2009-06-25

Det blir den gröna gruppen för (pp)


Vid en pressträff nu vid lunch avslöjade Piratpartiet att de kommer att ansluta sig till den gröna gruppen i Europaparlamentet.

Vilket är helt i linje med vad (pp) sade innan valet: Att de skall göra sitt gruppval när de vet vad de får i utbyte – och att det förmodligen skulle bli den liberala eller den gröna gruppen.

Nu kan ju jag personligen tycka att de gröna – i allmänna termer – är utvecklingsfientliga skogsmullar. Men (pp) kommer å andra sidan att få saker i utbyte, vilket är tanken med hela upplägget.

Så, vad får då (pp) av de gröna? Gruppen kommer inte att göra anspråk på personalpengarna – vilket innebär att (pp) kommer att kunna anställa vilka de vill i Bryssel och i Stockholm. (Detta är inte en självklar lösning i alla grupper.) Dessutom kommer (pp) att få ytterligare en tjänst betald av partigruppen. (Som skall driva hela gruppens arbete i piratfrågorna.)

Något motsvarande har liberalerna inte erbjudit (pp). Även om den liberala gruppledningen sagt att de svenska piraterna skulle vara välkomna i deras grupp. Men visst vore det konstigt att gå in i samma grupp som FRA-, IPRED- och teledatalagringskramarna i (fp) och (c)?

Baksidan är naturligtvis att de andra partierna kommer att försöka ställa (pp) till svars för alla de frågor där de röstar med den gröna gruppen. Det får man nog leva med och försöka hantera. Det blir dock svårt att skruva till en svekdebatt, eftersom (pp) gör exakt som de sade innan valet att de skulle göra – det vill säga att sälja sina röster i andra frågor till den grupp som bjuder bäst. De andra grupperna får helt enkelt skylla sig själva för att de är orimliga i sakfrågorna och/eller snåla med resurserna.

(Men visst kommer storebrors-partierna att försöka spinna det här. Ungefär som när (m) försökte sprida ut ett rykte om en koppling mellan (pp) och nynazisterna under valrörelsen.)

Med piraten Christian Engström i den gröna gruppen, så finns det dessutom en chans att han kan komma att ingå i parlamentets förlikningsgrupp om telekompaketet. Vilket vore ytterst värdefullt.

Själv kan jag fortfarande tycka att det hade varit ett roligare alternativ att vara grupplösa. Men det hade gett (pp) mindre resurser och mindre konkret pejl på hur ett antal ledamöter kommer att rösta i piratfrågorna. Så det som nu ligger på bordet är förmodligen det bästa som, i praktiken, går att få.

Jag får väl trösta mig med att de gröna är humanister i flyktingfrågorna, drogliberaler och att de har en frihetlig, sansad inställning vad gäller prostitution... ;-)


[Fotnot: Enligt ryktet skall även vänstern ha lämnat ett väl sockrat bud till (pp). Men att gå med i en partigrupp som innehåller gamla DDR-kommunister vore ju ungefär lika illa som att gå med i den toknationalistiska gruppen.]

50 kommentarer:

 1. Nu blir jag glad!

  Jag som personligen är rätt förtjust i miljöfrågor och såklart Piratpartiet ser att det blir det bästa av bägge världar.

  ...i övrigt så vet jag förstås inte vad den gröna gruppen står för, så min kommentar får tas med mycket salt. :)

  SvaraRadera
 2. Teknik som minskar onödig konsumption elelr utnjyttande av resurser borde väl gå hand i hand hos gröna och pirater :)

  Gäller bara att få de gröna att köpa det dvs.

  SvaraRadera
 3. Franska EuropeEcologie sitter där! Med Daniel "138an" Cohn-Bendit.
  De är starka förkämpar för ett fritt internet och har i informationspolistiska frågor, enligt vad jag läst, samma inställning som (PP). Det är alldeles utomordentligt.

  SvaraRadera
 4. Det är klart att någon kommer försöka spinna till det så att "allt är PP's fel". Du vet som den underbare (obs ironi) Karl Rove påpekat, om du ljuger tillräckligt mycket, ofta och stort så tror till slut folk på dig...

