2009-06-07

Mixed emotions

Piratpartiet höll sverigedemokraterna utanför Europaparlamentet.

Många av piratpartiets väljare är presumtiva sverigedemokrater.

Dags för lite idédebatt, känner jag. ;-)

17 kommentarer:

  1. Får jag gissa är det allmänna proteströstare, och har nog rätt lite med idéerna att göra.

    SvaraRadera
  2. Hanna:
    Just därför är det väl dags att introducera lite vettiga idéer och ideologi!

    SvaraRadera
  3. Precis, det är väl ALLTID läge för lite idédebatt! :-)

    SvaraRadera
  4. Med tanke på hur öppna PPs företrädare har varit med sitt förakt för SD så är det ju lite intressant att de verkar ha dragit väljare därifrån? När man har läst SD bloggar så har ju föraktet flödat rätt fritt åt andra hållet också, så man kan nog dra slutsatsen att presumptiva SD väljare inte är så intresserade av ideologi.

    SvaraRadera
  5. Min fundering är att detta nog var räddningen för (sd). Om de fått in en i parlamentet som hunnit göra bort sig innan det svenska valet hade det varit sämre. Nu kan de fortsätta att vara populisterna utan makt medan PP måste svara upp på ett annat sätt under det kommande året för den position man har skapat sig.

    SvaraRadera
  6. @ Erik Werner


    Jag håller med du! Precis den uppfattningen har jag också fått. Är själv liberal men röstade på PP för första gången och jag HATAR verkligen SD mer än något annat parti, till och med kommunisterna och galningarna KD. Man får ju inte direkt intrycket att Sällström och Christian Engström verkar vara bästa kompisar för den som följt med i debatten.

    @ Johan Hedin

    Vi vet redan var du står så ge upp med ditt tjafs!

    SvaraRadera
  7. Man räknar ändå rätt konstigt ifall man räknar att "många" av piratpartiets väljare är SD-väljare. Siffran jag såg va 14% därifrån, men man får inte glömma att det är 14% av en ganska liten skara. Att vi skalar av 1% av ett riksdagsparti är kanske precis lika många faktiska personer.

    Om man ska göra den här sortens översikter måste man göra det som procent av PPs totala väljare, inte som procent av det "tidigare"/alternativa partiets väljare.

    SvaraRadera
  8. @ Johan Hedin 00:04

    Så det hade varit bättre att inte komma in? Nu får du väl ändå ge dig. De som röstar på SD vet nog vad de får.

    Sällström är en pajas och när det gäller retoriken så höll till och med den gamla rasisten Bert Karlsson högre nivå. De flesta SD-väljarna är fd sossar och kommunister.

    SvaraRadera
  9. @ Mikael Hedberg


    Exakt! Och dessutom så hade PP 25% av rösterna i spannet 18-21 år. Har de röstat många gånger förut?

    SvaraRadera
  10. Att PP skulle tagit röster från SD var en ogenomtänkt kommentar från en av de politiska observatorerna i TV-studion. Resonemanget byggde på att båda partier attraherar unga män.

    Den enda i EU-studion som kan någonting om statistik är Sören Holmberg och han sade ingenting om ett samband mellan SD och PP.

    SvaraRadera
  11. Lars jonsson, Jämtland08 juni, 2009 00:49

    SD har ju profilerat sig som ett EU-kritiskt alternativ och dragit en del allmänna missnöjesröster. Jag tror det således är fel att betrakta hela SD's presumptiva väljarbas som xenofober, och om PP tagit väljare från SD så är det knappast hard-core-nationalisterna.

    Därmed inte sagt att det skulle vara fel med idédebatt, tvärtom. Det är ju det Du gör bäst HAX! Känns nästan trist att du blev medlem i PP; vill inte se dig börja kohandla bort Din liberala kompass för mycket i politikpragmatik! Det är nog förvisso ingen större risk med dig, you tokliberal you...:)

    SvaraRadera
  12. Neoliberal Agenda08 juni, 2009 01:44

    Vid varje val finns det en grupp väljare som vill ge etablissemanget en spark i baken, speciellt i EU-valen då många är kritiska till överstatligheten

    Dessa väljare bryr sig inte så mkt om vad partiet förespråkar. De kan rösta på Junilistan, Ny Demokrati, Piratpartiet eller Sverigedemokraterna. Det beror på vad som är populärt för stunden.

    Jag tror mkt väl att Piratpartierts framgångar kan ha kostat SD nån procent, och därmed en plats i parlamentet.

    SvaraRadera
  13. Jag tror faktiskt det ar en hel del som rostat pa SD bara for att det gor de etablerade partierna skitsura.
    Nu kunde man rosta pa PP och dels gora det etablerade partierna skitsura men aven rosta pa en bra politik.
    Inte sarskilt svart och betyder inte att PPs valjarbas bestar av presumtiva Sverigedemokrater.


    Det hade varit intressant om bade SD och PP kom in i Riksdagen och vardera enskilt hade haft en vagmastarroll. Da hade ju gammelpartierna fatt slass om att fa med sig PP sa de inte aker pa Svarte Petter och maste slappa in SD.

    SvaraRadera
  14. personligen sa tror jag att PP ar ett parti som kommer fortsatta framat ett bra tag till. Jag har sjalv alltid betraktat mig som liberal (i personliga frihetsfragor inte i alla ekonomiska far jag erkanna) och numera kallar jag mig piratpartist tills att IT och integritetsfragorna har lost sig. Jag tror att integritet och informationsfragorna ar pa tok for viktiga for manga av oss unga for att allt for manga valjare ska overge PP.

    SvaraRadera
  15. Anonym 00:09: en av de tråkiga sakerna med Piratpartiet är att det finns så många piratpartister som slår ifrån sig med släggan så snart någonting som kan tolkas som kritik, eller inte ens det, riktas mot partiet. Hedins fundering, oavsett var han själv står, är inte helt dum: Piratpartiet är inte underdogs på samma sätt längre. SD är det. Det kan spela in för de väljare anakata nämner.

    SvaraRadera
  16. Jag försöker reda ut denna fråga i min blogg:

    Beror Piratpartiets framgångar på att många Sverigedemokrater bytt parti?

    Det är enkel matematik!

    Snabb valanalys (SD + PP = SANT?)

    SvaraRadera
  17. Ni kan inte mena att ni inte förstått att PPs typiska väljare är en ung, arbetslös, outbildad, främlingsfientlig man. (?)

    PPs politik kränker integriteten på nätet, en del av politiken går ut på att slippa visa hänsyn. En massa pirater har röstat för att de är småbröder med en rätt obehaglig agenda och känner sig utanför och illa behandlade av samhället.

    Ser ni inte den avundsjuka som finns bland de här männen. De bryr sig inte om FRA de bryr sig om att få kunna ladda hem som de vill och kunna kränka andras gränser utan att åka fast.

    Hax du är så fruktansvärt naiv.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.