulle vara för "blockadsmetoden" så gick den där helt överstyr från fackets sida som jag tidigare beskrivit.

    Sedan skulle det vara intressant att få veta hur blockader och stödåtgärder en gång drevs igenom och hur de var tänkta från början att praktiskt genomföras.

    Inte som man gjorde i Göteborg i alla fall.

    SvaraRadera
  30. Strejken bryter mot kollektivavtalet. Pacta sunt servanda. Lixom.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.