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det är sjukt kul det där med att PP skulle ha något att göra med folk som tycker om att peka finger åt grupper. Det är för hundra gubbar det första man lär sig på nätet, hudfärg och kön spelar ingen roll. Hax skulle lika gärna kunna vara marsian.

  Däremot finns det alltid anleding att vara uppmärksam på de som tycker om att ställa grupper mot varandra (nynassar, bush m.fl), för de förlorar i styrka var gång man upptäcker att den där trevlige typen man chattat med i en vecka visst var iranier, eller svart.

  Där har vi nätets största fiender.

  /Smen

  SvaraRadera
 6. Du skriver att vi får en tjänst som ska driva hela gruppens arbete i piratfrågorna - det rimmar inte riktigt med detta:
  - De kommer inte att föra den gröna gruppens talan i upphovsrättsfrågor eller andra frågor om öppenhet eller mjukvara. Vi har redan en talesperson, möjligen finns det en risk att vår linje och deras blandas ihop, säger Schlyter.

  SvaraRadera
 7. Det är som sagt väldigt hederligt av dem att göra som de sade före valet.

  Vilket annat parti skulle göra det?

  Kommer ni i håg vad M och fp sade om FRA och biltullar före valet 2006?

  SvaraRadera
 8. Att grönagruppen består av utvecklingsfientliga skogsmullar var i alla fall sant för 10 år sedan. Det är också sant att de driver miljöfrågor rätt ineffektivt. Jag är övertygad att PPs PR-genier lätt kan vända den trenden till allas lycka och dessutom få något att säga till om angående rätten på Internet. Det blir ett bra givande och tagande.

  SvaraRadera
 9. Anonym 13:51:

  Jag kanske uttryckt mig oklart. Vad jag syftar på är en pirat som tjänsteman i gröna gruppen - som kommer att kunna tillföra kompetens med piratvinkel till hela gruppen.

  SvaraRadera
 10. Haha, nu får du allt stå med skogsskägget i brevlådan, Henrik!

  Nu när vi vet att Piratpartiet står till vänster i det vardagliga kan vi också konstatera att en röst på PP innebär en röst på Mona Sahlin i riksdagsvalet 2010.

  För att citera Peter "brokep" Sunde (en i TPB-gänget):
  "Det partiet som jag idag känner är mest rätt för mig är miljöpartiet. Även om jag kanske är mer vänster än deras genomsnittsväljare så driver de många viktiga frågor och har en vettig intern struktur som ger mig känslan av att jag kan få påverka."

  Antar att du skriver under på detta citat också Henrik?

  SvaraRadera
 11. Jaha...
  Då var min röst på PP bortkastad !
  Kommer PP se åt nåt annat håll när vänstern/gröna vill ha kontroll på vilka åsikter som får framföras på nätet eller vad ?

  /pekke

  SvaraRadera
 12. Spindel "Nu när vi vet att Piratpartiet står till vänster i det vardagliga kan vi också konstatera att en röst på PP innebär en röst på Mona Sahlin i riksdagsvalet 2010."

  Det är inte självklart alls.

  För att börja i någon ända...

  Piratpartiet har följt sin strategi inför EU-valet: Att gå med i en grupp som har vettiga åsikter om integritet, internet, upphovstätt m.m. - och som ger något tillbaka. Check.

  I riksdagsvalet är (pp):s strategi att stödja det block som ger partiet det de vill ha vad gäller till exempel integritet, internet och upphovstätt. Sedan är det upp till Reinfeldt och Sahlin att bestämma om de vill leverera på dessa punkter eller ej. Om (pp) kommer in i riksdagen är det alltså inte de, utan de andra partierna, som kommer att avgöra om det blir en allians- eller röd/grön regering. (Om (pp) blir vågmästare vill säga.)

  Sedan är det nog lite vanskligt att sätta in den gröna gruppen i EP på en höver - vänsterskala. De är skogsmullar, men samtidigt oerhört livsstilliberala. (Mer livsstilsliberala än det svenska miljöpartiet.)

