2009-07-20

Second hand-föräljningen av skivor stryps

Handeln med begagnade musikskivor har alltid varit en het potatis. Har den som köpt en platta rätt att sälja den vidare? Och om man får sälja sina skivor, får man då även ge bort sin musik?

Nu har nöjesindustrins lobbyister börjat få gehör för sin motvilja mot second hand-försäljning av skivor, hos lagstiftarna i USA. Det sker genom att man tvingar in verksamheten under samma lagar som till exempel pantbankerna.

I bland annat Florida skärps nu reglerna för att en butik skall få befatta sig med begagnade skivor. Handlarna måste ansöka om tillstånd och de måste lämna en deposition på 10.000 dollar. Och den som vill sälja en skiva måste kunna uppvisa identitetshandlingar och tvingas lämna fingeravtryck. Sedan kan man få vänta upp till 90 dagar innan skivan får säljas.

Man kan undra vad lobbyisterna har för lagförslag i rockärmen för Sverige.

Länk»

(Tipstack: Mr P)

17 kommentarer:

 1. Är detta ett delstatsförslag eller ett federalt förslag? Helt sjukt.

  SvaraRadera
 2. Faan va kåta de är i att på diverse sett lägga vantarna på våra fingeravtryck!

  SvaraRadera
 3. Läste att tidningsdrakarna i USA funderar på att bilda en STIM-liknande organisation för att bevaka sin copyright på nyhetstexter. Det samhälle som är på väg att byggas för att skydda upphovsrättsinnehavare börjar likna ett träsk av juridik, speciallagstiftning och begränsade uttrycksmedel.

  SvaraRadera
 4. Artikeln publicerades "May 6, 2007".

  Är det någon som vet vad som hänt under de två åren?

  SvaraRadera
 5. Oups, noterade inte att den var så pass gammal när jag fick tips om den.

  Men vi kan ju försöka ta reda på hur det gått. Om det alls har hänt något konkret. Lagstiftning är ju ibland en rätt långsam verksamhet.

  SvaraRadera
 6. Om det är sant så är det helt j**la sanslöst!

  Men så typiskt USA.
  Regler för i stort sett allt utom ordentliga lagar kring hur många vapen du som trogen patriot får äga...

  Hur i hela friden tänker de egentligen ?

  När kommer de att slå till mot begagnade böcker som säljs vidare till nya läsare ???

  SvaraRadera
 7. Hittade det här..

  No, it is legal. Under the "first sale doctrine" of copyright law (US Code 17 USC 109), you can publicly display and sell your copy of a copyrighted work that you legally obtained. If the copy was bootleg when you got it, you cannot display or sell it. You can buy and sell used CDs, LPs, 45s, 78s, 8-track, cassettes, DAT, video tapes, home movies, DVDs, floppies, memory sticks, zip disks, memory cards, etc, at flea markets or in a retail shop, unless you have reason to know they are stolen or contain forged or bootleg copies of unauthorized origins.

  It is generally illegal to rent, lease or lend (for profit or indirect commercial advantage) any software media or musical phonorecords of any sort to others, under US law, except non-profit libraries may do so.

  SvaraRadera
 8. Claes; det är precis det det handlar om. Du ska fortfarande, rent tekniskt sett, få sälja de sakerna, men de vill alltså införa dessa drakoniska lagar för att förhindra vidareförsäljning av piratkopior. Eftersom det är SÅ många som säljer något som man kan ladda ner gratis precis lika lagligt.

  SvaraRadera
 9. Usa=frihet och mänskliga rättigheter.

  oj. nu var jag ironisk

  SvaraRadera
 10. maukonen,

  du vet ingenting om amerikanska vapenlagar, eller hur?
  Jag kan tala om för dig att de skiljer sig väldigt mycket åt och att en del delstater har betydligt mindre liberala lagar än Sverige.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker inte man ska gå till angrepp på hela landet bara för att Florida hittar på dumheter. Liksom Kalifornien är staten en smula heterogen jämfört med resten av unionen - fick jag gissa skulle jag säga att det har att göra med ditflyttade pensionärer vilket rubbat på demografierna. Arbetande människor som faktiskt bor där är väl till stor del invandrade familjer från latinamerika vilka ju inte får rösta såvida man inte orkar vada genom den amerikanska byråkratin för att skaffa medborgarskap (det orkar man inte).

  Floridadumheter med andra ord, och troligtvis inte något som på allvar skulle kunna komma upp på agendan i de flesta andra delstater.

  SvaraRadera
 12. Upphovsrättsreglerna är märkliga. För några år sedan avled en gammal man som hade ett enormt stort intresse för naturfilmer. Han hade bandat (VHS) massor av sådana filmer på TV (ni vet...tigrar och sjölejon och allt det där...). Sonen "ärvde" över 600 VHS-band. Det måste ha varit 1 200 timmar inspelningar. Jag kontaktade SVT och frågade om sonen kunde sälja "arkivet". Svaret var: Nej, det är olagligt. Dessutom får han inte heller själv ta hand om arkivet eftersom man inte kan vara "närstående" till ett dödsbo. Den avlidne hade dock kunnat skänka arkivet muntligen till sonen minuter innan han drog sin sista suck. Vilket han inte hann med. Sådan är upphovsrätten.

  SvaraRadera
 13. Kolla vad det står i avtalstexten till dom skivor ni köpt. slår vad om att det står något om att ni inte har rätt att sälja en del vidare...

  SvaraRadera
 14. Läste denna bloggpost på live.piratpartiet.se, trode först att det var från "Badlands Hyena" eller liknande pga den uppenbara satiren. Som kanske inte var så uppenbar.

  SvaraRadera
 15. Radio Gävleborg sålde ut hela sin samling vinylskivor igår :) Påpassligt.

  http://www.sr.se/gavleborg/nyheter/artikel.asp?artikel=2985064

  SvaraRadera
 16. Och samtidigt så har Florida sedan länge varit skojarnas Mecka. T.ex. så kan rättsväsendet bara beslagta flytande kapital. Dvs om du har lyckats skoja till dig massa pengar och du lägger det på ditt hus så kan man inte göra något åt det, även om din skuld är överbevisad. Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.