2009-07-22

Varför syns inte vi andra?

EU-kvarteren i Bryssel är i dag barrikaderade av demonstrerande mjölkbönder. Äggkastande agrarkleptomaner mot kravallpolis. Traktorer mot vattenkanoner.

Bönderna vill ha mer pengar. (Vem vill inte det?) De vill närmare bestämt ha dina skattepengar, i form av jordbruksstöd.

EU:s jordbruksstöd är ett vansinne av sovjetiska proportioner.

Europas bönder producerar mer (och delvis andra saker) än vad vi konsumenter vill köpa. För att bönderna skall kunna fortsätta producera fel och för mycket tvingas skattebetalarna stå för notan.

Ibland dumpar vi överskottsprodukter till skattesubventionerade underpriser i tredje världen. Vilket i sig skulle kunna vara en... snäll sak att göra – om det inte vore för att det hela ofta slutar med att vi då slår ut de fattiga ländernas eget jordbruk. På så sätt används våra skattepengar till att hålla fattiga människor i fattiga länder kvar i fattigdom.

När man ser de demonstrerande bönderna, då undrar man: Var håller alla andra hus? Alla som får plocka upp notan? Fattiga européer som vill behålla de pengar de tjänat – och som skulle kunna få mer käk till lägre priser om vi istället öppnade våra gränser för verklig frihandel och fri konkurrens...

Var gömmer sig alla de som alltid annars brukar tycka synd om fattiga människor i andra delar av världen?

Och varför är politikerna så rädda för just bönderna? Är inte förbannade konsumenter och skattebetalare viktigare att hålla sig väl med?

Räkna inte med annat än att vansinnet kommer att fortsätta – så länge alla vi som är kritiska till jordbruksstödet sitter tysta och stilla i båten.

38 kommentarer:

 1. Se även:

  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2971428

  SvaraRadera
 2. Gör dig hörd, desto högre ju mer makt får ni, sade feministerna. Vips, så blev det så

  Att skrika högst, göra sig tydlig, är ett grepp vanliga liberaler nog har svårt att enas kring. Vi är bra på att skrika på internet men när det gäller demonstrationer blir vi skeptiska.
  Jävla gruppmentalitet!
  Jag tänker själv lite så. Efter att ha gått i för många 1:a majtåg som barn känner jag viss skepsis till den typen av demonstration.
  Men visst. Jag var utanför rikstan 18/6(?), klädd i vitt, inte för att jag skulle in och lyssna på debatten utan bara för att jag tyckte att det var ett sympatiskt sätt att uttrycka sin åsikt.

  SvaraRadera
 3. Jippi! Vi kommer klara ett världskrig, utan att folk svälter.

  SvaraRadera
 4. Talar bönderna franska eller flamländska?
  Jag gissar på franska..! ;)

  SvaraRadera
 5. Hette det inte "Agronomkleptoman"...?

  SvaraRadera
 6. Bevisa att detta inte stämmer HAX, annars har du inget att komma med.
  Det funkar inte längre att andra ska bevisa saker, nu ska du bevisa att det inte stämmer

  http://www.youtube.com/watch?v=pNf4zA7LsPI&feature=channel_page

  SvaraRadera
 7. vinden vänder.

  Vip;
  rip;
  lip;
  lipa,
  stripa
  bladen.
  Vad sa den?
  Tobaksbladen

  SvaraRadera
 8. Ber att få hänvisa till ex-minister Persson, godsägaren på Torp, som sa så här i Dagens Industri häromdagen:

  "DI:-Du får årligen cirka 150.000 kronor i gårdsstöd från EU. Är det svårt att få verksam­heten att gå runt som bonde?

  -Definitivt, utan EU-stöd skulle tre av ­fyra jordbruk gå med förlust. Att vara bonde innebär långa arbetsdagar och dålig timpenning. Jag är naturligtvis gynnad i det hänseendet att jag inte är ekonomiskt beroende av inkomsterna från gården. Annars hade jag varit mycket bekymrad. Ett bra jordbruk i Södermanland omsätter mindre än en kiosk i stan. Det är stora djur, stora hus och stora marker, men väldigt små pengar."

  Kan för övrigt rekommendera läsning av denna lysande intervju i sin helhet.

  SvaraRadera
 9. Varför vi inte protesterar? Tja, det skulle väl vara annorlunda om CAP var en minuspost i lönebeskedet. Bönderna får ju i praktiken stödet som cash i handen så det märks ju direkt om nåt förändras där...

  SvaraRadera
 10. I think that EU did itself a disservice in transcending from a european farmers subsidiary to a policing Divided States of Europe. Why? Because a lot more people care now.