  Man skall även notera att (pp) *inte* går med i det europeiska gröna partiet, bara den gröna partigruppen. Formellt sett innebär det att (pp) kan rösta rätt mycket efter eget huvud. Vilket man sagt att man kommer att göra när det gäller t.ex. Lissabonfördraget, subsidaritetsfrågor m.m. Så även om man bytt en röst mot en viss mängd rimliga arbetsvillkor, så har man inte lovat bort sig villkorslöst.

  Detta verkar vara det enda praktiskt rimliga valet *om* man skall välja en partigrupp.

  Sedan vet ni att jag har tjatat om att det vore roligare att vara grupplösa. Det tycker jag fortfarande. Gruppvalet kommer att spöka i valrörelsen 2010. Men i verkligheten kan det vara så att (pp) har fått så långt koppel som det i praktiken är möjligt att få - om man samtidigt vill ha visst inflytande.

  SvaraRadera
 13. spindel: Jag undrar hur du utifrån detta, att den gröna gruppen erbjöd mest till piratpartiet, drar slutsatsen att Mona Sahlin kommer att erbjuda mest i riksdagen?

  Sen så är ju inte TPB Pp. Minns att deras partiledare Rick Falkvinge sa "själv är jag ultrakapitalist", EP-mannen Christian Engström sa att "jag gick ur folkpartiet när jag upplevde att de slutade vara liberala", osv.

  Det verkar vara många som inte fattat vad piratpartiet sagt att de ska göra, och nu har gjort. Sälja sitt medlemskap till den som bjuder högst i deras kärnfrågor. Återstår att se hur det faller ut. Men om den gröna gruppen är för öppna gränser i någon mån så är ju nåt vunnet åtminstone.

  SvaraRadera
 14. Ajdå. Alexandersson har därmed, om än indirekt, ställt sig bakom den mest fundamentalistiska och farliga ideologi vi drabbats av sedan nazismen och kommunismen, dvs. "klimathysterismen".

  SvaraRadera
 15. Att inte se att pp kommer bli förknippade med, och talade om, som de vore 'gröna' är nog att vara naiv.
  Många förstår nog att det inte är så, medan andra tycker att även pp är 'miljömuppar'.
  Tyvärr tror jag det är ganska få som vill och orkar förstå..
  Hoppas jag har fel.

  SvaraRadera
 16. För att ta på mig min Frihetsfrontshatt skulle jag vilja sammanfatta det så här...

  Piratpartiet har gått med i en grupp som driver en humanistisk flyktingpolitik, som är den mest drogliberala och som har en sansad syn på prostitutionsfrågorna. Det är utmärkt.

  Samtidigt är det en grupp som är federalistisk och för Lissabonfördraget. På den punkten har (pp) gjort klart att man är emot Lissabon, vilket är en linje man tänker fortsätta driva. Alltså är detta inte något problem.

  Priset man kommer att få betala är att man kommer att rösta med de gröna i vissa miljöalarmistiska frågor. Det är ett problem. Men inte ett större problem än vad man skulle råka ut för i någon av de andra grupperna, fast då i andra frågor.

  Som hippie-höger känns det som om detta går att leva med. Men får jag en chans och tillfälle, då kommer jag naturligtvis att försöka lobba för mer av fri ekonomi i EU-politiken - även i samarbetet mellan (pp) och den gröna gruppen.

  SvaraRadera
 17. Tja, ungefär vad jag hade misstänkt. EPP (före splittringen) och socialisterna skulle vara för knökiga, liberalerna inte tillräckligt intresserade och resten olämpliga. Kvar återstod de gröna som troligaste partner. Ett nytt PP skulle vilja ha allierade med erfarenhet av EU- och Bryssel-arbete i form av en partigrupp.

  Nu hoppas jag dels att PP kan smitta de gröna mer än tvärtom, dels att de gröna driver igenom mer integritetsförslag än obligatorisk källsortering.

