2009-07-22

FRA 2.1? 1.3?

Gårdagens utredning om FRA, Säpo och polisen har fått en del beröm på tidningarnas ledarsidor i dag. Och det finns bra saker i den. Till exempel att utredningen avfärdar utformningen av den specialdomstol (som regeringen skissat upp efter FRA 2.0-uppgörelsen) som ju i praktiken skulle bli en integrerad del av FRA-apparaten.

Vad detta egentligen visar är att regeringen fortfarande inte har något genomtänkt, rimligt helhetsgrepp på FRA-frågan. Och att den har varit vårdslös i sin hantering av FRA 2.0-uppgörelsen.

Det riktigt intressanta med utredningen är dock att den öppnar för att Säpo och polisen skall få använda sig av FRA:s signalspaning. Frågan är hur regeringen kommer att ställa sig till det. För detta, om något, är ett slutligt avsteg från FRA 2.0-uppgörelsen. Då finns den inte mer - och allt är då tillbaka där det var för ett år sedan.

Å andra sidan FRA 1.0, 1.1, 2.0 och nu... 1.3 (?) lider alla av ett och samma grundproblem. Kablarna kopplas in till staten via FRA. Och därmed får vi automatiserad massavlyssning av svenska folket.

Riv upp! Gör om! Gör rätt!

Svenska Dagbladet
Expressen

17 kommentarer:

 1. Jag har helt allvarligt svårt att förstå hela den här "Riv upp - Gör om - Gör rätt!"-grejen.

  Borde det inte vara "Gör rätt - Riv upp!" kort och gott?

  SvaraRadera
 2. Det finns en del sensationella förslag i utredningen. Här menar man ju att FRA-spaningen ska användas i själva brottsbekämpningen och i vissa fall t.o.m. utgöra en del av förundersökningar. Det är mycket, mycket långtgående.

  Var det inte precis det här som FRA aldrig skulle få syssla med enligt Tolgfors och andra FRA-kramare?

  Hur gick det med gränsdragningen mellan försvarsunderrättelseverksamhet och polisutredning?

  Hallå, Anne Ramberg, var är du?

  Och det är inte bara Säpo som ska få vara uppdragsgivare. Även RKP. Här talas om gränsöverskridande grov brottslighet.

  Och om Säpo och den öppna polisen ska få hugga in på FRA:s smörgåsbord, borde väl även andra myndigheter kunna få en smakbit?

  Varför ska inte tullen kunna få utnyttja sgnalspaningen, när FRA ändå ska få syssla med narkotikabrott och annan internationell brottslighet av "systemhotande karaktär"? Och varför inte Migrationsverket? Flyktingsmuggling och människohandel är andra spaningsområden som nämns i utredningen.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker mottot för dagens politiker borde vara;

  Lägg ner, ta ledigt, bajsa en smula och låt folk vara ifred!

  Jag menar, har man varit duktighets-minister hela livet så ökar lusten att lägga sig i allt fler aspekter - i allt fler människors liv.

  SvaraRadera
 4. Det är väl som vanligt bland politiker (m.fl) som är skadade av för mycket förhandlingar...

  Man kommer med ohyggligt vansinniga förslag, för att sedan backa lite och få det som bara är vidrigt sjukt att verka vettigt (relativt startbudet).

  SvaraRadera
 5. Tack för att du forsätter kämpa !

  SvaraRadera
 6. Håller med Magnus...fast lite annorlunda.... Vad menar HAX med Gör Rätt... skulle vara intressant att höra lite konkreta förslag för en gång skull.

  SvaraRadera
 7. "Gör rätt - Riv Upp - Lägg Ner" Så tycker jag om FRA ..

  SvaraRadera
 8. Som HAX säger, problemet är att kabeln kopplas in öht.
  Oavsett hur bra den här utredningen låter, hur många positiva saker den innehåller - törs du lita på att nästa regering, hur den nu kommer att se ut - har samma syn på hur FRA ska brukas ?

  SvaraRadera
 9. Glöm inte att Skatteverket var positiva till FRA 1.0 för två år sedan.