  As a super-state organ it has unwillingly shone the light upon itself, and now it is not only farmers who judge what color of ugly the face is. Please show me the actual democratic foundation in EU. I have yet to see it. I can however point out lots of places where the democracy is completely disjoint and common sense is abandoned.

  Please note that I am not against a EU. I am against the development of the EU, that we see today.

  SvaraRadera
 11. Det heter inte EU det heter BU..
  Bonnjävlarnas Union

  SvaraRadera
 12. Borde inte den sk "lagen om komparativa fördelar" göra att fattiglapparna i 3:e världen kan ägna sig åt nåt annat jordbruk?

  SvaraRadera
 13. Lagen om komparativa fördelar gör att de kan ägna sig åt att odla koka och vallmo.

  Fegisen

  SvaraRadera
 14. Lagen om komparativa fördelar sätts ur spel med subventioner.

  SvaraRadera
 15. Noam Chomsky har tagit uppd det här hur länge? Väldigt länge.

  SvaraRadera
 16. Och med det menade jag att han påpekat hur i-lands subventioner påverkar "the south", dvs u-länder.

  SvaraRadera
 17. Säkert organiserat av AFA - Agrarfanatisk Aktion.

  SvaraRadera
 18. "Var gömmer sig alla de som alltid annars brukar tycka synd om fattiga människor i andra delar av världen?"

  De bryr sig inte om fattiga människor i tredje världen med mer än att det är deras -ism som skall ta hand om saken och berätta sagor om den fördärvliga kapitalismen och hur bra allt kommer att bli om alla bara jobbar i ett kollektiv, där alla äger all potatis och därför aldrig behöver svälta mer.

  Problemet är ju bara att -ismen ytterligare konserverar fattigdomen och förhindrar eller lägger i förtryckets malpåse, den förmodat ökande levnadstandarden och den ekonomiska friheten som kommer av den konkurrensfördel tredje världens bönder skulle ha gentemot sina dyrare konkurrenter i den rika och välmående delen av världen...där den ekonomiska politikens handelsprinciper betalats och understötts med folkets pengar! Nice work.

  Vi manipuleras så oerhört via media, lobbyister och våra välmenande naiva och inkompetenta politiker om hur fantastiskt negativt det är att handla med matvaror på en global skala. Alla är inympade med det negativa med globaliseringen för den lokala näringen. Vi är får allihopa.

  Sen finns ju det helt igenom förvirrade miljöpladdret som skapar skuldsamveten, både i producentled och konsumentled. All denna negativa, ekonomiska, anti-frihandelspropaganda sprider sig som ett svampmycel i samhällsmedvetandet och lägger ytterligare sten på börda för den globala handeln mellan ofria människor.

  Så ni förstår alla hur problembilden ser ut. Det finns inget hopp om en global "fri" handel som dessutom skall frigöra människorna. Det finns alldeles för många klåfingriga mellanhänder för att detta nånsin skall kunna fungera.

  Allt som finns kvar när -ismen är närvarande i allas våra göranden och låtanden är "frihet" under massiva regleringsok, till nackdel för den fattige bonden utanför alla fina unioner, federationer och handelsbanketter där hans verksamhet förhandlas bort med ett enkel streck med pennan.

  Allt kommer att mynna ut i att den rika, arbetseffektiva delen av världen kommer att förhandla bort och kompromissa ner de kämpande stackarna i tredje världens jordbruk (så att deras verksamhet aldrig nånsin kommer att kunna bli lika arbetseffektivt som hos oss). Vi glömmer bort vad som la grunden för vårt sätt att arbetsfördela och effektivisera arbetet en gång i tiden...just det, Frihandel.

  Vi kommer aldrig i vår livstid se en vettig europeisk jordbrukspolitik som slutar med sitt ekonomiska fördärv av allmänna medel.

  Halleluja!

  /LD

  SvaraRadera
 19. Lars B, var inte stygg mot Göran Persson. Han behöver sina 150.000 i bidrag för att ha råd med den hyreslägenhet vid Slussen som gör att han och Anitra kan hoppa över 20 års socialdemokratisk bostadskö. Ja, etablissemangskontakterna gör till och med så att Wallenstam bygger lägenheten åt dem. De behöver inte ens olagligen förgifta träd som skulle kunna skymma utsikten för det har någon redan gjort. Även om den blir bostadsrätt och ytterligare några miljoner trillar in i förmögenheten kanske han måste betala räntor på den vet du! Och glöm inte att den måste möbleras. Även om han personligen såg till att köpa loss statsministermöblemanget från Sagerska Palatset för en spottstyver när han gick finns det säkert hål att täta.

  SvaraRadera
 20. "När man ser de demonstrerande bönderna, då undrar man: Var håller alla andra hus? Alla som får plocka upp notan? Fattiga européer som vill behålla de pengar de tjänat – och som skulle kunna få mer käk till lägre priser om vi istället öppnade våra gränser för verklig frihandel och fri konkurrens..."