  SvaraRadera
 18. @ Spindel - Tror du verkligen att ALLA europeiska miljöpartier skulle hamna till vänster på den svenska höger-vänsterskalan och i knäet på Sahlin om de öppnade business här? Det är lika fånigt som att tro att det svenska parti som är mest till höger skulle hamna i säng med Berlusconi i Italien eller Le Pen i Frankrike om de flyttade hit...

  SvaraRadera
 19. Anonym: 15:19

  Om du har följt Henrik alls så vet du att han är en av de mest skeptiska till klimatalarmismen. Att han stödjer pp betyder på intet sätt att han står bakom andra idéer än partiets egna, och inte ens står bakom deras fullt ut.

  SvaraRadera
 20. Jag pustar ut och konstaterar att det var ett riktigt beslut av mig att kryssa Olle Schmidt, och inte Christian Engström. Hade varit duktigt sur nu om jag varit med och gett ett mandat extra till fiskala statsterrorister.

  Men jag förstår, det var givetvis det bästa för Christian Engström, att gå med i ALDE. Men det kan det inte ha varit för Rickard Falkvinge. Hur ska han kunna hävda sig i inrikespolitiken, när han kör line-up med Miljöpartiet (som uppenbart försöker ta över deras politik på hemmaplan)? Ur partiperspektivet hade det varit bättre om PP gått med i den liberala gruppen, då PP står längre ifrån FP och C på hemmaplan. De hade helt enkelt haft en bättre chans i riksdagsvalet om de valt liberalerna. Nu är risken att gröna/röda PP-väljare flyter över till MP istället.

  SvaraRadera
 21. De gröna har röstat mot exempelvis patientrörlighetsdirektivet och tjänsterörlighetsdirektivet under den gångna mandatperioden.

  Självfallet kommer de att fortsätta sin illiberala agenda i framför allt ekonomiska frågor.

  Pinsamt för alla liberaler som röstat på dem. För somliga är det nu dags att vakna upp och inse att vi behöver frihet både på internet och i verkligheten.

  SvaraRadera
 22. Dessutom har Tomas *mottagare av inget* för han va så dum ändå Norström har naturligtvis förklarats icke skyldig till jäv.

  SvaraRadera
 23. Anonym 16:00:

  Är det pinsamt för någon - då är det väl för de partier som driver den politik som fört in (pp) i EP? Och för de partigrupper som inte vill ha övervakningsmotståndare i sina led?

  Inget - mer än det egna egot och den egna storebrorspolitiken - skulle hindra de andra stora grupperna från att bjuda in (pp) till sig.

  Men de vill inte. De vill hellre ha övervakning, ett sönderreglerat internet, drakoniska åtgärder för att jaga fildelare och en medeltida syn på tekniken.

  De får skylla sig själva.

  SvaraRadera
 24. Henrik Alexandersson: Det är pinsamt att du fortsätter i spåret om att detta inte betyder att Piratpartiet kommer stödja Mona Sahlin i riksdagsvalet.

  Du talar om att sätta på dig en "Frihetsfrontshatt". Först skulle jag rekommendera att du tar av dig din Foliehatt.

  _Om_ PP får någon vågmästarroll i riksdagsvalet 2010 (vilket är synnerligen otroligt, speciellt med tanke på att många liberaler inte kommer riskera sin röst gå till Mona Sahlin via PP samtidigt som sverigedemokraterna kommer få tillbaka många PP-väljare) så är det mycket troligt att Miljöpartiet kommer räcka ut en hand till PP. Maktkåt Mona Sahlin kommer givetvis följa med direkt med inbjudan till rödgröna röran. Lars Ohly kommer säkert uttala sig men som vanligt bryr sig ingen om Lars Ohly.

  I din iver att försöka straffa moderaterna och alliansen för en mer liberal politik, har du numera bidragit till en mer socialistisk politik. Termen "grön" betyder i dagens Sverige, i dagens Europa och dagens Världen (bland foliehattar som du) att man förespråkar skattehöjningar och en detaljstyrning av människors liv.

