2009-07-20

Så... 1984!

Du har väl inte missat att Amazon har fjärraderat George Orwells böcker 1984 och Djurfarmen – hos kunder som köpt dem till sina elektroniska läsplattor?

Länk»

15 kommentarer:

 1. Rådet jag kan ge är att inte köpa något som maffian äger.

  SvaraRadera
 2. Äger Amerikanska staten Amazon?

  SvaraRadera
 3. det var ju så att amazon.com aldrig hade rätt att sälja några böcker av orwell.
  och rättighetshavren ville att de skulle ta tillbaka dom.

  om man köper en stulen tv har man då rätt att behålla den även om den rätta ägaren vill ha tillbaka den?


  inte riktigt samma sak, bara kopior och ägaren har kvar sitt original, men ändå.

  SvaraRadera
 4. Vad som hände var följande;

  Det är ett företag som digitaliserar böcker som hamnat i "public domain", och de digitaliserade alla Orwells böcker.

  Det upptäcktes dock sedan att just dessa böcker inte hunnit hamna i PD än, och därmed hade de inte rätten att sälja dem.

  Det PÅSTÅS att det inte riktigt var tänkt att böckerna faktiskt skulle tas bort, utan att det var en effekt av systemet som de inte förutsett. Eller något.

  Jag tycker dock det är rätt skapligt skrämmande att Amazon öht har möjlighet att göra så här. Redan där är det något som känns extremt fel.

  Petrus; jodå, om jag kan bevisa att jag hade goda skäl att utgå ifrån att TVn inte var stulen så får jag behålla den.

  SvaraRadera
 5. Petrus: Efetrsom det inte går att jämföra på detta sätt så bör ju det riktiga agerandet i detta fallet vara att Amazon betalar licens till de som innehar rättigheterna inklusive ett skadestånd. Att ge sig på kunderna är otroligt korkat vilekt även Amazon insett nu i efterhand då de lovar att aldrig radera något från kunderna även om samma situation skulle uppstå igen.

  Gjort är dock gjort.

  SvaraRadera
 6. wysiwyg: Om inte jag minns helt fel så ändrades det där (på EU-nivå?) för några år sedan.
  Om jag minns rätt så måsta man numera även återlämna saker köpta i god tro och får själv försöka kräva in pengarna av den man köpt varan av.

  SvaraRadera
 7. @Stocken

  Så är direktiven, men inte i praktiken. Inte ännu. Handlar om vilken ekonomisk utsträckning etc. men jo - det är så det "ska" vara.

  @wysiwyg

  Kanske skulle tillägga att de hamnade i PD, dock inte i alla PD-områden så att säg. Det var lagligt för en hög med länder men inte andra. 50 år vs 70 år du vet.

  SvaraRadera
 8. På utländska bloggar jag läst är kritiken av Amazon och Kindle "läsplattan" enorm. Om de kan radera böcker efter man köpt dem är vi farligt ute.

  Tänker osökt på filmen V for Vendetta där kanslern beordrar censur av vissa låtar. I och med att moralen svänger lite fram och tillbaka kan jag tänka mig censur av Vladimir Nabokovs bok "Lolita" i framtiden. Vem vet?

  SvaraRadera
 9. Lite OT, men köpte för ett tag sedan 1984 i ett antikvariat där den stod klassad som science ficton. Snubben bakom disken berättade att han sålt inte mindre än fyra ex av den boken under de senaste två veckorna, och vi enades om att den snart skulle hamna under dokumentärer eller liknande istället.

  Amazons agerande är kusligt.

  SvaraRadera
 10. Men vad är väl detta att uppröras över?

  Likadant fungerar det ju i Sverige!

  I Sverige så kontrolleras dokumentationen av vår samtid av bland annat VÅRT FÖRETAG Sveriges Radio. Detta samhällsägda företag har kontroll över vår diskussion, riksdagens diskussioner, radioprogram, TV-program, presskonferenser, debatter, egentillverkade dokumentärprogram med mera, med mera...

  Vi får "på nåder" ta del av inspelat sådant material i TRETTIO DAGAR. Sedan är det Goodbye!

  Vi tillåts inte att själva lagra en egen kopia - åtminstone gör man ALLT för att försvåra det. Man hänvisar till upphovsrättsliga avtal beträffande sådant material som man köpt in. Av slentrian så förfar man sedan exakt likadant med egentillverkat material som studiodebatter mm.

  Vad bryr jag mig om huruvida ett material är inköpt från ett bolag i Sydamerika eller Asien?
  Jag vill ha möjlighet att se det igen!!! eller åtminstone möjlighet att spela in det från början!

  Jag såg för några år sedan en, via internet, direktsänd presskonferens med dåvarande finansministern Bosse Ringholm från regeringskansliet. Jag minns inte nu exakt vad det handlade om då jag såg en hel del sådana. Jag ville spela in materialet men man hade på regeringskansliet stängt av denna möjlighet !

  Så vad finns det att särskilt uppröras i att Amazon drar tillbaka böcker? Vi kommer troligen att få se mycket mer i denna stil i framtiden. När all vår dokumentation endast finns i elektronisk form och/eller på internet så "sitter vi pyrt till". Man behöver inte förbjuda oss att tänka otillåtna tankar man behöver bara radera dokumentationen av det man vill bli av med.

  "Olof Palme"? "Watergateskandal"? "FRA-debatt"?

  Kära vänner, kom ihåg:

  Det som inte är dokumenterat finns inte!

  SvaraRadera
 11. @wisiwyg: Det var skrämmande för sisådär 6-7 år sedan då många försökte väcka folk om den DRM som Microsoft hade börjat utveckla. Idag kan vi säga: Vad var det vi sa.. Dessutom är exemplet med Amazon rätt harmlöst, det skulle lika gärna kunna handla om ministerstyre där order liksom bara försvinner, och liknande.. Å tillåt mig gissa, sisådär 80% av denna bloggs läsare använder fortfarande operativsystem av Microsoft och Apple, antagligen även bloggägaren. Så, skyll er själva!

  Eller som Stallman formulerade saken. Primärt blir ni offer när ni väljer ofritt av någon anledning, men sekundärt gör ni er också till gärmingsmän.

  --steelneck

  SvaraRadera
 12. hahaha ... för bra för att vara sant... nu går konspirationsteoretikerna bananas.

  SvaraRadera
 13. Sa Mr Kafka... lol

  SvaraRadera
 14. Nå, de har i all ärlighets namn betalat tillbaka vad kunderna betalat för böckerna/filerna.

  Dessutom har de, hör och häpna, bett om ursäkt och försäkrat de inte kommer att agera på det det viset i fortsättningen (tror det när jag ser det dock).

  Men visst, att de ens har möjligheten är klart oroväckande, krigen är sedan länge knapptryckningar, nu även bokbålen!

  :ITC

  SvaraRadera
 15. Hur gick det till rent tekniskt?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.