  De har förstås inte råd att åka till Bryssel (och ser kanske inte sambandet).

  SvaraRadera
 21. Beror inte detta på att särintresset bönder haft anledning att organisera sig tillräckligt länge?

  Snart börjar fler särintressen uppträda i manegen...

  Mest spektakulära uppträdet får mest betalt av cirkusdirektörn.

  SvaraRadera
 22. När blev något billigare därför att något avreglerades?

  SvaraRadera
 23. Henrik Alexandersson ... Jag har varit på en del av de fåtal demonstrationer i detta land som genomförts mot försämringar i samhället för den enskilde individen i det vardagliga livet såväl i deras vardagsliv rent ekonomiskt med andra frågor samt de senaste Tele och Internet övervakningarna.Det är samma elit gäng i detta lilla Sverige som om och om igen stjäl så gott som allt rent ekonomiskt och försämrar den vanlige arbetarens vardag markant.Det gnälls något kopiöst i hemmen men gå ut och säga ifrån när chansen uppenbarar sig är det sämre ställt med.Samma filosofi som vanligt med andra ord , låt någon annan genomföra revolutionen så åker jag med på ett bananskal.Rent ut sagt är många i denna massa i Sverige rena rama fegisar när det verkligen gäller.

  NetRunner

  SvaraRadera
 24. Det finns ju inte så många verkliga avregleringar i vårt land.

  Telemarknaden, dock. Vi som kommer ihåg Televerkets DDR-service och fantasipriser är oerhört tacksamma.

  SvaraRadera
 25. Anonym: Det har fungerat utmärkt för vetenskapen ett bra tag att den som påstår något bevisar det. Varför ska man släppa på det för att vissa har problem med att bevisa sina påståenden?

  På samma sätt som man i rättegångar har "oskyldig till motsatsen har bevisats" så har man det även i diskussioner då man annars kan påstå vad som helst och tvinga motståndaren att ta bevisbördan. Ungefär som du försökte nu.

  SvaraRadera
 26. I brist på dyngspridare kan du väl prova att öppna käften, Henrik Alexandersson! :-D

  SvaraRadera
 27. Intellektuellt, Mr Mojo!

  SvaraRadera
 28. (Sssargon) ... Som arbetare i vården är du välkommen att följa med på en runda i mänsklig misär bland folks hem där de så gott som aldrig får den hjälp de behöver efter ett helt livs arbete pga statlig girighet samt en invandring som kostat detta land rena rama fantasisummorna.Har sett folk ta livet av sig i bråk med Försäkringskassan där många idag lever ett kyligt liv på ca 5000 :- i månaden innan alla räkningar är betalda.Påstår du att dessa få exempel inte går att bevisa då är du lika tom i nöttan som du verkar.Lämna namn och adress till Henrik Alexandersons sida så ska du få följa med ut och se hur det verkligen ser ut du lilla dagdrönmmare.

  NetRunner

  SvaraRadera
 29. Du var mig en liten korkad stackare Sssargo som påstår att det inte går att bevisa folks försämringar i detta land just nu utan domstol.Gå och klipp dig snorunge.PS tog din bild och droppar den på en porrsajt thihi ...

  Nettan

  SvaraRadera
 30. Ingen brist på dyngspridare så länge du är här MRMOJO. Fortsätt med gödslingen, ideer behöver näringsrik mylla!

  SvaraRadera
 31. Jag tycker att jordbruket ska ha mycket stöd. Maten är bland det viktigaste vi har. Men det är många som får jordbruksstöd som inte borde ha det. Hästgårdar och golfbanor t ex.

  SvaraRadera
 32. Netrunner/Nettan:

  Ssargon säger att om man påstår något så ligger bevisbördan på den som påstår, inget annat.

  SvaraRadera
 33. "Ibland dumpar vi överskottsprodukter till skattesubventionerade underpriser i tredje världen. Vilket i sig skulle kunna vara en... snäll sak att göra – om det inte vore för att det hela ofta slutar med att vi då slår ut de fattiga ländernas eget jordbruk. På så sätt används våra skattepengar till att hålla fattiga människor i fattiga länder kvar i fattigdom.
  "

  Helt korrekt! Här är en av anledningarna till att vi har människor som beger sig iväg från Afrika för att söka en ny tillvaro i Europa. Dom kallas då för "flyktingar" och på sätt och vis så är det korrekt - men det är genom en vansinnespolitik som vi har TVINGAT dom till att bli flyktingar.
  När flyktingfrågan diskuteras så handlar det alltid bara om att "vi ska ta ett ansvar för flyktingarna" - men det syftar då på att göra det när dom väl har BLIVIT flyktingar - inte på att försöka låta folk bo ifred och SLIPPA BLI flyktingar.
  Aldrig är det någon som vill titta på orsakerna till varför somliga blir flyktingar. Aggresiv internationell politik med militärt våld är ett annat exempel, men vi ska bara "ta vårt ansvar" när det väl har skett.