  Gröna gruppen i EU står knappast för en liberal politik.

  SvaraRadera
 25. Medan papisterna i EPP, nationalisterna i ECR och paternalisterna i ALDE naturligtvis är frihetens, kapitalismens och individens bästa vänner. NOT!!!

  SvaraRadera
 26. Meh gröningar står för överstatlighet vilket är en besvikelse. Dock så gör dagens "liberaler" likaså.

  Vi behöver ett seriöst liberalt alternativ i sverige.

  SvaraRadera
 27. HAX har varit inne på det förut, att de etablerade partierna inte insett vad integritets- och övervakningsfrågorna fört med sig. Det är ett nytt medborgerligt engagemang, som står över prestige och partigränser. Med FRA öppnade Reinfeldt Pandorras ask och han kommer inte att lyckas stänga den igen. Politiken har för alltid förändrats.

  Och vad gäller kapitalismen och den individuella friheten så firar ju inget av detta några jättelika triumfer just nu. Inte ens under en borgerlig regering. Då tror jag mer på en mjuka väg som bland andra HAX väljer - att locka och argumentera med tänkbara konvertiter istället för att korsfästa kättare.

  De traditionella formerna för att bedriva politik har gått ur tiden.

  SvaraRadera
 28. Ett bra och logiskt beslut! Grona gruppen ar en stark plattform att arbeta utifran, och PP ar nu garanterade full insyn i forlikningsforhandlingarna om telekompaketet.
  Det ar hogt i tak i grona gruppen, sa PP kommer sakert att trivas bra.
  Kan bara saga grattis! :))

  SvaraRadera
 29. Det verkar mer som om svenska mp har ångest inför detta:

  http://www.dn.se/fordjupning/europa2009/piratpartiet-eu-parlamentet-miljopartiet-1.898491

  Inte konstigt. De svenska miljöpartisterna är egentligen för förmyndarmässiga, tråkiga och stela för att platsa i den gröna gruppen.

  /HJ/

  SvaraRadera
 30. rickard är alltid så gööd, fan vad solbränd han blivit.. sockerponken.
  /lisa

  SvaraRadera
 31. Henrik Alexandersson sa...

  "Men får jag en chans och tillfälle, då kommer jag naturligtvis att försöka lobba för mer av fri ekonomi i EU-politiken - även i samarbetet mellan (pp) och den gröna gruppen."

  Som att avskaffa valutamonopolet?

  SvaraRadera
 32. /villnius werktzhel

  SvaraRadera
 33. Den gröna gruppen är definitivt vänster: den innehåller partier som vänstersocialistiska Socialistisk Folkeparti, tyska de gröna som stödde socialdemokraterna innan senaste valet, holländska gröna vänstern, etc, etc. Det enda partiet som möjligen kan placeras åt höger är belgiska NVA men annars är det vänster över hela linjen:

  http://en.wikipedia.org/wiki/European_Greens–European_Free_Alliance

  SvaraRadera
 34. Att digitala kommunister lierar sig med europeiska statskramare känns logiskt.

  SvaraRadera
 35. Med det här resultatet - vad har man för garantier att PP inte väljer vänstern i ett eventuellt riksdagsinträde, 2010? Inga alls jag vet, men sannolikhetspendeln har ju precis slagit över från höger till vänster.

  Som anonym sa lite högre upp, frihet i verkliga livet får inte underordnas frihet på internet.

  Dagens budskap är ett utmärkt exempel på varför man ska ägna sig åt förändringsarbete inom partierna. Om Reinfeldt lyckades förvandla Moderaterna till socialliberaler, Olofsson centern till semi-marknadsliberaler, Leijonborg folkpartiet till batongliberaler och Hägglund kristdemokraterna till mes-konservativa... Varför ska den liberala ungdomen då inte kunna ändra partiernas syn på internetfrågorna?

  SvaraRadera
 36. dåligt pålästa och teknikhatande skogsmullar - suck det är knappast ett sällskap jag skulle söka!

