2009-06-08

Nu gäller det att hålla huvudet kallt

Dagens vanligaste fråga tycks vara vilken partigrupp (pp) kommer att tillhöra i Europaparlamentet. Det går naturligtvis inte att svara på innan parlamentet samlas igen i slutet av juni och det finns folk på plats att tala med.

Lite fri input dock...

Gruppen för oberoende partier Ind/Dem har i dagsläget inte tillräckligt många ledamöter för att kunna finnas kvar. Det skulle kunna betyda att de är desperata för att locka till sig fler, vilket kan ge (pp) en bra förhandlingsposition. Det kan också betyda att alla bollar kastas upp i luften och att helt nya grupper kommer att uppstå. Vilket också kan vara intressant för (pp).

(Drömmen är naturligtvis om det startas en grupp för partier som slåss för medborgarnas frihet och rättigheter. Det är inte uteslutet. Men inte heller på något sätt självklart.)

Om (pp) skall välja mellan de etablerade grupperna, då gäller det naturligtvis att välja en grupp som är beredda att lyssna på Engström i partiets hjärtefrågor – och som har så få "vassa kanter" som möjligt. Min personliga favorit i det fallet är den liberala gruppen, ALDE, som är så socialliberal att den kan betraktas som i stort sett harmlös. Men som samtidigt håller många stolar i parlamentet.

Min käpphäst är dock fortfarande att (pp) kan vara grupplösa. Då skulle man bara behöva rösta i de frågor som man har gått till val på – och på så sätt slippa en svekdebatt om en massa besvärande dumheter, som en grupptillhörighet skulle medföra.

Som grupplösa skulle (pp) dessutom kunna syssla med att bygga allianser med olika ledamöter snarare än partier. Vilket skulle kunna bli en framgångssaga – eftersom det finns frihetsliga motståndsfickor med folk som är emot övervakning och för nätets frihet i så gott som alla grupper.

Då skulle man inte heller vara bakbunden vad gäller att hissa eller dissa olika förslag, bara för att de råkar komma från en viss grupp.

Och då skulle (pp) fortfarande vara "farliga" uppstickare, istället för en del av det etablerade systemet. Symboliken i detta bör inte underskattas.

Men det är bara en tanke. Alla bollar är som sagt i luften just nu.

19 kommentarer:

  1. Oavsett ska inte Christian & Co kasta sig in och förbinda sig till någonting. Ta ett år som självständiga och först då kan de känna på frågan om det passar att binda upp sig i en grupp. Sluter de överenskommelser för tidigt riskerar de att sälja sig för billigt.

    SvaraRadera
  2. En annan fråga: Hur kan PP utnyttja att Sverige kommer att ha ordförandeskapet? Spelar det någon roll och kan vi använda det för att sätta press?

    SvaraRadera
  3. Fråga till HAX:

    Är det inte så att de grupplösa väldigt lätt blir marginaliserade? Inga utskottsposter, aldrig talartid i plenum, missar skvaller
    osv.

    SvaraRadera
  4. Intressant, man kan således inte kalla det oansvarigt att rösta på ett enfrågesparti samt att man inte vet vilken grupp de hamnar i. När han kan vara "flygande" om man så säger. Det skulle jag se som det bästa alternativet.

    SvaraRadera
  5. Jag läste någonstans (kommer ej ihåg var) att partigrupperna erhöll extra pengar enbart för att de var grupper. Någon som kan säga om detta stämmer?

    SvaraRadera
  6. "... Som grupplösa skulle (pp) dessutom kunna syssla med att bygga allianser med olika ledamöter snarare än partier. Vilket skulle kunna bli en framgångssaga – eftersom det finns frihetsliga motståndsfickor med folk som är emot övervakning och för nätets frihet i så gott som alla grupper.|||Som grupplösa skulle (pp) dessutom kunna syssla med att bygga allianser med olika ledamöter snarare än partier. Vilket skulle kunna bli en framgångssaga – eftersom det finns frihetsliga motståndsfickor med folk som är emot övervakning och för nätets frihet i så gott som alla grupper."

    Det tror jag är en fullt möjlig taktik, att nätverka sig fram bland enskilda ledamöter och odla den sociala kompetensen. Det finns helskärpta politiker inom alla partier.

    KD's Elin Nikolina Bohlin är ingen sådan. Bättre vore med Alf Svensson.

    SvaraRadera
  7. Ser nog egentligen oxå se grupplösheten som något positivt, mest för att jag mest ser uppgiften i bryssel som att utbilda och vara en motpol. Sen är det ju möjligt att just dom grupplösa inte "räknas" på samma sätt det vet jag inget om. men just grupphörigheten ser jag inte som så viktig.
    Däremot i riksdagsvalet, där handlar det ju verkligen om att lyckas få en vågmästar roll så man kan förhandla och gå med den sidan som erbjuder bäst deal.

    SvaraRadera
  8. Jag tror du har rätt. PP bör rösta i sina frågor i enlighet med vad som utlovats och övriga frågor sover man över till dess att det kommer någon uppvaktare och bjuder ett bra pris för PP:s röster i andra frågor.

    Framför allt bör PP ägna sig åt opinionsbildning och rapportering inifrån parlamentet. Förlöjliga gärna övriga partier genom att visa på de otroliga förmåner parlamentarikerna åtnjuter.

    Själv röstade jag dock ej på PP, men visst kan de komma att göra någon nytta.

    SvaraRadera
  9. PP bör kort och gott vara i den partigrupp där de kan göra mest skillnad för de frågor PP står för.