  Säpo är en murbräcka för att etablera principen att FRA ska få användas i brottsutredningar. När det väl är på plats kommer garanterat Skatteverket att kräva att få vara med.

  Om Mona vinner valet kommer de att erbjuda MP något riktigt saftigt i utbyte mot att få begrava FRA-frågan i en utredning.

  SvaraRadera
 10. Börjar du bli desperat, Hexan?

  Du är ju snart arbetslös innan du ens börjat jobba! Så bra att ni pirater är grönsakernas knähundar då!? Då behöver ni ju inte ens spela grönsaker under 5 år i EU-parlamentet! :-D

  Det är också dags att skrota din reklamjingel också! Att riva upp och göra om behövs inte när det blir rätt ändå!

  Då slipper vi skattebetalare också att betala tiotals miljoner för att ett gäng skitnödiga dagdrivare och nolltaxerare tror sig veta bäst.

  SvaraRadera
 11. Jag har också helt allvarligt svårt att förstå hela den här "Riv upp - Gör om - Gör rätt!"-grejen.

  If it aint broken dont try to fix it - heter det ju och passar väldigt bra in här. Hela FRA-lagen handlar om några ord som ska kastas om eller läggas till.

  Piraternas hemliga PR-byrå får hitta på något nytt! Eller har de fått sina pengar och lämnat det sjunkande skeppet?

  SvaraRadera
 12. @Anonym#2 & Mr Mojo

  Jaja, ta på er skygglapparna frivilligt ni.
  <fniss>

  SvaraRadera
 13. Gör om? Naturligtvis! En speciell polisiär bör snarast upprättas som bevakar att inga ofrivilliga uppgifter sparas överhuvudtaget. Stickprov bör göras hos nätoperatörer och myndigheter och sekretesslagarna liknande de som finns inom vårdsektorn skall verka fullt ut. Ett helt fritt samvetande nätmedvetande är helt unikt i vår historia och skall passas och vårdas som ett nyfött barn.

  SvaraRadera
 14. @mrKafka

  Hax har ju skrivit flera gånger om hur han tycker att de borde lägga upp signalspaningen. Men visst det är lättare att klaga än försöka att söka upp det.

  // Anon5627

  SvaraRadera
 15. Camilla Lindberg har nu kommenterat utredningen på sin blogg.

  SvaraRadera
 16. Min kommentar har egentligen kanske inte med FRA att göra, men på något sätt känns det som om allting hänger ihop. Iran har bestämt sig för att införa lagstiftning om datalagring helt i enlighet med EUs modell, i syfte att komma åt oliktänkande. Jag hörde detta på P3 igår och gogglade men hittade knappt något om det. Är det inte fascinerande att något som här ska användas för att komma åt brottslingar, terrorister, hot mot rikets säkerhet används på samma sätt i diktaturen Iran men med en lite annorlunda definition av brottsling, hot och terrorist? Hur definierar vi dessa i Sverige idag? Var går gränserna? Vem är ett hot och inte hot? Om tio år, vem sitter vid makten och definierar orden då?

  SvaraRadera
 17. Har inte Anders Eriksson kommit lite väl lindrigt undan de senaste dagarna? Är alla grävande journalister på semester?

  I utredningen klargörs att såväl Säpo som RKP utnyttjat FRA:s tjänster i många år. Det har handlat om allt från vanlig avlyssning till s.k. trafikkartläggningar, dvs framtagande av sociogram, baserade på massinhämtade trafikdata.

  Tydligen såg dåvarande Säpochefer inget konstigt eller rättsvidrigt i detta? I Aktuelltstudion sa Anders Eriksson t.o.m. detta rakt ut: -Att FRA i många år spanat för polisen, har ingen ansett vara ett problem.

  På denna blogg har det skrivits mycket om övervakningen av de 103 svenskarna på 1990-talet. Ett uppdrag som FRA uppenbarligen utfört åt Säpo. Vad hette månne Säpochefen 1994-99? Rätt gissat - Anders Eriksson.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.