  SvaraRadera
 37. Anonym 19:23:
  Digitala kommunister är bättre än en organisk statlig/ipred kommunist i arslet.

  SvaraRadera
 38. Spindel:

  "Nu när vi vet att Piratpartiet står till vänster i det vardagliga kan vi också konstatera att en röst på PP innebär en röst på Mona Sahlin i riksdagsvalet 2010."

  Intet nytt under solen, det visste vi redan innan valet.
  Hela fildeningsidén och skrota-patenten har en socialistisk och kollektivistisk grund.
  Fildelningsromantiker är det ont om på den borgerliga sidan.

  Men jag är en smula road över att en del verkar förlika sig med pp's vänsterval eftersom det innebär mer droger och bordeller :)

  Johan

  SvaraRadera
 39. Ahhh Fan. Det skulle varit liberalerna. Nu blir "miljöparti-stämpeln" en belastning i valet, och ett smärre bojsänke sen när kärnkraftsdebatten (och miljö-bjäbbet) drar igång för fullt.

  SvaraRadera
 40. Det är ju oturligt. Jag är moderat från början och ska de få fler röster från mig samtidigt som de stöder de gröna får de allt åstadkomma mycket i kärnfrågorna.

  Nu vet jag iofs inte om de gröna i EU är lika tillväxtfientliga som de i Sverige men det bär mig ändå emot att stötta dem.

  SvaraRadera
 41. sorry folks, men detta är realiteten med piratpartiet.
  vi kommer långt med att ta bort monopolen och värna om friheten oavsett vart vi står.
  /anders björk

  SvaraRadera
 42. Enligt ryktet skall även vänstern ha lämnat ett väl sockrat bud till (pp).

  Vad vänstern borde göra är att anställa Erik Josefsson (istället för att PP gör det), på det viset får vi ytterligare ett bra namn på heltid därnere som kan påverka, dessutom i ännu en grupp. Men om V inte fattar vilken tillgång han är, då bör nog PP ge honom ett erbjudande han inte kan tacka nej till, men bara då.

  /Enok

  SvaraRadera
 43. Är det inte så att den gröna gruppen redan står för ungefär de värderingar som PP står för? Innebär då inte detta att PPs röster går i sjön, jämfört med om de hade kunnat påverka rösterna i någon annan grupp?

  Vad är marginalnyttan av att skicka PP till Bryssel?

  SvaraRadera
 44. Farbror Isterband26 juni, 2009 10:38

  Visst är det väl bra att PP fått en bra deal, men jag är inte överlycklig om min EU röst gått till att rösta för klimattokerier.

  SvaraRadera
 45. Kan verkligen de gröna erbjuda något? För det första är de inte speciellt inflytelserika och för det andra är de redan ganska mycket år integritetshållet.

  SvaraRadera
 46. Som jag alltid sagt - men alltid fått skit för det. Piraterna är smygsossar och anarko-kommunister. Nu kom beviset!

  SvaraRadera
 47. Så du kommer stödja de som i förlängningen stödjer kommunister, HEX? Det låter inte särskilt liberalt!

  SvaraRadera
 48. Många här inklusive Dick Erixon anser tydligen att det logiska hade varit om PP´s partiledning sålt sina väljare till moderaterna redan efter ett par veckor som tack för att dom röstat på ett parti som är en konsekvens av missnöje med moderaternas politik.

  SvaraRadera
 49. Nytt partinamn: "Miljöpiraterna" ?? ;-)

  SvaraRadera
 50. Piratpartiet har nyligen välkomnat en misstänkt barnporrbrottsling till sin motsvarighet i Tyskland. Nu går man med i den gröna gruppen som leds av en gammal dokumenterad pedofil: http://www.den-svenske.com/2009-06-28-piratpartiet_valde_den_grona_gruppen.html

  Inget av detta gör Piratpartiet till pedofiler men man undrar ändå vad Piratpartiet vill göra för att stoppa pedofilernas kriminella verksamhet på Internet. Finns det idéer om detta? Eller ska Internet vara fritt för allt och alla?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.