    SvaraRadera
  10. Tror också grupplösa är det bättre alternativet.

    Det kommer trots allt ta en himla massa tid för Engström att bli absolut bäst i klassen på de frågor som berör, men om det ska fungera så behövs nog all tid läggas till just de frågor som är relevanta för PPs partiprogram. Och inte minst för att kunna kontra dom lobbyistpåverkade stofilerna.

    Öppet neutralt nätverkande i de berörda frågorna kan öppna fler dörrar, påverka mer helt enkelt, än om PP går med i en grupp. Eftersom då vet alla att PP är neutralt i övriga frågor. (T ex)

    I övriga frågor skulle man kunna testa direkt demokrati för medlemmarna, dvs kör upp en sida där det kan röstas ifrån: ja, nej, eller avstå. Sen kan Engström trycka "rätt" utifrån vad medlemmarna vill. Blir det inte tillräckligt många, procentuellt sett, som deltar, så blir det till för Engström att avstå från att trycka på knappen, eller köra ett automatiskt nej, t ex. (Om inte annat skulle Engström slippa spendera tid på övriga frågor. Samt skulle det ge en rejäl breddsida till övriga etablerade partier med ett snart förlegat system.)


    //ST

    SvaraRadera
  11. Känns som om den gröna gruppen redan har ganska bra åsikter i kärnfrågorna. Det bästa vore om man kom med i en grupp vars integritetspolitik man kunde vara med och forma.

    Sist, men inte minst, tack för att du godkänner anonyma kommentarer på bloggen! :-)

    /Werner (som givetvis inte heter Werner)

    SvaraRadera
  12. Har jag missuppfattat? Eller begriper jag inte det politiska systemet i EU-parlamentet? Nog har väl PP fått in en enda ledamot? Nu tycker jag förvisso att det skulle vara bättre om de kunde förbli grupplösa - men hur mycket inflytande kommer de att kunna få som närmast politiska vildar? Redan en ledamot är inte mycket, och dessutom grupplös?

    SvaraRadera
  13. Idag lät det ju förstås som att Vänsterpartiets företrädare uppvaktade PP; med ganska starka argument för övrigt.

    SvaraRadera
  14. sara, "men hur mycket inflytande kommer de att kunna få som närmast politiska vildar? Redan en ledamot är inte mycket, och dessutom grupplös?"

    Engström och PP är ju inte ensamma om att värna om kärnfrågorna: medborgarrättigheter, integritet. Inte heller i "fildelningsfrågan", ej heller i "övervakningsfrågan", ej heller vad gäller mjukvarupatent.

    Hur det ser ut gällande andra saker som att reformera upphovsrätten och patentsystemet, är ju nog det som blir svårast, särskilt patentsystemet som trots allt är väldigt cementerat.

    Upphovsrätten är nog enklare än patentsystemet, dels för att det kan reformeras successivt, någon form av kompromiss är det mest sannolika. Men det skulle krävas bra argument, och helst sådana som också går hem hos kretörerna, generellt.

    Vad som är bra argument som de lobbypåverkade MEPsen lyssnar till är ju en annan fråga, kanske räcker med att argumentera för starkare rättigheterna för kreatörerna gentemot förlagen/bolagen och konsumenterna, och samtidigt stärka konsumenträttigheterna gentemot bolagen och kreatörerna (heh svår balans där kanske).

    Personligen tycker jag att förlagen, och bolagen, inte ska äga rättigheter, dom ska betala för licenser. Dvs dom får fan slåss på marknaden som alla andra företag utan att vara monopol. Den enda som ska ha monopolet är kreatören.


    //ST

    SvaraRadera
  15. Hur blir det egentligen med de handskrivna rösterna? Fick höra att de räknas i efterhand, och det betyder ju att PP !eventuellt! har ett till mandat att hämta när det slutgiltiga valresultatet presenteras?

    SvaraRadera
  16. xor tar upp ett intressant förslag om att pp bör anställa en assistent från tyska pp i europaparlamentet.

    http://xorbot.blogspot.com/2009/06/meparnas-assistenter.html

    Vet inte hur många det finns möjlighet att anställa, om det är möjligt att anställa flera stycken så tycker jag det är något att överväga.

    SvaraRadera
  17. viktiga är trots allt regeringsvalet '10. Piratpartiet måste kunna påverka sverige egna lagstiftning så hårt det bara går. Att sitta i eu parlamentet med 1 röst är endast bra för att påverka andra, i regeringsställning har de direkt kontroll över vad sverige gör. Och på så sätt sätta exempel.

    /Z

    SvaraRadera
  18. Jag utvecklar tankarna mer på min blogg, och vill inte upprepa det här. Men jag ser en uppenbar risk att piratpartiet löper en stor risk att bli ett offer för sin egen framgång och slitas sönder av interna fraktionsstrider. Jag såg på nära håll hur det gick i vänsterrörelsen på sextiotalet... Så nu gäller det att se upp och tänka sig för.
    EU parlamentet måste vara en plattform för riksdagsvalet nästa år och det gäller att börja jobba stenhårt nu med politiska frågor, med organisation, med media och och och.

    SvaraRadera
  19. >(Drömmen är naturligtvis om det
    > startas en grupp för partier som
    > slåss för medborgarnas frihet och
    > rättigheter. Det är inte uteslutet.
    > Men inte heller på något sätt
    > självklart.)

    Du menar en liberal grupp - det vore verkligen 3vligt att få se.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.