  Det här är totalt vansinne. Vi måste se till så folk får bo ifred och inte behöver ge sig av. Ingen är ju frivillig flykting, eller hur?

  Det spelar ingen roll vilken regering vi har - resultatet är detsamma. Vi har år efter år tillsatt rena rama mördarbanditer i vår regering.

  Liknande frågor diskuterar vi ofta på www.nordisk.nu

  Vansinnet breder ut sig i alla världens regeringar och resultatet är fördärvligt för alla världens folk. En kursändring måste omedelbart till, och inte är det nuvarande eller förra regeringen som kommer att stå för den. Absolut inte. vi har redan sett vad deras politik leder till: svält, krig, fattigdom, flyktingmassor, konflikter m m.
  Det är inte nationell politik som styr den europeiska utvecklingen och har gett det här resultatet - det ser vi tydligt. Nej, det är s k "liberalism" eller "socialdemokrati".
  Tack. Jag har sett nog med elände i världen. Det räcker nu!

  SvaraRadera
 34. "Max Shreck sa...

  När blev något billigare därför att något avreglerades?"

  Flygets kostnader rasade ju till några procecnt av statsmonopolet SAS astronomiska kostnader.

  Telekommunikationens kostnader rasade ju till några ören per samtal, från televerkets tusentals kronor i veckoförsenad installationsavgift av den stationära kabelluren av backelit.

  Men mest har ju sånt som aldrig har regelerats upplevet konstant rasande priser och skenande kvalitet. Som elektronik i allmänhet. Men även kläder och möbler, där utbudet exploderat och priserna rasat.

  De sektorer som fryst fast i otillgänglighet och skenande kostnader, är ju de som sköts planekonomist, som trafik, skolor, vård och energi. En del har gått på myten att "elmarknaden har avreglerats", fastän det mesta av beloppet på elräkningen betalas kontant till staten och det är förbjudet för företag att bygga kraftverk och ta upp konkurrensen.

  El, vård, jordbruk och finans: det är de mest planekonomiska av alla sektorer i vår tillvaro. Sovjet föll bara därför att åtminstone elektroniken var oreglerad i västvärlden, och därför marknadsmässig och totalt överlägsen i alla avseenden. Den tummetotten räckte för att ge oss ett helt avgörande försprång. Tänk vilket fantastiskt välstånd vi alla skulle åtnjuta om vi även slapp mat-, vård-, energi- och penningmonopolen och tilläts välja lika fritt där som när vi väljer headset och TV???!!!

  SvaraRadera
 35. Fy fan vad glad jag är att du är där nere! Vi liberaler tar sakta men säkert över. Vi sprider oss och nästlar sig in, våra logiska argument bryter sakta men säkert ner dom som bara "vill ha mer pengar".

  SvaraRadera
 36. Sverige hade faktiskt ingen prisreglering för mjölkprodukter, inga produktionskvoter och inga exportsubventioner utan endast ganska harmlösa skyddstullar innan vi gick med i EU.

  Det var ett stort misstag att gå med i EU och nu inser inte längre en majoritet av svenskarna hur dumt det var och är att vara med i EU.

  Subventioner, tullar och annat sådant kommer att bestå för evigt, eftersom man annars lika gärna kunde slå igen hela butiken i Bryssel.

  Detta är deprimerande.

  SvaraRadera
 37. Varför så få bryr sig?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Rational_ignorance

  De flesta är för upptagna med att leva sina liv och upplever inte på något direkt sett de prispåslag som särintressens lobbyverksamhet resulterar i. Alltså är det klart mer rationellt att inte bry sig om det. Det är (tyvärr!) bara en bråkdel som är tillräckligt medvetna om den här problematiken för att det ska kunna bli en vinnande politisk strategi att utmana särintressena.

  SvaraRadera
 38. Det finns anledning till att politiker är rädda:
  http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/artikel_259009.svd#kommentera
  "Tanken slår mig när Isabella Lövin talar med Per Wramner, under många år generaldirektör på Fiskeriverket. Det visar sig att fler än han har utsatts för direkta mordhot. Under laxfiskestoppet häromåret avrådde polisen honom att visa sig på Gotland, och när han ville bjuda sin styrelse på en drink i sitt hem, begärde Säpo ritningar på huset så att beväpnade vakter kunde placeras på bästa sätt."

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.