2009-07-20

En liten detalj...

I DN skriver Henrik Brors om EU, Europaparlamentet och makten.

I ett stycke nämner han Piratpartiet och mig. Han tycks mena att Piratpartiet blir nyliberalt i och med att dess EU-parlamentsledamot Christian Engström vill ha mig som assistent. Det känns lite tramsigt.

I Europaparlamentet skall och kan Piratpartiet bara profilera sig i de frågor det har gått till val på. Något annat finns det inte mandat för. I övrigt kommer (pp) att rösta med sin partigrupp, de gröna - vilket stämmer med vad partiet sa före valet. Man kan undra vad Brors menar är nyliberalt med det.

Henrik Brors glömmer även en medarbetare, Erik Josefsson, som kandiderade i EU-valet för (v). Josefsson kommer att vara placerad på det gröna gruppkansliet, men arbeta med "piratfrågorna" - och är alltså också en nära medarbetare till Engström.

DN-analysen känns med andra ord väldigt tunn.

Visst, jag är nyliberal / libertarian. Visst, jag torgför mina åsikter där det passar sig - till exempel här på bloggen. Och visst, jag skulle önska att fler höll med mig och lyssnade på mig.

Men var sak har sin plats. Och i Europaparlamentet har (pp) en regnbågsbesättning, som kan samarbeta över de traditionella politiska gränserna, med ett begränsat antal viktiga frågor.

Jag tror bestämt att media (och vissa andra) inte har fattat att vi lever i en tid där människor med olika politisk bakgrund kan enas kring vissa viktiga sak- och principfrågor. Men de har bara att vänja sig.

Länk till DN-artikeln.

11 kommentarer:

 1. Dä va bättre förr!

  SvaraRadera
 2. Jag kommer inte ihåg var det var jag lästa det - tror det var ett citat från ett av de icke-svenska piratpartier:

  Vi är inte till höger, vi är inte till vänster - vi är ett steg föra.

  SvaraRadera
 3. Henrik Brors är ibland ett pucko utan kontakt med verkligheten.

  Efter att Anna Sjödin gripits på Crazy Horse trodde Brors att CZ var ett av Stureplans exklusiva inneställen och att Sjödin kunde bli hjältinna för alla som fått vänta i Sturecompaniets kö. Att Crazy Horse var ett sunkhak med "happy hour hela natten" visste han tydligen inte, och han brydde sig inom om att kolla fakta.

  Och nu upprepar han denna kardinalssynd (eller är det en dygd för journalister att inte kolla en story?).

  Sjödin-artikeln: http://www.dn.se/nyheter/politik/analys-braket-kan-gora-sjodin-till-hjalte-1.496997

  SvaraRadera
 4. "Och i Europaparlamentet har (pp) en regnbågsbesättning ..."

  Avser du partifärger eller regnbågsfolket ... ? ;-)

  SvaraRadera
 5. Bra att du uppmärksammar det och gör en markering! :)

  SvaraRadera
 6. Schweiziska Piratpartiet: Vi är varken höger eller vänster, utan framåt.

  SvaraRadera
 7. Henrik Brors är mycket medveten om vad han skriver. Han vilseleder oinsatta väljare medvetet genom att sätta en nyliberal etikett på Piratpartiet. Henrik Brors gör detta, för att han vet att en sådan etikett skadar piratpartiet.

  Märk väl, först var det expressen, sedan var det DN, båda Bonniers medier som dessutom äger Svensk Filmindustri, som sin tur distribuerar Hollywood film. hollywoods lobby driver rättegången emot Pirate bay och Piratpartiet stöttar Pirate Bays verksamhet. Därav attackerna från bonniersmedia emot piratpartiet.

  Bonniers lakejer kommer göra allt de kan med sina resurser inom media, för att vinkla bilden av Piratpartiet, så att Piratpartiet inte ska få fler väljare.

  Att Henrik Brors försökte måla fram en positiv bild av Anna Sjödin har bla att göra med Socialdemokraterna och Bonniers långa samarbete. LO är en stor anledning till att Bonniers är så stora som de är idag och LO fick i gengäld stort inflytande på arbetsmarknaden. Men bara temporärt, nu har monopol monstret Bonniers blivit för stort och fackets inflytande är nu bara symboliskt. Även Folkpartiet stryker Bonniers medhårs och stöttar monopolet med sin politik.

  Obs, detta handlar om monopol, lägg inte in något annat i detta, Bonniers ursprung som vissa kopplar till etnicitet har inget med saken att göra. Det är individer som bedriver monopolen, inte folkgrupper.

  X

  SvaraRadera
 8. Vad gäller Crazy Horse mailade jag följande till Henrik Brors.
  Till henrik.brors@dn.se
  Kopia
  Ärende Crazy Horse
  Hej!

  Jag läste din kommentar angående Anna Sjödins gripande i lördags på krogen Crazy Horse i närheten av Sturelan. När man läser vad du skriver om stället kan man tro att det är ett hippt ställe. Om man har varit där någon gång inser man snabbt att det är lika hippt som Grand Garbo i Sundbyberg.

  Och fick följande svar:
  Tack för ditt brev. Du har förvisso rätt. Min text handlade mer om hur ungdomar upplever att de blir behandlade i krogmiljöer.
  Hälsning-Henrik Brors

  Svaret är goddag yxskaft.

  SvaraRadera
 9. När vi ändå (knappt) pratar om saken, så är det något som jag undrar över;

  vad är det som gör dig NYliberal istället för "bara" liberal?

  Vad är skillnaden mellan liberal och libertarian?

  Jag ser gärna en kort förklaring utifrån ditt perspektiv hellre än länkar till doktorsavhandlingar. ;-)

  SvaraRadera
 10. wysiwyg,

  om vi börjar med libertarian så är det ett ord som började att användas i USA eftersom liberal stulits av socialister. Det finns en bok från 1899 som heter What is liberalism? men den beskriver socialism. Så ordet diskrediterades och ett nytt ord hittades på när det ursprungliga diskrediterades.
  I Sverige har framför allt folkpartiet kallat sig liberala men de har inte varit särskilt liberala.
  Kring 1980 publicerades en bok av Henri LePage som skulle få ett enormt inflytande på svensk idédebatt. Boken hette på svenska I morgon kapitalism. I den talar talar LePage om La nouvelle liberalism vilket översattes till nyliberalism.
  Sedan växte tack vare Timbro och Ratio intresset för dessa idéer. Man började ge ut översättningar av framför allt amerikanska böcker. På så sätt är min gissning att ordet libertarian kom in i det svenska språket.
  Så lite grovt kan det sammanfattas. Andra kan korrigera och fylla på.
  Avslutningsvis, det är vi som är nyliberaler eller libertarianer som är de riktiga liberalerna.

  SvaraRadera
 11. ALARM!

  Nu lyssnar vi på Webutsändningen av Polisens medverkan i FRA-avlyssningen.

  Du ser den här:

  - WEButsändningen om polisens FRA-avlyssning Tisdag 12:30 -

  Lägg märke till att du inte på något sätt själv kan spela in sändningen!!!

  Håll käften och lyssna i det "nya" Sverige!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.